Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό; Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει […]

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό;

Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει να τρώγονται ωμά είναι ότι πολλά φυσικά συστατικά τους που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C στις πιπεριές και στο μπρόκολο εξαφανίζεται με το μαγείρεμα, το ίδιο και οι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η βιοτίνη και η ριβοφλαβίνη.

Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει ότι για παράδειγμα οι τομάτες όταν μαγειρεύονται αυξάνουν έως και 25% την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένια, ενώ τα ψημένα καρότα έχουν περισσότερα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C από ότι τα ωμά.

Αλλά και τα μανιτάρια αποκτούν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται, αν και για να είμαστε απολύτως ακριβείς, τα μανιτάρια είναι μύκητες και όχι λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα μαγειρεμένα μανιτάρια έχουν αυξημένες ποσότητες καλίου, ψευδάργυρου και νιασίνης (που είναι βιταμίνη Β) από ότι οι ωμοί συνάδελφοί τους.

Πρέπει, επίσης, να ξέρεις ότι και τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι ή το όλο και πιο διαδεδομένο kale περιέχουν ασβέστιο και σίδηρο αλλά μία φυσική ουσία που λέγεται οξαλικό οξύ εμποδίζει το σώμα να απορροφήσει αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως βράσεις τα χορταράκια, το οξαλικό οξύ διαλύεται και το σώμα σου τρέφεται με αυτά τα σημαντικά ιχνοστοιχεία.

Συμπέρασμα 1ο: (γενικό) πρέπει να τρως καθημερινά φρούτα και λαχανικά

Συμπέρασμα 2ο: και τα ωμά και τα μαγειρεμένα λαχανικά σου κάνουν πολύ καλό

Συμπέρασμα 3ο: για να απολαμβάνεις αυτά που έχουν να σου προσφέρουν στο μέγιστο, ανάλογα με το τι προτιμάς, τρώγε ένα μείγμα ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών.

empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

4 tips για να πετύχουν τα γεμιστά σου

Όσο υπάρχουν ακόμα καλοκαιρινά λαχανικά, προλαβαίνεις να απολαύσεις αυτό το κατεξοχήν σπιτικό και μαμαδίστικο φαγητό. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξεις όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

«Δεν βράζεις ένα αυγό καλύτερα;»

«Δεν έχει ιδέα από μαγείρεμα. Ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να φτιάξει μόνος του!» Σίγουρα την έχεις ξεστομίσει ουκ ολίγες φορές αυτή τη φράση για κάποιον φίλο σου, ή για τον σύντροφό σου.
empty alt

Να γιατί πρέπει να πίνεις ένα καφέ πριν το γυμναστήριο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη το πρωί πριν πιούν τουλάχιστον μία κούπα καφέ, γνωρίζεις ήδη τη διεγερτική δύναμη του ροφήματος αυτού.
empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε τα μοντέλα; Πέντε tips κατευθείαν από τις πασαρέλες

Τα μοντέλα έχουν τη φήμη ότι μένουν όσο πιο μακριά μπορούν από τις κατσαρόλες ώστε να δείχνουν skinny στα σόου μόδας και στις φωτογραφίσεις.
empty alt

Χρειάζεται ή όχι να μπει στο ψυγείο;

  Τα ψυγεία διατηρούν τα τρόφιμα δροσερά στα σπίτια μας από το 1913, αλλά δεν είναι πάντα πιο φρέσκα στο ψυγείο.
empty alt

Freeze! Αποστολή: Μπανάνες στην κατάψυξη

  Καλοκαίρι κι είναι η καλύτερη εποχή για να βάλεις τις μπανάνες στον… πάγο! Οι μπανάνες είναι φθηνές, διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι πάντα ευχάριστες.
empty alt

Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Back To Top