Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

0     

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

chicken_roast

Το κατεξοχήν οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό είναι απλό στην προετοιμασία του. Αρκεί να είσαι σχολαστικός σε κάποιες λεπτομέρειες.

1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ένας καυτός φούρνος παίζει καθοριστικό ρόλο στο ψήσιμο – το μαγειρεύει γρήγορα, βοηθώντας το να κρατήσει τους χυμούς του, και κάνει τραγανή την πέτσα.

2. Αφαιρείς τα εντόσθια και αφήνεις το κοτόπουλο να στραγγίσει. Αν το αγοράσεις ολόκληρο, προτού το ψήσεις πρέπει να αφαιρέσεις τα εντόσθια. Δεν χρειάζεται να τα πετάξεις, αλλά μπορείς να τα κρατήσεις για να φτιάξεις ζωμό. Στη συνέχεια, αφήνεις το κοτόπουλο να στραγγίσει καλά σε χαρτί κουζίνας. Απομακρύνοντας την υγρασία ανοίγεις το δρόμο για να γίνει τραγανή η πέτσα.

3. Αλατίζεις το εσωτερικό του. Αν θέλεις, προσθέτεις και πιπέρι. Έτσι θα γίνει ομοιόμορφα νόστιμο.

4. Δένεις τα πόδια του. Τα σταυρώνεις στον «αστράγαλο» και τα δένεις με σπάγκο μαγειρικής. Αυτό το κόλπο συμβάλλει στο ομοιόμορφο ψήσιμο.

5. Αλατίζεις γενναιόδωρα το εξωτερικό του. Προσθέτεις φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλεις, φρέσκα ή αποξηραμένα μπαχαρικά, όπως ρίγανη ή θυμάρι.

6. Το ψήνεις σε καυτό φούρνο χωρίς διακοπή. Το αφήνεις να ψηθεί για περίπου 1 ώρα. Για παν ενδεχόμενο, στα 45 λεπτά, ελέγχεις τη θερμοκρασία βυθίζοντας ένα θερμόμετρο μαγειρικής (θέλεις να δείξει τουλάχιστον 70 βαθμούς Κελσίου).

7. Το αφήνεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά προτού το κόψεις. Έτσι, θα διασφαλίσεις ότι θα κρατήσει όλους τους χυμούς του.

8. Και μετά, το καταβροχθίζεις αμέσως! Αν θέλεις, το συνοδεύεις με ελάχιστο βούτυρο και λίγη πικάντικη μουστάρδα Ντιζόν.