Με αφορμή τη Wolrd Day Pizza

πάρχουν πολύ λίγα πιάτα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπως η πίτσα. Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο έχει επίσης σερβιριστεί εκ νέου με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο. Εάν η Χαβάη προσθέτει ανανά στις πίτσες, οι Ινδοί δίνουν τη δική τους προσθήκη με τίκκα. Η πίτσα είναι ένα comfort food που λειτουργεί ως άμεση επιλογή για οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Θα την παραγγείλεις για πάρτι, θα την παραγγείλεις για τον εαυτό σου για μια άνετη βραδιά και σπάνια θα νιώσεις τύψεις για αυτήν σου την απόφαση. Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας είναι μια τέτοια ημέρα που προορίζεται να γιορτάσεις την πίτσα σε όλη της τη δόξα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την ειδική μέρα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πίτσες ανήκουν στην Ιταλία. Ωστόσο, πριν από αυτό, το επίπεδο αυτό ψωμί με επικάλυψη καταναλώθηκε από πολίτες της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς τροφίμων, αυτά τα «φορτωμένα» ψωμιά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προέλευση της σύγχρονης πίτσας που γεννήθηκαν στη Νάπολη κάπου γύρω στο δέκατο έκτο αιώνα. Υπάρχουν πολλές εξωτικές πίτσες σήμερα, αλλά λέγεται ότι η πίτσα ήταν αρχικά φαγητό για το κοινό κόσμο. Η εργατική τάξη χρειαζόταν κάτι γρήγορο και φθηνό. Οι πίτσες, που ήταν ουσιαστικά flatbreads με νόστιμες επικαλύψεις, ταίριαζαν στην τσέπη τους. Χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να δοκιμάσει η αριστοκρατία αυτό το πιάτο που δεν απαιτούσε μαχαιροπίρουνα.

pizzac

Σύμφωνα με έναν άλλο δημοφιλή μύθο, όταν το 1889 ο βασιλιάς Umberto ο πρώτος και η βασίλισσα Margherita επισκέφτηκαν τη Νάπολη, δοκίμασαν μια σειρά από πίτσες. Η βασίλισσα άρεσε ιδιαίτερα την απλή πίτσα με απλή σάλτσα ντομάτας, πράσινο βασιλικό και τυρί μοτσαρέλα και έκτοτε αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία πίτσας είναι γνωστή ως η πίτσα Margherita.

Η πίτσα εξακολουθούσε να περιορίζεται στα βασίλεια της Ιταλίας μέχρι τη δεκαετία του 1940. Οι πόλεμοι προκάλεσαν εκτοπισμό σε τεράστιο αριθμό, οι άρρωστοι Ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να ξαναδημιουργήσουν το αγαπημένο τους επίπεδο ψωμί με ό,τι επικαλύψεις ήταν διαθέσιμες, και ήταν μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει δημοφιλής η πίτσα. Η μεταπολεμική Νέα Υόρκη λατρεύει αυτήν την ιταλική απόλαυση, δημιουργώντας πολλές εκδοχές του αμερικάνικου τύπου, όπως η πίτσα σε στιλ Σικάγο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, που τιμάται κάθε 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, είναι ουσιαστικά ένας εορτασμός της πίτσας και του ταξιδιού της. Οι λάτρεις της πίτσας και οι δημοφιλείς πιτσαρίες γιορτάζουν αυτήν την ημέρα από το 2000.

pizzaday

Ακολουθούν 5 ακόμη γεγονότα σχετικά με τις πίτσες που σίγουρα θα σας μυήσουν:
1. Η λέξη πίτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λατινικό χειρόγραφο του 10ου αιώνα από τη νότια ιταλική πόλη Gaeta στο Λάτσιο.
2. Σύμφωνα με τους θρύλους, η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής ήταν η Lombardi, η οποία ήταν αρχικά ένα παντοπωλείο που άρχισε να πουλάει πίτσες το 1905 πολύ πριν γίνει δημοφιλής τη δεκαετία του 1940.
3. Το 2009, η πίτσα Neapolitan εγγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Πιάτο και το 2017, η τέχνη της δημιουργίας πίτσας Neapolitan συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
4. Στη Σκωτία, θα βρείτε κάτι που ονομάζεται «τσιγαρισμένη» πίτσα. Αντί να ψήνουν την πίτσα, οι σεφ απλά τηγανίζουν ολόκληρη την πίτσα και τη γαρνιτούρα.
5. Το 2013, η NASA χρηματοδότησε έναν πρωτότυπο τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα μπορούσε να δημιουργήσει τροφή για αστροναύτες σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. Η πίτσα ήταν ένα από τα τρόφιμα που ήταν στο πρόγραμμα.

pizzadayb

Μυστικά για ελαφριά και υγιεινή πίτσα

Για τη ζύμη: Θα τη φτιάξεις μόνη σου; Μπράβο! Θα την πάρεις έτοιμη; Μια χαρά! Και στις δύο περιπτώσεις επίλεξε το αλεύρι ολικής αλέσεως και το να είναι λεπτή.

Για τη σος: Γιατί να βάλεις έτοιμη από βαζάκι που είναι φουλ στα συντηρητικά ενώ μπορείς να τρίψεις φρέσκια ντοματούλα και να την αρωματίσεις με μυρωδικά;

Για τα toppings: Η Μαργαρίτα είναι η πιο απλή και η πιο νόστιμη πίτσα, αρκεί τα υλικά σου να είναι ποιοτικά. Για έξτρα γεύση, βάλε λίγα μανιτάρια ή κομμάτια ψητού κοτόπουλου.

Για το τυρί: Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη γεύση της πίτσας το είδος του τυριού που θα επιλέξεις. Προτιμήστε τη μοτσαρέλα ή το κατσικίσιο, για γεύση και λιγότερα λιπαρά.

empty alt

Πώς να κόβετε το κρεμμύδι χωρίς να ρίχνετε ούτε ένα δάκρυ!

Έχετε κουραστεί να καθαρίζετε κρεμμύδια και να μη σταματάτε τα δάκρυα; Θα θέλατε φυσικά να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα δάκρυα που προκαλεί αυτό το λαχανικό: όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, «σπάνε» κάποια κύτταρα και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που μας κάνει να δακρύζουμε.
empty alt

Πες μου τι ζώδιο είσαι, να σου πω ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό

Κι αν τα γούστα μας στο φαγητό καθορίζονται εν μέρει από το ζώδιό μας; Πάνω σε αυτή τη διασκεδαστική υπόθεση αναπτύσσεται το πρωτότυπο βιβλίο «Η γεύση των ζωδίων» (εκδ.
empty alt

Ομελέτα – τορτίγια: σημειώσατε χ!

Είτε ψάχνεις ιδέες για ένα γρήγορο γεύμα ή για ένα χορταστικό πρωινό αυτή η ομελέτα τορτίγια θα σε εκπλήξει ευχάριστα.
empty alt

Ξέχνα το δίλημμα «λευκό ή κόκκινο» – το πορτοκαλί κρασί αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.
empty alt

Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια

Αν συνδυάσεις βραστά ρεβίθια με το περιεχόμενο μιας σχεδόν κλασικής χωριάτικης σαλάτας μαζί με βινεγκρέτ λεμονιού-μαϊντανού έχεις ένα γευστικό πιάτο που επιπλέον θα κρατήσει για ώρες μακριά το αίσθημα της πείνας.
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
empty alt

Key Lime Mojitos: το ποτό που φέρνει πιο γρήγορα το καλοκαίρι

Ξεκλείδωσε όμορφες στιγμές με αυτό το υπέροχο κοκτέιλ
Back To Top