Με αφορμή τη Wolrd Day Pizza

πάρχουν πολύ λίγα πιάτα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπως η πίτσα. Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο έχει επίσης σερβιριστεί εκ νέου με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο. Εάν η Χαβάη προσθέτει ανανά στις πίτσες, οι Ινδοί δίνουν τη δική τους προσθήκη με τίκκα. Η πίτσα είναι ένα comfort food που λειτουργεί ως άμεση επιλογή για οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Θα την παραγγείλεις για πάρτι, θα την παραγγείλεις για τον εαυτό σου για μια άνετη βραδιά και σπάνια θα νιώσεις τύψεις για αυτήν σου την απόφαση. Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας είναι μια τέτοια ημέρα που προορίζεται να γιορτάσεις την πίτσα σε όλη της τη δόξα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την ειδική μέρα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πίτσες ανήκουν στην Ιταλία. Ωστόσο, πριν από αυτό, το επίπεδο αυτό ψωμί με επικάλυψη καταναλώθηκε από πολίτες της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς τροφίμων, αυτά τα «φορτωμένα» ψωμιά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προέλευση της σύγχρονης πίτσας που γεννήθηκαν στη Νάπολη κάπου γύρω στο δέκατο έκτο αιώνα. Υπάρχουν πολλές εξωτικές πίτσες σήμερα, αλλά λέγεται ότι η πίτσα ήταν αρχικά φαγητό για το κοινό κόσμο. Η εργατική τάξη χρειαζόταν κάτι γρήγορο και φθηνό. Οι πίτσες, που ήταν ουσιαστικά flatbreads με νόστιμες επικαλύψεις, ταίριαζαν στην τσέπη τους. Χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να δοκιμάσει η αριστοκρατία αυτό το πιάτο που δεν απαιτούσε μαχαιροπίρουνα.

pizzac

Σύμφωνα με έναν άλλο δημοφιλή μύθο, όταν το 1889 ο βασιλιάς Umberto ο πρώτος και η βασίλισσα Margherita επισκέφτηκαν τη Νάπολη, δοκίμασαν μια σειρά από πίτσες. Η βασίλισσα άρεσε ιδιαίτερα την απλή πίτσα με απλή σάλτσα ντομάτας, πράσινο βασιλικό και τυρί μοτσαρέλα και έκτοτε αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία πίτσας είναι γνωστή ως η πίτσα Margherita.

Η πίτσα εξακολουθούσε να περιορίζεται στα βασίλεια της Ιταλίας μέχρι τη δεκαετία του 1940. Οι πόλεμοι προκάλεσαν εκτοπισμό σε τεράστιο αριθμό, οι άρρωστοι Ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να ξαναδημιουργήσουν το αγαπημένο τους επίπεδο ψωμί με ό,τι επικαλύψεις ήταν διαθέσιμες, και ήταν μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει δημοφιλής η πίτσα. Η μεταπολεμική Νέα Υόρκη λατρεύει αυτήν την ιταλική απόλαυση, δημιουργώντας πολλές εκδοχές του αμερικάνικου τύπου, όπως η πίτσα σε στιλ Σικάγο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, που τιμάται κάθε 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, είναι ουσιαστικά ένας εορτασμός της πίτσας και του ταξιδιού της. Οι λάτρεις της πίτσας και οι δημοφιλείς πιτσαρίες γιορτάζουν αυτήν την ημέρα από το 2000.

pizzaday

Ακολουθούν 5 ακόμη γεγονότα σχετικά με τις πίτσες που σίγουρα θα σας μυήσουν:
1. Η λέξη πίτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λατινικό χειρόγραφο του 10ου αιώνα από τη νότια ιταλική πόλη Gaeta στο Λάτσιο.
2. Σύμφωνα με τους θρύλους, η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής ήταν η Lombardi, η οποία ήταν αρχικά ένα παντοπωλείο που άρχισε να πουλάει πίτσες το 1905 πολύ πριν γίνει δημοφιλής τη δεκαετία του 1940.
3. Το 2009, η πίτσα Neapolitan εγγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Πιάτο και το 2017, η τέχνη της δημιουργίας πίτσας Neapolitan συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
4. Στη Σκωτία, θα βρείτε κάτι που ονομάζεται «τσιγαρισμένη» πίτσα. Αντί να ψήνουν την πίτσα, οι σεφ απλά τηγανίζουν ολόκληρη την πίτσα και τη γαρνιτούρα.
5. Το 2013, η NASA χρηματοδότησε έναν πρωτότυπο τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα μπορούσε να δημιουργήσει τροφή για αστροναύτες σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. Η πίτσα ήταν ένα από τα τρόφιμα που ήταν στο πρόγραμμα.

pizzadayb

Μυστικά για ελαφριά και υγιεινή πίτσα

Για τη ζύμη: Θα τη φτιάξεις μόνη σου; Μπράβο! Θα την πάρεις έτοιμη; Μια χαρά! Και στις δύο περιπτώσεις επίλεξε το αλεύρι ολικής αλέσεως και το να είναι λεπτή.

Για τη σος: Γιατί να βάλεις έτοιμη από βαζάκι που είναι φουλ στα συντηρητικά ενώ μπορείς να τρίψεις φρέσκια ντοματούλα και να την αρωματίσεις με μυρωδικά;

Για τα toppings: Η Μαργαρίτα είναι η πιο απλή και η πιο νόστιμη πίτσα, αρκεί τα υλικά σου να είναι ποιοτικά. Για έξτρα γεύση, βάλε λίγα μανιτάρια ή κομμάτια ψητού κοτόπουλου.

Για το τυρί: Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη γεύση της πίτσας το είδος του τυριού που θα επιλέξεις. Προτιμήστε τη μοτσαρέλα ή το κατσικίσιο, για γεύση και λιγότερα λιπαρά.

empty alt

Μπορεί ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ να σε κάνει να αδυνατίσεις;

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος το αποφεύγεις. Έχεις συνέχεια στη δουλειά για αρκετές ώρες και δεν θέλεις να πιεις.
empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.
empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Για να φτιάξεις το τέλειο ντρέσινγκ σαλάτας, ακολούθησε την παρακάτω εξίσωση

Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να νοστιμίσεις μια σαλάτα από ένα μείγμα από ελαιόλαδο και ξίδι. Κάποιες φορές όμως αυτός ο συνδυασμός γίνεται λίγο μονότονος και τότε επιζητάς τη γευστική ανατροπή που θα δώσει ενδιαφέρον ακόμα και στο πιο συνηθισμένο πιάτο.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Πώς θα τσεκάρεις αν έχει γίνει ένα κέικ;

Ίσως έχεις διαβάσει ότι για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο το κέικ σου μπορείς να βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολικά κοντή για να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας.
empty alt

All time crepes

Καλά τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια, αλλά σαν τις κρέπες δεν έχει – για τέλειο εορταστικό πρωινό ή για μεσημεριανό διακοπών.
Back To Top