Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

0     

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

condensed_milk

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών. Ο μοναδικός όρος; Να αποφύγεις τα όξινα υλικά, που μπορεί να το κάνουν να κόψει.

Και η παρασκευή του δεν είναι χρονοβόρα: υπολόγισε να σου πάρει συνολικά γύρω στα 45’.

Τι θα χρειαστείς; 1 λίτρο γάλα, 200 γραμμάρια ζάχαρη, 170 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και γλυκά μπαχαρικά της επιλογής σου. Η κρέμα γάλακτος προσθέτει πλούτο γεύσης και, κυρίως, προστατεύει το γάλα από το κόψιμο κατά το μαγείρεμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε πλήρη είτε light κρέμα γάλακτος.

Ρίχνεις λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 45΄, μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες και πηχτό. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Για να καταλάβεις πότε θα έχει γίνει, μπορείς να ζυγίσεις το μείγμα στην αρχή και στη διάρκεια του βρασίματος. Όταν φτάσει σε σημείο να είναι πιο ελαφρύ κατά περίπου 700 λιγότερα γραμμάρια, είναι έτοιμο! Αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξάτμιση του νερού, που αφήνει το γάλα συμπυκνωμένο.

Αν τώρα σου βγει υπερβολικά πηχτό, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ακόμα και να το χτυπήσεις με ένα μπλέντερ.

Μεταφέρεις το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει. Στην ψύξη, μπορεί να διατηρηθεί περίπου για ένα μήνα. Ωστόσο, προτού το χρησιμοποιήσεις σε κάποια συνταγή ίσως χρειαστεί να βγάλεις την απαραίτητη ποσότητα και να την αφήσεις να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (εξαρτάται από τις οδηγίες κάθε συνταγής).

Το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία γλυκών, από τα μπράουνις μέχρι τις λεμονόπιτες, αλλά ακόμα και ως πρόσθετο γλυκαντικό στον καφέ ή το τσάι.