Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών. Ο μοναδικός όρος; Να αποφύγεις τα όξινα υλικά, που μπορεί να το κάνουν να κόψει.

Και η παρασκευή του δεν είναι χρονοβόρα: υπολόγισε να σου πάρει συνολικά γύρω στα 45’.

Τι θα χρειαστείς; 1 λίτρο γάλα, 200 γραμμάρια ζάχαρη, 170 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και γλυκά μπαχαρικά της επιλογής σου. Η κρέμα γάλακτος προσθέτει πλούτο γεύσης και, κυρίως, προστατεύει το γάλα από το κόψιμο κατά το μαγείρεμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε πλήρη είτε light κρέμα γάλακτος.

Ρίχνεις λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 45΄, μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες και πηχτό. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Για να καταλάβεις πότε θα έχει γίνει, μπορείς να ζυγίσεις το μείγμα στην αρχή και στη διάρκεια του βρασίματος. Όταν φτάσει σε σημείο να είναι πιο ελαφρύ κατά περίπου 700 λιγότερα γραμμάρια, είναι έτοιμο! Αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξάτμιση του νερού, που αφήνει το γάλα συμπυκνωμένο.

Αν τώρα σου βγει υπερβολικά πηχτό, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ακόμα και να το χτυπήσεις με ένα μπλέντερ.

Μεταφέρεις το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει. Στην ψύξη, μπορεί να διατηρηθεί περίπου για ένα μήνα. Ωστόσο, προτού το χρησιμοποιήσεις σε κάποια συνταγή ίσως χρειαστεί να βγάλεις την απαραίτητη ποσότητα και να την αφήσεις να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (εξαρτάται από τις οδηγίες κάθε συνταγής).

Το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία γλυκών, από τα μπράουνις μέχρι τις λεμονόπιτες, αλλά ακόμα και ως πρόσθετο γλυκαντικό στον καφέ ή το τσάι.

 

empty alt

Μόλις που προλαβαίνεις να απολαύσεις τις ώριμες ντομάτες με αυτό τον τρόπο

Έχεις πολλές επιλογές για να απολαύσεις μια ώριμη ντομάτα – σε χωριάτικη σαλάτα, σε ντάκο, σε ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και μαγιονέζα και φυσικά σε μια ωραία μακαρονάδα.
empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Τα 12 πιο δημοφιλή είδη ζυμαρικών και οι συνταγές στις οποίες θα τα χρησιμοποιήσεις

Όταν σκεφτόμαστε τη φράση «ιταλική κουζίνα», η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως ένα πιάτο Spaghetti, όμως ζυμαρικά δεν είναι μόνο τα κλασικά αυτά μακρόστενα μακαρόνια.
empty alt

3 άγνωστα tips για να διατηρείς φρέσκιες τις ντομάτες σου

Ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσεις τις ντομάτες σου φρέσκιες είναι να τις κρατήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, ας πούμε στον πάγκο της κουζίνας, σωστά; Όχι απαραίτητα.
empty alt

Lemon Cupcake Day – φτιάξε μου τη μέρα!

Στις 15 Δεκεμβρίου, είναι η ώρα να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα cupcakes – ή σε έναν συγκεκριμένο τύπο, για την ακρίβεια.
empty alt

Σαν καλοκαίρι… γεμιστές πιπεριές αλλιώς

Τα γεμιστά δίνουν έτσι κι αλλιώς πολλές ιδέες για πειραματισμό
empty alt

Γεύση θαλπωρής με σούπα με ψητή φέτα

Κρεμώδης ζεστή και γευστική αγκαλιά σε μπολ
empty alt

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα
Back To Top