Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι! Ώρα προετοιμασίας: 25 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά Συστατικά 4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία) Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι 1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό 2 […]

Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι!

Ώρα προετοιμασίας:

25 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:

50 λεπτά

Συστατικά

4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία)

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ντομάτες σε κονσέρβα, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός

Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

250 gr μοτσαρέλα μερικώς αποβουτυρωμένη, κομμένη σε κύβους

1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Απόδοση παραγωγής:

4 μερίδες

Μέγεθος σερβιρίσματος:

2 μισά

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°. Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε στη μέση κάθετα. Τοποθετήστε τες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μπεν μαρί με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι. Ψήνετε για 30 λεπτά.

Βγάζετε τις μελιτζάνες από το σκεύος, τις κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, χαράξτε και ψιλοκόψτε τον πολτό, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό κέλυφος. Βάζετε τον πολτό σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.

Μαγειρέψτε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά κρατήστε το ελαφρώς μισοψημένο (1–2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται). Όσο ψήνεται το κριθαράκι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο πολτό μελιτζάνας και σοτάρετε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε τις ντομάτες, τα αποξηραμένα μυρωδικά και αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο, το στραγγίζετε και το προσθέτετε στο μείγμα της μελιτζάνας. Ρίχνετε και τα δύο τυριά και ανακατεύετε καλά.

Χωρίζετε το μείγμα μελιτζάνας-τυρί σε 8 ίσες μερίδες και γεμίζετε τις μελιτζάνες. Ψεκάστε το πάνω μέρος του καθενός με μαγειρικό σπρέι. Τοποθετήστε τις γεμιστές μισές μελιτζάνες στο ταψί και ψήστε για 10 λεπτά. Αφαιρείτε και σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικές Πληροφορίες:

Θερμίδες: 404 θερμίδες, Υδατάνθρακες: 38 g, Πρωτεΐνες: 22 g, Λιπαρά: 18 g, Κορεσμένα λιπαρά: 8 g, Χοληστερόλη: 36 mg, Νάτριο: 138 mg, Φυτικές ίνες: 9 g

Ανταλλαγές ανά μερίδα: 2 1/2 άμυλο, 2 μέτρια άπαχα κρέατα, 1 1/2 λιπαρά. Επιλογές υδατανθράκων: 2 1/2.

empty alt

Μόλις που προλαβαίνεις να απολαύσεις τις ώριμες ντομάτες με αυτό τον τρόπο

Έχεις πολλές επιλογές για να απολαύσεις μια ώριμη ντομάτα – σε χωριάτικη σαλάτα, σε ντάκο, σε ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και μαγιονέζα και φυσικά σε μια ωραία μακαρονάδα.
empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Τα 12 πιο δημοφιλή είδη ζυμαρικών και οι συνταγές στις οποίες θα τα χρησιμοποιήσεις

Όταν σκεφτόμαστε τη φράση «ιταλική κουζίνα», η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως ένα πιάτο Spaghetti, όμως ζυμαρικά δεν είναι μόνο τα κλασικά αυτά μακρόστενα μακαρόνια.
empty alt

3 άγνωστα tips για να διατηρείς φρέσκιες τις ντομάτες σου

Ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσεις τις ντομάτες σου φρέσκιες είναι να τις κρατήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, ας πούμε στον πάγκο της κουζίνας, σωστά; Όχι απαραίτητα.
empty alt

Lemon Cupcake Day – φτιάξε μου τη μέρα!

Στις 15 Δεκεμβρίου, είναι η ώρα να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα cupcakes – ή σε έναν συγκεκριμένο τύπο, για την ακρίβεια.
empty alt

Σαν καλοκαίρι… γεμιστές πιπεριές αλλιώς

Τα γεμιστά δίνουν έτσι κι αλλιώς πολλές ιδέες για πειραματισμό
empty alt

Γεύση θαλπωρής με σούπα με ψητή φέτα

Κρεμώδης ζεστή και γευστική αγκαλιά σε μπολ
empty alt

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα
Back To Top