Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

0     

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

giaoourtiΈνα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Η έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 170.000 εθελοντές σε τριάντα χρόνια κατέδειξε ότι πέντε ή περισσότερα γιαούρτια την εβδομάδα συνεισφέρουν στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στην υπέρταση.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ηλικία άνω των 25 ετών και οι άνδρες άνω των 40 ετών. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, λιγότυεροι από τους μισούς από τους εθελοντές, οι 74.609, είχαν αναπτύξει υπέρταση.

Όπως είπαν οι ερευνητές στην επιστημονική συνάντηση «EPI/Lifestyle 2016» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA), αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, όσες κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε γιαούρτια την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ένα ή λιγότερο γιαούρτι το μήνα.

Επιπλέον, όταν η κατανάλωση γιαουρτιού συνδυαζόταν με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, είχαν κατά 31% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης.

«Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν εξασφαλίζει καλή υγεία, αλλά έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο – και το γιαούρτι σαφέστατα είναι ένα από αυτά», τόνισε ο Τζάστιν Μπουέντια, υποψήφιος διδάκτωρ Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Το «μυστικό» για την ευεργετική λειτουργία του γιαουρτιού βρίσκεται στα τριπεπτίδια καζεΐνης που αυτό περιέχει. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές επηρεάζουν ευνοϊκά ένα σύστημα που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και λέγεται σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης (ή αγγειοτενσίνης).

Η άλλη εξήγηση είναι ότι, σε σύγκριση με το τυρί και το γάλα, το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο και κάλιο – δύο ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.