Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Η τελευταία τους έρευνα έδειξε ποιοι είναι οι ιδανικοί τρόποι με τους οποίους πρέπει να μαγειρεύονται τα μανιτάρια, προκειμένου να μην χάνουν τίποτα από την διατροφική τους αξία. Ποιος είναι αυτός;

Οι επιστήμονες, λοιπόν, αποφάσισαν ότι τα μανιτάρια διατηρούν τα υψηλά ποσοστά αμινοξέων και βιταμινών που περιέχουν όταν τα βάλεις στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήσαν άσπρα μανιτάρια button, shiitake, μανιτάρια oyster και king oyster, που καλλιεργούνται στην περιοχή του Κέντρου, την La Gioja της Ισπανίας.

Διαπίστωσαν ότι, για παράδειγμα, στο φούρνο μικροκυμάτων τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που περιέχουν, όπως η πολυφαινόλη, αυξάνονται, ενώ άλλες τεχνικές μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το τηγάνισμα προκαλούν τη «διαρροή» των πολύτιμων συστατικών στο υγρό στο οποίο μαγειρεύονται.

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν υψηλά ποσοστά βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, όπως και ιχνοστοιχεία σαν το σελήνιο.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι με το μαγείρεμα στο γκριλ και στο φούρνο μικροκυμάτων, το περιεχόμενο των μανιταριών σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Μάλιστα προτείνουν την προσθήκη μίας μικρής ποσότητας λαδιού, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιοξειδωτική τους δύναμη.

Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχεις αν χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς είναι πανεύκολο να κάνεις στην χώρα μας, αφού εδώ παράγονται μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Για αυτό μην περιμένεις. Δοκίμασε άμεσα να μαγειρέψεις τα αγαπημένα σου μανιτάρια με τους τρόπους που είπαμε για να χαρείς όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείς από αυτό το δώρο της φύσης.

empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε οι απόλυτα πετυχημένοι άνθρωποι;

Ποιος δε θέλει να μαθαίνει τα μυστικά της επιτυχίας-πώς μια σειρά από επιτυχημένοι άνθρωποι έφτασαν στο στόχο τους; Τι είναι αυτό που κάνουν που οι υπόλοιποι αγνοούμε; Φυσικά, η τροφή που τρώμε δεν έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει σε Ολυμπιονίκες ή σε εκατομμυριούχους, αλλά χωρίς αμφιβολία […]
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμα, τραγανά κρουτόν με σκόρδο και τυρί σε 4 εύκολα βήματα

Δίνουν τραγανή υφή και γεύση σε σούπες, σαλάτες, αλλά και σε αυγά τηγανιτά, μάτια ή ομελέτα. Ο λόγος για τα κρουτόν με τυρί και σκόρδο, που εκτοξεύουν την απόλαυση σε μια ευρεία γκάμα πιάτων.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Απολαυστικό smoothie με ροδάκινο

Ψάχνετε τρόπο να δροσιστείτε αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού; Τότε θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα από τα smoothies με χαμηλούς υδατάνθρακες! Με μόνο πέντε υλικά και πέντε λεπτά προετοιμασίας που απαιτούνται, μπορείτε να χαλαρώσετε με αυτή τη δροσιστική καλοκαιρινή γουλιά σε χρόνο...
Back To Top