Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Η τελευταία τους έρευνα έδειξε ποιοι είναι οι ιδανικοί τρόποι με τους οποίους πρέπει να μαγειρεύονται τα μανιτάρια, προκειμένου να μην χάνουν τίποτα από την διατροφική τους αξία. Ποιος είναι αυτός;

Οι επιστήμονες, λοιπόν, αποφάσισαν ότι τα μανιτάρια διατηρούν τα υψηλά ποσοστά αμινοξέων και βιταμινών που περιέχουν όταν τα βάλεις στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήσαν άσπρα μανιτάρια button, shiitake, μανιτάρια oyster και king oyster, που καλλιεργούνται στην περιοχή του Κέντρου, την La Gioja της Ισπανίας.

Διαπίστωσαν ότι, για παράδειγμα, στο φούρνο μικροκυμάτων τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που περιέχουν, όπως η πολυφαινόλη, αυξάνονται, ενώ άλλες τεχνικές μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το τηγάνισμα προκαλούν τη «διαρροή» των πολύτιμων συστατικών στο υγρό στο οποίο μαγειρεύονται.

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν υψηλά ποσοστά βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, όπως και ιχνοστοιχεία σαν το σελήνιο.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι με το μαγείρεμα στο γκριλ και στο φούρνο μικροκυμάτων, το περιεχόμενο των μανιταριών σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Μάλιστα προτείνουν την προσθήκη μίας μικρής ποσότητας λαδιού, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιοξειδωτική τους δύναμη.

Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχεις αν χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς είναι πανεύκολο να κάνεις στην χώρα μας, αφού εδώ παράγονται μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Για αυτό μην περιμένεις. Δοκίμασε άμεσα να μαγειρέψεις τα αγαπημένα σου μανιτάρια με τους τρόπους που είπαμε για να χαρείς όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείς από αυτό το δώρο της φύσης.

empty alt

Αυτό το σώμα που αλλάζει!

Από το Gibson Girl ώς τα σημερινά ανορεξικά σώματα μεσολαβούν δεκάδες ενδιάμεσες στάσεις της μόδας που φέρουν τις τάσεις τις διατροφή αλλά και όλων των κοινωνικών αλλαγών.
empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Σούπα βελουτέ με καρότο και τζίντζερ

Αν λατρεύεις τις σούπες πουρέ βελουτέ αυτή η συνταγή με καρότο και τζίντζερ δεν θα αποτελεί εξαίρεση.
empty alt

Απολαυστικός συνδυασμός: κοτόπουλο, πεπόνι και ψημένα πεκάν

Γεύση καλοκαιριού, υπέροχα χρώματα και ωφέλιμα συστατικά: μια σαλάτα δεν χρειάζεται να είναι βαρετή ούτε άνοστη. Τα χρώματα του πεπονιού και του κόκκινου κρεμμυδιού συνδυάζονται για να προσφέρουν μια όμορφη εμφάνιση που σου ανοίγει την όρεξη, ενώ μια χούφτα φρυγανισμένα πεκάν προσθέτουν ακριβώς τη...
empty alt

Ψημένος σολομός με μουστάρδα και μέλι

Μια σάλτσα που θα αναδείξει το αγαπημένο σου ψάρι
Back To Top