Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Η τελευταία τους έρευνα έδειξε ποιοι είναι οι ιδανικοί τρόποι με τους οποίους πρέπει να μαγειρεύονται τα μανιτάρια, προκειμένου να μην χάνουν τίποτα από την διατροφική τους αξία. Ποιος είναι αυτός;

Οι επιστήμονες, λοιπόν, αποφάσισαν ότι τα μανιτάρια διατηρούν τα υψηλά ποσοστά αμινοξέων και βιταμινών που περιέχουν όταν τα βάλεις στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήσαν άσπρα μανιτάρια button, shiitake, μανιτάρια oyster και king oyster, που καλλιεργούνται στην περιοχή του Κέντρου, την La Gioja της Ισπανίας.

Διαπίστωσαν ότι, για παράδειγμα, στο φούρνο μικροκυμάτων τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που περιέχουν, όπως η πολυφαινόλη, αυξάνονται, ενώ άλλες τεχνικές μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το τηγάνισμα προκαλούν τη «διαρροή» των πολύτιμων συστατικών στο υγρό στο οποίο μαγειρεύονται.

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν υψηλά ποσοστά βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, όπως και ιχνοστοιχεία σαν το σελήνιο.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι με το μαγείρεμα στο γκριλ και στο φούρνο μικροκυμάτων, το περιεχόμενο των μανιταριών σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Μάλιστα προτείνουν την προσθήκη μίας μικρής ποσότητας λαδιού, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιοξειδωτική τους δύναμη.

Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχεις αν χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς είναι πανεύκολο να κάνεις στην χώρα μας, αφού εδώ παράγονται μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Για αυτό μην περιμένεις. Δοκίμασε άμεσα να μαγειρέψεις τα αγαπημένα σου μανιτάρια με τους τρόπους που είπαμε για να χαρείς όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείς από αυτό το δώρο της φύσης.

empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψεις το μπέικον

Όλοι ξέρουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες αμαρτωλές απολαύσεις της ζωής είναι η μυρωδιά του μπέικον ενώ τσιτσιρίζει στο τηγάνι.
empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα το δικό σου μούσλι

Το μούσλι είναι ένα από τα ιδανικά γεύματα για πρωινό, σε συνδυασμό με κρύο γάλα, γιαούρτι, αλλά ακόμα και σκέτο.
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

Ένας απλός τρόπος να φτιάξεις τέλειο ψητό στήθος κοτόπουλου

Αν πετύχει, θα γίνει πεντανόστιμο. Αν όχι, μπορεί να βγει τόσο στεγνό και άνοστο που θα θυμίζει… σόλα παπουτσιού.
empty alt

Ουράνιο τόξο να το πιείς στο ποτήρι σου

  Μπορεί το κόκκινο χρώμα της κλασικής σανγκρίας να είναι συνδεδεμένο με το πάθος, αλλά η λευκή εκδοχή της ταιριάζει απόλυτα στο καλοκαίρι! Αν μάλιστα τολμήσεις να προσθέσεις τα φρούτα που προτείνουμε, ο συνδυασμός τους θα σου προσφέρει ένα απολαυστικό ουράνιο τόξο που θα ικανοποιήσει (και...
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής
Back To Top