Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης. Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι ενήλικες που τρώνε συστηματικά πατάτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το αν έχουν περιττά κιλά ή όχι.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως αυξημένος σε όσους προτιμούν τις πατάτες τους τηγανητές, διότι το άμυλό τους πέπτεται πιο γρήγορα από τον οργανισμό με συνέπεια να αυξάνει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λένε οι ερευνητές.

Αντιθέτως, όσοι φροντίζουν να αντικαταστήσουν μερικές μερίδες πατάτες την εβδομάδα με δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να προστατεύσουν την υγεία τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Οσάκα, στην Ιαπωνία, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 158.000 γυναίκες και από περισσότερους από 40.000 άνδρες.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερες από δύο έως τέσσερις μερίδες πατάτες την εβδομάδα είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μία ή λιγότερη.

Ωστόσο όσοι έτρωγαν επτά μερίδες πατάτες την εβδομάδα είχαν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, στη διάρκεια 20 ετών παρακολούθησης.

Οι τηγανητές πατάτες απεδείχθησαν πιο επικίνδυνες από τις βραστές, τις ψητές ή τον πουρέ. Έτσι, ενώ τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα αύξαναν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 19%, οι ίδιες μερίδες μαγειρεμένες με άλλο τρόπο τον αύξαναν κατά μόλις 4%.

Μάλιστα η συσχέτιση της συστηματικής κατανάλωσης πατάτας με τον κίνδυνο διαβήτη παρατηρήθηκε ακόμα και σε ανθρώπους με φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης πως οι λάτρεις της πατάτας που αποφασίζουν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τρεις μερίδες πατάτες την εβδομάδα με ίση ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως, μειώνουν κατά 12% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που διατρέχουν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη ή αντοχής στην ινσουλίνη, πρέπει να καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες πατάτας και προϊόντων πατάτας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Κι Σουν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.

 

empty alt

Μόλις που προλαβαίνεις να απολαύσεις τις ώριμες ντομάτες με αυτό τον τρόπο

Έχεις πολλές επιλογές για να απολαύσεις μια ώριμη ντομάτα – σε χωριάτικη σαλάτα, σε ντάκο, σε ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και μαγιονέζα και φυσικά σε μια ωραία μακαρονάδα.
empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Οι βασικοί κανόνες για να φτιάξεις ένα ζωμό

Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει […]
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Μπορώ να ψήσω ξηρούς καρπούς στο φούρνο μικροκυμάτων;

Αν μέχρι τώρα έψηνες τους ξηρούς καρπούς σου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή απλώνοντάς τους σε ένα ταψάκι και βάζοντάς τους για λίγο στο φούρνο, ήρθε η στιγμή να εξετάσεις και μια εναλλακτική λύση.
empty alt

Τα μυστικά για να ετοιμάσεις ένα τέλειο γεύμα στο κάμπινγκ

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάμπινγκ αλλά δεν είσαι οργανωμένος, μπορεί να καταλήξεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για φαγητό έξω από ό,τι αν νοίκιαζες δωμάτιο.
empty alt

Η απόλυτη σαλάτα του καλοκαιριού λέγεται Panzanella

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας.
empty alt

Μελιτζάνες στο φούρνο με παρμεζάνα

Ένα γευστικό όνειρο καλοκαιρινής απόλαυσης
Back To Top