Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης. Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι ενήλικες που τρώνε συστηματικά πατάτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το αν έχουν περιττά κιλά ή όχι.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως αυξημένος σε όσους προτιμούν τις πατάτες τους τηγανητές, διότι το άμυλό τους πέπτεται πιο γρήγορα από τον οργανισμό με συνέπεια να αυξάνει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λένε οι ερευνητές.

Αντιθέτως, όσοι φροντίζουν να αντικαταστήσουν μερικές μερίδες πατάτες την εβδομάδα με δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να προστατεύσουν την υγεία τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Οσάκα, στην Ιαπωνία, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 158.000 γυναίκες και από περισσότερους από 40.000 άνδρες.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερες από δύο έως τέσσερις μερίδες πατάτες την εβδομάδα είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μία ή λιγότερη.

Ωστόσο όσοι έτρωγαν επτά μερίδες πατάτες την εβδομάδα είχαν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, στη διάρκεια 20 ετών παρακολούθησης.

Οι τηγανητές πατάτες απεδείχθησαν πιο επικίνδυνες από τις βραστές, τις ψητές ή τον πουρέ. Έτσι, ενώ τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα αύξαναν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 19%, οι ίδιες μερίδες μαγειρεμένες με άλλο τρόπο τον αύξαναν κατά μόλις 4%.

Μάλιστα η συσχέτιση της συστηματικής κατανάλωσης πατάτας με τον κίνδυνο διαβήτη παρατηρήθηκε ακόμα και σε ανθρώπους με φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης πως οι λάτρεις της πατάτας που αποφασίζουν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τρεις μερίδες πατάτες την εβδομάδα με ίση ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως, μειώνουν κατά 12% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που διατρέχουν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη ή αντοχής στην ινσουλίνη, πρέπει να καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες πατάτας και προϊόντων πατάτας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Κι Σουν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.

 

empty alt

Αυτή η αλλαγή θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Είναι ένας σχεδόν παγκόσμιος κανόνας ότι λίγο πριν το καλοκαίρι ή, όπως η εποχή που διανύουμε, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, είναι η εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι θυμούνται ότι πρέπει να κάνουν λίγο δίαιτα και λίγο γυμναστική για να ετοιμαστούν να ξεχυθούν στις παραλίες για […]
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

Ο ιδανικός τρόπος να εκμεταλλευτείς μια σχεδόν άδεια γυάλα μελιού

Στον πυθμένα της γυάλας σου έχουν μείνει λίγες κουταλιές από μέλι, ταχίνι, μουστάρδα ή κρέμα βαλσαμικού (οποιουδήποτε ρευστού υλικού χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου).
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο τζιν με τόνικ στο σπίτι

Επιστρέφει το καλοκαίρι, δηλαδή η εποχή του τζιν με τόνικ, για πολλούς λάτρεις αυτού του διαχρονικού, δροσερού κοκτέιλ.
empty alt

5 tips για πεντανόστιμα ψητά λαχανικά

Συνήθως τα ψητά λαχανικά αναλαμβάνουν ρόλο συνοδευτικών σε ένα μπάρμπεκιου, όμως εφαρμόζοντας κάποια απλά tips μπορείς να τα χρίσεις πρωταγωνιστές.
empty alt

Σούπα λαχανικών με κινόα

Ένα comfort food δεν χρειάζεται πάντα να είναι λιπαρό η γεμάτο έξτρα θερμίδες, αυτή η απολαυστική σούπα μπορεί να είναι χορτοφαγική, αλλά είναι εξαιρετικά χορταστική χάρη στην κινόα, τα λευκά φασόλια, το λάχανο, τα καρότα και το σέλινο και θα σου δημιουργήσει το αίσθημα θαλπωρής που έχεις […]
empty alt

Ψημένα, τραγανά και λαχταριστά ρεβίθια

Τα ρεβίθια γίνονται εξαιρετικά τραγανά στον φούρνο και φτιάχνουν το τέλειο, εθιστικό σνακ. Πολύ πολύ καλύτερο μάλιστα από το να ενδώσετε σε πατατάκια! Βεβαιωθείτε ότι τα ρεβίθια σας είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο φούρνο και θα παραμείνουν επίσης τραγανά καθώς κρυώνουν! ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ […]
empty alt

Εξωτική παγωμένη απόλαυση με ανανά και γιαούρτι

Αυτό το παγωμένο γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ανανά είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σε δροσίσει εκείνες τις καυτές μέρες του καλοκαιριού! Συστατικά 1/4 φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού παστεριωμένο ή χωρίς χοληστερόλη 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι...
Back To Top