Δύο μεγάλες μας αγάπες του comfort αλλά και του γρήγορου φαγητού συναντώνται σε αυτό το πιάτο: τα ζυμαρικά και τα υλικά της σαλάτας – και μάλιστα της πιο ελληνικής και της πιο αγαπημένης, δηλαδή της χωριάτικης! Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά […]

Δύο μεγάλες μας αγάπες του comfort αλλά και του γρήγορου φαγητού συναντώνται σε αυτό το πιάτο: τα ζυμαρικά και τα υλικά της σαλάτας – και μάλιστα της πιο ελληνικής και της πιο αγαπημένης, δηλαδή της χωριάτικης! Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά οι μέρες μεγαλώνουν κι το καλοκαίρι έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του. Αυτή η εποχή είναι η καλύτερη ευκαιρία για πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή σου και πιο ελαφριά γεύματα. Για να μην πεινάς ωστόσο συνέχεια χρειάζεσαι επιλογές που να σε χορταίνουν, να έχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και να έχουν λίγες θερμίδες. Πρέπει επίσης να φτιάχνονται γρήγορα και να μεταφέρονται εύκολα σε περίπτωση που θες να τα πάρεις μαζί σου στη δουλειά ή στην παραλία…

Αυτή η γρήγορη, υγιεινή συνταγή συνδυάζει την απόλαυση της ελληνική σαλάτας με το αίσθημα κορεσμού που προσφέρουν τα ζυμαρικά. Οι σαλάτες ζυμαρικών συνήθως συνδυάζονται με όσα υλικά τραβάει η όρεξή σου. Η χωριάτικη ή αλλιώς ελληνική σαλάτα επίσης χωράει όλα όσα επιθυμείς και σου δίνει τη διακριτική ευχέρεια να την εμπλουτίσεις με κάτι παραπάνω από τα κλασικά, πατροπαράδοτα υλικά της. Συνδυάζεται με όλα τα στοιχεία μιας χωριάτικης σαλάτας – αλλά κάνει τη διαφορά με guest συστατικό τα ρεβίθια για προσθήκη πρωτεΐνης. Αυτή η σαλάτα ζυμαρικών διατηρείται στο ψυγείο και έχει ακόμη καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα καθώς τα ζυμαρικά απορροφούν το ζουμί που εγχέεται από την τομάτα. Τη συνοδεύεις με πίτα ή φρεσκοψημένο τραγανό ψωμί – ή φτιάχνεις μια σε κρητικό στιλ συνδυάζοντας την με παξιμάδι ή ντάκο.

greekpast

Συστατικά

2 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες

2 μικρά σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

3 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι κόκκινου κρασιού

250 γρ. ολικής αλέσεως farfalle ή παρόμοιου μεγέθους ζυμαρικά

500 γρ βρασμένα ρεβίθια

1 μεσαίο αγγούρι, κομμένο κομμάτια

μισό φλιτζάνι θρυμματισμένο τυρί φέτα

ένα τρίτο φλιτζάνι ελιές Καλαμάτας

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη

greekpas

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα μεγάλο δοχείο νερού για να βράσει. Συνδυάστε τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι και το ξύδι σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήστε να καθίσουν ενώ μαγειρεύετε τα ζυμαρικά.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά στο βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, 8 έως 10 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Στραγγίστε ξανά. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο μείγμα ντομάτας μαζί με τα ρεβίθια, το αγγούρι, τη φέτα, τις ελιές και τη ρίγανη. Ανακατέψτε απαλά για να συνδυάσετε.

Tips

Προετοιμασία: Καλύψτε και αφήστε στο ψυγείο για έως και 1 ημέρα.

Επιπλέον προσθήκες: Ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι, κομμένες πιπεριές (πράσινες και κόκκινες), κάππαρη, μαϊντανό, ρόκα.

Προτεινόμενα ζυμαρικά: Εκτός από φαρφάλες, ταιριάζουν βίδες, πένες, ριγκατόνι, ακόμα και κοφτό μακαρονάκι.

Εναλλακτικές προτάσεις στη φέτα: Σφέλα, χαλούμι, μυζήθρα, γαλοτύρι, κατίκι.

empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Για να φτιάξεις ένα παγωτό με απολαυστική υφή, πρόσθεσε αυτό το μυστικό συστατικό!

Πώς μπορείς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό με πλούσια, κρεμώδη υφή, είτε πρόκειται για παγωτό κρέμα είτε για σορμπέ ή γρανίτα, ακόμα και αν δεν έχεις παγωτομηχανή; Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλκοολούχου ποτού! Ο λόγος; Καθώς το οινόπνευμα δεν παγώνει ποτέ, θα εμποδίσει το σχηματισμό...
empty alt

Το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε στο ψυγείο τα κρεμμύδια

Το ήξερες ότι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να διατηρείς στο ψυγείο είναι τα κρεμμύδια; Αν τα κρατάς εκτός ψυγείου, αποθηκεύοντάς τα σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους έως πάνω από έναν μήνα.
empty alt

Θεϊκή λιχουδιά: φράουλες στο φούρνο

Ποιος διαφωνεί ότι οι φράουλες είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο; Το ήξερες όμως ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το απολαύσεις (δηλαδή φρέσκιες και κομμένες σε φρουτοσαλάτα); Η εναλλακτική λύση, μάλιστα, περιλαμβάνει ψήσιμο στο φούρνο και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, γιατί έτσι τα...
empty alt

7 λόγοι να έχεις πάντα ένα πακέτο αρακά στην κατάψυξή σου

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι εξίσου θρεπτικός με το φρέσκο και, επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ψητό σολομό

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]
empty alt

Γλυκιά κι αλμυρή, η μαρμελάδα ντομάτας είναι η απόλαυση του καλοκαιριού

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.
empty alt

Το «πράσινο» τσίλι… πικάντικο και χορτοφαγικό

Ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει σιγά σιγά – αν και κάποιοι δεν χρειάζονται κρύο για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην κουζίνα και το πιάτο τους.
Back To Top