Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο.

Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο. Αλλά και ως υποβρύχιο μέσα σε ποτήρι με παγωμένο νερό, η μαστίχα είναι ταυτισμένη από τα παιδικά μας χρόνια με το ελληνικό καλοκαίρι!

Σε ολόκληρο ωστόσο τον κόσμο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μαστίχα για διάφορους λόγους υγείας. Αν και οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη της ήταν γενικά μικρές, φαίνεται ότι βοηθάει ως θεραπεία σε πεπτικές και στοματικές παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά της αποτελέσματα μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά για καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Τα παρακάτω είναι μερικές πιθανές χρήσεις και οφέλη για την υγεία της μαστίχας:

Προστασία της οδοντικής υγείας

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ουλίτιδας. Μετά από 15 λεπτά, οι άνθρωποι που μασούσαν την μαστίχα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων στο στόμα τους. Τα επίπεδα βακτηρίων ήταν ακόμη χαμηλότερα μετά από 135 λεπτά.

Μια άλλη μελέτη σε 20 φοιτητές οδοντιατρικής διαπίστωσε ότι όσοι μασούσαν μαστίχα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων στο στόμα τους. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια πλάκας και ούλων.

Μείωση του στομαχικού πόνου και της καούρας

Η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα πεπτικά προβλήματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν μαστίχες είχαν βελτίωση σε ορισμένους τύπους δυσπεψίας και πόνο στο στομάχι. Είχαν λιγότερο πόνο στο στομάχι γενικά και λιγότερο πόνο στο στομάχι από άγχος. Ανέφεραν επίσης λιγότερη καούρα.

Οι άνθρωποι στη μελέτη πήραν 350 χιλιοστόγραμμα (mg) μαστίχας τρεις φορές την ημέρα.

Καταπράυνση έλκους στομάχου

Η μαστίχα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων των ελκών του στομάχου ή των πεπτικών ελκών. Μια παλαιότερη μελέτη σε 38 άτομα διαπίστωσε ότι η μαστίχα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα των ελκών του στομάχου. Όσοι έλαβαν 1 γραμμάριο μαστίχας την ημέρα ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων του έλκους μετά από 2 εβδομάδες. Τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο δεν ανέφεραν αυτό το όφελος.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη 1 g μαστίχας την ημέρα, χωρισμένη σε τρεις δόσεις, μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με έλκη στομάχου.

Βελτίωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η μαστίχα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn. Μια ανασκόπηση σημειώνει ότι η μαστίχα βελτίωσε μερικούς δείκτες της νόσου του Crohn σε άτομα που είχαν ενεργή νόσο.

Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα

Η υψηλή χοληστερόλη και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τα επίπεδα και των δύο.

Πιθανή καταπολέμηση του καρκίνου

Κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το μαστιχέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το μαστιχέλαιο είχε αντικαρκινική επίδραση στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη ποντικών διαπίστωσε ότι το μαστιχέλαιο μπορεί να βοηθήσει με έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα.

Το μαστιχέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θανάτωση ορισμένων τύπων λευκοκυτάρων, σύμφωνα με μια μελέτη. Η μελέτη ανέφερε αποτελέσματα από εργαστηριακές δοκιμές, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη αυτά τα οφέλη στους ανθρώπους.

Η μαστίχα δεν είναι εγκεκριμένη θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει δυναμικό ως συμπλήρωμα καταπολέμησης του καρκίνου. Η συνήθης δόση για αυτό είναι 1 g την ημέρα, χωρισμένη σε τρεις ίσες δόσεις των 330 mg η καθεμία.

Καλοκαιρινό κοκτέιλ με Μαστίχα

Συστατικά

1 κουταλάκι του γλυκού Μαστίχα Χίου (πάστα)

Θρυμματισμένος πάγος

1/4 φλιτζάνι λικέρ Μαστίχα Χίου

2 κουταλιές της σούπας ξηρό βερμούτ

Εκτέλεση

Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού πάστα Μαστίχας σε ένα ποτήρι μαρτίνι γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο.

Ρίξτε το λικέρ Μαστίχα και το βερμούτ σε ένα αναδευτήρα, ανακινήστε 4 φορές και ρίξτε το στο ποτήρι μαρτίνι. Σερβίρετε. Απολαύστε!

empty alt

Τα “αλκολικά” γονίδια μας

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .
empty alt

Μήλα: 4 βήματα για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους

Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Pasta time με γεμιστά κοχύλια

Αυτά τα κοχύλια δεν είναι θαλασσινά, αλλά είναι σούπερ κρεμώδη και τυρένια!
empty alt

Η Kaiser μετατρέπει και φέτος την Τσικνοπέμπτη στην απόλυτη BBQ εμπειρία!

Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ! Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης […]
Back To Top