Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε. Ο πουρές πατάτας fondue, ή πιο κλασικά γνωστός ως pommes aligot, είναι σούπερ κρεμώδης, μεταξένιος πουρές πατάτας που έχει αμυλώδη, τυρώδη απόλαυση που δεν έχετε ξαναγευτεί. Η βουτυράτη πατάτα αναμεμειγμένη με φρέσκο σκόρδο, λευκό κρασί και ήπιο Gruyère είναι πραγματικά μια εμπειρία που θα λατρέψετε.

Τύποι πατάτας προς χρήση;

Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια πραγματικά αμυλούχα πατάτα, όπως ροζ, λευκό ή ακόμα και χρυσές, αποφύγετε αυτές για τηγάνισμα. Και μην φοβάστε να μαγειρέψετε τις πατάτες καλά, ώστε να μην μείνουν μικρά άψητα κομμάτια πίσω.

Μπορώ να το κάνω περισσότερο σαν φοντί παρά με πουρέ;

Ναι! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε 1 φλιτζάνι ακόμα υγρό. Θα μπορούσατε σίγουρα να διπλασιάσετε και την ποσότητα του τυριού – άλλωστε πάνω απ’ όλα είναι μια σάλτσα τυριού.

Πώς να ζεστάνετε ξανά τον πουρέ;

Δεδομένου ότι υπάρχουν γαλακτοκομικά συστατικά, θα πρέπει να ζεσταίνετε προσεκτικά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Θα μπορούσατε επίσης να το κάνετε αυτό σε στιλ μπεν μαρί αν φοβάστε να χαλάσετε την κρέμα και το τυρί. Ωστόσο, το άμυλο από την πατάτα θα λειτουργήσει ως γαλακτωματοποιητής, μη φοβάστε για την υφή.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 λεπτά

patates fondue_

Συστατικά

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

2 κουτ. αλάτι, συν περισσότερο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

2 κ.σ. ξηρό λευκό κρασί

250 γρ. ψιλοτριμμένο Gruyère (ή οποιοδήποτε κίτρινο σκληρό τυρί που να λιώνει καλά της αρεσκείας σας)

150 γρ. μοτσαρέλα ψιλοτριμμένη

1 φλ. κρέμα γάλακτος, ζεστή

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίξτε τις πατάτες και 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Σκεπάζετε με κρύο νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για 15 έως 18 λεπτά.

Στραγγίζετε τις πατάτες και τις μεταφέρετε σε ένα μύλο για να τις αλέσετε. Ξαναβάλτε τις αλεσμένες πατάτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο, το βούτυρο και το κρασί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν το κρασί και να λιώσει το βούτυρο, περίπου 2 λεπτά.

Προσθέστε σταδιακά το τυρί και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας για να ενωθούν. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί, για 2 με 3 λεπτά. Καρυκεύετε με αλάτι, αν το επιθυμείτε. Αν θέλετε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία, ειδικά τα κρύα βράδια, μπορείτε να προσθέσετε πάπρικα ή σκόνη τσίλι.

empty alt

Τελικά πώς πρέπει να τρως τα λαχανικά; Ωμά ή μαγειρεμένα;

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό; Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει […]
empty alt

Πώς θα ψήσεις μια πατάτα στο φούρνο

Έχει υπερβολική ζέστη για να μπεις στη διαδικασία να μαγειρέψεις, αλλά δεν θέλεις να φας για μεσημεριανό (μία ακόμα) σαλάτα; Ψήσε μία πατάτα στο φούρνο.
empty alt

Το μυστικό για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες

Οι πατάτες είναι εύκολες στην προετοιμασία αλλά αργές στο βράσιμο. Υπάρχουν ωστόσο δύο απλά κόλπα για να επιταχύνεις εντυπωσιακά το μαγείρεμά τους.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Ανανάς: ένα εξωτικό και πολύ ωφέλιμο φρούτο

  Σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός ανανά είναι τόσο γλυκός μόνος του που συχνά δεν χρειάζεται να προστεθεί ζάχαρη.
empty alt

Κολοκύθι: η λέξη κλειδί για να φτιάξεις την πιο καλοκαιρινή εκδοχή της mini pizza

  Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι καλοκαίρι παράλληλα με την ευχαρίστηση συχνά πάει χέρι χέρι και η ενοχή και οι τύψεις για τη διατροφή και τη δίαιτα.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτήν τη συνταγή, αλλά όταν το κάνεις σωστά, γίνεται απολύτως τέλειο.
Back To Top