Θεωρείται η “βασίλισσα” των ανοιξιάτικων φρούτων αφού η φράουλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Σύμφωνα όμως με τη λίστα η οποία καταγράφει τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυό φορές πριν καταβροχθίσουμε […]

Θεωρείται η “βασίλισσα” των ανοιξιάτικων φρούτων αφού η φράουλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Σύμφωνα όμως με τη λίστα η οποία καταγράφει τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυό φορές πριν καταβροχθίσουμε το μπωλ με τους κόκκινους πειρασμούς.

Οι φράουλες ,περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο, είναι μολυσμένες από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ακόμη και αν καθαρίζονται και συσκευάζονται. Ο μέσος αμερικανός σύμφωνα με τον EWG καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη». Η οργάνωση προτείνει να τρώμε φράουλες -και τα υπόλοιπα φρούτα που συμπεριλαμβάνονται στη «Βρώμικη Ντουζίνα»- όταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.

Η λίστα έχει καταρτιστεί με βάση στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δείχνουν ποια προϊόντα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

«Βρώμικη Ντουζίνα»

  1. Φράουλες
  2. Μήλα
  3. Νεκταρίνια
  4. Ροδάκινα
  5. Σέλερυ
  6. Σταφύλια
  7. Κεράσια
  8. Σπανάκι
  9. Ντομάτες
  10. Πιπεριές
  11. Ντοματίνια
  12. Αγγούρια

Η «καθαρή Δεκαπεντάδα» περιέχει τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων.

«Καθαρή Δεκαπεντάδα»

  1. Αβοκάντο
  2. Καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Λάχανο
  5. Κατεψυγμένος αρακάς
  6. Κρεμμύδια
  7. Σπαράγγια
  8. Μάνγκο
  9. Παπάγια
  10. Ακτινίδιο
  11. Μελιτζάνα
  12. Πεπόνι χάνεϊντιου
  13. Γκρέηπφρουτ
  14. Πεπόνι Κανταλούπε
  15. Κουνουπίδι

Το EWG επισημαίνει ότι δύο ακόμα είδη προϊόντων, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κέηλ (κάλε)  τα παραπούλια και οι καυτερές πιπεριές δεν ανήκουν ακριβώς στην «Βρώμικη Ντουζίνα» αλλά «συχνά μολύνονται με παρασιτοκτόνα τοξικά για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου».

Ωστόσο, η «Βρώμικη Ντουζίνα» του EWG είναι αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας και αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με την Συμμαχία για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία να υποστηρίζει ότι τα υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν στα τρόφιμα «δεν αποτελούν κίνδυνο για τα τρόφιμα» στις ΗΠΑ.

empty alt

Μύθοι και αλήθειες και τις δίαιτες

Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Ενας λόγος είναι γιατί δεν το τηρούμε ευλαβικά.
empty alt

Πώς θα κάνεις το βούτυρο να μαλακώσει γρήγορα

Ίσως θέλεις να φτιάξεις ένα κέικ, αλλά ξέχασες να το βγάλεις εγκαίρως εκτός ψυγείου για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα ροδάκινα και θα αφαιρέσεις το κουκούτσι τους

Ποιος είναι ο πιο πρακτικός τρόπος να καθαρίζεις τα ροδάκινα, τα μυρωδάτα αυτά και γευστικά φρούτα εποχής; Εξαρτάται από το πόσο ώριμα είναι, σύμφωνα με ένα μίνι οδηγό του περιοδικού Cook’s Illustrated.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ένας απλός τρόπος να φτιάξεις τέλειο ψητό στήθος κοτόπουλου

Αν πετύχει, θα γίνει πεντανόστιμο. Αν όχι, μπορεί να βγει τόσο στεγνό και άνοστο που θα θυμίζει… σόλα παπουτσιού.
empty alt

Γιορτές φαγητού από όλο τον κόσμο

Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι γονείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες που όταν βλέπουν ένα παιδί να παίζει με το φαγητό του, σπεύδουν να του πούν πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα έπρεπε να δείχνει περισσότερο σεβασμό, γιατί το φαγητό είναι κάτι το ιερό.
empty alt

Ζεστό κακάο με Rumchata

Το RumChata είναι ένα λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται στο Ουισκόνσιν. Η συνταγή περιλαμβάνει ρούμι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, βανίλια, ζάχαρη και άλλα αρώματα.
Back To Top