Θεωρείται η “βασίλισσα” των ανοιξιάτικων φρούτων αφού η φράουλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Σύμφωνα όμως με τη λίστα η οποία καταγράφει τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυό φορές πριν καταβροχθίσουμε […]

Θεωρείται η “βασίλισσα” των ανοιξιάτικων φρούτων αφού η φράουλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Σύμφωνα όμως με τη λίστα η οποία καταγράφει τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυό φορές πριν καταβροχθίσουμε το μπωλ με τους κόκκινους πειρασμούς.

Οι φράουλες ,περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο, είναι μολυσμένες από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ακόμη και αν καθαρίζονται και συσκευάζονται. Ο μέσος αμερικανός σύμφωνα με τον EWG καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη». Η οργάνωση προτείνει να τρώμε φράουλες -και τα υπόλοιπα φρούτα που συμπεριλαμβάνονται στη «Βρώμικη Ντουζίνα»- όταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.

Η λίστα έχει καταρτιστεί με βάση στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δείχνουν ποια προϊόντα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

«Βρώμικη Ντουζίνα»

  1. Φράουλες
  2. Μήλα
  3. Νεκταρίνια
  4. Ροδάκινα
  5. Σέλερυ
  6. Σταφύλια
  7. Κεράσια
  8. Σπανάκι
  9. Ντομάτες
  10. Πιπεριές
  11. Ντοματίνια
  12. Αγγούρια

Η «καθαρή Δεκαπεντάδα» περιέχει τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων.

«Καθαρή Δεκαπεντάδα»

  1. Αβοκάντο
  2. Καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Λάχανο
  5. Κατεψυγμένος αρακάς
  6. Κρεμμύδια
  7. Σπαράγγια
  8. Μάνγκο
  9. Παπάγια
  10. Ακτινίδιο
  11. Μελιτζάνα
  12. Πεπόνι χάνεϊντιου
  13. Γκρέηπφρουτ
  14. Πεπόνι Κανταλούπε
  15. Κουνουπίδι

Το EWG επισημαίνει ότι δύο ακόμα είδη προϊόντων, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κέηλ (κάλε)  τα παραπούλια και οι καυτερές πιπεριές δεν ανήκουν ακριβώς στην «Βρώμικη Ντουζίνα» αλλά «συχνά μολύνονται με παρασιτοκτόνα τοξικά για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου».

Ωστόσο, η «Βρώμικη Ντουζίνα» του EWG είναι αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας και αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με την Συμμαχία για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία να υποστηρίζει ότι τα υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν στα τρόφιμα «δεν αποτελούν κίνδυνο για τα τρόφιμα» στις ΗΠΑ.

empty alt

3 tips για τέλεια σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Είναι εύκολο να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια και δύσκολο το αποτέλεσμα να πλησιάζει την τελειότητα στην υφή και τη γεύση.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Strawberry fields forever

Ένα είναι το φρούτο σήμα-κατατεθέν αυτής της εποχής και μικροί και μεγάλοι τής έχουν αδυναμία! Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα.
empty alt

Βάλσαμο ψυχής σε μορφή πατατόσουπας

Το να πολτοποιήσετε τις μισές πατάτες σας όταν η σούπα είναι σχεδόν έτοιμη, σας δίνει μια πιο παχιά, πιο κρεμώδη υφή.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό punch φτιάχνεται εύκολα κι είναι για όλες τις ώρες

Ανάλαφρο, φρουτώδες, εξωτικό με τις απαραίτητες φυσαλίδες, μια εκδοχή punch που θα δώσει έναν αέρα δροσιάς στις καυτές καλοκαιρινές νύχτες και μέρες σου.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
Back To Top