Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της […]

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της Θράκης και της Μικράς Ασίας, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων.

Στις πεδιάδες ευδοκιμούν καλλιέργειες δημητριακών (κυρίως καλαμποκιού), οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Πάνω από 5.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας τροφοδοτούν τα σύγχρονα οινοποιεία κάνοντας τον Δραμινό αμπελώνα έναν από τους δυναμικότερους της χώρας. Το Νευροκόπι είναι ένας τόπος γνωστός για τους δριμύτατους χειμώνες του και τις πολικές του θερμοκρασίες, αλλά από την άλλη από τον πλούσιο κάμπο του, όπου καλλιεργείται η καλύτερη ελληνική πατάτα, η οποία, όπως και τα περίφημα φασόλια του τόπου, είναι προϊόντα Π.Γ.Ε.

Σημαντική θέση στην περιοχή Δράμας κατέχει η κτηνοτροφική παραγωγή. Με αρκετές σύγχρονες αλλά και μικρές οικογενειακές μονάδες που εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα, χοιρινά και βοοειδή και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, τυροκομικά και αλλαντικά.

Οι αλλαντοποιίες «Σάρυ» του Σαρημπόγια και «Βορειος Ελλάς» του Φώτη Μπέγγα παράγουν εξαιρετικά ντόπια αλλαντικά (παστουρμάδες, καβουρμάδες, παστράμια, σουτζούκια, λουκάνικα) με μνήμες από τις χαμένες πατρίδες.

Οι γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων, των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης, καθώς και των Πομάκων, των Ρομά, των Αρμενίων αλλά και των Σαρακάτσων, δημιούργησαν μια πολυσυλλεκτική κουζίνα, με συνταγές που «παντρεύουν» τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Η Θράκικη κουζίνα εκπροσωπείται από τους τζιγεροσαλμάδες, την Μπάμπω, τα πράσα με χοιρινό, το κατσικάκι με σπανάκι. Τα δύο πρώτα φτιάνονται από συκώτια, οι μεν τζιγεροσαλμάδες με ψιλοκομένη συκωταριά, κρεμμυδάκια και άνηθο, ρύζι και πλάθονται ως μπιφτέκια, περιτυλίγονται σε αρνίσια σκέπη (μπόλια) και ψήνονται στο φούρνο, ενώ η Μπάμπω είναι σαν λουκάνικο όπου μέσα σε έντερο τοποθετούνται ψιλοκομμένα και τσιγαρισμένα κομματάκια από πνευμόνι χοίρου, μαζί με πληγούρι και κατόπιν μαγειρεύεται στην κατσαρόλα.

Μικρασιατικές συνταγές που συνηθίζονται είναι το ιτσλί κιοφτέ, το χουνκιάρ μπεγεντί, το γκιούλμπασι και οι γκιουσλεμέδες.

Χαρακτηριστικά ποντιακά πιάτα της περιοχής είναι ο σορβάς (σούπα με γιαούρτι), τα τσιριχτά, τα ύβριστα, το κεσκέκ (κοτόπουλο με σιτάρι) και τα ποντιακά πιροσκί.

Από την σαρακατσάνικη παράδοση ξεχωρίζουν η λαχανόπιτα, η γαλατόπιτα, η κολοκυθόπιτα και η στριφτόπιτα.

Τέλος, ο μαστιχάτος χαλβάς της Δράμας γίνεται από το ταχίνι και την καραμέλα και έχει μια υφή λεπτή και μαστιχωτή.

Πηγή: greekgastronomyguide

empty alt

Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.
empty alt

Μύθοι και αλήθειες και τις δίαιτες

Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Ενας λόγος είναι γιατί δεν το τηρούμε ευλαβικά.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Τα αγγουράκια δεν είναι μόνο γεμάτα νερό, αλλά και νοστιμιά!

Κάθε άνοιξη, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αγγουράκια εποχής. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να απολαύσεις τη γεύση, τη δροσιά και την τραγανή υφή τους.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
empty alt

Όταν το φαγητό γίνεται παιχνίδι!

Δεν πρέπει να παίζετε με το φαγητό σας, αλλά όλα τα στοιχήματα κι οι κανόνες ανατρέπονται όταν το πρωινό σας είναι σε σχήμα Lego.
empty alt

Frozen Negroni – η παγωμένη δόση απόλαυσης που χρειάζεσαι…

Όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές τα Negroni έχουν την τιμητική τους κι είναι εδώ για να σου δώσουν ένα σφηνάκι δύναμης για να βγάλεις την υπόλοιπη εβδομάδα.
empty alt

Μπισκότα χωρίς γλουτένη με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο

Μαλακά και υπέροχα και, με μόνο πέντε απλά υλικά, γίνονται πανεύκολα
Back To Top