Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει […]

Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει με μικρόβια. Σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση το 37% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε αυτήν δήλωσαν πως είναι ασφαλές να φάνε το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα της κουζίνας ή του σαλονιού τους, εάν δεν το αγγίξει για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι αυτό είναι μύθος και πως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο (e. coli) και η σαλμονέλα ακόμα κι αν το φαγητό αγγίξει το πάτωμα για ένα δευτερόλεπτο.

Στην πραγματικότητα, μία στιγμή είναι αρκετή για να συμβεί η μόλυνση. Αρα οποιοδήποτε φαγητό πέφτει στο πάτωμα, πρέπει αμέσως να το πετάμε.

Οπως δήλωσε η δρ Λίσα Άκερλι, επισκέπτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ που σχολίασε τα ευρήματα της δημοσκόπησης για λογαριασμό της εταιρείας συσκευών καθαρισμού Kärcher «το πάτωμα μπορεί να μοιάζει πεντακάθαρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι. Τα βακτήρια και οι ιοί είναι αόρατα με γυμνό μάτι και δεν εκλύουν μυρωδιές τις οποίες να μπορούμε στα καθημερινά επίπεδα να αντιληφθούμε. Επιπλέον πολλά είδη βακτηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να πολλαπλασιασθούν από ένα βακτήριο σε αρκετά εκατομμύρια.Συνεπώς το φαγητό πρέπει να πετιέται αν πάει στο πάτωμα και οι χώροι του σπιτιού να καθαρίζονται σχολαστικά και συστηματικά».

Στο ίδιο τόνο ήταν και οι συστάσεις που έκαναν πέρυσι ειδικοί από το Συμβούλιο Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στα τρόφιμα που μολύνονται ακαριαία όταν πέσουν στο πάτωμα συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας (π.χ. φρούτα, ωμό κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, μαγειρεμένο φαγητό).

Σε αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό συμπεριλαμβάνονται τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.

empty alt

5 τρόποι να γλυκάνεις τον καφέ σου χωρίς ζάχαρη (και χωρίς τα υποκατάστατά της)

Μόλις έφτιαξες καφέ αλλά διαπίστωσες ότι σού τελείωσε η ζάχαρη; Ή, απλά, προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωσή της; Ιδού πέντε εναλλακτικές της οι οποίες, όχι, δεν περιλαμβάνουν τα τεχνητά γλυκαντικά ούτε την «κλασική» πλέον στέβια.
empty alt

Πώς να κόβετε το κρεμμύδι χωρίς να ρίχνετε ούτε ένα δάκρυ!

Έχετε κουραστεί να καθαρίζετε κρεμμύδια και να μη σταματάτε τα δάκρυα; Θα θέλατε φυσικά να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα δάκρυα που προκαλεί αυτό το λαχανικό: όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, «σπάνε» κάποια κύτταρα και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που μας κάνει να δακρύζουμε.
empty alt

Μια ιδέα για ένα πρωτότυπο και οικονομικό brunch στο σπίτι

Είναι οικονομικά, ευέλικτα, εύκολα, γρήγορα και μπορούν να ταΐσουν ένα ολόκληρο πλήθος. Ο λόγος για τα γεύματα σε πλατό, όπου μπορείς να σερβίρεις σχεδόν τα πάντα.
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Πώς να διατηρήσετε τα μαχαίρια σας κοφτερά

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.
empty alt

Vegan λαζάνια

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.
empty alt

Τσίλι γλυκοπατάτας στον φούρνο

Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς.
Back To Top