Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει […]

Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει με μικρόβια. Σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση το 37% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε αυτήν δήλωσαν πως είναι ασφαλές να φάνε το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα της κουζίνας ή του σαλονιού τους, εάν δεν το αγγίξει για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι αυτό είναι μύθος και πως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο (e. coli) και η σαλμονέλα ακόμα κι αν το φαγητό αγγίξει το πάτωμα για ένα δευτερόλεπτο.

Στην πραγματικότητα, μία στιγμή είναι αρκετή για να συμβεί η μόλυνση. Αρα οποιοδήποτε φαγητό πέφτει στο πάτωμα, πρέπει αμέσως να το πετάμε.

Οπως δήλωσε η δρ Λίσα Άκερλι, επισκέπτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ που σχολίασε τα ευρήματα της δημοσκόπησης για λογαριασμό της εταιρείας συσκευών καθαρισμού Kärcher «το πάτωμα μπορεί να μοιάζει πεντακάθαρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι. Τα βακτήρια και οι ιοί είναι αόρατα με γυμνό μάτι και δεν εκλύουν μυρωδιές τις οποίες να μπορούμε στα καθημερινά επίπεδα να αντιληφθούμε. Επιπλέον πολλά είδη βακτηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να πολλαπλασιασθούν από ένα βακτήριο σε αρκετά εκατομμύρια.Συνεπώς το φαγητό πρέπει να πετιέται αν πάει στο πάτωμα και οι χώροι του σπιτιού να καθαρίζονται σχολαστικά και συστηματικά».

Στο ίδιο τόνο ήταν και οι συστάσεις που έκαναν πέρυσι ειδικοί από το Συμβούλιο Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στα τρόφιμα που μολύνονται ακαριαία όταν πέσουν στο πάτωμα συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας (π.χ. φρούτα, ωμό κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, μαγειρεμένο φαγητό).

Σε αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό συμπεριλαμβάνονται τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.

empty alt

Τα πιο παράξενα εδέσματα του κόσμου. Τολμάτε;

Πέρα από τα ασφαλή και γευστικότατα φαγητά της μαμάς, υπάρχουν και εκείνα που θέλουν ιδιαίτερη τόλμη… Όπως το ψάρι fogu που είναι εξαιρετικά θανατηφόρο αν δε μαγειρευτεί σωστά ή οι ακρίδες και οι αράχνες που αποτελούν ένα (νοστιμότατο) σνακ! Το ερώτημα είναι, τολμάτε; Δείτε παρακάτω μερικά από […]
empty alt

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

Το κατεξοχήν οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό είναι απλό στην προετοιμασία του. Αρκεί να είσαι σχολαστικός σε κάποιες λεπτομέρειες.
empty alt

Έτσι θα κάνεις το κρέας να μαλακώσει πριν από το μαγείρεμα

Το σύντομο μούλιασμα του κρέατος σε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό ανεβάζει το pH της επιφάνειας του κρέατος, με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του να μην ενώνονται υπερβολικά κατά το μαγείρεμα και το κρέας να διατηρείται τρυφερό και ζουμερό μετά το ψήσιμο.
empty alt

Πρωτοχρονιάτικο δείπνο: η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει μία εβδομάδα πριν!

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις τους σπόρους από το καλαμπόκι χωρίς να κάνεις χάλια την κουζίνα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφαιρέσεις τους σπόρους από το βρασμένο καλαμπόκι, αλλά οι περισσότεροι αφήνουν την κουζίνα σε κατάσταση… χάους, βομβαρδισμένη δηλαδή με σπόρους καλαμποκιού.
empty alt

Marzipan – ένα γλυκό θαύμα φτιαγμένο από αμύγδαλα

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.
empty alt

Η πιο εύκολη «μηλόπιτα» που θα φτιάξεις ποτέ

Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
Back To Top