Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου. Τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης μάλιστα δείχνουν ότι αν η κατανάλωση της «εχθρικής» για ένα καλλίγραμμο σώμα τροφής συνδυαστεί με λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια βάρους. Τα ευρήματα στηρίζονται στην ς μελέτη που έγιναν σε 23.366 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ιταλία.
Σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nutrition&Diabetes», κάποιοι εθελοντές κράτησαν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής και από τους υπόλοιπους πήραν συνεντεύξεις. Και στις δύο περιπτώσεις, συνέκριναν την καθημερινή κατανάλωση ζυμαρικών με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), καθώς και την αναλογία μέσης-ισχίων τους. Η κατανάλωση ζυμαρικών και στα δύο φύλα, έγινε στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής και εκτός των ζυμαρικών, οι εθελοντές είχαν κατανάλωναν τομάτα και προϊόντα τομάτας, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο και τυρί. Επίσης η κατανάλωση ζυμαρικών και στα δύο φύλα σχετιζόταν αρνητικά με τον ΔΜΣ, δηλαδή οι εθελοντές που έτρωγαν συστηματικά ζυμαρικά ήταν πιο αδύνατοι απ’ ό,τι όσοι τα κατανάλωναν σπανίως έως καθόλου.
Ιδανική ποσότητα
«Τα αποτελέσματα της έρευνά μας έρχονται σε ρήξη με την κρατούσα άποψη, αφού δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, συμβάλλουν σε πιο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος, χαμηλότερη περίμετρο μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων», υποστηρίζει ο δρ. Γεώργιος Πούνης, επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, στο Ποτσίλι. Είναι όμως σημαντική η ποσότητα που καταναλώνει κανείς. Η έρευνα των επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Πειραματικής Βιολογίας (ΕΒ2016) η ιδανικότερη ημερήσια ποσότητα για φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι τα 54 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 73 γραμμάρια για τους άνδρες – πολύ μικρότερη, δηλαδή, από αυτήν που οι περισσότεροι συνηθίζουν να τρώνε.

empty alt

Τα “αλκολικά” γονίδια μας

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .
empty alt

Μήλα: 4 βήματα για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους

Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Pasta time με γεμιστά κοχύλια

Αυτά τα κοχύλια δεν είναι θαλασσινά, αλλά είναι σούπερ κρεμώδη και τυρένια!
empty alt

Η Kaiser μετατρέπει και φέτος την Τσικνοπέμπτη στην απόλυτη BBQ εμπειρία!

Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ! Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης […]
Back To Top