Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου. Τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης μάλιστα δείχνουν ότι αν η κατανάλωση της «εχθρικής» για ένα καλλίγραμμο σώμα τροφής συνδυαστεί με λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια βάρους. Τα ευρήματα στηρίζονται στην ς μελέτη που έγιναν σε 23.366 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ιταλία.
Σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nutrition&Diabetes», κάποιοι εθελοντές κράτησαν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής και από τους υπόλοιπους πήραν συνεντεύξεις. Και στις δύο περιπτώσεις, συνέκριναν την καθημερινή κατανάλωση ζυμαρικών με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), καθώς και την αναλογία μέσης-ισχίων τους. Η κατανάλωση ζυμαρικών και στα δύο φύλα, έγινε στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής και εκτός των ζυμαρικών, οι εθελοντές είχαν κατανάλωναν τομάτα και προϊόντα τομάτας, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο και τυρί. Επίσης η κατανάλωση ζυμαρικών και στα δύο φύλα σχετιζόταν αρνητικά με τον ΔΜΣ, δηλαδή οι εθελοντές που έτρωγαν συστηματικά ζυμαρικά ήταν πιο αδύνατοι απ’ ό,τι όσοι τα κατανάλωναν σπανίως έως καθόλου.
Ιδανική ποσότητα
«Τα αποτελέσματα της έρευνά μας έρχονται σε ρήξη με την κρατούσα άποψη, αφού δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, συμβάλλουν σε πιο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος, χαμηλότερη περίμετρο μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων», υποστηρίζει ο δρ. Γεώργιος Πούνης, επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, στο Ποτσίλι. Είναι όμως σημαντική η ποσότητα που καταναλώνει κανείς. Η έρευνα των επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Πειραματικής Βιολογίας (ΕΒ2016) η ιδανικότερη ημερήσια ποσότητα για φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι τα 54 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 73 γραμμάρια για τους άνδρες – πολύ μικρότερη, δηλαδή, από αυτήν που οι περισσότεροι συνηθίζουν να τρώνε.

empty alt

Τι είναι η vegan μαγιονέζα;

Βασικό συστατικό της συμβατικής μαγιονέζας είναι το αυγό, που δεν αποτελεί κομμάτι μιας vegan διατροφής (η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα).
empty alt

Πώς πρέπει να ψωνίζεις όταν έχει καύσωνα

Η άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και βλαβερών μικροοργανισμών στα τρόφιμα, ενώ κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο πιθανό όταν επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ή καύσωνας.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Πρωινό στο Παρίσι με αυθεντικό Croque Monsieur

Κάποια πρωινά του σαββατοκύριακου ή φορές που δεν χρειάζεται να φύγεις βιαστικά από το σπίτι, φτιάξε κάτι λαχταριστό και χαλάρωσε απολαμβάνοντάς το.
empty alt

Γαλλική λαχταριστή κρεμμυδόσουπα

Κρύωσε ο καιρός, σου έχουμε την πιο γευστική λύση
empty alt

Λαχταριστή κι εύκολη ροδακινόπιτα χωρίς ψήσιμο

Κρατήστε τη γεύση του καλοκαιριού σε μια απολαυστική γλυκιά πίτα
empty alt

Εύκολα και χωρίς ψήσιμο απολαυστικά cheesecakes με salted caramel

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια καραμελένια απόλαυση
empty alt

Απολαυστικό flatbread με σπανάκι, τυριά και ρεβίθι

Μια ανατροπή στο ψωμί και την πίτσα που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top