Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει […]

Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει προηγουμένως να γνωρίζεις τα παρακάτω πράγματα.

1. Πρόσθεσε κόκαλα. Ένα τουλάχιστον κομμάτι κρέας με κόκαλο θα δώσει ζελατίνη στο μείγμα. Όσο περισσότερη ζελατίνη έχει ένας ζωμός, τόσο ωραιότερη, πηχτή υφή αποκτά.

2. Αν θέλεις να φτιάξεις λευκό ζωμό, που είναι ιδανική βάση για βελουτέ σούπες, ζεματίζεις αρχικά το κόκαλο, το στραγγίζεις, το ξεπλένεις και μετά το βάζεις να σιγοβράσει με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλεις να φτιάξεις σκούρο ζωμό, αρχικά ψήνεις για λίγο το κόκαλο και μετά το αφήνεις να σιγοβράσει, συνήθως με ντομάτα.

3. Χρησιμοποίησε κρύο νερό στο ζωμό. Κι αυτό γιατί συγκεκριμένες πρωτεΐνες απελευθερώνονται μόνο στο κρύο νερό.

4. Δώσε βάση στις αναλογίες των λαχανικών. Ενδεικτικά, ένας ζωμός mirepoix αποτελείται από 50% κρεμμύδι, 25% καρότο και 25% σέλερι.

5. Πρόσθεσε όξινα υλικά. Βοηθούν στη διάσπαση των χόνδρων και των άλλων συνδετικών ιστών στα κόκαλα, επιταχύνοντας το σχηματισμό ζελατίνης. Αυτά τα όξινα υλικά μπορεί να είναι ντομάτα ή λευκό κρασί (π.χ. στην κοτόσουπα ή την ψαρόσουπα).

6. Μην ξεχνάς τα μυρωδικά. Μπορείς να τα προσθέσεις είτε σε τουλπάνι (αρωματικό σκουλάκι) είτε δεμένα με σπάγκο (μπουκέ γκαρνί), αφαιρώντας τα στο τέλος του μαγειρέματος.

7. Αλάτισέ τον μετά το μαγείρεμα. Καθώς ο ζωμός γίνεται όλο και πιο συμπυκνωμένος κατά το μαγείρεμα, πρόσθεσε αλάτι στο τέλος, διαφορετικά δεν θα είσαι σε θέση να υπολογίσεις την ακριβή ποσότητα και ίσως σού βγει υπερβολικά αλμυρός.

empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

9 λόγοι που κάνουν το καρπούζι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού

Δεν υφίσταται ελληνικό καλοκαίρι, καλοκαιρινή σέλφι, και παιδικές αναμνήσεις χωρίς το καρπούζι πρωταγωνιστή, συμφωνείς; Το απολαμβάνεις κρύο, σε δροσίζει, δεν σε βαραίνει, και σου προσφέρει τόσα πολλά που ίσως δεν γνωρίζεις, αλλά θα μάθεις εδώ: – Στα 150 γραμμάρια, περιέχει: 43 θερμίδες, 0...
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Το σπιτικό τσάι που μυρίζει σαν γλύκισμα!

Τι καλύτερο, αυτά τα κρύα και σκοτεινά ακόμα απογεύματα του χειμώνα, από ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου; Η παρακάτω συνταγή θα κάνει την κουζίνα σου να μυρίσει σαν να έχεις ψήσει κάποιο γλυκό! Τι θα χρειαστείς: Ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ πάχους […]
empty alt

Διεθνής Μέρα Μήλου – μπες στον (υγιεινό) πειρασμό του

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα.
empty alt

Dalgona Coffee ή Dalgona Martini – δες πώς να φτιάξεις και τα δύο

Ο καφές Dalgona—ξεκίνησε ως τάση Tik Tok και τώρα έχει εκραγεί σε όλο το διαδίκτυο ως το It-Drink της στιγμής, ιδιαίτερα από την στιγμή που η λέξη dalgona έγινε ακόμα πιο διάσημη μετά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν παγκοσμίως τo Squid Game.
empty alt

Espresso Martini

Η απάντηση στο δίλημμα “stirred” ή “shaken” είναι “espresso”
empty alt

Η Kaiser μετατρέπει και φέτος την Τσικνοπέμπτη στην απόλυτη BBQ εμπειρία!

Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ! Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης […]
Back To Top