Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει […]

Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει προηγουμένως να γνωρίζεις τα παρακάτω πράγματα.

1. Πρόσθεσε κόκαλα. Ένα τουλάχιστον κομμάτι κρέας με κόκαλο θα δώσει ζελατίνη στο μείγμα. Όσο περισσότερη ζελατίνη έχει ένας ζωμός, τόσο ωραιότερη, πηχτή υφή αποκτά.

2. Αν θέλεις να φτιάξεις λευκό ζωμό, που είναι ιδανική βάση για βελουτέ σούπες, ζεματίζεις αρχικά το κόκαλο, το στραγγίζεις, το ξεπλένεις και μετά το βάζεις να σιγοβράσει με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλεις να φτιάξεις σκούρο ζωμό, αρχικά ψήνεις για λίγο το κόκαλο και μετά το αφήνεις να σιγοβράσει, συνήθως με ντομάτα.

3. Χρησιμοποίησε κρύο νερό στο ζωμό. Κι αυτό γιατί συγκεκριμένες πρωτεΐνες απελευθερώνονται μόνο στο κρύο νερό.

4. Δώσε βάση στις αναλογίες των λαχανικών. Ενδεικτικά, ένας ζωμός mirepoix αποτελείται από 50% κρεμμύδι, 25% καρότο και 25% σέλερι.

5. Πρόσθεσε όξινα υλικά. Βοηθούν στη διάσπαση των χόνδρων και των άλλων συνδετικών ιστών στα κόκαλα, επιταχύνοντας το σχηματισμό ζελατίνης. Αυτά τα όξινα υλικά μπορεί να είναι ντομάτα ή λευκό κρασί (π.χ. στην κοτόσουπα ή την ψαρόσουπα).

6. Μην ξεχνάς τα μυρωδικά. Μπορείς να τα προσθέσεις είτε σε τουλπάνι (αρωματικό σκουλάκι) είτε δεμένα με σπάγκο (μπουκέ γκαρνί), αφαιρώντας τα στο τέλος του μαγειρέματος.

7. Αλάτισέ τον μετά το μαγείρεμα. Καθώς ο ζωμός γίνεται όλο και πιο συμπυκνωμένος κατά το μαγείρεμα, πρόσθεσε αλάτι στο τέλος, διαφορετικά δεν θα είσαι σε θέση να υπολογίσεις την ακριβή ποσότητα και ίσως σού βγει υπερβολικά αλμυρός.

empty alt

Ένας Αμερικανός σεφ υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώμε ακόμα και τους σπόρους του μήλου

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) […]
empty alt

Λούπινα: η νέα τάση στη διατροφή

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.
empty alt

7 tips για να φτιάξεις μια σαλάτα στο… κόψε-σβήσε

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, η σαλάτα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των μενού μας.
empty alt

Bruschetta time…

  Τίποτα δεν «καλωσορίζει» το καλοκαίρι όπως η… μπρουσκέτα. Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να τρίψεις το φρυγανισμένο ψωμί με σκόρδο θα απογειώσει το γευστικό του αποτέλεσμα.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
empty alt

Βαρκάδα στην απόλαυση με αβοκάντο+αβγό

Τα γεμισμένα αβοκάντο είναι ο αγαπημένος μας τρόπος να τρώμε τα φρούτα. Είναι κρεμώδης υφή ζευγάρι τέλειο με ένα απλό αυγό και τραγανό μπέικον.
empty alt

Εύκολη συνταγή για απολαυστικά τσιπς καρότου στο φούρνο

Αναζητάτε έναν υγιεινό τρόπο να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας για σνακ; Αυτή η συνταγή 5 συστατικών για τσιπς καρότου είναι τόσο εύκολο να γίνει για νόστιμο, ευχάριστο σνακ! Αυτά τα τσιπ είναι χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς γλουτένη, vegan και μπορούν να είναι έτοιμα σε λιγότερο από μισή ώρα.
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο με φιστίκια, λάιμ σος και νουντλς

Εύκολη, γρήγορη, απλή και πάνω απ’ όλα απολαυστική συνταγή
Back To Top