Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα. Αν διανύεις περίοδο νηστείας, διάβασε 6 συνταγές που προέρχονται από μοναστήρια στην Κρήτη και την Πάτμο.
1.Η σούπα του νηστευτή
Υλικά
100 γραμμ. πλιγούρι
100 γραμμ. φασόλια
100 γραμμ. ρεβίθια
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ρίζες σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
10 περίπου ελιές
Αλάτι και πιπέρι

Βάζουμε τα όσπρια να μουσκέψουν από το βράδυ.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τα ρεβίθια και τα φασόλια να βράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Έπειτα από 1 ώρα, προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια και τελευταίο το πλιγούρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί, μέχρι να είναι έτοιμα. Προσθέτουμε τις ελιές στο τέλος, ίσα να πάρουν μια βράση.

2.Ταχινόσουπα
Υλικά
1 φλιτζάνι αρακάς
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι καρότο, κομμένο σε κυβάκια
4 κολοκύθια, κομμένα σε κυβάκια
Μαϊντανός
2 φλιτζανάκια του καφέ ψιλό κριθαράκι
2/3 του φλιτζανιού ταχίνι

Βράζουμε τα υλικά μας, αλατοπιπερώνοντάς τα, και αφού βράσουν, υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε να τα αφήσουμε κομματάκια ή να τα πολτοποιήσουμε σε πουρέ. Αραιώνουμε με λίγο νερό, αν έχει βγει πηχτή η σούπα μας, και προσθέτουμε το κριθαράκι. Στο τέλος θα προσθέσουμε το ταχίνι χτυπημένο με λεμόνι έως ότου ασπρίσει. Αν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να βάλουμε και λίγο ελαιόλαδο.

3.Πατάτες στιφάδο
Υλικά
1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1/2 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
2 ώριμες ντομάτες
1 κουταλάκι ντοματοπελτές
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
2-3 δαφνόφυλλα
1 σφηνάκι καλό ξίδι

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι που δίνει τη μυρωδιά. Ρίχνουμε τις πατάτες, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ. Κλείνουμε την κατσαρόλα και το σιγοψήνουμε. Προς το τέλος ρίχνουμε τα φυλλαράκια της δάφνης. Μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

4.Γιουβέτσι νηστίσιμο
Υλικά
1/2 κιλό πράσα
1/2 κιλό πατάτες
Ελαιόλαδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα πράσα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Βγάζουμε τα πράσα και τα τοποθετούμε σε ένα πήλινο σκεύος. Στο ίδιο λάδι θα τσιγαρίσουμε τις πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια. Τις βάζουμε και αυτές στο πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε περίπου ένα λίτρο νερό αλατισμένο, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο και το πιπέρι. Ψήνουμε στους 180°C, περίπου για 30-45 λεπτά.

5.Φακοσαλάτα με πλιγούρι
Υλικά
2 φλιτζάνια βρασμένες φακές
1 φλιτζάνι μουσκεμένο πλιγούρι
Φρέσκο κόλιανδρο
Ντομάτα σε κυβάκια
Κολοκυθάκια σε κυβάκια
Άνηθος
Λίγη γλιστρίδα (αν είναι η εποχή) ή ρόκα ή σπανάκι
Χυμός λεμόνι
Λίγο αρωματικό ξίδι ή μπαλσάμικο

Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα μπολ και αλατίζουμε ανάλογα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά και λαχανικά, στη συνέχεια ελαιόλαδο, λεμόνι και ξίδι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

6.Το φακόρυζο του πατέρα Ευγένιου
(Συνταγή από την Πάτμο)
Υλικά
250 γραμμ. φάκες
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ολόκληρο κρεμμύδι
2-3 δαφνόφυλλα
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
1-2 φέτες λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές ξίδι
120 γραμμ. ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι νερό
Ελαιόλαδο (ή όχι, αν είναι μέρα αυστηρής νηστείας)

Εύκολο φαγητό αν έχετε περίσσευμα από φακές της προηγούμενης μέρας. Αλλιώς, πάμε τη συνταγή:
Πλένουμε και βάζουμε τις φακές για βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και αφήνουμε, μέχρι να ψηθούν τελείως. Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε το λάδι και ένα φλιτζάνι νερό, αν η φακή δεν είναι ήδη σούπα.
Τώρα είναι η ώρα για το ρύζι, που το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ψήνουμε, μέχρι να το θεωρήσουμε έτοιμο. Άλλος το θέλει λαπά και άλλος να κρατάει λίγο, όπως εγώ. Περί ορέξεως…
Το φαγητό τις «καλές μέρες», τις μη νηστίσιμες δηλαδή, συνοδεύεται από τυρί φέτα. Αλλιώς με ελιές ή τουρσί. Τρώγεται και κρύο, αντί σαλάτας.

Πηγή: «Το τραπέζι του Θεού», Μαίρης Σπυριδογιαννάκη, Οξύ (υπό έκδοση)

 

photo credit: funkycook

empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Ο εκπληκτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες των λαχανικών

Αν δεν έχεις κομποστοποιητή για να μετατρέπεις τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα, όλες οι φλούδες των λαχανικών σου μάλλον θα καταλήγουν στα σκουπίδια.
empty alt

10 εύκολοι τρόποι να τρως καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά

1. Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα σμούθι. 2. Βάλε μια φρουτοσαλάτα στο πρωινό σου. 3. Πρόσθεσε (περισσότερα) λαχανικά σε ένα σάντουιτς.
empty alt

Πώς θα τσεκάρεις αν έχει γίνει ένα κέικ;

Ίσως έχεις διαβάσει ότι για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο το κέικ σου μπορείς να βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολικά κοντή για να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας.
empty alt

Τα μυστικά για να ετοιμάσεις ένα τέλειο γεύμα στο κάμπινγκ

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάμπινγκ αλλά δεν είσαι οργανωμένος, μπορεί να καταλήξεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για φαγητό έξω από ό,τι αν νοίκιαζες δωμάτιο.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα σπιτικό σοκολατένιο αυγό

Φέτος το Πάσχα, που δεν αργεί πλέον, μπορείς να χαρίσεις σε παιδιά, ανίψια και βαφτιστήρια σοκολατένια αυγά που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου.
empty alt

Φθινοπωρινή carbonara με γλυκιά κολοκύθα

Η κλασική carbonara συναντά την γλυκιά φθινοπωρινή κολοκύθα για ένα κρεμώδες και μεταξένιο πιάτο ζυμαρικών που θα σας ενθουσιάσει – ειδικά αν λατρεύεις το Halloween.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το μπορς και πώς να το φτιάξεις

Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν...
Back To Top