Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ένα κέηκ για να πάει το παιδί στο σχολείο, μια τούρτα για τα γενέθλια ενός φίλου, μερικά μπισκοτάκια για το καλό, ε, και κανένα brownie για τη φίλη που δεν ζει χωρίς σοκολάτα!

Όπως αποδεικνύει μια έρευνα που διαβάσαμε στην Huffington Post, το να φτιάχνεις γλυκά που προορίζονται για τρίτους είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια γλυκιά πράξη.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν τα τεράστια οφέλη αυτής της συνήθειας:

1.Είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να εκφραστείς και να μειώσεις το στρες:

Ακριβώς σαν να ασχολείσαι με τη ζωγραφική ή τη μουσική, ψήνοντας για τους άλλους απελευθερώνεται το στρες σου και εκφράζεσαι ελεύθερα. Και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του στρες για να υπάρχει ισορροπία στη ζωή μας.

2.Αποτελεί μια δίοδο επικοινωνίας:
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. μιας απώλειας ή όταν θέλεις να πεις «συγνώμη» ή «ευχαριστώ» αλλά δεν σου βγαίνουν εύκολα οι λέξεις, το να προσφέρεις κάτι που έφτιαξες μπορεί να γίνει ο ιδανικός τρόπος συμπαράστασης και επικοινωνίας. Εξάλλου, σε πολλές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες το φαγητό είναι μια έκφραση αγάπης, και όταν συνδέεται με την επικοινωνία αποκτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα.

3.Είναι μια μορφή συνειδητότητας:
Καθώς πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο να μετράς τις ποσότητες και να ακολουθείς τα βήματα της συνταγής, έχεις όλη σου την προσοχή στραμμένη στη μυρωδιά και τη γεύση. Είσαι εκεί, παρών, και αυτή είναι μια πράξη συνειδητότητας, που έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη μείωση του στρες.

4.Αποτελεί μια έκφραση αλτρουισμού:
Αν νιώθεις γεμάτος όταν φτιάχνεις κάτι στην κουζίνα σου, όταν το προσφέρεις αισθάνεσαι ακόμα πιο πλήρης, και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά στους άλλους, σου δίνει ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή. Δεν το κάνεις για να σε συμπαθήσουν ή να σε επιβραβεύσουν αλλά γιατί θέλεις να μοιραστείς.

Και όταν μοιράζεσαι, όλα έχουν άλλη γλύκα.

empty alt

Πώς θα κάνεις το βούτυρο να μαλακώσει γρήγορα

Ίσως θέλεις να φτιάξεις ένα κέικ, αλλά ξέχασες να το βγάλεις εγκαίρως εκτός ψυγείου για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

5 trends στη διατροφή που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

Πράγματα που μπορεί να μοιάζουν να βγήκαν από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να αποτελούν την επόμενη μέρα στην διατροφή, σε μία εποχή που διαρκώς αλλάζει και αναζητά το νέο και το διαφορετικό.
empty alt

Κοτόπουλο στο φούρνο: πώς θα το ψήσεις βήμα-βήμα

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.
empty alt

Έτσι θα μπορείς να παίρνεις πάντα σπιτικό φαγητό στη δουλειά

Αν αποφασίσεις να παίρνεις μαζί σου καθημερινά φαγητό στο γραφείο, το μαγείρεμα είναι προαιρετικό. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι συστηματική οργάνωση, για να εφοδιαστείς με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη ώστε να «βγάλεις» την ημέρα σου.
empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Anthony Bourdain: «Άλλαξε τον κόσμο μέσα από το φαγητό»

Ένα συγκινητικό κείμενο για την κληρονομιά του αγαπημένου σεφ που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγες μέρες, από τον restaurant editor Andrew Knowlton του Bon Appetit: «Είναι 8.42 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου 2018, όταν μαθαίνω τα νέα.
empty alt

7 tips για να φτιάξεις μια σαλάτα στο… κόψε-σβήσε

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, η σαλάτα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των μενού μας.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων,...
Back To Top