Μπορεί την παρέλαση να τη δεις μόνο από την τηλεόραση, μπορεί τα ταβερνάκια να είναι κλειστά, μπορεί να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, αλλά με αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση και […]

Μπορεί την παρέλαση να τη δεις μόνο από την τηλεόραση, μπορεί τα ταβερνάκια να είναι κλειστά, μπορεί να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, αλλά με αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση και μυρωδιά της 25ης Μαρτίου.

Συστατικά

1 κιλό πατάτες (άλλες εκδοχές χρησιμοποιούν ψωμί)

Ξηροί καρποί – περίπου 50 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια

Σκόρδο – αυτό είναι το αστέρι συστατικό (περίπου 6 σκελίδες σκόρδου), αν και μπορείς να προσαρμόσεις την ποσότητα σκόρδου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου ή να χρησιμοποιήσεις ψητό σκόρδο για μια ηπιότερη εκδοχή (δείτε τον τρόπο ψησίματος σκόρδου).

Εσπεριδοειδές – φρέσκο χυμό λεμονιού ή ξίδι κόκκινου κρασιού θα λειτουργήσει εδώ (χρησιμοποιώ φρέσκο χυμό λεμονιού περίπου ¼ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας)

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – όλες οι συνταγές σκορδαλιάς, αν γίνουν σωστά, θα χρησιμοποιήσουν ένα καλό παρθένο ελαιόλαδο, οπωσδήποτε από ¾ φλιτζάνι έως 1 ¼ φλιτζάνι. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις ένα ποιοτικό ελαιόλαδο εδώ για να προσθέσεις πλούσια και καλή γεύση.

Γαρνιτούρα – για να ολοκληρώσεις αυτήν την υπέροχη παραδοσιακή συνταγή, τελείωσε με σταγόνες ελαιόλαδο, φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μαϊντανό και πασπαλισμένο ξύσμα λεμονιού.

scordalia b

Εκτέλεση

Προετοίμασε και μαγείρεψε τις πατάτες: Ξεφλούδισε τις πατάτες σε φέτες και ξέπλυνε με κρύο νερό. Βάλε τες σε μια κατσαρόλα και γέμισε με νερό (το νερό πρέπει να καλύπτει τις πατάτες). Πρόσθεσε μια καλή πρέζα αλάτι στο νερό. Άφησε να βράσει, στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή και άφησε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες (περίπου 15 λεπτά). Θα πρέπει να σπάνε εύκολα σε αυτό το σημείο. Ξέπλυνε ξανά, αυτή τη φορά με ζεστό νερό. Και άφησέ τες για 5 έως 7 λεπτά (θέλεις να εξατμιστεί η υγρασία)

Φτιάξε το σκόρδο και την πάστα αμυγδάλου: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδύασε τα λευκά αμύγδαλα (ή τα καρύδια θα λειτουργήσουν επίσης) με το σκόρδο και τον χυμό λεμονιού. Προσθέσε μια καλή πρέζα αλάτι. Θέσε σε λειτουργία τον επεξεργαστή έως ότου το μείγμα να μετατραπεί σε πάστα. (Μπορεί να είναι λίγο κοκκώδες στην αρχή, συνέχισε μέχρι να επιτύχεις την πιο ομαλή πάστα που μπορείς).

Πολτοποίησε τις πατάτες: Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ ή ένα μύλο τροφίμων για να πολτοποιήσεις τις πατάτες πολύ καλά.

Συνδύασε τις πατάτες με ελαιόλαδο και πάστα σκόρδου-αμυγδάλου: Εδώ συμβαίνει η μαγεία! Πρόσθεσε περίπου το μισό από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά κάνε το ένα κομμάτι τη φορά χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι για να αναμίξεις τις πατάτες. Πρόσθεσε το σκόρδο και την πάστα αμυγδάλου και συνέχισε να προσθέτεις το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο λίγο κάθε φορά ενώ χρησιμοποιείς ένα ξύλινο κουτάλι για να ανακατεύεις συνέχεια. Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλάτι σύμφωνα με τη γεύση σου. Ανακατεύεις ξανά για να συνδυαστεί. (Σημείωση: σε αυτό το σημείο, μπορείς να βάλεις τη σκορδαλιά στο ψυγείο για να την σερβίρεις αργότερα).

Γαρνίρεις και σερβίρεις: Μεταφέρετε τη σκορδαλιά σε μπολ σερβιρίσματος Προσθέτεις ένα μια κουταλιά ή σταγόνες  από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και γαρνίρεις με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού. Σερβίρεις σε θερμοκρασία δωματίου ή διατηρημένη σε απλή ψύξη (εάν επέλεξες να κρυώσει νωρίτερα).

scordalia a

Tips

Ξέπλυνε τις πατάτες πριν και μετά το μαγείρεμα. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της αμυλούχας μεμβράνης και θα μειώσει τη ζύμωση του πουρέ πατάτας.

Η σκορδαλιά προορίζεται να έχει αρκετό σκόρδο! Αν θέλεις την πραγματική εκδοχή, χρησιμοποίησε περίπου 6 σκελίδες σκόρδου. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εάν δεν είσαι τόσο ένθερμη οπαδός, μπορείς να ξεκινήσεις με λιγότερο σκόρδο ή να χρησιμοποιήσεις ψητό σκόρδο. Εάν καταλήξεις να χρησιμοποιήσεις ψητό σκόρδο, να βάλεις μια καλή ποσότητα (περίπου 10 έως 12 σκελίδες ή περίπου).

Σέρβιρε τη σκορδαλιά παγωμένη ή σε θερμοκρασία δωματίου. Καθώς κάθεται, θα έχει παχύτερη συνοχή και οι γεύσεις της θα ενταθούν.

empty alt

Λαχανικά αλλά πως;

Έχουν την φήμη του νόστιμου και υγιεινού γεύματος. Όμως πόσο αλήθεια τελικά υπάρχει γύρω από την επιλογή των ψητών λαχανικών ως  εύγεστο πιάτο χαμηλών λιπαρών.
empty alt

Αυτά είναι τα υγιεινά διατροφικά μυστικά των σταρ

Το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το υγιεινό διαιτολόγιο ελάχιστοι! Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκουν και αρκετοί σελέμπριτι – οι θυσίες στο χώρο τους είναι μνημειώδεις-, οι οποίοι με τη βοήθεια ειδικών διατροφολόγων ή personal trainers και μαγείρων, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
empty alt

«Πώς αντιμετωπίζω τα σνακ ώστε τα παιδιά μου να τρώνε με όρεξη το δείπνο τους»

Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.
empty alt

Τι είναι η vegan μαγιονέζα;

Βασικό συστατικό της συμβατικής μαγιονέζας είναι το αυγό, που δεν αποτελεί κομμάτι μιας vegan διατροφής (η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα).
empty alt

Γιατί οι ειδικοί του κρασιού ρίχνουν αλάτι στα ποτήρια τους;

Νομίζετε πως ξέρετε πολλά μυστικά για το κρασί και τί το κάνει εύγευστο και ιδιαίτερο; Αν σας λέγαμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση του οίνου, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν; Ανοίξτε ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, και πριν […]
empty alt

Η αγρότισσα που νοικιάζει… σαλιγκάρια για ταινίες και διαφημιστικά σποτ!

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα.
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό punch φτιάχνεται εύκολα κι είναι για όλες τις ώρες

Ανάλαφρο, φρουτώδες, εξωτικό με τις απαραίτητες φυσαλίδες, μια εκδοχή punch που θα δώσει έναν αέρα δροσιάς στις καυτές καλοκαιρινές νύχτες και μέρες σου.
Back To Top