Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.


Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.

Όταν ήμουν παιδί, τρώγαμε και κυρίως γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα, χωρίς όμως να το παρακάνουμε στην ποσότητα. Αυτό προσπαθώ να πετύχω και με τα παιδιά μου, από πολύ μικρή ηλικία. Να τρώμε πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και δείπνο. Φυσικά, τεράστια βοήθεια σε αυτό μου έχει προσφέρει η κουνιάδα μου και διατροφολόγος Ellyn Satter. Πολλές θεωρίες της βασίζονται στο ένστικτο και έχουν επηρεάσει και εμένα και το σύζυγό μου.

Καθώς το επάγγελμά μου είναι νοσοκόμα, είμαι εξοικειωμένη με τις επίσημες συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Αλλά δεν αγχώνομαι να ακολουθώ πάντα αυστηρά κάθε οδηγία, όπως κάνουν κάποιοι. Οι ανάγκες των παιδιών για λιπαρά και πρωτεΐνες είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των ενηλίκων. Στο σπίτι μου λοιπόν τρώμε πλήρες γάλα και χρησιμοποιούμε βούτυρο. Δεν τσιγκουνευόμαστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φτιάχνουμε φαγητά που είναι χορταστικά.

Μόλις επιστρέφουν τα παιδιά μου από το σχολείο, βεβαιώνομαι ότι θα φάνε κάτι. Η Clara δεν πεινάει αμέσως, αλλά αν δεν έχω έτοιμο το δείπνο μέχρι τις 5-5.30 το απόγευμα, θα λιμοκτονήσει. Ο Henry είναι μεγαλόσωμος και μυώδης. Η διατροφή του είναι ένας γρίφος γιατί, επιπλέον, είναι επιλεκτικός στο φαγητό. Όσο για τον Arthur, λατρεύει περισσότερο από όλους τα σνακ. Καθώς πλησιάζει η ώρα του δείπνου, προσπαθεί να με πείσει να του δώσω όλο και περισσότερα.

Εγώ όμως τους λέω: «Θέλω να καθίσετε και να φάτε». Όταν τρώνε καθισμένα στο τραπέζι, τρώνε συνειδητά. Έτσι, αντιλαμβάνονται πιο εύκολα πότε εξακολουθούν να πεινούν και πότε έχουν χορτάσει. Μαθαίνουν να αφουγκράζονται αυτά τα σημάδια, πράγμα που θα τους εξυπηρετήσει και στην ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, προσπαθώ να μην περνάω όλη μου τη μέρα στην κουζίνα. Δεν μπορώ να ετοιμάζω φαγητό για κάποιον στις 4, μετά για κάποιον άλλο στις 5 και μετά να αρχίζω να φτιάχνω το δείπνο. Το Σάββατο τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, αλλά αν αντιληφθώ ότι έχουν περάσει κάποιες ώρες χωρίς τα παιδιά μου να φάνε κάτι, σκέφτομαι ότι «ήρθε η ώρα να φάνε ένα σνακ».

Προσπαθώ να έχω πάντα εύκαιρα γάλα και κρακεράκια. Είμαι της λογικής: «Ας αρχίσουμε με δύο τρία και στη συνέχεια βλέπουμε μήπως φάμε κι άλλα». Είτε τους δίνω πατατάκια είτε κρακεράκια, τα σερβίρω σε ένα πιάτο. Δεν τους δίνω απλά το σακουλάκι να τα φάνε από εκεί.

Φτιάχνω επίσης μούσλι, γιατί είναι υγιεινό και χορταστικό. Και κάνω «βαρκούλες» μπανάνας: Κόβω μια μπανάνα σε λωρίδες κατά μήκος, απλώνω από πάνω φιστικοβούτυρο και στη συνέχεια πασπαλίζω με σταφίδες. Εναλλακτικά, φτιάχνω μούσλι ή γάλα και φρυγανισμένο ψωμί. Ή γάλα και μπισκότα, κάποιες φορές.

Ο Henry είναι πλέον αρκετά μεγάλος για να ετοιμάσει μόνος του ένα γεύμα με βρόμη ή μια μπαγκέτα. Και δεδομένου ότι παίζει ποδόσφαιρο και βρίσκεται στην ανάπτυξη, προσπαθώ να τον βοηθήσω να επιλέγει τα είδη των φαγητών που του δίνουν ενέργεια και τον κρατούν στη διάρκεια της ημέρας. Αλλά δεν σταματώ ποτέ να εφησυχάζω.

Κάποιες φορές ξεχνιέμαι και ενώ πλησιάζει η ώρα του δείπνου τα παιδιά μου δεν έχουν φάει αρκετά σνακ, έτσι τους δίνω ένα μήλο ή ξηρούς καρπούς, αρκετά για να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στα δύο γεύματα. Ίσως επίσης τους ζητήσω να με βοηθήσουν να τελειώσω το μαγείρεμα. Δεν αντέχω να σκέφτομαι ότι τα παιδιά μου πεινούν. Μιλάει η νοσοκόμα μέσα μου. Αλλά ξέρω ότι αφού φάνε ένα καλό σνακ, μετά μπορώ να τους πω: «Αγάπη μου, μπορείς να περιμένεις ακόμα 20 λεπτά μέχρι το δείπνο».

Και εκείνα δεν θα παραπονεθούν. Ξέρουν ότι ποτέ στο τέλος δεν θα μείνουν νηστικά.

empty alt

Ας ξαναδούμε τα φυτικά λιπαρά

Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
empty alt

Μπύρα όπως…πίτσα

Ενα μπουκάλι μπύρα ισοδυναμεί σε θερμίδες όσο με ένα κομμάτι πίτσα. Για το λόγω αυτό Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (LGA) της Αγγλίας επισημαίνει ότι οι ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά πρέπει να αλλάξουν για να αναφέρουν τις θερμίδες.
empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

Ο λόγος που πρέπει να λαχταράς μια μπριζόλα κόκκινη στο εσωτερικό της

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.
empty alt

Ένα μενού για απολαυστικά ανοιξιάτικα πικνίκ

Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους.
empty alt

Σεβαστείτε απόλυτα αυτές τις ημερομηνίες λήξης

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Σολομός Τοσκάνης – μια εύκολη συνταγή που θα σε ενθουσιάσει

Το φιλέτο σολομού είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αφορμή για πειραματισμούς και δεν βαριόμαστε ποτέ να δοκιμάσουμε μια νέα συνταγή.
empty alt

Ουίσκι με τόνικ: κάντε την έκπληξη

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Ουίσκι;;; Τι στο καλό κάνεις συνδυάζοντας ουίσκι και τόνικ; Αλλά πριν μας κρίνετε πολύ, σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε αυτό το twist στο κλασικό.
Back To Top