Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.


Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.

Όταν ήμουν παιδί, τρώγαμε και κυρίως γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα, χωρίς όμως να το παρακάνουμε στην ποσότητα. Αυτό προσπαθώ να πετύχω και με τα παιδιά μου, από πολύ μικρή ηλικία. Να τρώμε πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και δείπνο. Φυσικά, τεράστια βοήθεια σε αυτό μου έχει προσφέρει η κουνιάδα μου και διατροφολόγος Ellyn Satter. Πολλές θεωρίες της βασίζονται στο ένστικτο και έχουν επηρεάσει και εμένα και το σύζυγό μου.

Καθώς το επάγγελμά μου είναι νοσοκόμα, είμαι εξοικειωμένη με τις επίσημες συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Αλλά δεν αγχώνομαι να ακολουθώ πάντα αυστηρά κάθε οδηγία, όπως κάνουν κάποιοι. Οι ανάγκες των παιδιών για λιπαρά και πρωτεΐνες είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των ενηλίκων. Στο σπίτι μου λοιπόν τρώμε πλήρες γάλα και χρησιμοποιούμε βούτυρο. Δεν τσιγκουνευόμαστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φτιάχνουμε φαγητά που είναι χορταστικά.

Μόλις επιστρέφουν τα παιδιά μου από το σχολείο, βεβαιώνομαι ότι θα φάνε κάτι. Η Clara δεν πεινάει αμέσως, αλλά αν δεν έχω έτοιμο το δείπνο μέχρι τις 5-5.30 το απόγευμα, θα λιμοκτονήσει. Ο Henry είναι μεγαλόσωμος και μυώδης. Η διατροφή του είναι ένας γρίφος γιατί, επιπλέον, είναι επιλεκτικός στο φαγητό. Όσο για τον Arthur, λατρεύει περισσότερο από όλους τα σνακ. Καθώς πλησιάζει η ώρα του δείπνου, προσπαθεί να με πείσει να του δώσω όλο και περισσότερα.

Εγώ όμως τους λέω: «Θέλω να καθίσετε και να φάτε». Όταν τρώνε καθισμένα στο τραπέζι, τρώνε συνειδητά. Έτσι, αντιλαμβάνονται πιο εύκολα πότε εξακολουθούν να πεινούν και πότε έχουν χορτάσει. Μαθαίνουν να αφουγκράζονται αυτά τα σημάδια, πράγμα που θα τους εξυπηρετήσει και στην ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, προσπαθώ να μην περνάω όλη μου τη μέρα στην κουζίνα. Δεν μπορώ να ετοιμάζω φαγητό για κάποιον στις 4, μετά για κάποιον άλλο στις 5 και μετά να αρχίζω να φτιάχνω το δείπνο. Το Σάββατο τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, αλλά αν αντιληφθώ ότι έχουν περάσει κάποιες ώρες χωρίς τα παιδιά μου να φάνε κάτι, σκέφτομαι ότι «ήρθε η ώρα να φάνε ένα σνακ».

Προσπαθώ να έχω πάντα εύκαιρα γάλα και κρακεράκια. Είμαι της λογικής: «Ας αρχίσουμε με δύο τρία και στη συνέχεια βλέπουμε μήπως φάμε κι άλλα». Είτε τους δίνω πατατάκια είτε κρακεράκια, τα σερβίρω σε ένα πιάτο. Δεν τους δίνω απλά το σακουλάκι να τα φάνε από εκεί.

Φτιάχνω επίσης μούσλι, γιατί είναι υγιεινό και χορταστικό. Και κάνω «βαρκούλες» μπανάνας: Κόβω μια μπανάνα σε λωρίδες κατά μήκος, απλώνω από πάνω φιστικοβούτυρο και στη συνέχεια πασπαλίζω με σταφίδες. Εναλλακτικά, φτιάχνω μούσλι ή γάλα και φρυγανισμένο ψωμί. Ή γάλα και μπισκότα, κάποιες φορές.

Ο Henry είναι πλέον αρκετά μεγάλος για να ετοιμάσει μόνος του ένα γεύμα με βρόμη ή μια μπαγκέτα. Και δεδομένου ότι παίζει ποδόσφαιρο και βρίσκεται στην ανάπτυξη, προσπαθώ να τον βοηθήσω να επιλέγει τα είδη των φαγητών που του δίνουν ενέργεια και τον κρατούν στη διάρκεια της ημέρας. Αλλά δεν σταματώ ποτέ να εφησυχάζω.

Κάποιες φορές ξεχνιέμαι και ενώ πλησιάζει η ώρα του δείπνου τα παιδιά μου δεν έχουν φάει αρκετά σνακ, έτσι τους δίνω ένα μήλο ή ξηρούς καρπούς, αρκετά για να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στα δύο γεύματα. Ίσως επίσης τους ζητήσω να με βοηθήσουν να τελειώσω το μαγείρεμα. Δεν αντέχω να σκέφτομαι ότι τα παιδιά μου πεινούν. Μιλάει η νοσοκόμα μέσα μου. Αλλά ξέρω ότι αφού φάνε ένα καλό σνακ, μετά μπορώ να τους πω: «Αγάπη μου, μπορείς να περιμένεις ακόμα 20 λεπτά μέχρι το δείπνο».

Και εκείνα δεν θα παραπονεθούν. Ξέρουν ότι ποτέ στο τέλος δεν θα μείνουν νηστικά.

empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Στη Νορβηγία τρώνε πρωινό… μετά το δείπνο

Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.
empty alt

Οδηγός: Οι τροφές που εκτοξεύουν τη λίμπιντο

Το γεύμα είναι και στην εποχή μας ένα συνηθισμένο, αν και όχι πάντα πετυχημένο, πρελούδιο του έρωτα.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Τηγανίτες με λεμόνι και Ricotta

Τέλεια επίγευση ξινού με έναν υπαινιγμό γλυκύτητας, αυτές είναι οι απόλυτα πιο καλοκαιρινές τηγανίτες ρικότας λεμονιού. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τηγανίτες βουτύρου, έχουν πιο αφράτη υφή.
empty alt

Farro salad: Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι

Υπάρχουν πολλές υπέροχες σαλάτες με πλιγούρι εκεί έξω, αλλά να σας πούμε γιατί είναι αυτή η εκδοχή είναι η καλύτερη: Το Dressing Λίγα πράγματα είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά κρεμμύδια.
Back To Top