Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Telegraph έκανε πρόσφατα ένα αφιέρωμα σε τροφές που έχουν διαφορετική καταγωγή από ό,τι νομίζουμε, καταρρίπτοντας δημοφιλείς μύθους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Χάγκις: Η σκοτσέζικη σπεσιαλιτέ, κάτι σαν μαγειρίτσα, που προτείνεται από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς στους επισκέπτες των Χάιλαντς, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς της γαστρονομίας βασίζεται σε συνταγή που έφεραν οι Ρωμαίοι στην Αγγλία, για να ταΐζουν τα στρατεύματά τους.

Κρουασάν: Μπορεί η λέξη να είναι απόλυτα γαλλική, αλλά η καταγωγή είναι βιενέζικη, όπως γράφει η Telegraph.

Κοτόπουλο τίκα μασάλα: Απαραίτητη προσθήκη στο μενού κάθε ινδικού εστιατορίου, σύμφωνα με ένα Βρετανό σεφ επινοήθηκε στη Βρετανία στη δεκαετία του ’70. Είναι αντικειμενικός;

Πίτσα: Να και μια ιστορία που θα κάνει τους συμπατριώτες μας να φουσκώσουν από περηφάνεια. Όπως υποστηρίζει η Telegraph, το αγαπημένο ντελίβερι δεν προέρχεται από την Ιταλία αλλά από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι είχαν πρώτοι την ιδέα να απλώσουν ελαιόλαδο, βότανα και τυρί σε επίπεδη ζύμη, αν και αυτή η πρώιμη εκδοχή της πίτσας δεν περιείχε ντομάτα.

pizza
Τσάι: Μπορεί να αποτελεί αγαπημένο κέρασμα των Βρετανών, αλλά προέρχεται από την Κίνα και μέχρι σήμερα καλλιεργείται ως επί το πλείστον στην Ασία.

Τούρτα Black Forest: Το όνομά της σημαίνει «Μέλανας Δρυμός», ένα δάσος στη Γερμανία, αλλά οι ρίζες της εντοπίζονται περίπου 300 χιλιόμετρα πιο βόρεια. Το μόνο κοινό σημείο της με το ομώνυμο δάσος; Ότι ο εμπνευστής της χρησιμοποίησε ένα λικέρ από την περιοχή του Μέλανος Δρυμού.

black_forest
Ξινολάχανο: Αλλιώς σάγιερκραουτ, αποτελεί εμβληματικό συνοδευτικό της γερμανικής μπιραρίας. Στην πραγματικότητα όμως προέρχεται από την Κίνα. Λέγεται μάλιστα ότι χάρη σε αυτό ο ονομαστός Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ προστατεύτηκε, μαζί με το πλήρωμά του, από το σκορβούτο.

Σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ: Δεν επινοήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, αλλά από Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Η σάλτσα μπολονέζ στο αυθεντικό ιταλικό πιάτο συνοδεύει πλατιά μακαρόνια όπως οι ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι. Μάθε περισσότερα για την ιστορία της μπολονέζ και άλλων ιταλικών μακαρονάδων εδώ.

Κέτσαπ: Ποιος αμφισβητεί την αμερικανική προέλευση αυτής της σάλτσας, που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τα φαστφουντάδικα; Κι όμως βασίζεται σε μια κινεζική συνταγή και η αρχική ονομασία της ήταν kicap!

empty alt

Goooodmorning Vietnam! Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις asap την βιετναμέζικη κουζίνα

Χαρμάνι επιρροών από το Λάος, την Καμπότζη και την Κίνα μέχρι τη Γαλλία (λόγω της γαλλικής αποικιοκρατίας που έληξε το 1954) και τις ΗΠΑ, η παραδοσιακή κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες στον κόσμο.
empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Μπορεί το είδος του σερβίτσιου να σε κάνει να τρως περισσότερο;

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».
empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

Όταν το διατηρείς στο ψυγείο και το βγάζεις για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή σε ένα σάντουιτς, είναι παγωμένο και σκληρό σαν πέτρα και χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Πράσινο και λαχταριστό: Ένα υπέροχο παγωτό που κάνει καλό και στην υγεία σου

Τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία σου ίσως να τα έχεις εμπεδώσει, ήξερες όμως ότι εκτός από το να το φας ωμό ή στη σαλάτα ή στο περίφημο γουακαμόλε μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για σούπερ απολαυστικό παγωτό; Θα λατρέψετε αυτό το σπιτικό παγωτό σε σμαραγδένιο χρώμα.
empty alt

Άσπρη… μαγεία με απίθανη συνταγή για λευκή ζεστή σοκολάτα

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχεις αμφιθυμία για τη λευκή σοκολάτα – είτε την αγαπάς είτε δεν την αντέχεις.
Back To Top