Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Telegraph έκανε πρόσφατα ένα αφιέρωμα σε τροφές που έχουν διαφορετική καταγωγή από ό,τι νομίζουμε, καταρρίπτοντας δημοφιλείς μύθους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Χάγκις: Η σκοτσέζικη σπεσιαλιτέ, κάτι σαν μαγειρίτσα, που προτείνεται από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς στους επισκέπτες των Χάιλαντς, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς της γαστρονομίας βασίζεται σε συνταγή που έφεραν οι Ρωμαίοι στην Αγγλία, για να ταΐζουν τα στρατεύματά τους.

Κρουασάν: Μπορεί η λέξη να είναι απόλυτα γαλλική, αλλά η καταγωγή είναι βιενέζικη, όπως γράφει η Telegraph.

Κοτόπουλο τίκα μασάλα: Απαραίτητη προσθήκη στο μενού κάθε ινδικού εστιατορίου, σύμφωνα με ένα Βρετανό σεφ επινοήθηκε στη Βρετανία στη δεκαετία του ’70. Είναι αντικειμενικός;

Πίτσα: Να και μια ιστορία που θα κάνει τους συμπατριώτες μας να φουσκώσουν από περηφάνεια. Όπως υποστηρίζει η Telegraph, το αγαπημένο ντελίβερι δεν προέρχεται από την Ιταλία αλλά από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι είχαν πρώτοι την ιδέα να απλώσουν ελαιόλαδο, βότανα και τυρί σε επίπεδη ζύμη, αν και αυτή η πρώιμη εκδοχή της πίτσας δεν περιείχε ντομάτα.

pizza
Τσάι: Μπορεί να αποτελεί αγαπημένο κέρασμα των Βρετανών, αλλά προέρχεται από την Κίνα και μέχρι σήμερα καλλιεργείται ως επί το πλείστον στην Ασία.

Τούρτα Black Forest: Το όνομά της σημαίνει «Μέλανας Δρυμός», ένα δάσος στη Γερμανία, αλλά οι ρίζες της εντοπίζονται περίπου 300 χιλιόμετρα πιο βόρεια. Το μόνο κοινό σημείο της με το ομώνυμο δάσος; Ότι ο εμπνευστής της χρησιμοποίησε ένα λικέρ από την περιοχή του Μέλανος Δρυμού.

black_forest
Ξινολάχανο: Αλλιώς σάγιερκραουτ, αποτελεί εμβληματικό συνοδευτικό της γερμανικής μπιραρίας. Στην πραγματικότητα όμως προέρχεται από την Κίνα. Λέγεται μάλιστα ότι χάρη σε αυτό ο ονομαστός Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ προστατεύτηκε, μαζί με το πλήρωμά του, από το σκορβούτο.

Σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ: Δεν επινοήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, αλλά από Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Η σάλτσα μπολονέζ στο αυθεντικό ιταλικό πιάτο συνοδεύει πλατιά μακαρόνια όπως οι ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι. Μάθε περισσότερα για την ιστορία της μπολονέζ και άλλων ιταλικών μακαρονάδων εδώ.

Κέτσαπ: Ποιος αμφισβητεί την αμερικανική προέλευση αυτής της σάλτσας, που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τα φαστφουντάδικα; Κι όμως βασίζεται σε μια κινεζική συνταγή και η αρχική ονομασία της ήταν kicap!

empty alt

Βρώμικες τροφές

Θεωρείται η “βασίλισσα” των ανοιξιάτικων φρούτων αφού η φράουλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Σύμφωνα όμως με τη λίστα η οποία καταγράφει τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυό φορές πριν...
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις το grill αλλιώς!

  Πώς να κάνεις πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ψησίματος με αυτά τα υπέροχα φαγητά. Στη σχάρα σου, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό γκριλ, είτε για το γκριλ του φούρνου της ηλεκτρικής σου κουζίνας, μπορείς να βάλεις μια τεράστια γκάμα βρώσιμων υλικών.
empty alt

Η πίτσα του καλοκαιριού έχει για βάση το κολοκύθι!

Σκέφτεσαι ένα καλοκαιρινό ορεκτικό που θα ξαφνιάσει τους καλεσμένους σου ή που θα κάνει τη γευστική έκπληξη στο πάρτι; Σου έχουμε την ιδανική ιδέα… Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι...
empty alt

Ρύζι με κάρυ – πικάντικο και γευστικό

Αυτή η εκδοχή του ρυζιού κάρυ είναι ένα είδος πιλάφι: το ρύζι βράζει σε αρωματικό βούτυρο πριν γίνει εντελώς.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

Αυτά τα cupcakes φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, και στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Θα μπορούσατε να τα κάνετε όσο η μαμά σας μελώνει τα μελομακάρονα ή βάζει άχνη τους κουραμπιέδες.

Back To Top