Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Telegraph έκανε πρόσφατα ένα αφιέρωμα σε τροφές που έχουν διαφορετική καταγωγή από ό,τι νομίζουμε, καταρρίπτοντας δημοφιλείς μύθους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Χάγκις: Η σκοτσέζικη σπεσιαλιτέ, κάτι σαν μαγειρίτσα, που προτείνεται από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς στους επισκέπτες των Χάιλαντς, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς της γαστρονομίας βασίζεται σε συνταγή που έφεραν οι Ρωμαίοι στην Αγγλία, για να ταΐζουν τα στρατεύματά τους.

Κρουασάν: Μπορεί η λέξη να είναι απόλυτα γαλλική, αλλά η καταγωγή είναι βιενέζικη, όπως γράφει η Telegraph.

Κοτόπουλο τίκα μασάλα: Απαραίτητη προσθήκη στο μενού κάθε ινδικού εστιατορίου, σύμφωνα με ένα Βρετανό σεφ επινοήθηκε στη Βρετανία στη δεκαετία του ’70. Είναι αντικειμενικός;

Πίτσα: Να και μια ιστορία που θα κάνει τους συμπατριώτες μας να φουσκώσουν από περηφάνεια. Όπως υποστηρίζει η Telegraph, το αγαπημένο ντελίβερι δεν προέρχεται από την Ιταλία αλλά από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι είχαν πρώτοι την ιδέα να απλώσουν ελαιόλαδο, βότανα και τυρί σε επίπεδη ζύμη, αν και αυτή η πρώιμη εκδοχή της πίτσας δεν περιείχε ντομάτα.

pizza
Τσάι: Μπορεί να αποτελεί αγαπημένο κέρασμα των Βρετανών, αλλά προέρχεται από την Κίνα και μέχρι σήμερα καλλιεργείται ως επί το πλείστον στην Ασία.

Τούρτα Black Forest: Το όνομά της σημαίνει «Μέλανας Δρυμός», ένα δάσος στη Γερμανία, αλλά οι ρίζες της εντοπίζονται περίπου 300 χιλιόμετρα πιο βόρεια. Το μόνο κοινό σημείο της με το ομώνυμο δάσος; Ότι ο εμπνευστής της χρησιμοποίησε ένα λικέρ από την περιοχή του Μέλανος Δρυμού.

black_forest
Ξινολάχανο: Αλλιώς σάγιερκραουτ, αποτελεί εμβληματικό συνοδευτικό της γερμανικής μπιραρίας. Στην πραγματικότητα όμως προέρχεται από την Κίνα. Λέγεται μάλιστα ότι χάρη σε αυτό ο ονομαστός Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ προστατεύτηκε, μαζί με το πλήρωμά του, από το σκορβούτο.

Σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ: Δεν επινοήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, αλλά από Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Η σάλτσα μπολονέζ στο αυθεντικό ιταλικό πιάτο συνοδεύει πλατιά μακαρόνια όπως οι ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι. Μάθε περισσότερα για την ιστορία της μπολονέζ και άλλων ιταλικών μακαρονάδων εδώ.

Κέτσαπ: Ποιος αμφισβητεί την αμερικανική προέλευση αυτής της σάλτσας, που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τα φαστφουντάδικα; Κι όμως βασίζεται σε μια κινεζική συνταγή και η αρχική ονομασία της ήταν kicap!

empty alt

6 tips για ένα γρήγορο και εύκολο οικογενειακό δείπνο

Αν το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις μετά από μια πολυάσχολη μέρα είναι να κλειστείς με τις ώρες στην κουζίνα για να μαγειρέψεις για όλη την οικογένεια, ακολουθήσε τις παρακάτω συμβουλές και θα απλοποιήσεις εκπληκτικά τη διαδικασία, χωρίς να στερήσεις τα παιδιά σου από τα απαραίτητα […]
empty alt

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος για το μπρόκολο;

Δεν έχει ούτε εξωτικό όνομα ούτε είναι πανάκριβο. Είναι ταπεινό, φτηνό αλλά και τόσο υγιεινό. Και να γιατί μιλάνε όλοι για το μπρόκολο! Διάβασε και θα πειστείς κι εσύ να το τρως.
empty alt

Μήπως κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος στη μαγειρική;

Αν δεν ζεσταίνεις ποτέ τις κατσαρόλες σου στο μάτι της κουζίνας προτού τις γεμίσεις με τα υλικά, η χαμηλή θερμοκρασία τους κατά το μαγείρεμα μπορεί να έχει ως συνέπεια: -Να μην τσιγαρίζεται αρκετά το κρέας, με αποτέλεσμα να χάνονται οι σύνθετες γεύσεις και τα αρώματα που αναπτύσσονται κατά […]
empty alt

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

Όταν το διατηρείς στο ψυγείο και το βγάζεις για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή σε ένα σάντουιτς, είναι παγωμένο και σκληρό σαν πέτρα και χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσεις το ψωμί

Ιδιαίτερα το ψωμί με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για πολύ καιρό σε σχεδόν τέλεια κατάσταση, χωρίς να χάσει τη γεύση και τη φρεσκάδα του.
empty alt

Αυτές τις γλυκιές μπάρες λεμονιού θα τις λατρέψεις

Αυτές οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο. Χρειάζονται αρκετό χρόνο ψύξης, οπότε βάλε τες στο ψυγείο και άφησέ τες όλη τη νύχτα.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
Back To Top