Έχουν την φήμη του νόστιμου και υγιεινού γεύματος. Όμως πόσο αλήθεια τελικά υπάρχει γύρω από την επιλογή των ψητών λαχανικών ως  εύγεστο πιάτο χαμηλών λιπαρών.

ΛαχανικάΈχουν την φήμη του νόστιμου και υγιεινού γεύματος. Όμως πόσο αλήθεια τελικά υπάρχει γύρω από την επιλογή των ψητών λαχανικών ως  εύγεστο πιάτο χαμηλών λιπαρών. Πόσο διατηρούν την θρεπτική τους αξία και τις πλούσιες βιταμίνες τους μετά το ψήσιμο σε δυνατή θερμοκρασία; Αμερικανοί διαιτολόγοι σε άρθρο τους στους «Νιου Γιορκ Τάιμς » υποστηρίζουν ότι τα ωμά ή ψημένα τα λαχανικά αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων, αλλά φτωχές πηγές θερμίδων. Όπως λέει η δρ Αλις Λίχτενσταϊν, διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη «Αν το ψήσιμο στη σχάρα ή στα κάρβουνα είναι αυτό που χρειάζεται κάποιος για να φάει λαχανικά, πρέπει να το κάνει. Ο μεγαλύτερος αγώνας των διαιτολόγων είναι να πείσουν μικρούς και μεγάλους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά». Σύμφωνα με την δρ Λίχτενσταϊν το μαγείρεμα των λαχανικών ελαττώνει τα επίπεδα ορισμένων υδατοδιαλυτών βιταμινών όπως η C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, την ίδια στιγμή διευκολύνει την απορρόφηση ορισμένων άλλων συστατικών όπως το λυκοπένιο, το οποίο έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και υπάρχει σε αφθονία σε λαχανικά όπως η ντομάτα. Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι οι μαγειρεμένες ντομάτες δίνουν  υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στον οργανισμό απ’ ό,τι οι ωμές. Ο καλύτερος τρόπος για να τρώει κάποιος λαχανικά είναι να μην επιμένει σε ένα μοτίβο μαγειρέματος . Όπως λένε οι επιστήμονες συνιστούν την επιλογή των βραστών και άλλοτε ψητών ή και  ωμών, ούτως ώστε να δίνουν τα μέγιστα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Όπως  λέει η δρ Λίμπι Μιλς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτητικής των ΗΠΑ «Το βράσιμο στον ατμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος μαγειρέματος, διότι χρησιμοποιεί έμμεση, υγρή θερμότητα για να μαγειρέψει τα λαχανικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερες μειώσεις στα θρεπτικά συστατικά τους».

 

 

empty alt

Νιώθετε κουρασμένοι; Φάτε μύδια!

Από το αβοκάντο έως το κέιλ και τα μούρα μέχρι το γκότζι μπέρι, η λίστα με τις υπερτροφές ολοένα και μεγαλώνει.
empty alt

Μήλα: 4 βήματα για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους

Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
empty alt

Το πασατέμπο σου για να περνάει η ώρα… αλλιώς και μυρωδάτο!

Έχουμε ήδη μιλήσει για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κολοκύθα στη διατροφή σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
empty alt

Μωσαϊκό απόλαυσης ή ο πιο εύκολος σοκολατένιος κορμός

Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα παιδικά καλοκαίρια.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]
empty alt

Πένες με κοτόπουλο σε ελαφριά κι υγιεινή εκδοχή

Οι comfort food συνταγές μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρoσέχετ, μετράτε θερμίδες ή θέλετε να χάσετε/διατηρήσετε βάρος, αλλά μπορούν 100% να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής σας.
empty alt

Μια απολαυστική μέρα που τρώγεται με μανία: 19 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ποπ Κορν

Αχ, ποπ κορν! Νόστιμο και απολαυστικό, το ποπ κορν είναι μέρος τόσων πολλών παραδόσεων εκτός από ιδανικό σνακ στο σινεμά! Εύκολο, γρήγορο, έτοιμο ή σπιτικό, είναι η αγαπημένη αφράτη και τραγανή ταυτόχρονα απόλαυση μικρών και μεγάλων.
empty alt

Συνταγή για κλασικά ιταλικά κεφτεδάκια για να πεις mamma mia

Το τέλειο κεφτεδάκι είναι έργο τέχνης. Πρέπει να είναι τρυφερό, γεμάτο γεύση, όμορφα στρογγυλό και να μη διαλύεται κατά το μαγείρεμα. Ευτυχώς για εσάς, η κλασική μας ιταλική συνταγή για κεφτεδάκια περνάει όλα αυτά τα τεστ με μεγάλη επιτυχία. Ενώ μας αρέσουν τα ψητά κεφτεδάκια, το ψήσιμο των...
Back To Top