Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα. Αλλά σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εκτροφέα σαλιγκαριών του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση από τη βιομηχανία του κινηματογράφου για σαλιγκάρια, οπότε ανέπτυξα ένα ειδικό πακέτο δια του οποίου μπορούν να προσλαμβάνουν ό,τι σαλιγκάρια χρειάζονται για λίγες ημέρες και στη συνέχεια να τα επιστρέφουν. Τους προμηθεύω με οδηγίες για προσωρινή στέγαση, τροφή και φροντίδα», λέει η Helen Howard, ιδρύτρια της φάρμας σαλιγκαριών H & RH Escargots, στην Independent.

Η Howard ξεκίνησε την επιχείρηση πριν από δέκα χρόνια μαζί με την κόρη της στο East Kent, όπου είναι και η βάση τους. «Η κόρη μου έχει κάνει σπουδές πάνω στη Γεωργία αλλά δεν είχαμε κάποια φάρμα οπότε θέλαμε να βρούμε κάποια αγροτική ασχολία που δεν απαιτούσε μεγάλη έκταση γης», εξηγεί και συμπληρώνει «η ιδέα της εκτροφής σαλιγκαριών προέκυψε ξαφνικά μετά από έρευνα στο διαδίκτυο».

Πρώην βιολόγος, η Howard διατηρεί μια αξιόλογη θέση σε έναν αναπτυσσόμενο χώρο: η H & RH Escargots είναι ο κύριος προμηθευτής ζωντανών βρώσιμων σαλιγκαριών και οι μοναδικοί που εκπαιδεύουν, μέσω μαθημάτων, νέους αγρότες να αναπτύξουν τις δικές τους φάρμες σαλιγκαριών.

Αν και το ιδιαίτερο αυτό μαλάκιο δεν αποτελεί αγαπημένο έδεσμα στη βρετανική κουζίνα, η Howard εξηγεί ότι τα σαλιγκάρια «έχουν προσαρμοστεί άψογα στο υγρό και ήπιο κλίμα της Βρετανίας». Τα σαλιγκάρια τρέφονται με πράσινα λαχανικά και περιστασιακά με λιχουδιές όπως κεράσια, μάνγκο και δαμάσκηνα. Έπειτα από έξι μήνες, είναι έτοιμα για προώθηση.

Εκτός από τον… απατηλό κόσμο της 7ης Τέχνης, τα σαλιγκάρια προορίζονται και για τροφή σε ερπετά –συχνά τα προμηθεύονται ζωολογικοί κήποι για να τραφούν όλων των ειδών τα φίδια. Η αγρότισσα πάντως ποτέ δε φανταζόταν ότι θα υπήρχε τεράστια ζήτηση για την εκτροφή σαλιγκαριών – έχει αυξήσει κατά πολύ τα μαθήματα που παραδίδει. Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την αλματώδη αύξηση της ζήτησης σαλιγκαριών από εστιατόρια και περιπετειώδεις σεφ: μόλις πριν από δυο χρόνια στη Βρετανία, η παραγωγή σαλιγκαριών υπολογιζόταν στις 750.000 ενώ το 2000 ήταν περίπου 30.000.

Όσο για εκείνους που διστάζουν να δοκιμάσουν τα σαλιγκάρια, η Howard στην προσπάθειά της να τους πείσει τους προτρέπει να δοκιμάσουν αυτά που η γεύση τους μοιάζει με εκείνη των μανιταριών. Ο αγαπημένος της τρόπος μαγειρέματος; Πάνω σε πίτσα!

empty alt

5 κανόνες για να βρεις το ποτό σου

Ακόμα και αν σου αρέσει να δοκιμάζεις διαφορετικά κοκτέιλ σε κάθε έξοδό σου, είναι χρήσιμο να βρεις το ποτό σου: εκείνο που θα γίνει κάτι σαν αξεσουάρ σου και βασικό μέσο για να δώσεις ένα boost στη διάθεσή σου χωρίς όμως την επόμενη μέρα να ξυπνήσεις με […]
empty alt

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

Όταν το διατηρείς στο ψυγείο και το βγάζεις για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή σε ένα σάντουιτς, είναι παγωμένο και σκληρό σαν πέτρα και χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
empty alt

8 tips για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες με τον καλύτερο τρόπο

Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.
empty alt

Tacos με εξωτικές γαρίδες

Αν σου αρέσει η Asian Latin κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Αν λατρεύεις τα θαλασσινά πιάτα αλλά και οι γεύσεις που θυμίζουν την εξωτική πλευρά της Ανατολής, ειδικά όταν συνδυάζονται με την άγρια ασυμβίβαστη γεύση της λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας, αυτές οι τηγανητές γαρίδες με σάλτσα μάνγκο […]
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
empty alt

Pasta bolognese στον φούρνο

Κιμάς συν ζυμαρικά ίσον παντοτινή ευτυχία! Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Παρατείνετε το καλοκαίρι με Brat Summer Pasta

Μια πράσινη γευστική αύρα στο πιάτο σας
empty alt

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση
Back To Top