Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα. Αλλά σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εκτροφέα σαλιγκαριών του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση από τη βιομηχανία του κινηματογράφου για σαλιγκάρια, οπότε ανέπτυξα ένα ειδικό πακέτο δια του οποίου μπορούν να προσλαμβάνουν ό,τι σαλιγκάρια χρειάζονται για λίγες ημέρες και στη συνέχεια να τα επιστρέφουν. Τους προμηθεύω με οδηγίες για προσωρινή στέγαση, τροφή και φροντίδα», λέει η Helen Howard, ιδρύτρια της φάρμας σαλιγκαριών H & RH Escargots, στην Independent.

Η Howard ξεκίνησε την επιχείρηση πριν από δέκα χρόνια μαζί με την κόρη της στο East Kent, όπου είναι και η βάση τους. «Η κόρη μου έχει κάνει σπουδές πάνω στη Γεωργία αλλά δεν είχαμε κάποια φάρμα οπότε θέλαμε να βρούμε κάποια αγροτική ασχολία που δεν απαιτούσε μεγάλη έκταση γης», εξηγεί και συμπληρώνει «η ιδέα της εκτροφής σαλιγκαριών προέκυψε ξαφνικά μετά από έρευνα στο διαδίκτυο».

Πρώην βιολόγος, η Howard διατηρεί μια αξιόλογη θέση σε έναν αναπτυσσόμενο χώρο: η H & RH Escargots είναι ο κύριος προμηθευτής ζωντανών βρώσιμων σαλιγκαριών και οι μοναδικοί που εκπαιδεύουν, μέσω μαθημάτων, νέους αγρότες να αναπτύξουν τις δικές τους φάρμες σαλιγκαριών.

Αν και το ιδιαίτερο αυτό μαλάκιο δεν αποτελεί αγαπημένο έδεσμα στη βρετανική κουζίνα, η Howard εξηγεί ότι τα σαλιγκάρια «έχουν προσαρμοστεί άψογα στο υγρό και ήπιο κλίμα της Βρετανίας». Τα σαλιγκάρια τρέφονται με πράσινα λαχανικά και περιστασιακά με λιχουδιές όπως κεράσια, μάνγκο και δαμάσκηνα. Έπειτα από έξι μήνες, είναι έτοιμα για προώθηση.

Εκτός από τον… απατηλό κόσμο της 7ης Τέχνης, τα σαλιγκάρια προορίζονται και για τροφή σε ερπετά –συχνά τα προμηθεύονται ζωολογικοί κήποι για να τραφούν όλων των ειδών τα φίδια. Η αγρότισσα πάντως ποτέ δε φανταζόταν ότι θα υπήρχε τεράστια ζήτηση για την εκτροφή σαλιγκαριών – έχει αυξήσει κατά πολύ τα μαθήματα που παραδίδει. Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την αλματώδη αύξηση της ζήτησης σαλιγκαριών από εστιατόρια και περιπετειώδεις σεφ: μόλις πριν από δυο χρόνια στη Βρετανία, η παραγωγή σαλιγκαριών υπολογιζόταν στις 750.000 ενώ το 2000 ήταν περίπου 30.000.

Όσο για εκείνους που διστάζουν να δοκιμάσουν τα σαλιγκάρια, η Howard στην προσπάθειά της να τους πείσει τους προτρέπει να δοκιμάσουν αυτά που η γεύση τους μοιάζει με εκείνη των μανιταριών. Ο αγαπημένος της τρόπος μαγειρέματος; Πάνω σε πίτσα!

empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Τα κάνουμε σαλάτα διά χειρός Cameron Diaz

Αν χρειάζεσαι ισχυρό κίνητρο για να γίνεις φίλος με τις σαλάτες, η γοητεία της Κάμερον Ντίαζ μάλλον θα σε πείσει.
empty alt

Ποια είναι μερικά από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν εδώ και αιώνες για την θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και των μπαχαρικών.
empty alt

Γεμιστά μήλα με κανέλα και ξηρούς καρπούς στον φούρνο

Τα ψημένα μήλα φαίνονται σαν ο πιο σύντομος τρόπος για να φάτε κάτι που φέρνει σε μηλόπιτα και δεν θα μας ακούσετε ποτέ να παραπονιόμαστε για να τα φτιάξουμε.
empty alt

Πικάντικες γαρίδες στη σχάρα

Το καλύτερο μέρος αυτής της συνταγής: Η σάλτσα λειτουργεί ως μαρινάδα και γλάσο – μην ξεχάσετε να κρατήσετε λίγη για το ψήσιμο των γαρίδων ενώ είναι στη σχάρα! Έχετε ερωτήσεις; Έχουμε απαντήσεις.
empty alt

Φράουλες με σοκολάτα, εύκολες κι απολαυστικές

Υπάρχει κάτι καλύτερο από φράουλες καλυμμένες με σοκολάτα; Νομίζουμε πως όχι. Είναι απολαυστικές και αριστοκρατικές, ρομαντικές και λίγο γλυκές – αρκετά γλυκές για να κάνουν εσάς και τους αγαπημένους σας να χαμογελάτε.
empty alt

Τηγανητές μπάμιες, μια απολαυστική και gourmet εκδοχή

Οι τηγανητές μπάμιες είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το παρεξηγημένο για πολλούς λαχανικό. Βυθίζοντάς τες σε βουτυρόγαλα και καλαμποκάλευρο και στη συνέχεια τηγάνισμα σε μικρή ποσότητα λαδιού επιτυγχάνεται αυτή η επιπλέον τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.

Back To Top