Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% […]

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!

Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί. Θέλει, ας πούμε, να έχει ζέστη αλλά όχι πολλή ζέστη. Θέλει σκιά, αλλά όχι πολλή σκιά. Αρκετό νερό αλλά όχι πάρα πολύ νερό και συγκεκριμένα νερό με σταθερή ροή, όχι βροχές και πλημμύρες αλλά απλή, σταθερή βροχούλα.

Η συνέπεια αυτή που περιμένει από τις καιρικές συνθήκες ο Arabica γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στην Αιθιοπία και την Υεμένη, από όπου προέρχεται και ευδοκιμεί η ποικιλία.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Arabica με όλα του τα υποείδη μπορεί να εξαφανιστεί από την Αιθιοπία και την Υεμένη μέχρι το 2080.

«Στην Αιθιοπία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αν δεν κάνουμε κάτι θα υπάρχει λιγότερος καφές, και πολύ πιθανόν θα έχει χειρότερη γεύση και θα κοστίζει πιο ακριβά», δήλωσε στο BBC ο Dr. Aaron Davis, ερευνητής καφέ και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Δεν έχουν χαθεί όλα όμως, λένε οι επιστήμονες!

Υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκεί να συνεργαστούν κυβερνήσεις, παραγωγοί και κτηματίες στην Αιθιοπία και την Υεμένη και σε άλλες χώρες που παράγουν καφέ, όπως η Τζαμάικα και η Κόστα Ρίκα, για να βρουν καλύτερους τρόπους αξιοποίησης και διαχείρισης της γης. Για παράδειγμα, η διατήρηση των δασών αντί για την αποψίλωση προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να προσφέρει στον Arabica τη σκιά που θέλει ενώ παράλληλα διατηρεί τα υπόγεια αποθέματα νερού και εμποδίζει την διάβρωση.

 

 

empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Το απόλυτο hack για να είναι το κρασί σου πάντα παγωμένο

Σου αρέσει να απολαμβάνεις το κρασί σου παγωμένο στην ιδανική θερμοκρασία. Ειδικά, όμως, τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, είναι λίγο δύσκολο να το κρατήσεις παγωμένο, ενώ το να βάλεις παγάκια δεν τίθεται καν ως θέμα, αφού θα σου αλλοιώσουν τη γεύση! Και τώρα τι γίνεται; Μη φοβού! […]
empty alt

Ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος να κόψεις το ξερό κρεμμύδι

Πρέπει να ψιλοκόψεις το κρεμμύδι για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία για να το κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια: 1.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

7 λόγοι να έχεις πάντα ένα πακέτο αρακά στην κατάψυξή σου

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι εξίσου θρεπτικός με το φρέσκο και, επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
empty alt

7 φαγητά που μπορούν να φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά

Αργά ή γρήγορα όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν μόνα τους, αφού φυσικά έχουν περάσει πολλές ώρες στο πλάι της μαμάς και του μπαμπά παρακολουθώντας τους στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος και έχουν «πάρει το κολάι».
empty alt

Το κόλπο για να μην πετάξεις το κρασί που περίσσεψε

Σου περίσσεψε κρασί στην ανοιγμένη φιάλη, αλλά δεν σκοπεύεις να το καταναλώσεις άμεσα; Αντί να το αφήσεις στο ψυγείο (οπού πιθανότατα θα χαλάσει προτού προλάβεις να το χρησιμοποιήσεις), μοίρασε σε παγοκύστες το κρασί που περίσσεψε και τοποθέτησέ τις στην κατάψυξη.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Back To Top