Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Καταστροφή! Ο καφές Arabica μπορεί να εξαφανιστεί σε 70 χρόνια!

0     

Καταστροφή! Ο καφές Arabica μπορεί να εξαφανιστεί σε 70 χρόνια!

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!

Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί. Θέλει, ας πούμε, να έχει ζέστη αλλά όχι πολλή ζέστη. Θέλει σκιά, αλλά όχι πολλή σκιά. Αρκετό νερό αλλά όχι πάρα πολύ νερό και συγκεκριμένα νερό με σταθερή ροή, όχι βροχές και πλημμύρες αλλά απλή, σταθερή βροχούλα.

Η συνέπεια αυτή που περιμένει από τις καιρικές συνθήκες ο Arabica γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στην Αιθιοπία και την Υεμένη, από όπου προέρχεται και ευδοκιμεί η ποικιλία.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Arabica με όλα του τα υποείδη μπορεί να εξαφανιστεί από την Αιθιοπία και την Υεμένη μέχρι το 2080.

«Στην Αιθιοπία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αν δεν κάνουμε κάτι θα υπάρχει λιγότερος καφές, και πολύ πιθανόν θα έχει χειρότερη γεύση και θα κοστίζει πιο ακριβά», δήλωσε στο BBC ο Dr. Aaron Davis, ερευνητής καφέ και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Δεν έχουν χαθεί όλα όμως, λένε οι επιστήμονες!

Υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκεί να συνεργαστούν κυβερνήσεις, παραγωγοί και κτηματίες στην Αιθιοπία και την Υεμένη και σε άλλες χώρες που παράγουν καφέ, όπως η Τζαμάικα και η Κόστα Ρίκα, για να βρουν καλύτερους τρόπους αξιοποίησης και διαχείρισης της γης. Για παράδειγμα, η διατήρηση των δασών αντί για την αποψίλωση προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να προσφέρει στον Arabica τη σκιά που θέλει ενώ παράλληλα διατηρεί τα υπόγεια αποθέματα νερού και εμποδίζει την διάβρωση.