Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch. Εύκολο να φτιαχτεί με μια αλάνθαστη κρούστα πίτας, αυτό το vegetarian κις είναι γενναιόδωρα γαρνιρισμένο με νόστιμα λαχανικά και κρεμώδη τυριά.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Απόδοση: 8 μερίδες

Διατροφή: vegetarian

Συστατικά

Για τη ζύμη:

1 ανάλατο βούτυρο (125g)

1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. αλάτι

2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

kichea

Για τη γέμιση:

2 κουταλιές της σούπας (30g) αλατισμένο βούτυρο

4 φλιτζάνια (300 γρ.) μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

5 φλιτζάνια (150 γρ.) φρέσκο baby σπανάκι

3 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 1 φλιτζάνι ξερό κρεμμύδι τριμμένο

Μισό φλιτζάνι κομμένο άνηθο

Αλατοπίπερο

4 μεσαία αυγά

1 φλιτζάνι (240 ml) κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα

100 γρ. τυρί (μπορείς ανάλογα με το τι προτιμάς να χρησιμοποιήσεις κίτρινα τυριά ή λευκά ή ένα μείγμα και από τα δυο είδη)

kche

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200° C. Χτυπάς το βούτυρο και ανακατεύεις γρήγορα με το αλεύρι, το αλάτι και το νερό μέχρι να κολλήσουν τα συστατικά και να σχηματίσουν μια σταθερή ζύμη.

Βάζεις τη ζύμη στο ταψί. Τρυπάς το κάτω μέρος του φλοιού με ένα πιρούνι και το αφήνεις στην άκρη.

Για τη γέμιση: Λιώνεις το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετημένο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνεις τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το σπανάκι και το κρεμμύδι και ανακατεύεις γρήγορα, μέχρι να μαραθούν. Τέλος προσθέτεις το σκόρδο και ον άνηθο και σοτάρεις για 30 ακόμη δευτερόλεπτα. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και μετά απενεργοποιείς τη φωτιά και τα αφήνεις στην άκρη.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατεύεις τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτεις τα δύο τρίτα του τριμμένου τυριού και στη συνέχεια καρυκεύεις με το αλατοπίπερο.

Απλώνεις το σπανάκι και το γέμισμα μανιταριών πάνω από τη ζύμη της πίτας (βεβαιώσου ότι έχεις στραγγίξει καλά τη γέμιση από τα υγρά της), ρίχνεις παντού το μείγμα κρέμας-γάλακτος-τυριού και στη συνέχεια προσθέτεις το υπόλοιπο τεμαχισμένο τυρί στην κορυφή.

Ψήνεις για περίπου 35-40 λεπτά ή έως ότου γίνει η ζύμη και πάρει ελαφρώς χρυσό χρώμα στην κορυφή και στις άκρες της πίτας. Την απολαμβάνεις ζεστή ή και κρύα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μόνη ή με παρέα!

empty alt

Τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα: τι είναι και πως βλάπτουν

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.
empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

Το μυστικό για να διατηρήσεις φρέσκα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα, το κέιλ) μαραίνονται μέσα σε μόλις μία με δύο μέρες, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 1.
empty alt

Σοταρισμένα λαχανάκια Βρυξελλών – μια πράσινη λιχουδιά!

Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
empty alt

Τραγανά ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα

Τόσο νόστιμα που μπορούν να ανταγωνιστούν τις τηγανητές πατάτες
empty alt

“Marry Me Chicken”, η ιδανική συνταγή για ερωτευμένους

Το τέλειο πιάτο για τo μενού του Αγίου Βαλεντίνου
Back To Top