Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch. Εύκολο να φτιαχτεί με μια αλάνθαστη κρούστα πίτας, αυτό το vegetarian κις είναι γενναιόδωρα γαρνιρισμένο με νόστιμα λαχανικά και κρεμώδη τυριά.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Απόδοση: 8 μερίδες

Διατροφή: vegetarian

Συστατικά

Για τη ζύμη:

1 ανάλατο βούτυρο (125g)

1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. αλάτι

2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

kichea

Για τη γέμιση:

2 κουταλιές της σούπας (30g) αλατισμένο βούτυρο

4 φλιτζάνια (300 γρ.) μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

5 φλιτζάνια (150 γρ.) φρέσκο baby σπανάκι

3 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 1 φλιτζάνι ξερό κρεμμύδι τριμμένο

Μισό φλιτζάνι κομμένο άνηθο

Αλατοπίπερο

4 μεσαία αυγά

1 φλιτζάνι (240 ml) κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα

100 γρ. τυρί (μπορείς ανάλογα με το τι προτιμάς να χρησιμοποιήσεις κίτρινα τυριά ή λευκά ή ένα μείγμα και από τα δυο είδη)

kche

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200° C. Χτυπάς το βούτυρο και ανακατεύεις γρήγορα με το αλεύρι, το αλάτι και το νερό μέχρι να κολλήσουν τα συστατικά και να σχηματίσουν μια σταθερή ζύμη.

Βάζεις τη ζύμη στο ταψί. Τρυπάς το κάτω μέρος του φλοιού με ένα πιρούνι και το αφήνεις στην άκρη.

Για τη γέμιση: Λιώνεις το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετημένο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνεις τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το σπανάκι και το κρεμμύδι και ανακατεύεις γρήγορα, μέχρι να μαραθούν. Τέλος προσθέτεις το σκόρδο και ον άνηθο και σοτάρεις για 30 ακόμη δευτερόλεπτα. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και μετά απενεργοποιείς τη φωτιά και τα αφήνεις στην άκρη.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατεύεις τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτεις τα δύο τρίτα του τριμμένου τυριού και στη συνέχεια καρυκεύεις με το αλατοπίπερο.

Απλώνεις το σπανάκι και το γέμισμα μανιταριών πάνω από τη ζύμη της πίτας (βεβαιώσου ότι έχεις στραγγίξει καλά τη γέμιση από τα υγρά της), ρίχνεις παντού το μείγμα κρέμας-γάλακτος-τυριού και στη συνέχεια προσθέτεις το υπόλοιπο τεμαχισμένο τυρί στην κορυφή.

Ψήνεις για περίπου 35-40 λεπτά ή έως ότου γίνει η ζύμη και πάρει ελαφρώς χρυσό χρώμα στην κορυφή και στις άκρες της πίτας. Την απολαμβάνεις ζεστή ή και κρύα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μόνη ή με παρέα!

empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Ένας πολύ καλός λόγος για να τηγανίσεις όλες τις γαρίδες με το κέλυφος

Ίσως έχεις συνηθίσει να τηγανίζεις μόνο τις μικρότερες γαρίδες μαζί με το κέλυφός τους. Τι πρέπει να κάνεις όμως με τις μεγαλύτερες; Να τις καθαρίσεις πριν από το τηγάνισμα ή να τις ρίξεις στο λάδι με… πλήρη εξάρτυση; Τηγανίζοντας ακόμα και τις μεγαλύτερες γαρίδες με το κέλυφος, […]
empty alt

Ένα εύκολο tip για να έχεις διαρκώς φρεσκοψημένα μπισκότα στο σπίτι!

Πώς σού φαίνεται η ιδέα να έχεις, οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις, ζεστά, φρέσκα, σπιτικά μπισκότα, κατευθείαν από το φούρνο σου; Μπορείς να την κάνεις πραγματικότητα με έναν πολύ απλό τρόπο.
empty alt

Τα μήλα βοηθούν τα άλλα φρούτα να ωριμάσουν

Σύμβολο της ομορφιάς αλλά και της αμαρτίας ανά τους αιώνες, το μήλο είναι ένα από τα φρούτα που απολαμβάνουμε από αρχαιοτάτων χρόνων.
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Πώς να φτιάξεις Bûche de Noël

Το κέικ Bûche de Noël είναι μια γαλλική χριστουγεννιάτικη παράδοση που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το γλυκό αντιπροσωπεύει το κούτσουρο yule που έκαναν οικογένειες από την παραμονή των Χριστουγέννων.
empty alt

Λευκά, κόκκινα ή ροζέ, τα σταφύλια είναι το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.
Back To Top