Μια συνταγή φιλέτο κοτόπουλο με μήλα που θα σας ενθουσιάσει

Το κοτόπουλο είναι ένας κενός καμβάς για τις πιο απλές αλλά και τις πιο περίπλοκες καταστάσεις δείπνου. Σε αυτή την έκδοση, το καπνιστό ζεστό μπέρμπον, η μουστάρδα, το αιχμηρό τσένταρ και η παχύρρευστη κρέμα επιτρέπουν στα μήλα και το κοτόπουλο να δέσουν απολαυστικά. Είναι ένα υπέροχο πιάτο από μόνο του, αλλά αν θέλετε να ανακατέψετε τα πράγματα ακόμα περισσότερο, μπορείτε να βάλετε με κουτάλι τη σάλτσα πάνω από ρύζι ή ψητές πατάτες. Και αν νιώθετε περιπετειώδεις, συνδυάστε αυτά τα μήλα με linguine ή ziti.

Επαγγελματικές συμβουλές:

Κοτόπουλο: Πολλές φορές θα πάρετε 3 χοντρά στήθη κοτόπουλου σε συσκευασία 2 κιλών, κάτι που δεν είναι ιδανικό. Μπορείς να πάρεις 6 κομμάτια κόβοντας το στήθος, όσο πιο λεπτό, τόσο το καλύτερο. Όταν τα στήθη κοτόπουλου είναι πολύ παχιά, συχνά θα είναι άγευστα και θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν.

Τυρί: Μην προσθέτετε περιττό κορν φλάουερ για να πήξει η σάλτσα. Εκτός από τη σιγά σιγά μείωση της σάλτσας σε ελεγχόμενη φωτιά, η προσθήκη μιας πινελιάς τυριού θα βοηθήσει να σφίξει η σάλτσα. Αν θέλετε να φτιάξετε αυτό το σούπερ τυρένιο και σαν φοντί, δοκιμάστε να τριπλασιάσετε το ποσό που απαιτείται παρακάτω.

Ρυθμίστε τη φωτιά σας: Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα μήλα σας σε μέτρια φωτιά για να καραμελώσουν λίγο, αλλά μην τα ψήσετε να λιώσουν. Θα πρέπει να είναι ακόμα λίγο σταθερά. Σοτάρετε το κοτόπουλό σας σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει σε διάφορα σημεία. Το κοτόπουλο πρέπει να ψηθεί περισσότερο σε αυτό το στάδιο και πρέπει να τελειώσει το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μόνο μια φορά στη σάλτσα του τηγανιού.

Bourbon: Διαλέξτε ένα μπέρμπον εύκολο στο πορτοφόλι και εξαιρετικό για μαγείρεμα. Πιθανότατα θα θέλετε ένα κοκτέιλ bourbon ενώ περιμένετε για δείπνο.

Μήλα: Χρησιμοποιήστε ένα χορταστικό, γλυκό και ξινό μήλο που θα κρατήσει το άρωμά του ανάμεσα σε όλες τις τολμηρές πλούσιες γεύσεις αυτής της συνταγής.

Αποθήκευση: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 λεπτά

CAL/SERV:

813

Συστατικά

1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κιλό μήλα Granny Smith, κομμένα σε λεπτές φέτες

1/2 κουτ. αλάτι, συν περισσότερο

3 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα (περίπου 2 κιλά συνολικά)

Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή άσπρο πιπέρι

2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα

1/4 κουτ. πάπρικα

1/2 φλ. bourbon

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλ. κρέμα γάλακτος

60 gr ψιλοκομμένο εξαιρετικά αιχμηρό λευκό τσένταρ (περίπου 1 κ.σ.)

Κωναράκια θυμάρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι 10" σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μήλα, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαραίνονται και τα μήλα να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά , περίπου 6 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα.

Κόψτε το κοτόπουλο από την πιο χοντρή πλευρά μέχρι το τέλος για να δημιουργήσετε 6 λεπτές κοτολέτες. Αλατοπιπερώνετε.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίντε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, μαγειρέψτε το κοτόπουλο, γυρίζοντάς το περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος καταγράφει 165°, 4 έως 5 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε στο πιάτο με κρεμμύδια και μήλα.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε τη μουστάρδα και την πάπρικα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το μπέρμπον και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και τρίβοντας τα ροδισμένα κομμάτια, μέχρι να μειωθεί το υγρό, να πήξει και να μη μυρίζει πλέον αλκοόλ, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί στο μισό, 3 με 4 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε με κρέμα και τυρί μέχρι να λιώσει το τυρί και να σιγοβράσουν τα υγρά. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρώς, για 3 έως 5 λεπτά.

Επιστρέψτε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια και τα μήλα πίσω στο τηγάνι και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, 2 έως 3 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνετε, αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με θυμάρι (αν χρησιμοποιείτε).

empty alt

Η Παραδοσιακή κουζίνα της Δράμας.

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες...
empty alt

Ποια διαφορά έχει η σαμπάνια από τον αφρώδη οίνο;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.
empty alt

Το τρικ για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής από τον πάγκο της κουζίνας

Κάθε φορά που προσπαθείς να ψιλοκόψεις π.χ. τα λαχανικά σου, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς η επιφάνεια κοπής γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας; Το παρακάτω απλό tip θα σου λύσει τα χέρια, κρατώντας την επιφάνεια κοπής στη θέση της: Προτού αρχίσεις το κόψιμο των λαχανικών, κόψε ένα-δύο […]
empty alt

Σολομός διακοπές σε ελληνικό νησί!

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών.
empty alt

Μπαίνουμε σε πασχαλινή διάθεση με ιδέες για υπέροχα αβγά!

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά κόκκινα, αλλά μπορείτε μερικά αυγά να τα βάψετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους δώσετε το δικό σας προσωπικό στίγμα.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Κάντε την έκπληξη με αυτά τα λαχταριστά Brownies cheesecake-κολοκύθας

Εύκολα στην παρασκευή, θα σας χαρίσουν απολαυστική φθινοπωρινή γεύση
empty alt

Marry Me Pasta – μια συνταγή όλο αγάπη για ζυμαρικά!

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια νόστιμη εκδοχή ζυμαρικών
Back To Top