Μια συνταγή φιλέτο κοτόπουλο με μήλα που θα σας ενθουσιάσει

Το κοτόπουλο είναι ένας κενός καμβάς για τις πιο απλές αλλά και τις πιο περίπλοκες καταστάσεις δείπνου. Σε αυτή την έκδοση, το καπνιστό ζεστό μπέρμπον, η μουστάρδα, το αιχμηρό τσένταρ και η παχύρρευστη κρέμα επιτρέπουν στα μήλα και το κοτόπουλο να δέσουν απολαυστικά. Είναι ένα υπέροχο πιάτο από μόνο του, αλλά αν θέλετε να ανακατέψετε τα πράγματα ακόμα περισσότερο, μπορείτε να βάλετε με κουτάλι τη σάλτσα πάνω από ρύζι ή ψητές πατάτες. Και αν νιώθετε περιπετειώδεις, συνδυάστε αυτά τα μήλα με linguine ή ziti.

Επαγγελματικές συμβουλές:

Κοτόπουλο: Πολλές φορές θα πάρετε 3 χοντρά στήθη κοτόπουλου σε συσκευασία 2 κιλών, κάτι που δεν είναι ιδανικό. Μπορείς να πάρεις 6 κομμάτια κόβοντας το στήθος, όσο πιο λεπτό, τόσο το καλύτερο. Όταν τα στήθη κοτόπουλου είναι πολύ παχιά, συχνά θα είναι άγευστα και θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν.

Τυρί: Μην προσθέτετε περιττό κορν φλάουερ για να πήξει η σάλτσα. Εκτός από τη σιγά σιγά μείωση της σάλτσας σε ελεγχόμενη φωτιά, η προσθήκη μιας πινελιάς τυριού θα βοηθήσει να σφίξει η σάλτσα. Αν θέλετε να φτιάξετε αυτό το σούπερ τυρένιο και σαν φοντί, δοκιμάστε να τριπλασιάσετε το ποσό που απαιτείται παρακάτω.

Ρυθμίστε τη φωτιά σας: Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα μήλα σας σε μέτρια φωτιά για να καραμελώσουν λίγο, αλλά μην τα ψήσετε να λιώσουν. Θα πρέπει να είναι ακόμα λίγο σταθερά. Σοτάρετε το κοτόπουλό σας σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει σε διάφορα σημεία. Το κοτόπουλο πρέπει να ψηθεί περισσότερο σε αυτό το στάδιο και πρέπει να τελειώσει το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μόνο μια φορά στη σάλτσα του τηγανιού.

Bourbon: Διαλέξτε ένα μπέρμπον εύκολο στο πορτοφόλι και εξαιρετικό για μαγείρεμα. Πιθανότατα θα θέλετε ένα κοκτέιλ bourbon ενώ περιμένετε για δείπνο.

Μήλα: Χρησιμοποιήστε ένα χορταστικό, γλυκό και ξινό μήλο που θα κρατήσει το άρωμά του ανάμεσα σε όλες τις τολμηρές πλούσιες γεύσεις αυτής της συνταγής.

Αποθήκευση: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 λεπτά

CAL/SERV:

813

Συστατικά

1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κιλό μήλα Granny Smith, κομμένα σε λεπτές φέτες

1/2 κουτ. αλάτι, συν περισσότερο

3 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα (περίπου 2 κιλά συνολικά)

Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή άσπρο πιπέρι

2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα

1/4 κουτ. πάπρικα

1/2 φλ. bourbon

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλ. κρέμα γάλακτος

60 gr ψιλοκομμένο εξαιρετικά αιχμηρό λευκό τσένταρ (περίπου 1 κ.σ.)

Κωναράκια θυμάρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι 10" σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μήλα, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαραίνονται και τα μήλα να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά , περίπου 6 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα.

Κόψτε το κοτόπουλο από την πιο χοντρή πλευρά μέχρι το τέλος για να δημιουργήσετε 6 λεπτές κοτολέτες. Αλατοπιπερώνετε.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίντε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, μαγειρέψτε το κοτόπουλο, γυρίζοντάς το περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος καταγράφει 165°, 4 έως 5 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε στο πιάτο με κρεμμύδια και μήλα.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε τη μουστάρδα και την πάπρικα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το μπέρμπον και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και τρίβοντας τα ροδισμένα κομμάτια, μέχρι να μειωθεί το υγρό, να πήξει και να μη μυρίζει πλέον αλκοόλ, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί στο μισό, 3 με 4 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε με κρέμα και τυρί μέχρι να λιώσει το τυρί και να σιγοβράσουν τα υγρά. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρώς, για 3 έως 5 λεπτά.

Επιστρέψτε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια και τα μήλα πίσω στο τηγάνι και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, 2 έως 3 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνετε, αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με θυμάρι (αν χρησιμοποιείτε).

empty alt

5 tips για να ετοιμάσεις στο άψε-σβήσε ένα δείπνο για φίλους

Η οργάνωση ενός σπιτικού δείπνου συνήθως χρειάζεται κόπο, χρόνο και φαντασία. Τι κάνεις λοιπόν αν δεν διαθέτεις τίποτα από τα παραπάνω σε αφθονία (π.
empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

Όταν το διατηρείς στο ψυγείο και το βγάζεις για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή σε ένα σάντουιτς, είναι παγωμένο και σκληρό σαν πέτρα και χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
empty alt

Το ιδανικό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι […]
empty alt

Ζεστή σούπα με ντομάτα και βασιλικό για κρύες μέρες και καυτές νύχτες

Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα.
empty alt

Gnocchi από κουνουπίδι

Σίγουρα την πρώτη φορά που ακούσεις για νιόκι από κουνουπίδι πολύ πιθανώς να πάρεις μια περίεργη έκφραση (για να το πω ευγενικά).
empty alt

Γεμιστά κοχύλια αλά… σπανακόπιτα

Όταν λατρεύεις τη σπανακόπιτα… θες να την βάζεις παντού!
Back To Top