Μια συνταγή φιλέτο κοτόπουλο με μήλα που θα σας ενθουσιάσει

Το κοτόπουλο είναι ένας κενός καμβάς για τις πιο απλές αλλά και τις πιο περίπλοκες καταστάσεις δείπνου. Σε αυτή την έκδοση, το καπνιστό ζεστό μπέρμπον, η μουστάρδα, το αιχμηρό τσένταρ και η παχύρρευστη κρέμα επιτρέπουν στα μήλα και το κοτόπουλο να δέσουν απολαυστικά. Είναι ένα υπέροχο πιάτο από μόνο του, αλλά αν θέλετε να ανακατέψετε τα πράγματα ακόμα περισσότερο, μπορείτε να βάλετε με κουτάλι τη σάλτσα πάνω από ρύζι ή ψητές πατάτες. Και αν νιώθετε περιπετειώδεις, συνδυάστε αυτά τα μήλα με linguine ή ziti.

Επαγγελματικές συμβουλές:

Κοτόπουλο: Πολλές φορές θα πάρετε 3 χοντρά στήθη κοτόπουλου σε συσκευασία 2 κιλών, κάτι που δεν είναι ιδανικό. Μπορείς να πάρεις 6 κομμάτια κόβοντας το στήθος, όσο πιο λεπτό, τόσο το καλύτερο. Όταν τα στήθη κοτόπουλου είναι πολύ παχιά, συχνά θα είναι άγευστα και θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν.

Τυρί: Μην προσθέτετε περιττό κορν φλάουερ για να πήξει η σάλτσα. Εκτός από τη σιγά σιγά μείωση της σάλτσας σε ελεγχόμενη φωτιά, η προσθήκη μιας πινελιάς τυριού θα βοηθήσει να σφίξει η σάλτσα. Αν θέλετε να φτιάξετε αυτό το σούπερ τυρένιο και σαν φοντί, δοκιμάστε να τριπλασιάσετε το ποσό που απαιτείται παρακάτω.

Ρυθμίστε τη φωτιά σας: Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα μήλα σας σε μέτρια φωτιά για να καραμελώσουν λίγο, αλλά μην τα ψήσετε να λιώσουν. Θα πρέπει να είναι ακόμα λίγο σταθερά. Σοτάρετε το κοτόπουλό σας σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει σε διάφορα σημεία. Το κοτόπουλο πρέπει να ψηθεί περισσότερο σε αυτό το στάδιο και πρέπει να τελειώσει το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μόνο μια φορά στη σάλτσα του τηγανιού.

Bourbon: Διαλέξτε ένα μπέρμπον εύκολο στο πορτοφόλι και εξαιρετικό για μαγείρεμα. Πιθανότατα θα θέλετε ένα κοκτέιλ bourbon ενώ περιμένετε για δείπνο.

Μήλα: Χρησιμοποιήστε ένα χορταστικό, γλυκό και ξινό μήλο που θα κρατήσει το άρωμά του ανάμεσα σε όλες τις τολμηρές πλούσιες γεύσεις αυτής της συνταγής.

Αποθήκευση: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 λεπτά

CAL/SERV:

813

Συστατικά

1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κιλό μήλα Granny Smith, κομμένα σε λεπτές φέτες

1/2 κουτ. αλάτι, συν περισσότερο

3 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα (περίπου 2 κιλά συνολικά)

Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή άσπρο πιπέρι

2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα

1/4 κουτ. πάπρικα

1/2 φλ. bourbon

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλ. κρέμα γάλακτος

60 gr ψιλοκομμένο εξαιρετικά αιχμηρό λευκό τσένταρ (περίπου 1 κ.σ.)

Κωναράκια θυμάρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι 10" σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μήλα, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαραίνονται και τα μήλα να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά , περίπου 6 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα.

Κόψτε το κοτόπουλο από την πιο χοντρή πλευρά μέχρι το τέλος για να δημιουργήσετε 6 λεπτές κοτολέτες. Αλατοπιπερώνετε.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίντε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, μαγειρέψτε το κοτόπουλο, γυρίζοντάς το περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος καταγράφει 165°, 4 έως 5 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε στο πιάτο με κρεμμύδια και μήλα.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε τη μουστάρδα και την πάπρικα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το μπέρμπον και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και τρίβοντας τα ροδισμένα κομμάτια, μέχρι να μειωθεί το υγρό, να πήξει και να μη μυρίζει πλέον αλκοόλ, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί στο μισό, 3 με 4 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε με κρέμα και τυρί μέχρι να λιώσει το τυρί και να σιγοβράσουν τα υγρά. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρώς, για 3 έως 5 λεπτά.

Επιστρέψτε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια και τα μήλα πίσω στο τηγάνι και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, 2 έως 3 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνετε, αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με θυμάρι (αν χρησιμοποιείτε).

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Umami;

Το ουμάμι (Umami),( όπως μαθαίνουμε στη Βικιπαίδεια), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
empty alt

Κηπουρική στην…κουζίνα!

  Για πολλούς ταλαντούχους μάγειρες, η χρήση βοτάνων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παρασκευής ενός γεύματος. Αλλά η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
empty alt

Απολαυστική και ωφέλιμη χωριάτικη σαλάτα με ζυμαρικά

Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά οι μέρες μεγαλώνουν κι η άνοιξη κάνει δυναμικά την εμφάνισή της.
empty alt

Και το Όσκαρ καλύτερου κοκτέιλ πάει… στο Golden Nights

Όσο όλοι περιμένουν να δουν ποιες διασημότητες παίρνουν βραβεία στα Όσκαρ αυτή την Κυριακή, ο Wolfgang Puck θα είναι απασχολημένος με την προετοιμασία του φαγητού για το διάσημο after πάρτι του Governor's Ball, όπως κάνει κάθε χρόνο από το 1995. Φέτος, ωστόσο, ο Puck θα έχει επίσης μαζί του τον...
empty alt

Wraps με μαρούλι – η απόλυτη ανατροπή!

Χωρίς θερμίδες ψωμιού ή πίτας, αυτές οι τυλιχτές απολαύσεις θα σε «τυλίξουν» γευστικά
Back To Top