Μια συνταγή φιλέτο κοτόπουλο με μήλα που θα σας ενθουσιάσει

Το κοτόπουλο είναι ένας κενός καμβάς για τις πιο απλές αλλά και τις πιο περίπλοκες καταστάσεις δείπνου. Σε αυτή την έκδοση, το καπνιστό ζεστό μπέρμπον, η μουστάρδα, το αιχμηρό τσένταρ και η παχύρρευστη κρέμα επιτρέπουν στα μήλα και το κοτόπουλο να δέσουν απολαυστικά. Είναι ένα υπέροχο πιάτο από μόνο του, αλλά αν θέλετε να ανακατέψετε τα πράγματα ακόμα περισσότερο, μπορείτε να βάλετε με κουτάλι τη σάλτσα πάνω από ρύζι ή ψητές πατάτες. Και αν νιώθετε περιπετειώδεις, συνδυάστε αυτά τα μήλα με linguine ή ziti.

Επαγγελματικές συμβουλές:

Κοτόπουλο: Πολλές φορές θα πάρετε 3 χοντρά στήθη κοτόπουλου σε συσκευασία 2 κιλών, κάτι που δεν είναι ιδανικό. Μπορείς να πάρεις 6 κομμάτια κόβοντας το στήθος, όσο πιο λεπτό, τόσο το καλύτερο. Όταν τα στήθη κοτόπουλου είναι πολύ παχιά, συχνά θα είναι άγευστα και θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν.

Τυρί: Μην προσθέτετε περιττό κορν φλάουερ για να πήξει η σάλτσα. Εκτός από τη σιγά σιγά μείωση της σάλτσας σε ελεγχόμενη φωτιά, η προσθήκη μιας πινελιάς τυριού θα βοηθήσει να σφίξει η σάλτσα. Αν θέλετε να φτιάξετε αυτό το σούπερ τυρένιο και σαν φοντί, δοκιμάστε να τριπλασιάσετε το ποσό που απαιτείται παρακάτω.

Ρυθμίστε τη φωτιά σας: Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα μήλα σας σε μέτρια φωτιά για να καραμελώσουν λίγο, αλλά μην τα ψήσετε να λιώσουν. Θα πρέπει να είναι ακόμα λίγο σταθερά. Σοτάρετε το κοτόπουλό σας σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει σε διάφορα σημεία. Το κοτόπουλο πρέπει να ψηθεί περισσότερο σε αυτό το στάδιο και πρέπει να τελειώσει το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μόνο μια φορά στη σάλτσα του τηγανιού.

Bourbon: Διαλέξτε ένα μπέρμπον εύκολο στο πορτοφόλι και εξαιρετικό για μαγείρεμα. Πιθανότατα θα θέλετε ένα κοκτέιλ bourbon ενώ περιμένετε για δείπνο.

Μήλα: Χρησιμοποιήστε ένα χορταστικό, γλυκό και ξινό μήλο που θα κρατήσει το άρωμά του ανάμεσα σε όλες τις τολμηρές πλούσιες γεύσεις αυτής της συνταγής.

Αποθήκευση: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 λεπτά

CAL/SERV:

813

Συστατικά

1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κιλό μήλα Granny Smith, κομμένα σε λεπτές φέτες

1/2 κουτ. αλάτι, συν περισσότερο

3 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα (περίπου 2 κιλά συνολικά)

Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή άσπρο πιπέρι

2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα

1/4 κουτ. πάπρικα

1/2 φλ. bourbon

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλ. κρέμα γάλακτος

60 gr ψιλοκομμένο εξαιρετικά αιχμηρό λευκό τσένταρ (περίπου 1 κ.σ.)

Κωναράκια θυμάρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι 10" σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μήλα, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαραίνονται και τα μήλα να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά , περίπου 6 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα.

Κόψτε το κοτόπουλο από την πιο χοντρή πλευρά μέχρι το τέλος για να δημιουργήσετε 6 λεπτές κοτολέτες. Αλατοπιπερώνετε.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίντε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, μαγειρέψτε το κοτόπουλο, γυρίζοντάς το περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος καταγράφει 165°, 4 έως 5 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε στο πιάτο με κρεμμύδια και μήλα.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε τη μουστάρδα και την πάπρικα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το μπέρμπον και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και τρίβοντας τα ροδισμένα κομμάτια, μέχρι να μειωθεί το υγρό, να πήξει και να μη μυρίζει πλέον αλκοόλ, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί στο μισό, 3 με 4 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε με κρέμα και τυρί μέχρι να λιώσει το τυρί και να σιγοβράσουν τα υγρά. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρώς, για 3 έως 5 λεπτά.

Επιστρέψτε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια και τα μήλα πίσω στο τηγάνι και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, 2 έως 3 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνετε, αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με θυμάρι (αν χρησιμοποιείτε).

empty alt

Tips για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο θα βρεις τα πιο γλυκά καρπούζια, αλλά πάντα η αγορά τους μπορεί να σου επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις.
empty alt

8 λόγοι που προτιμάμε τα μπουτάκια κοτόπουλου

Κάποιοι τα θεωρούν πιο ευτελή από το στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο έχεις τουλάχιστον 8 λόγους να βάλεις στη διατροφή σου τα μπουτάκια κοτόπουλου.
empty alt

9 tips για να στύψεις ένα λεμόνι μέχρι την τελευταία σταγόνα

Ετοιμάζεσαι να κάνεις λεμονάδα; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, δεν θα σου ξεφύγει ούτε σταγόνα από το χυμό τους! 1.
empty alt

Έχεις παιδιά; Αυτά τα 5 προϊόντα θα σου λύσουν τα χέρια στην κουζίνα

Όταν το σχολείο αρχίζει ξανά και οι οικογενειακές υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, το μαγείρεμα περνάει, αναγκαστικά, σε δεύτερη μοίρα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

Γεμιστά μανιτάρια – θεϊκή απόλαυση

Τα γεμιστά μανιτάρια υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα, ανάλογα με το ποιος διεκδικεί την πατρίδα τους.
empty alt

Ρεβεγιόν στη Νέα Υόρκη μέσω Γαλλίας και το French 75

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.
empty alt

Ζυμαρικά στον φούρνο με φέτα

Αυτή είναι η συνταγή για μια άλλη viral τάση που προέκυψε από το TikTok που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε άπειρους θαυμαστές σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Back To Top