Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι. Φτιάχνοντας λοιπόν το πρώτο σου λικέρ, θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολο είναι και θα θέλεις να ξεκινήσεις τη δική σου παραγωγή, για να έχεις πάντα σπιτικά κεράσματα αλλά και δώρα για φίλους και γνωστούς.

Ποια υλικά θα χρειαστείς;

Βότκα, τσίπουρο ή κάποιο άλλο λευκό οινοπνευματώδες με ουδέτερη γεύση

Μπαχαρικά, φρούτα ή λαχανικά για τη γεύση

Γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς

Φίλτρα καφέ ή άλλο λεπτό σουρωτήρι

Η προετοιμασία βήμα βήμα

1. Ξεκίνησε επιλέγοντας μια σχετικά οικονομική αλλά αξιοπρεπή μάρκα ποτού, ώστε σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη προσπάθεια να μην «κλαις» τα χρήματά σου και αν πετύχει, που είναι το πιθανότερο, να απολαύσεις ένα λικέρ καλής ποιότητας.

2. Διάλεξε τη γεύση που θέλεις να δώσεις: Τα περισσότερα λικέρ βασίζονται σε φρούτα, για παράδειγμα σε λεμόνι ή πορτοκάλι. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποίησε φρέσκα και όχι αποξηραμένα υλικά: τα αποξηραμένα μπαχαρικά δεν έχουν πάντα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

3. Προετοίμασε τα υλικά γεύσης:

-Αν πρόκειται για μούρα, πλύνε τα αλλά άφησέ τα ολόκληρα, ξεφλουδίζοντας μόνο εκείνα που έχουν χοντρή φλούδα όπως τα κεράσια.

-Στον ανανά και άλλα εξωτικά φρούτα, καθάρισέ τα και κόψε τα σε μεγάλα κομμάτια.

-Τις φράουλες πλύνε τις και κόψε τις σε λεπτές φέτες.

-Από τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι) χρησιμοποίησε μόνο το ξύσμα, αποφεύγοντας το λευκό μέρος της φλούδας γιατί θα κάνει το λικέρ σου να πικρίσει.

-Αν χρησιμοποιείς κόκκους βανίλιας, πλύνε τους και κόψε τους κατά μήκος. Καθώς είναι ακριβοί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο έναν, αυξάνοντας όμως το χρόνο αναμονής.

-Τα μπαχαρικά τα ξεπλένεις και τα χρησιμοποιείς ολόκληρα, μαζί με τα στελέχη τους, γιατί ψιλοκομμένα θα σε δυσκολέψουν στο σούρωμα.

-Αν πρόκειται για πιπεριές τσίλι, τις πλένεις και τις χρησιμοποιείς ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, αφού αφαιρέσεις τη λευκή μεμβράνη, για να περιορίσεις σε… ανεκτά επίπεδα την ποσότητα καψαϊκίνης, και τους σπόρους, για να διευκολύνεις το σούρωμα.

Η παρασκευή

1. Τοποθέτησε τα υλικά σου σε γυάλες, γεμίζοντας τις με το οινοπνευματώδες ποτό.

2. Ανακίνησε κάθε γυάλα και κλείσε την αεροστεγώς με καπάκι.

3. Αν παρασκευάζεις πολλά λικέρ μαζί, κόλλησε ετικέτες σε κάθε βάζο με την ημερομηνία παρασκευής και άλλες ειδικές οδηγίες.

4. Τοποθέτησε το μείγμα σε σκοτεινό, δροσερό σημείο, όπως σε ένα ντουλάπι, βγάζοντάς το καθημερινά ώστε να το ανακινείς για 3-5 φορές.

Πόσο διαρκεί η αναμονή για κάθε λικέρ;

Για πιπεριές τσίλι, μόλις 1-2 ώρες. Διαφορετικά θα γίνει υπερβολικά καυτερό.

Για έντονες γεύσεις όπως βασιλικός, κανέλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, κόκκοι βανίλιας, 3-4 μέρες.

Για γεύσεις μέτριας έντασης όπως μήλο, φράουλα, κεράσι, ροδάκινο ή πεπόνι, περίπου 1 εβδομάδα.

Για ήπιες γεύσεις όπως ανανά ή τζίντζερ, 2 εβδομάδες.

Πώς ολοκληρώνεις την παρασκευή του;

Μετά το χρόνο αναμονής, αφαιρείς τα υλικά και το σουρώνεις σε λεπτό σουρωτήρι ή φίλτρο καφέ μέσα σε άλλο, καθαρό βάζο, που έχεις αποστειρώσει (διάβασε εδώ πώς). Για να φτιάξεις το λικέρ, το αναμειγνύεις στη συνέχεια με σιρόπι ζάχαρης (ζάχαρη διαλυμένη σε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία). Το σπιτικό λικέρ σου διατηρείται άνετα εκτός ψυγείου.

Εναλλακτικά, δεν προσθέτεις σιρόπι ζάχαρης (ιδιαίτερα στα λικέρ με βότανα) και χρησιμοποιείς αν θέλεις το εκχύλισμα ως συστατικό σε σπιτικά κοκτέιλ. Μπορείς, για παράδειγμα, να αναμείξεις τζιν με εκχύλισμα από μήλο και αχλάδι ή ουίσκι με εκχύλισμα από κόκκους κακάο.

Μια ακόμα πιο τολμηρή ιδέα είναι να δημιουργήσεις ένα εκχύλισμα (χωρίς σιρόπι ζάχαρης) μέσα σε σκούρο ποτό. Για παράδειγμα, να αφήσεις κομματάκια φράουλας να απελευθερώσουν τα αρώματα και τη γεύση τους μέσα σε ρούμι και μετά να ολοκληρώσεις το κοκτέιλ γαρνίροντάς το με μερικά κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου.

empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Τα πέντε μυστικά που θα διευκολύνουν και θα απογειώσουν τη μαγειρική σου

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.
empty alt

Κολοκυθοανθοί με μπέικον, ρικότα και μανιτάρια

Όταν ακούς για γεμιστούς κολοκυθοανθούς το μυαλό σου πάει συνήθως στην κλασική τους εκδοχή, με γέμιση μυρωδικών και ρυζιού.
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
empty alt

Καλαμπόκι: πολλά περισσότερο από ποπ κορν!

Συνώνυμο με το καλοκαίρι και τις βόλτες με τη μυρωδιά του να σε βρίσκει εκεί που περπατάς από τους πλανόδιους πωλητές.
empty alt

Πικάντικη σούπα με γαρίδες, μπέικον και λαχανικά

Όσον αφορά τις ζεστές, τις comfort food επιλογές, οι σούπες παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό είναι γεμάτο καλούδια όπως μπέικον, γαρίδες, πατάτες και καλαμπόκι.

Back To Top