Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι. Φτιάχνοντας λοιπόν το πρώτο σου λικέρ, θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολο είναι και θα θέλεις να ξεκινήσεις τη δική σου παραγωγή, για να έχεις πάντα σπιτικά κεράσματα αλλά και δώρα για φίλους και γνωστούς.

Ποια υλικά θα χρειαστείς;

Βότκα, τσίπουρο ή κάποιο άλλο λευκό οινοπνευματώδες με ουδέτερη γεύση

Μπαχαρικά, φρούτα ή λαχανικά για τη γεύση

Γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς

Φίλτρα καφέ ή άλλο λεπτό σουρωτήρι

Η προετοιμασία βήμα βήμα

1. Ξεκίνησε επιλέγοντας μια σχετικά οικονομική αλλά αξιοπρεπή μάρκα ποτού, ώστε σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη προσπάθεια να μην «κλαις» τα χρήματά σου και αν πετύχει, που είναι το πιθανότερο, να απολαύσεις ένα λικέρ καλής ποιότητας.

2. Διάλεξε τη γεύση που θέλεις να δώσεις: Τα περισσότερα λικέρ βασίζονται σε φρούτα, για παράδειγμα σε λεμόνι ή πορτοκάλι. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποίησε φρέσκα και όχι αποξηραμένα υλικά: τα αποξηραμένα μπαχαρικά δεν έχουν πάντα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

3. Προετοίμασε τα υλικά γεύσης:

-Αν πρόκειται για μούρα, πλύνε τα αλλά άφησέ τα ολόκληρα, ξεφλουδίζοντας μόνο εκείνα που έχουν χοντρή φλούδα όπως τα κεράσια.

-Στον ανανά και άλλα εξωτικά φρούτα, καθάρισέ τα και κόψε τα σε μεγάλα κομμάτια.

-Τις φράουλες πλύνε τις και κόψε τις σε λεπτές φέτες.

-Από τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι) χρησιμοποίησε μόνο το ξύσμα, αποφεύγοντας το λευκό μέρος της φλούδας γιατί θα κάνει το λικέρ σου να πικρίσει.

-Αν χρησιμοποιείς κόκκους βανίλιας, πλύνε τους και κόψε τους κατά μήκος. Καθώς είναι ακριβοί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο έναν, αυξάνοντας όμως το χρόνο αναμονής.

-Τα μπαχαρικά τα ξεπλένεις και τα χρησιμοποιείς ολόκληρα, μαζί με τα στελέχη τους, γιατί ψιλοκομμένα θα σε δυσκολέψουν στο σούρωμα.

-Αν πρόκειται για πιπεριές τσίλι, τις πλένεις και τις χρησιμοποιείς ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, αφού αφαιρέσεις τη λευκή μεμβράνη, για να περιορίσεις σε… ανεκτά επίπεδα την ποσότητα καψαϊκίνης, και τους σπόρους, για να διευκολύνεις το σούρωμα.

Η παρασκευή

1. Τοποθέτησε τα υλικά σου σε γυάλες, γεμίζοντας τις με το οινοπνευματώδες ποτό.

2. Ανακίνησε κάθε γυάλα και κλείσε την αεροστεγώς με καπάκι.

3. Αν παρασκευάζεις πολλά λικέρ μαζί, κόλλησε ετικέτες σε κάθε βάζο με την ημερομηνία παρασκευής και άλλες ειδικές οδηγίες.

4. Τοποθέτησε το μείγμα σε σκοτεινό, δροσερό σημείο, όπως σε ένα ντουλάπι, βγάζοντάς το καθημερινά ώστε να το ανακινείς για 3-5 φορές.

Πόσο διαρκεί η αναμονή για κάθε λικέρ;

Για πιπεριές τσίλι, μόλις 1-2 ώρες. Διαφορετικά θα γίνει υπερβολικά καυτερό.

Για έντονες γεύσεις όπως βασιλικός, κανέλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, κόκκοι βανίλιας, 3-4 μέρες.

Για γεύσεις μέτριας έντασης όπως μήλο, φράουλα, κεράσι, ροδάκινο ή πεπόνι, περίπου 1 εβδομάδα.

Για ήπιες γεύσεις όπως ανανά ή τζίντζερ, 2 εβδομάδες.

Πώς ολοκληρώνεις την παρασκευή του;

Μετά το χρόνο αναμονής, αφαιρείς τα υλικά και το σουρώνεις σε λεπτό σουρωτήρι ή φίλτρο καφέ μέσα σε άλλο, καθαρό βάζο, που έχεις αποστειρώσει (διάβασε εδώ πώς). Για να φτιάξεις το λικέρ, το αναμειγνύεις στη συνέχεια με σιρόπι ζάχαρης (ζάχαρη διαλυμένη σε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία). Το σπιτικό λικέρ σου διατηρείται άνετα εκτός ψυγείου.

Εναλλακτικά, δεν προσθέτεις σιρόπι ζάχαρης (ιδιαίτερα στα λικέρ με βότανα) και χρησιμοποιείς αν θέλεις το εκχύλισμα ως συστατικό σε σπιτικά κοκτέιλ. Μπορείς, για παράδειγμα, να αναμείξεις τζιν με εκχύλισμα από μήλο και αχλάδι ή ουίσκι με εκχύλισμα από κόκκους κακάο.

Μια ακόμα πιο τολμηρή ιδέα είναι να δημιουργήσεις ένα εκχύλισμα (χωρίς σιρόπι ζάχαρης) μέσα σε σκούρο ποτό. Για παράδειγμα, να αφήσεις κομματάκια φράουλας να απελευθερώσουν τα αρώματα και τη γεύση τους μέσα σε ρούμι και μετά να ολοκληρώσεις το κοκτέιλ γαρνίροντάς το με μερικά κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου.

empty alt

Για να ξέρεις τι τρως: φρούτα και λαχανικά του Ιούνιου

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολή, ειδικά στις μέρες μας όπου έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε τα πάντα ασχέτως εποχής και περιοχής, αλλά ίσως κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που έλεγαν ότι «κάθε πράγματα στον καιρό του».
empty alt

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

145231 Σε όλους μας έχει συμβεί ενώ ετοιμάζουμε την τέλεια σάλτσα να μας πέσει (λίγο) παραπάνω αλάτι, με αποτέλεσμα να γίνει «λύσσα».
empty alt

3 λόγοι για τους οποίους δεν φουσκώνουν ποτέ τα κέικ σου

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα; Αν έχεις πολλές τέτοιες […]
empty alt

Πώς να βγάλετε μια έντονη μυρωδιά από την επιφάνεια κοπής

  Ένα από τα πιο δυσάρεστα που μπορεί να σας συμβεί κόβοντας σε κομμάτια τα ώριμα φρούτα εποχής είναι όταν αυτά παίρνουν τη γεύση του τελευταίου φαγώσιμου που προετοιμάσατε στην επιφάνεια κοπής σας.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τέλειο σπιτικό σορμπέ

  Η παρασκευή σπιτικού σορμπέ είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε καν μηχανή παγωτού! Βασικά είναι απλώς παγωμένος πουρές φρούτων που έχει γλυκανθεί με ζάχαρη και νερό.
empty alt

Κοτόπουλο με ανανά και μοτσαρέλα

Αυτό το εύκολο βραδινό δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο αποπνέει καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της Χαβάης (θυμίζει λίγο και την ομώνυμη πίτσα – μείον το ζαμπόν).
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ψητό σολομό

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]
empty alt

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν
Back To Top