Στις 15 Δεκεμβρίου, είναι η ώρα να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα cupcakes – ή σε έναν συγκεκριμένο τύπο, για την ακρίβεια.

Στις 15 Δεκεμβρίου, είναι η ώρα να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα cupcakes – ή σε έναν συγκεκριμένο τύπο, για την ακρίβεια. Το λεμόνι είναι μια αγαπημένη γεύση στον κόσμο των κέικ και των γλυκών και αυτή η μέρα σου δίνει την τέλεια δικαιολογία για να απολαύσεις έναν γλυκό πειρασμό με αυτό το διακριτικό εσπεριδοειδές.

 

Η ιστορία της ημέρας της Lemon Cupcake Day

Το πότε ακριβώς καθιερώθηκε η Lemon Cupcake Day βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ίδια τα cupcakes είχαν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και πολύ καιρό. Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε για μείγμα που θα ψηνόταν και θα γινόταν cupcake είναι στο βιβλίο του 1796 «American Cookery» της Amelia Simmons, της πρώτης Αμερικανίδας που έγραψε και δημοσίευσε ένα βιβλίο μαγειρικής. Σε μία από τις συνταγές ζήτησε τη χρήση μικρών φλιτζανιών για το ψήσιμο ενός μικρού, ελαφρού κέικ.

Ο όρος «cupcake» τυπώθηκε για πρώτη φορά στα «Εβδομήντα πέντε συνταγές για ζαχαροπλαστική, κέικ και γλυκά» από την Eliza Leslie το 1828. Ο όρος προέκυψε χάρη στο ότι ψήθηκαν στα μικρά καλούπια ή τα ramekins τους, και σύντομα έγιναν δημοφιλή ως κέικ σνακ. Και φυσικά, το μέγεθος τους θα βοηθούσε τους ανθρώπους να παρακολουθούν λίγο καλύτερα το πόσο κέικ θα κατανάλωναν, ειδικά αν πρόσεχαν τη διατροφή και το βάρος τους!

Οι γεύσεις Cupcake είναι ατελείωτες – ανεξάρτητα από το τι όρεξη για γλυκό έχετε, υπάρχει ένα cupcake για αυτό. Από σοκολάτα μέχρι όλα τα είδη φρούτων, απλή βανίλια ή ίσως μια επίγευση φυστικοβούτυρου, αυτά τα μικρά κέικ έχουν τη δυνατότητα να αρωματιστούν με όποιον τρόπο θέλετε. Αλλά ένα από τα πιο νόστιμα πρέπει να είναι το ταπεινό cupcake λεμονιού.

 

Κλασικό κέικ λεμονιού

Χρόνος προετοιμασίας: 48 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 17 λεπτά

Πρόσθετος χρόνος: 20 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 25 λεπτά

Μερίδες: 30

lemoncupa

Συστατικά

3 φλιτζάνια αλεύρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη

4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα, διαιρεμένο

2 ½ κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού, διαιρεμένο

Για την Κρέμα Λεμόνι

2 φλιτζάνια παγωμένη κρέμα γάλακτος

¾ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 ½ κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

lemoncup

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190 βαθμούς C. Κι ετοιμάζεις 30 φόρμες cupcake βάζοντας την ειδική χάρτινη φόρμα.

Κοσκινίζεις το αλεύρι που αυξάνεται μόνο του και το αλάτι μαζί σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάς το ανάλατο βούτυρο και τη ζάχαρη με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνει ελαφρύ και χνουδωτό. Χτυπάς τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας κάθε αυγό μέχρι να ενσωματωθεί πριν από την προσθήκη του επόμενου. Ανακατεύεις το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού.

Χτυπάς απαλά το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου, το ένα τρίτο κάθε φορά, εναλλάσσοντας με το μισό γάλα και το μισό χυμό λεμονιού μετά από κάθε μία από τις 2 πρώτες προσθήκες αλευριού. Χτυπάς μέχρι να συνδυαστεί. Όχι υπερβολικά.

Γεμίστε τις έτοιμες φόρμες cupcake με μείγμα καλύπτοντας τα 3/4 και ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να εμφανιστεί καθαρή οδοντογλυφίδα στο κέντρο, περίπου 17 λεπτά. Αφήνεις τα cupcakes να κρυώσουν στις φόρμες για περίπου 10 λεπτά πριν τα αφαιρέσεις και τα αφήσεις να κρυώσουν στον πάγκο τελείως.

Για να φτιάξεις το γλάσο, χτυπάς την κρέμα σε ένα παγωμένο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ στο χαμηλό έως ότου η κρέμα αρχίσει να γίνεται παχιά. Προσθέτεις τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, λίγο κάθε φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αυξάνεις την ταχύτητα του μίξερ σε υψηλή και χτυπάς μέχρι το γλάσο να σχηματίσει μαλακές κορυφές, περίπου 5 λεπτά. Απλώνεις με κορνέ στα δροσερά cupcakes.

 

 

empty alt

Ημικρανίες τέλος με σωστή διατροφή

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.
empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

Κεφτεδάκια: 5 tips για να τα κάνεις πεντανόστιμα

Όταν τα κεφτεδάκια βγαίνουν καλά, βγαίνουν πολύ καλά. Όταν βγαίνουν κακά, οριακά τρώγονται. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τα πετυχαίνεις, κάθε φορά.
empty alt

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

145231 Σε όλους μας έχει συμβεί ενώ ετοιμάζουμε την τέλεια σάλτσα να μας πέσει (λίγο) παραπάνω αλάτι, με αποτέλεσμα να γίνει «λύσσα».
empty alt

Αντίο ροζέ (κρασί), καλώς ήρθες gose (μπίρα)

Αν δεν τρελαίνεσαι για μπίρα, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα τις gose: έναν τύπο μπίρας που έχει αρχίσει να κατακτάει τη γενιά των Millennials, σύμφωνα με ένα νέο αφιέρωμα του Refinery29.com.
empty alt

«Αγάπη μου τα κάναμε σαλάτα!»

  Το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρείς τους ρυθμούς και τη φόρμα σου – ειδικά αν έχεις περάσει και μια καραντίνα! Δοκίμασε τις παρακάτω σαλάτες που και απολαυστικές και γευστικές είναι, αλλά και θα σε κρατήσουν μακριά […]
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Συνταγή για παναρισμένο λάχανο σαν σνίτσελ

Μια γευστική εκδοχή που ανατρέπει όσα ήξερες για το λάχανο
Back To Top