Εύκολη συνταγή για λαχταριστά ζυμαρικά με ιταλική σφραγίδα

Μαζί με την καρμπονάρα, το cacio e pepe και την amatriciana, το pasta alla gricia συμπληρώνει τα τέσσερα κλασικά πιάτα ζυμαρικών της Ρώμης. Είναι κλασικό για καλό λόγο: Με μόνο τέσσερα υλικά, είναι απλό στην παρασκευή του και εύκολο στην απόλαυση. Ένα βασικό συστατικό που είναι συνηθισμένο στην Ιταλία, είναι το guanciale, το οποίο είναι σαν το μπέικον. Λιπαρό αλλά λεπτό, πλούσιο αλλά περιεκτικό, το guanciale κόβεται σε κύβους σε μικρά κομμάτια και γίνεται μέχρι τα μικροσκοπικά ψήγματα να γίνουν βαθιά χρυσά και ελαφρώς τραγανά εξωτερικά ενώ παραμένουν ζουμερά και ώριμα με γεύση στο εσωτερικό. Το λίπος που αποδίδεται στη συνέχεια μετριάζεται με νερό ζυμαρικών και τυρί Πεκορίνο για να αποτελέσει τη βάση της γυαλιστερής σάλτσας που αγκαλιάζει κάθε ζυμαρικό σε αυτό το κλασικό πιάτο ζυμαρικών.

Το guanciale:

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε guanciale, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανσέτα ή χοντρό μπέικον. Σημείωση: Αυτή η αντικατάσταση δεν θα μπορεί να προσφέρει τις ζεστές, σχεδόν γλυκές γεύσεις του guanciale που θυμίζουν ταξίδι στην Ιταλία. Ακόμα κι έτσι, θα εξακολουθείτε να έχετε ένα νόστιμο πιάτο με κρεμώδη, τυρώδη ζυμαρικά, με στίγματα από φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Τα ζυμαρικά:

Όσο για το κόψιμο των ζυμαρικών; Δεν είμαστε αυστηροί γι' αυτό, γι' αυτό πήγαμε με σπαγγέτι. Αυτό το πιο φαρδύ μακαρόνι κάνει ένα χορταστικό στριφογύρισμα στο πιρούνι σας ή ένα απίθανο ρουφηξιά, ό,τι προτιμάτε. Η ωραία επιφάνεια δείχνει επίσης την απαλή λάμψη της σάλτσας ακριβώς έτσι, ανοίγοντας ήσυχα την όρεξή σας για μια δεύτερη βοήθεια.

Συμβουλή: Επειδή το νερό για τα ζυμαρικά είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την παρασκευή της σάλτσας, προσέξτε να μην το αλατίσετε στην αρχή — αρκεί μόνο ¾ κουταλάκι του γλυκού, σας υποσχόμαστε!

Σερβίροντας ζυμαρικά alla gricia:

Αυτή η συνταγή αποδίδει μόνο δύο μερίδες γιατί είναι σημαντικό να μην γεμίσετε το τηγάνι σας ενώ φτιάχνετε αυτό το ζυμαρικό. Ένα τέταρο ζυμαρικά χωράνε όμορφα σε ένα τηγάνι ψηλής όψης, κάτι που θα χρειαστείτε για αυτή τη γρήγορη διαδικασία που απαιτεί να τελειώσετε τα ζυμαρικά σας στη σάλτσα.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

2 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

20 λεπτά

CAL/SERV:

1029

Συστατικά

113 guanciale, κομμένο σε κομμάτια 1/4".

3/4 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 φλ. νερό

3/4 κουτ. αλάτι kosher

250 γρ. μακαρόνια

1 1/2 φλ. ψιλοτριμμένο πεκορίνο, μοιρασμένο και περισσότερο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε ψηλές πλευρές σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαγειρέψτε το guanciale, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει βαθιά, για 6 έως 7 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το guanciale σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, κρατώντας το λίπος στο τηγάνι. Προσθέστε πιπέρι στο τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να μυρίσει.

Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάλτε 4 φλιτζάνια νερό να βράσουν. Καρυκεύετε με αλάτι. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν, μέχρι να γίνουν εύπλαστα αλλά όχι al dente, 2 με 3 λεπτά. Στραγγίζετε, κρατώντας 2 1/2 φλιτζάνια νερό ζυμαρικών.

Επαναφέρετε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε μέσα 1 3/4 φλιτζάνι νερό για ζυμαρικά και ανακατεύετε να ενωθούν. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μια μικρή χούφτα πεκορίνο και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν. Μόλις λιώσει ως επί το πλείστον το τυρί, ανακατέψτε σταδιακά το υπόλοιπο πεκορίνο, προσθέτοντας περισσότερο νερό με ζυμαρικά όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε τη σάλτσα μεταξένια. Μόλις τα ζυμαρικά γίνουν al dente, αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα Προσθέτετε το guanciale.

Μοιράζετε τα ζυμαρικά στα πιάτα. Συμπληρώστε με περισσότερο πεκορίνο.

empty alt

6 βήματα για νόστιμο και σπυρωτό πιλάφι

Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού.
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Σοκο_λαχταριστές τηγανίτες στον φούρνο!

Ετοιμάσου να μπεις και να ενδώσεις σε απολαυστικό πειρασμό: Στρώματα αφράτων τηγανιτών, πασπαλισμένες με τσιπ σοκολάτας και πλημμυρισμένες με ζάχαρη άχνη και το αγαπημένο σου σιρόπι.
empty alt

Milkshake: Παγωμένη απόλαυση σε ό,τι γεύση θες

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός ψάχνεις όλο και πιο πολύ παγωμένες λαχταριστές απολαύσεις. Εκτός από παγωτό υπάρχουν κι άλλες ιδέες που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία για κάτι cool.
empty alt

Γεύση θαλπωρής με σούπα με ψητή φέτα

Κρεμώδης ζεστή και γευστική αγκαλιά σε μπολ
Back To Top