Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ποικιλίες γλυκών και λιχουδιών, και φτιάχνεται σε δύο εκδοχές ώστε να είναι και κοσμικό και κατάλληλο για τη Σαρακοστή. Η εξαιρετική μεταβλητότητά του το καθιστά δημοφιλές για θεματικά κέικ και γλυκά, καθώς μπορεί να διαμορφωθεί και να πάρει σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, συχνά συνδυάζεται με σοκολάτα, καθιστώντας το μια ισχυρή vintage απόλαυση που συνεχίζει να έχει τους φανατικούς θαυμαστές της.

12/1 – Ιστορία της Marzipan Day

Η προέλευση του Marzipan δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά οι ιστορικοί της μαγειρικής έχουν εντοπίσει τον πιο πιθανό τόπο καταγωγής του στην Περσία. Από εκεί ταξίδεψε στις διάφορες εμπορικές οδούς για να γίνει βασικό ευρωπαϊκό φαγητό, πιθανότατα για πρώτη φορά από τους Τούρκους. Κατά τη διάρκεια της εποχής της Χανσεατικής Ένωσης, μιας εμπορικής συνομοσπονδίας πόλεων-αγορών, μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες Marzipan.

Οι πόλεις Lubeck και Tallinn είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την ιστορία και την παράδοσή τους στην παραγωγή αμυγδαλωτού, και η ποιότητα και το περιεχόμενο αμύγδαλου λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Ενώ η Περσία είναι το πιο πιθανό μέρος για να βρει την αρχή της, υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία ότι η Ισπανία είτε ανέπτυξε μια δική της εκδοχή είτε ήταν η πραγματική αφετηρία αυτής της ζαχαροπλαστικής συνταγής.

Πώς να τιμήσεις την Marzipan Day

Όπως και οι περισσότερες «ειδικές μέρες» με βάση το φαγητό, ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις την Ημέρα του Marzipan είναι να απολαύσεις αυτό το υπέροχο γλυκό. Σε όποιο ζαχαροπλαστείο και να μπεις σίγουρα θα βρεις μερικές εξαιρετικές εκδοχές του για να αγοράσεις ή να μπεις σε ένα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλείο και να προμηθευτείς τα υλικά και ενισχύσεις πραγματικά τη δημιουργικότητά σου δημιουργώντας τις δικές σου αμυγδαλωτές γλυκές δημιουργίες. Είναι νόστιμο και ικανό να διαμορφωθεί σε οποιονδήποτε αριθμό διασκεδαστικών και ενδιαφερόντων σχημάτων, να αναμειγνύεται βρώσιμα φυσικά χρώματα και τα πράγματα μπορούν να γίνουν πραγματικά ευφάνταστα αν αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργική σου φαντασία!

Marzipan

ΜΑΡΖΙΠΑΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ 5 ΛΕΠΤΑ

Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις αυτήν τη συνταγή μάρζιπαν είναι άχνη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού (ή μέλι) και το αλεύρι αμυγδάλου. Μπορείτε να αλέσεις το δικό σου αλεύρι αμυγδάλου με έναν επεξεργαστή τροφίμων ή να το αγοράσεις. Μερικές φορές προστίθενται γεύσεις όπως ροδόνερο, εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλια. Το αμυγδαλωτό μπορεί να χρωματιστεί και να διαμορφωθεί σε γλυκά που μοιάζουν με φρούτα ή λαχανικά ή ακόμη και για να καλύψεις ένα κέικ. Χρησιμοποιείται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γερμανία και είναι αρκετά νόστιμο.

ΜΗ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ ΜΑΡΖΙΠΑΝ

Υλικά (για ½ κιλό)
250 γρ. αμύγδαλα λευκά + λίγα επιπλέον, αν χρειαστούν
2 ασπράδια αβγών + 1 επιπλέον, αν χρειαστεί
250 γρ. ζάχαρη άχνη

Βάζεις στο μπλέντερ (κουζινομηχανή) τα αμύγδαλα και την άχνη. Τα αλέθεις μέχρι να γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα. Προσθέτεις έπειτα το ασπράδι από το στόμιο της κουζινομηχανής συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Δοκιμάζεις πιέζοντάς τη με το δάχτυλό σου. Αν είναι πολύ υδαρής προσθέτεις επιπλέον αμύγδαλα, ενώ αν είναι υπερβολικά σφιχτή προσθέτεις λίγο ακόμα ασπράδι και ανακατεύεις ξανά. Το πόσο μαλακή πρέπει να είναι η ζύμη εξαρτάται φυσικά και από το τι σκοπεύεις να φτιάξουμε με αυτή. Αν θέλεις να τη αξιοποιήσεις ως υλικό μέσα σε ένα άλλο μείγμα (π.χ. για ένα κέικ ή για μια μους) θα πρέπει να είναι μαλακή, ενώ αν θέλεις να κάνεις διακοσμητικά καλό θα είναι να την κάνεις πιο σφιχτή.

 

 

empty alt

Το επικίνδυνο πάτωμα

Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει […]
empty alt

Επικίνδυνος ο συνδυασμός αλκοολούχων και ενεργειακών ποτών

Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα.
empty alt

Το «καθόλου» αλάτι βλάπτει

Η λίγη ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό περισσότερο από την μέτρια. Αυτό υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
empty alt

Πόση καφεΐνη έχει ο ντεκαφεϊνέ σου;

Ακούγεται παράδοξο, αντιφατικό και πιθανόν νομίζεις ότι κάνουμε κάποιου είδους πλάκα. Παραδέξου το, ο τίτλος σε κάνει να κοιτάς με άλλο μάτι τον decaf που παρήγγειλες μόλις πριν και κρατάς τώρα στα χέρια σου.
empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Τι σημαίνει «ντεγκλασάρω»;

Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.
empty alt

Βράσε ρύζι: 5+1 tips για να το κάνεις πεντανόστιμο

Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του.
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
Back To Top