Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ποικιλίες γλυκών και λιχουδιών, και φτιάχνεται σε δύο εκδοχές ώστε να είναι και κοσμικό και κατάλληλο για τη Σαρακοστή. Η εξαιρετική μεταβλητότητά του το καθιστά δημοφιλές για θεματικά κέικ και γλυκά, καθώς μπορεί να διαμορφωθεί και να πάρει σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, συχνά συνδυάζεται με σοκολάτα, καθιστώντας το μια ισχυρή vintage απόλαυση που συνεχίζει να έχει τους φανατικούς θαυμαστές της.

12/1 – Ιστορία της Marzipan Day

Η προέλευση του Marzipan δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά οι ιστορικοί της μαγειρικής έχουν εντοπίσει τον πιο πιθανό τόπο καταγωγής του στην Περσία. Από εκεί ταξίδεψε στις διάφορες εμπορικές οδούς για να γίνει βασικό ευρωπαϊκό φαγητό, πιθανότατα για πρώτη φορά από τους Τούρκους. Κατά τη διάρκεια της εποχής της Χανσεατικής Ένωσης, μιας εμπορικής συνομοσπονδίας πόλεων-αγορών, μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες Marzipan.

Οι πόλεις Lubeck και Tallinn είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την ιστορία και την παράδοσή τους στην παραγωγή αμυγδαλωτού, και η ποιότητα και το περιεχόμενο αμύγδαλου λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Ενώ η Περσία είναι το πιο πιθανό μέρος για να βρει την αρχή της, υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία ότι η Ισπανία είτε ανέπτυξε μια δική της εκδοχή είτε ήταν η πραγματική αφετηρία αυτής της ζαχαροπλαστικής συνταγής.

Πώς να τιμήσεις την Marzipan Day

Όπως και οι περισσότερες «ειδικές μέρες» με βάση το φαγητό, ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις την Ημέρα του Marzipan είναι να απολαύσεις αυτό το υπέροχο γλυκό. Σε όποιο ζαχαροπλαστείο και να μπεις σίγουρα θα βρεις μερικές εξαιρετικές εκδοχές του για να αγοράσεις ή να μπεις σε ένα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλείο και να προμηθευτείς τα υλικά και ενισχύσεις πραγματικά τη δημιουργικότητά σου δημιουργώντας τις δικές σου αμυγδαλωτές γλυκές δημιουργίες. Είναι νόστιμο και ικανό να διαμορφωθεί σε οποιονδήποτε αριθμό διασκεδαστικών και ενδιαφερόντων σχημάτων, να αναμειγνύεται βρώσιμα φυσικά χρώματα και τα πράγματα μπορούν να γίνουν πραγματικά ευφάνταστα αν αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργική σου φαντασία!

Marzipan

ΜΑΡΖΙΠΑΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ 5 ΛΕΠΤΑ

Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις αυτήν τη συνταγή μάρζιπαν είναι άχνη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού (ή μέλι) και το αλεύρι αμυγδάλου. Μπορείτε να αλέσεις το δικό σου αλεύρι αμυγδάλου με έναν επεξεργαστή τροφίμων ή να το αγοράσεις. Μερικές φορές προστίθενται γεύσεις όπως ροδόνερο, εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλια. Το αμυγδαλωτό μπορεί να χρωματιστεί και να διαμορφωθεί σε γλυκά που μοιάζουν με φρούτα ή λαχανικά ή ακόμη και για να καλύψεις ένα κέικ. Χρησιμοποιείται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γερμανία και είναι αρκετά νόστιμο.

ΜΗ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ ΜΑΡΖΙΠΑΝ

Υλικά (για ½ κιλό)
250 γρ. αμύγδαλα λευκά + λίγα επιπλέον, αν χρειαστούν
2 ασπράδια αβγών + 1 επιπλέον, αν χρειαστεί
250 γρ. ζάχαρη άχνη

Βάζεις στο μπλέντερ (κουζινομηχανή) τα αμύγδαλα και την άχνη. Τα αλέθεις μέχρι να γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα. Προσθέτεις έπειτα το ασπράδι από το στόμιο της κουζινομηχανής συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Δοκιμάζεις πιέζοντάς τη με το δάχτυλό σου. Αν είναι πολύ υδαρής προσθέτεις επιπλέον αμύγδαλα, ενώ αν είναι υπερβολικά σφιχτή προσθέτεις λίγο ακόμα ασπράδι και ανακατεύεις ξανά. Το πόσο μαλακή πρέπει να είναι η ζύμη εξαρτάται φυσικά και από το τι σκοπεύεις να φτιάξουμε με αυτή. Αν θέλεις να τη αξιοποιήσεις ως υλικό μέσα σε ένα άλλο μείγμα (π.χ. για ένα κέικ ή για μια μους) θα πρέπει να είναι μαλακή, ενώ αν θέλεις να κάνεις διακοσμητικά καλό θα είναι να την κάνεις πιο σφιχτή.

 

 

empty alt

Αυτά τα λιπαρά αδυνατίζουν

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
empty alt

Οδηγός: οργάνωσε την κουζίνα σου για το φθινόπωρο

Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό.
empty alt

Το ντρέσινγκ που υπόσχεται να κάνει θεϊκή και την πιο βαρετή πράσινη σαλάτα

Συνήθως χρησιμοποιούμε γιαούρτι, μουστάρδα ή μαγιονέζα για να δώσουμε κρεμώδη υφή στο ντρέσινγκ της σαλάτας μας. Μια εναλλακτική όμως, με σχετικά ουδέτερη γεύση, είναι το ώριμο, λιωμένο αβοκάντο, βασικό συστατικό της παρακάτω γλυκόξινης σος από το Popsugar.com, που υπόσχεται να απογειώσει τη γεύση ακόμα και...
empty alt

Τι είναι η απομίμηση καβουριού;

Ίσως σού έχει τύχει να διαβάσεις στο μενού ενός εστιατορίου ότι το τάδε πιάτο περιέχει «απομίμηση καβουριού».
empty alt

5 τρόποι να γλυκάνεις τον καφέ σου χωρίς ζάχαρη (και χωρίς τα υποκατάστατά της)

Μόλις έφτιαξες καφέ αλλά διαπίστωσες ότι σού τελείωσε η ζάχαρη; Ή, απλά, προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωσή της; Ιδού πέντε εναλλακτικές της οι οποίες, όχι, δεν περιλαμβάνουν τα τεχνητά γλυκαντικά ούτε την «κλασική» πλέον στέβια.
empty alt

Οργάνωσε τα μπαχαρικά σου και εξοικονόμησε χώρο και χρόνο

Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα.
empty alt

Celery time – ή τι λες για έναν χυμό σέλερι;

Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου
empty alt

Φθινοπωρινή σαλάτα με μανταρίνι και πορτοκάλι

Όταν πρόκειται για σαλάτες που ταιριάζουν σε ένα εντυπωσιακό δείπνο, αυτή παίρνει το βραβείο. Τα μανταρίνια της δίνουν μια έκρηξη φρεσκάδας ενώ η παρμεζάνα δίνει μια επίγευση οξύτητας και ξηρότητας.
Back To Top