Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ποικιλίες γλυκών και λιχουδιών, και φτιάχνεται σε δύο εκδοχές ώστε να είναι και κοσμικό και κατάλληλο για τη Σαρακοστή. Η εξαιρετική μεταβλητότητά του το καθιστά δημοφιλές για θεματικά κέικ και γλυκά, καθώς μπορεί να διαμορφωθεί και να πάρει σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, συχνά συνδυάζεται με σοκολάτα, καθιστώντας το μια ισχυρή vintage απόλαυση που συνεχίζει να έχει τους φανατικούς θαυμαστές της.

12/1 – Ιστορία της Marzipan Day

Η προέλευση του Marzipan δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά οι ιστορικοί της μαγειρικής έχουν εντοπίσει τον πιο πιθανό τόπο καταγωγής του στην Περσία. Από εκεί ταξίδεψε στις διάφορες εμπορικές οδούς για να γίνει βασικό ευρωπαϊκό φαγητό, πιθανότατα για πρώτη φορά από τους Τούρκους. Κατά τη διάρκεια της εποχής της Χανσεατικής Ένωσης, μιας εμπορικής συνομοσπονδίας πόλεων-αγορών, μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες Marzipan.

Οι πόλεις Lubeck και Tallinn είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την ιστορία και την παράδοσή τους στην παραγωγή αμυγδαλωτού, και η ποιότητα και το περιεχόμενο αμύγδαλου λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Ενώ η Περσία είναι το πιο πιθανό μέρος για να βρει την αρχή της, υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία ότι η Ισπανία είτε ανέπτυξε μια δική της εκδοχή είτε ήταν η πραγματική αφετηρία αυτής της ζαχαροπλαστικής συνταγής.

Πώς να τιμήσεις την Marzipan Day

Όπως και οι περισσότερες «ειδικές μέρες» με βάση το φαγητό, ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις την Ημέρα του Marzipan είναι να απολαύσεις αυτό το υπέροχο γλυκό. Σε όποιο ζαχαροπλαστείο και να μπεις σίγουρα θα βρεις μερικές εξαιρετικές εκδοχές του για να αγοράσεις ή να μπεις σε ένα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλείο και να προμηθευτείς τα υλικά και ενισχύσεις πραγματικά τη δημιουργικότητά σου δημιουργώντας τις δικές σου αμυγδαλωτές γλυκές δημιουργίες. Είναι νόστιμο και ικανό να διαμορφωθεί σε οποιονδήποτε αριθμό διασκεδαστικών και ενδιαφερόντων σχημάτων, να αναμειγνύεται βρώσιμα φυσικά χρώματα και τα πράγματα μπορούν να γίνουν πραγματικά ευφάνταστα αν αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργική σου φαντασία!

Marzipan

ΜΑΡΖΙΠΑΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ 5 ΛΕΠΤΑ

Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις αυτήν τη συνταγή μάρζιπαν είναι άχνη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού (ή μέλι) και το αλεύρι αμυγδάλου. Μπορείτε να αλέσεις το δικό σου αλεύρι αμυγδάλου με έναν επεξεργαστή τροφίμων ή να το αγοράσεις. Μερικές φορές προστίθενται γεύσεις όπως ροδόνερο, εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλια. Το αμυγδαλωτό μπορεί να χρωματιστεί και να διαμορφωθεί σε γλυκά που μοιάζουν με φρούτα ή λαχανικά ή ακόμη και για να καλύψεις ένα κέικ. Χρησιμοποιείται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γερμανία και είναι αρκετά νόστιμο.

ΜΗ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ ΜΑΡΖΙΠΑΝ

Υλικά (για ½ κιλό)
250 γρ. αμύγδαλα λευκά + λίγα επιπλέον, αν χρειαστούν
2 ασπράδια αβγών + 1 επιπλέον, αν χρειαστεί
250 γρ. ζάχαρη άχνη

Βάζεις στο μπλέντερ (κουζινομηχανή) τα αμύγδαλα και την άχνη. Τα αλέθεις μέχρι να γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα. Προσθέτεις έπειτα το ασπράδι από το στόμιο της κουζινομηχανής συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Δοκιμάζεις πιέζοντάς τη με το δάχτυλό σου. Αν είναι πολύ υδαρής προσθέτεις επιπλέον αμύγδαλα, ενώ αν είναι υπερβολικά σφιχτή προσθέτεις λίγο ακόμα ασπράδι και ανακατεύεις ξανά. Το πόσο μαλακή πρέπει να είναι η ζύμη εξαρτάται φυσικά και από το τι σκοπεύεις να φτιάξουμε με αυτή. Αν θέλεις να τη αξιοποιήσεις ως υλικό μέσα σε ένα άλλο μείγμα (π.χ. για ένα κέικ ή για μια μους) θα πρέπει να είναι μαλακή, ενώ αν θέλεις να κάνεις διακοσμητικά καλό θα είναι να την κάνεις πιο σφιχτή.

 

 

empty alt

Το επικίνδυνο πάτωμα

Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει […]
empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός μέσω των τροφίμων;

Με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το COVID-19 να αλλάζει γρήγορα κάθε μέρα, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις.
empty alt

Cupcakes γλυκιάς κολοκύθας με βρώμη

Αυτά τα muffins ή ατομικά Cupcakes κολοκύθας χωρίς γλουτένη είναι γεμάτα με βρώμη και τσιπς σοκολάτας. Επιπλέον, αυτά τα μίνι μάφιν κολοκύθας γίνονται εξ ολοκλήρου στο μπλέντερ, κάνοντας το καθάρισμα παιχνιδάκι.
empty alt

Απολαυστικός συνδυασμός: κοτόπουλο, πεπόνι και ψημένα πεκάν

Γεύση καλοκαιριού, υπέροχα χρώματα και ωφέλιμα συστατικά: μια σαλάτα δεν χρειάζεται να είναι βαρετή ούτε άνοστη. Τα χρώματα του πεπονιού και του κόκκινου κρεμμυδιού συνδυάζονται για να προσφέρουν μια όμορφη εμφάνιση που σου ανοίγει την όρεξη, ενώ μια χούφτα φρυγανισμένα πεκάν προσθέτουν ακριβώς τη...
empty alt

Κεφτεδάκια κοκκινιστά γεμιστά με φέτα

Ένα κλασικό comfort food ακόμα πιο δελεαστικό
empty alt

Εύκολο και γρήγορο, αυτό το πρωινό θα σας χορτάσει (6)

Γευστικό και υγιεινό πρωινό Taco με φέτα, αυγά & σπανάκι
Back To Top