Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ποικιλίες γλυκών και λιχουδιών, και φτιάχνεται σε δύο εκδοχές ώστε να είναι και κοσμικό και κατάλληλο για τη Σαρακοστή. Η εξαιρετική μεταβλητότητά του το καθιστά δημοφιλές για θεματικά κέικ και γλυκά, καθώς μπορεί να διαμορφωθεί και να πάρει σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, συχνά συνδυάζεται με σοκολάτα, καθιστώντας το μια ισχυρή vintage απόλαυση που συνεχίζει να έχει τους φανατικούς θαυμαστές της.

12/1 – Ιστορία της Marzipan Day

Η προέλευση του Marzipan δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά οι ιστορικοί της μαγειρικής έχουν εντοπίσει τον πιο πιθανό τόπο καταγωγής του στην Περσία. Από εκεί ταξίδεψε στις διάφορες εμπορικές οδούς για να γίνει βασικό ευρωπαϊκό φαγητό, πιθανότατα για πρώτη φορά από τους Τούρκους. Κατά τη διάρκεια της εποχής της Χανσεατικής Ένωσης, μιας εμπορικής συνομοσπονδίας πόλεων-αγορών, μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες Marzipan.

Οι πόλεις Lubeck και Tallinn είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την ιστορία και την παράδοσή τους στην παραγωγή αμυγδαλωτού, και η ποιότητα και το περιεχόμενο αμύγδαλου λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Ενώ η Περσία είναι το πιο πιθανό μέρος για να βρει την αρχή της, υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία ότι η Ισπανία είτε ανέπτυξε μια δική της εκδοχή είτε ήταν η πραγματική αφετηρία αυτής της ζαχαροπλαστικής συνταγής.

Πώς να τιμήσεις την Marzipan Day

Όπως και οι περισσότερες «ειδικές μέρες» με βάση το φαγητό, ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις την Ημέρα του Marzipan είναι να απολαύσεις αυτό το υπέροχο γλυκό. Σε όποιο ζαχαροπλαστείο και να μπεις σίγουρα θα βρεις μερικές εξαιρετικές εκδοχές του για να αγοράσεις ή να μπεις σε ένα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλείο και να προμηθευτείς τα υλικά και ενισχύσεις πραγματικά τη δημιουργικότητά σου δημιουργώντας τις δικές σου αμυγδαλωτές γλυκές δημιουργίες. Είναι νόστιμο και ικανό να διαμορφωθεί σε οποιονδήποτε αριθμό διασκεδαστικών και ενδιαφερόντων σχημάτων, να αναμειγνύεται βρώσιμα φυσικά χρώματα και τα πράγματα μπορούν να γίνουν πραγματικά ευφάνταστα αν αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργική σου φαντασία!

Marzipan

ΜΑΡΖΙΠΑΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ 5 ΛΕΠΤΑ

Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις αυτήν τη συνταγή μάρζιπαν είναι άχνη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού (ή μέλι) και το αλεύρι αμυγδάλου. Μπορείτε να αλέσεις το δικό σου αλεύρι αμυγδάλου με έναν επεξεργαστή τροφίμων ή να το αγοράσεις. Μερικές φορές προστίθενται γεύσεις όπως ροδόνερο, εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλια. Το αμυγδαλωτό μπορεί να χρωματιστεί και να διαμορφωθεί σε γλυκά που μοιάζουν με φρούτα ή λαχανικά ή ακόμη και για να καλύψεις ένα κέικ. Χρησιμοποιείται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γερμανία και είναι αρκετά νόστιμο.

ΜΗ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ ΜΑΡΖΙΠΑΝ

Υλικά (για ½ κιλό)
250 γρ. αμύγδαλα λευκά + λίγα επιπλέον, αν χρειαστούν
2 ασπράδια αβγών + 1 επιπλέον, αν χρειαστεί
250 γρ. ζάχαρη άχνη

Βάζεις στο μπλέντερ (κουζινομηχανή) τα αμύγδαλα και την άχνη. Τα αλέθεις μέχρι να γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα. Προσθέτεις έπειτα το ασπράδι από το στόμιο της κουζινομηχανής συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Δοκιμάζεις πιέζοντάς τη με το δάχτυλό σου. Αν είναι πολύ υδαρής προσθέτεις επιπλέον αμύγδαλα, ενώ αν είναι υπερβολικά σφιχτή προσθέτεις λίγο ακόμα ασπράδι και ανακατεύεις ξανά. Το πόσο μαλακή πρέπει να είναι η ζύμη εξαρτάται φυσικά και από το τι σκοπεύεις να φτιάξουμε με αυτή. Αν θέλεις να τη αξιοποιήσεις ως υλικό μέσα σε ένα άλλο μείγμα (π.χ. για ένα κέικ ή για μια μους) θα πρέπει να είναι μαλακή, ενώ αν θέλεις να κάνεις διακοσμητικά καλό θα είναι να την κάνεις πιο σφιχτή.

 

 

empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Πώς δεν θα κολλήσει το γάλα που ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί όταν ζεσταίνεις γάλα για να φτιάξεις π.χ. μια σάλτσα για ζυμαρικά ή ένα σοκολατένιο ρόφημα, να σου κολλάει μια λεπτή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας, που αν δεν καθαριστεί αμέσως χρειάζεται τρίψιμο.
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

Τα πέντε μυστικά που θα διευκολύνουν και θα απογειώσουν τη μαγειρική σου

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.
empty alt

7 τρόποι να διατηρείς την κουζίνα σου καθημερινά καθαρή

Αν η καθαριότητα της κουζίνας σου σού φαίνεται συσσίφειο μαρτύριο, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Ωστόσο η εξπέρ στην οργάνωση του σπιτιού, Marie Kondo, συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times «The Life-Changing Magic of Tidying Up», μοιράζεται μαζί μας επτά συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να […]
empty alt

Μακαρόνια με κιμά… στον φούρνο

Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Ρολά λαζάνια – λαχταριστές μπουκιές που κυλάνε απολαυστικά στο στόμα!

Pasta lovers for ever! Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από μια βραδιά ζυμαρικών! Στο τέλος της εβδομάδας, οι κανόνες – όπως και τα γεύματα μόνο για τους άλλους – καταργούνται.
Back To Top