Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία. Αυτά τα προϊόντα στοχεύουν να γλυκάνουν τα πάντα, από τον πρωινό σας καφέ μέχρι το κέικ μετά το δείπνο σας χωρίς την αύξηση του σακχάρου στο αίμα των παραδοσιακών γλυκαντικών.

Αναρωτιέστε πώς κατατάσσονται πραγματικά τα «υγιεινότερα» γλυκαντικά; Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα καλύτερα για το σάκχαρό σας. Εδώ είναι, με την καλύτερη έως όχι και τόσο καλύτερη σειρά.

Στέβια

Τι έχει μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες και γλυκαιμικό δείκτη (GI) μηδέν; Η στέβια! Λόγω του χαμηλού GI της, η στέβια δεν αυξάνει καθόλου το σάκχαρο στο αίμα. Στην πραγματικότητα, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε πραγματικά να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Splenda

Η Splenda (γνωστή και ως σουκραλόζη) εισήχθη στην αγορά των ΗΠΑ το 1998 και έκτοτε έχει γίνει ένα χρήσιμο γλυκαντικό για σπιτικά και εμπορικά παρασκευασμένα αρτοσκευάσματα, ποτά, παγωτά και πολλά άλλα. Η Splenda εκτελεί το σχεδόν μαγικό κατόρθωμα να αρωματίζει τα τρόφιμα με 600 φορές τη γλυκύτητα της ζάχαρης – και καμία από τις θερμίδες.

Όχι μόνο η σουκραλόζη έχει μηδενικές θερμίδες, αλλά επίσης δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα. Στις δύο και πλέον δεκαετίες από την εισαγωγή του, πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το Splenda δεν αυξάνει καθόλου το σάκχαρο στο αίμα. Έτσι, εάν είστε συνηθισμένοι στη γεύση του (και απολαμβάνετε τη σχετικά χαμηλή τιμή του), μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε με σιγουριά.

Ερυθριτόλη

Η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη ζάχαρης που παρασκευάζεται με ζύμωση τροφίμων που περιέχουν φυσικά ζάχαρη, όπως το καλαμπόκι ή το σιτάρι. Σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά που είναι εκθετικά πιο γλυκά από την επιτραπέζια ζάχαρη, αυτή είναι στην πραγματικότητα λιγότερο γλυκιά από τη λευκή. Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν τη γλυκύτητα της στο 70% περίπου της ζάχαρης.

Όπως πολλές άλλες επιλογές στη λίστα μας, η ερυθριτόλη έχει μηδενικές θερμίδες και ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι μηδέν. Και παρόλο που απορροφάται στο λεπτό έντερο, δεν μεταβολίζεται—που σημαίνει ότι εξέρχεται από το σώμα σας ανέπαφη στα ούρα σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει πεπτική δυσφορία μετά την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ερυθριτόλης, αλλά οι περισσότεροι την ανέχονται καλά.

Αλουλόζη

Όπως λένε τα δημοφιλή γλυκαντικά, η αλουλόζη είναι το νέο παιδί στο μπλοκ. Αυτή θεωρείται μια σπάνια ζάχαρη επειδή βρίσκεται μόνο σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα όπως η μαύρη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου και ορισμένα αποξηραμένα φρούτα. Όλο και περισσότερο, οι κατασκευαστές τροφίμων την εξάγουν από αυτά τα τρόφιμα για χρήση ως αυτόνομο γλυκαντικό.

Όπως η στέβια, το Splenda και η ερυθριτόλη, η αλουλόζη δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα – έτσι οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι να κάνουν έναν χαρούμενο χορό. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς χωρίς θερμίδες (αν και είναι πολύ κοντά!). Αυτό περιέχει περίπου το 10% των θερμίδων της ζάχαρης.

Fruit monk – φρούτο μονκ

Ο κατάλογος συνεχίζεται με ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει κερδίσει την προσοχή τον τελευταίο καιρό: το φρούτο μονκ. Εγγενές στη νότια Κίνα, (το μαντέψατε) είναι ένα μικρό, στρογγυλό φρούτο. Το εκχύλισμά του είναι 150 έως 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, οπότε ακόμα κι ελάχιστο αρκεί.

Επειδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό παρά μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχουν ακόμα πολλά τεκμηριωμένα στοιχεία. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μια γλυκαντική ουσία φιλική προς το σάκχαρο του αίματος! Δύο μελέτες από το 2017 διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουδεν επηρέασε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ινσουλίνης των ατόμων.

Ξυλιτόλη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δύο γλυκαντικά «-τολ» στη λίστα έχουν ένα σημαντικό κοινό: είναι και οι δύο αλκοόλες ζάχαρης. Η ξυλιτόλη, όπως και η ερυθριτόλη, προέρχεται από ζυμωμένο καλαμπόκι (ή μερικές φορές—έκπληξη!—φλοιός σημύδας). Μάλιστα, από εκεί πήρε το όνομά του, αφού «ξυλόζη» σημαίνει «ζάχαρη ξύλου».

Φυσικά, η ξυλιτόλη δεν έχει γεύση δέντρου. Το επίπεδο γλυκύτητά της είναι στο ίδιο επίπεδο με τη λευκή ζάχαρη. Και σε αντίθεση με την ερυθριτόλη, αυτή η αλκοόλη ζάχαρης περιέχει θερμίδες και υδατάνθρακες. Μια μερίδα δύο κουταλιών του γλυκού έρχεται με 20 θερμίδες και 8 γραμμάρια υδατάνθρακες. Ο γλυκαιμικός της δείκτης 13 είναι χαμηλός —ειδικά σε σύγκριση με το GI της λευκής ζάχαρης 65—αλλά όχι μηδενικός.

Σιρόπι από σφένδαμο

Πιθανότατα συνδέετε το σιρόπι σφενδάμου με δάση που έχουν καλυφθεί από το χιόνι και υγιεινές, σπιτικές συνταγές – και εικόνες σαν αυτές είναι πιθανώς το σημείο όπου αυτό το γλυκαντικό αποκτά τη φήμη της υγιούς του, καθώς το σιρόπι σφενδάμου έχει κερδίσει το καλό του όνομα με πολλούς τρόπους. Είναι γεμάτο με πάνω από δύο δωδεκάδες τύπους αντιοξειδωτικών και έχει ακόμη και μικρές ποσότητες ασβεστίου, ριβοφλαβίνης, μαγγανίου και ψευδαργύρου.

Ωστόσο, για θέματα σακχάρου στο αίμα, το σιρόπι σφενδάμου δεν είναι το καλύτερο γλυκαντικό. Αν και ο γλυκαιμικός του δείκτης 54 είναι χαμηλότερος από αυτόν του μελιού, της καστανής ζάχαρης και της λευκής ζάχαρης, εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός για να ανεβάσει τη γλυκόζη στο αίμα σας. Και 13 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κουταλιά της σούπας μπορεί να καταναλώσουν αρκετό από τον ημερήσιο στόχο υδατανθράκων σας. Κάντε αυτό μια περιστασιακή απόλαυση, όχι μια καθημερινή σάλτσα για τηγανίτες.

Τα καλύτερα γλυκαντικά για το σάκχαρο στο αίμα σας: από το 1 έως το 7! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

empty alt

Πώς θα διατηρήσεις φρέσκιες τις ντομάτες

Όπως είπαμε και εδώ, ο Ιούνιος, και όλο το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φας ντομάτα.
empty alt

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ! ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ HIGH TECH ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΝΕΑ SMART ΤΜΗΜΑΤΑ

Η AB κάνει το μέλλον των αγορών σαφέστατο! Με νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τα iconic νέα καταστήματα της αλυσίδας που διαγράφουν ένα αισθητικά σημαντικό μέρος του αστικού τοπίου.
empty alt

3 λόγοι για τους οποίους δεν φουσκώνουν ποτέ τα κέικ σου

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα; Αν έχεις πολλές τέτοιες […]
empty alt

7 τρόποι να διατηρείς την κουζίνα σου καθημερινά καθαρή

Αν η καθαριότητα της κουζίνας σου σού φαίνεται συσσίφειο μαρτύριο, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Ωστόσο η εξπέρ στην οργάνωση του σπιτιού, Marie Kondo, συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times «The Life-Changing Magic of Tidying Up», μοιράζεται μαζί μας επτά συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να […]
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσεις το ψωμί

Ιδιαίτερα το ψωμί με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για πολύ καιρό σε σχεδόν τέλεια κατάσταση, χωρίς να χάσει τη γεύση και τη φρεσκάδα του.
empty alt

Πώς ο κορωνοϊός εμπνέει την παγκόσμια…ζαχαροπλαστική!

Το χιούμορ κι η φαντασία είναι πάντα τρόποι να αντεπεξέρχεται κανείς στις δύσκολες καταστάσεις. Έτσι και τώρα ζαχαροπλάστες απ’ όλο τον κόσμο επιστράτευσαν τη φαντασία και το χιούμορ τους για να αντιμετωπίσουν με τα δικά τους όπλα την πανδημία του κορωνοϊού.
empty alt

Πες το κι έγινε viral – πώς να φτιάξεις τα δημοφιλή αυγά pesto

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε ρωτήσει πώς θα θέλεις τα αυγά σου να μαγειρευτούν, ίσως θελήσεις να απαντήσεις, «Pestoed!» Η τελευταία τάση για viral φαγητά για την ανάληψη του TikTok αποτελείται από αυγά μαγειρεμένα σε σάλτσα πέστο και φαίνεται αυγά-νόστιμη.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
Back To Top