Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία. Αυτά τα προϊόντα στοχεύουν να γλυκάνουν τα πάντα, από τον πρωινό σας καφέ μέχρι το κέικ μετά το δείπνο σας χωρίς την αύξηση του σακχάρου στο αίμα των παραδοσιακών γλυκαντικών.

Αναρωτιέστε πώς κατατάσσονται πραγματικά τα «υγιεινότερα» γλυκαντικά; Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα καλύτερα για το σάκχαρό σας. Εδώ είναι, με την καλύτερη έως όχι και τόσο καλύτερη σειρά.

Στέβια

Τι έχει μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες και γλυκαιμικό δείκτη (GI) μηδέν; Η στέβια! Λόγω του χαμηλού GI της, η στέβια δεν αυξάνει καθόλου το σάκχαρο στο αίμα. Στην πραγματικότητα, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε πραγματικά να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Splenda

Η Splenda (γνωστή και ως σουκραλόζη) εισήχθη στην αγορά των ΗΠΑ το 1998 και έκτοτε έχει γίνει ένα χρήσιμο γλυκαντικό για σπιτικά και εμπορικά παρασκευασμένα αρτοσκευάσματα, ποτά, παγωτά και πολλά άλλα. Η Splenda εκτελεί το σχεδόν μαγικό κατόρθωμα να αρωματίζει τα τρόφιμα με 600 φορές τη γλυκύτητα της ζάχαρης – και καμία από τις θερμίδες.

Όχι μόνο η σουκραλόζη έχει μηδενικές θερμίδες, αλλά επίσης δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα. Στις δύο και πλέον δεκαετίες από την εισαγωγή του, πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το Splenda δεν αυξάνει καθόλου το σάκχαρο στο αίμα. Έτσι, εάν είστε συνηθισμένοι στη γεύση του (και απολαμβάνετε τη σχετικά χαμηλή τιμή του), μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε με σιγουριά.

Ερυθριτόλη

Η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη ζάχαρης που παρασκευάζεται με ζύμωση τροφίμων που περιέχουν φυσικά ζάχαρη, όπως το καλαμπόκι ή το σιτάρι. Σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά που είναι εκθετικά πιο γλυκά από την επιτραπέζια ζάχαρη, αυτή είναι στην πραγματικότητα λιγότερο γλυκιά από τη λευκή. Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν τη γλυκύτητα της στο 70% περίπου της ζάχαρης.

Όπως πολλές άλλες επιλογές στη λίστα μας, η ερυθριτόλη έχει μηδενικές θερμίδες και ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι μηδέν. Και παρόλο που απορροφάται στο λεπτό έντερο, δεν μεταβολίζεται—που σημαίνει ότι εξέρχεται από το σώμα σας ανέπαφη στα ούρα σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει πεπτική δυσφορία μετά την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ερυθριτόλης, αλλά οι περισσότεροι την ανέχονται καλά.

Αλουλόζη

Όπως λένε τα δημοφιλή γλυκαντικά, η αλουλόζη είναι το νέο παιδί στο μπλοκ. Αυτή θεωρείται μια σπάνια ζάχαρη επειδή βρίσκεται μόνο σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα όπως η μαύρη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου και ορισμένα αποξηραμένα φρούτα. Όλο και περισσότερο, οι κατασκευαστές τροφίμων την εξάγουν από αυτά τα τρόφιμα για χρήση ως αυτόνομο γλυκαντικό.

Όπως η στέβια, το Splenda και η ερυθριτόλη, η αλουλόζη δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα – έτσι οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι να κάνουν έναν χαρούμενο χορό. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς χωρίς θερμίδες (αν και είναι πολύ κοντά!). Αυτό περιέχει περίπου το 10% των θερμίδων της ζάχαρης.

Fruit monk – φρούτο μονκ

Ο κατάλογος συνεχίζεται με ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει κερδίσει την προσοχή τον τελευταίο καιρό: το φρούτο μονκ. Εγγενές στη νότια Κίνα, (το μαντέψατε) είναι ένα μικρό, στρογγυλό φρούτο. Το εκχύλισμά του είναι 150 έως 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, οπότε ακόμα κι ελάχιστο αρκεί.

Επειδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό παρά μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχουν ακόμα πολλά τεκμηριωμένα στοιχεία. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μια γλυκαντική ουσία φιλική προς το σάκχαρο του αίματος! Δύο μελέτες από το 2017 διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουδεν επηρέασε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ινσουλίνης των ατόμων.

Ξυλιτόλη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δύο γλυκαντικά «-τολ» στη λίστα έχουν ένα σημαντικό κοινό: είναι και οι δύο αλκοόλες ζάχαρης. Η ξυλιτόλη, όπως και η ερυθριτόλη, προέρχεται από ζυμωμένο καλαμπόκι (ή μερικές φορές—έκπληξη!—φλοιός σημύδας). Μάλιστα, από εκεί πήρε το όνομά του, αφού «ξυλόζη» σημαίνει «ζάχαρη ξύλου».

Φυσικά, η ξυλιτόλη δεν έχει γεύση δέντρου. Το επίπεδο γλυκύτητά της είναι στο ίδιο επίπεδο με τη λευκή ζάχαρη. Και σε αντίθεση με την ερυθριτόλη, αυτή η αλκοόλη ζάχαρης περιέχει θερμίδες και υδατάνθρακες. Μια μερίδα δύο κουταλιών του γλυκού έρχεται με 20 θερμίδες και 8 γραμμάρια υδατάνθρακες. Ο γλυκαιμικός της δείκτης 13 είναι χαμηλός —ειδικά σε σύγκριση με το GI της λευκής ζάχαρης 65—αλλά όχι μηδενικός.

Σιρόπι από σφένδαμο

Πιθανότατα συνδέετε το σιρόπι σφενδάμου με δάση που έχουν καλυφθεί από το χιόνι και υγιεινές, σπιτικές συνταγές – και εικόνες σαν αυτές είναι πιθανώς το σημείο όπου αυτό το γλυκαντικό αποκτά τη φήμη της υγιούς του, καθώς το σιρόπι σφενδάμου έχει κερδίσει το καλό του όνομα με πολλούς τρόπους. Είναι γεμάτο με πάνω από δύο δωδεκάδες τύπους αντιοξειδωτικών και έχει ακόμη και μικρές ποσότητες ασβεστίου, ριβοφλαβίνης, μαγγανίου και ψευδαργύρου.

Ωστόσο, για θέματα σακχάρου στο αίμα, το σιρόπι σφενδάμου δεν είναι το καλύτερο γλυκαντικό. Αν και ο γλυκαιμικός του δείκτης 54 είναι χαμηλότερος από αυτόν του μελιού, της καστανής ζάχαρης και της λευκής ζάχαρης, εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός για να ανεβάσει τη γλυκόζη στο αίμα σας. Και 13 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κουταλιά της σούπας μπορεί να καταναλώσουν αρκετό από τον ημερήσιο στόχο υδατανθράκων σας. Κάντε αυτό μια περιστασιακή απόλαυση, όχι μια καθημερινή σάλτσα για τηγανίτες.

Τα καλύτερα γλυκαντικά για το σάκχαρο στο αίμα σας: από το 1 έως το 7! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Πώς θα μαλακώσει το χταπόδι στο μαγείρεμα;

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι να καταφέρεις να μαγειρέψεις το χταπόδι έτσι ώστε να είναι ζουμερό, μαλακό και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.
empty alt

Το ιταλικό μυστικό που θα απογειώσει την κουζίνα σου

Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.
empty alt

Ένα απολαυστικό νηστίσιμο μενού για την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
Back To Top