Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.

Υπάρχει τρόπος, ωστόσο, να μειώσεις εντυπωσιακά το χρόνο μαγειρέματός τους χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στη γεύση και την υφή τους: να ξεκινήσεις το ψήσιμό τους από το φούρνο μικροκυμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

-Όταν μαγειρεύεις στο φούρνο π.χ. ψάρι με πατάτες, βάλε τις πατάτες αρχικά να μαλακώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, θα μειώσεις το χρόνο ψησίματός τους στο φούρνο ακόμα και στο μισό.

-Αν θέλεις να φτιάξεις μια πατατοσαλάτα, μπορείς αντί να βράσεις τις πατάτες να τις μαγειρέψεις εξ ολοκλήρου στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια να τις ανακατέψεις με τα υλικά της επιλογής σου, π.χ. με σάλτσα πέστο ή μαγιονέζα και μουστάρδα.

-Αν το μενού περιλαμβάνει μια ολόκληρη ψητή πατάτα (ή γλυκοπατάτα), να έχεις κατά νου ότι, κανονικά, θα σου πάρει γύρω στα 90 λεπτά για να μαγειρευτεί σε συμβατικό φούρνο. Προμαγείρεψέ τη λοιπόν ολόκληρη στο φούρνο μικροκυμάτων για 5-10 λεπτά, ώστε στη συνέχεια να μειώσεις το χρόνο ψησίματος στο συμβατικό φούρνο μόλις στα 20 λεπτά (αφού τον προθερμάνεις στους 220 βαθμούς Κελσίου).

-Ακόμα και τις πατάτες που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις σε μια ομελέτα στο φούρνο μπορείς να τις προμαγειρέψεις σε φούρνο μικροκυμάτων.

Πώς θα προμαγειρέψεις πατάτες σε φούρνο μικροκυμάτων:

Τις τοποθετείς ολόκληρες ή σε κομμάτια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτεις, προαιρετικά, ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και τις καλύπτεις με ειδική μεμβράνη για φούρνο μικροκυμάτων. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών και τη δύναμη του φούρνου σου, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με 2 λεπτά για κομματιασμένες ή baby πατάτες ή με 4 λεπτά για μεγαλύτερες πατάτες.

Πώς θα καταλάβεις ότι μια πατάτα είναι έτοιμη; Με το κλασικό κόλπο: την τρυπάς με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει εύκολα, είναι έτοιμη. Διαφορετικά, συνεχίζεις για λίγο το ψήσιμο.

empty alt

Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα φρούτα;

  Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την θρεπτικά αξία των φρούτων δείτε ποια είναι τα μυστικά τους.
empty alt

Freekeh: γνώρισε το σιτηρό που είναι τάση στη διατροφή!

Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό.
empty alt

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε...
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Ιώσεις και βιταμίνη C- τι πρέπει να ξέρουμε

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.
empty alt

Πώς να νικήσετε τις ιώσεις από το… πιάτο σας!

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία...
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων,...
Back To Top