Νόστιμη κι εύκολη μαρμελάδα λεμονιού για άρωμα καλοκαιριού όλο τον χρόνο

Η σπιτική μαρμελάδα δεν χρειάζεται να είναι σκληρή δουλειά - αυτή η απλή μέθοδος μαγειρεύει τα λεμόνια ολόκληρα στην αρχή, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια!

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 3 ώρες

Συν ψύξη

Φτιάχνει 6 βάζα x 450 ml

Διατροφή: ανά μερίδα (15g)

Θερμίδες

40

Λίπος

0 γρ

κορεσμένα

0 γρ

υδατάνθρακες

10 γρ

σάκχαρα

10 γρ

Ίνες

0 γρ

πρωτεΐνη

0 γρ

αλάτι

0 γρ

Συστατικά

1 κιλό λεμόνι ακέρωτα

2 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Κρυώστε ένα μπολάκι στην κατάψυξη, για να ελέγξετε το σημείο πήξης της μαρμελάδας σας. Πλένετε τα λεμόνια και αφαιρείτε το επάνω κομμάτι που θα είχε κολλήσει το κοτσάνι. Βάζετε τα λεμόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2,5 λίτρα νερό. Αφήστε να πάρει βράση, στη συνέχεια σκεπάστε την και σιγοβράστε για 2 ½ ώρες ή έως ότου οι φλούδες λεμονιού να είναι υπέροχες και τρυφερές και να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι.

Όταν τα λεμόνια κρυώσουν αρκετά για να τα πιάσετε, τα βγάζετε από την κατσαρόλα. Μετρήστε το υγρό μαγειρέματος - θα χρειαστείτε 1,5 λίτρο συνολικά. Αν δεν το έχετε αυτό, καλύψτε τη διαφορά με νερό. Εάν έχετε πολλά υγρά, αφήστε να πάρει βράση και μειώστε στην απαιτούμενη ποσότητα.

Κόψτε τα λεμόνια στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια – κρατώντας τα κουκούτσια και τυχόν χυμό λεμονιού που βγαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Κόψτε τη φλούδα και τη σάρκα του λεμονιού σε λωρίδες, όσο χοντρές ή λεπτές θέλετε. Βάλτε όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένων υπόλοιπων χυμών, ξανά στο σκεύος. Βάλτε τα κουκούτσια σε ένα μικρό κομμάτι μουσελίνας και δέστε με σπάγκο. Προσθέστα το στο τηγάνι, καθώς τα κουκούτσια θα βοηθήσουν στη διαδικασία πήξης της μαρμελάδας.

Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως. Βράζετε γρήγορα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να επιτευχθεί το σημείο πήξης. Δοκιμάστε το σημείο πήξης ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι, αφήστε την να κρυώσει για 1 λεπτό και στη συνέχεια σπρώξτε απαλά με το δάχτυλό σας. Εάν η μαρμελάδα τσαλακωθεί, επιτυγχάνεται το σημείο πήξης. Εάν όχι, συνεχίστε να βράζετε και ελέγξτε ξανά σε λίγα λεπτά.

Αφήστε την να κρυώσει για 10-15 λεπτά (αυτό θα αποτρέψει τη βύθιση των κομματιών λεμονιού στον πάτο των βάζων), αφαιρέστε τη σακούλα μουσελίνας και στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά προς μία κατεύθυνση για να διασκορπιστούν τυχόν υπολείμματα (μικρές φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια). Ρίξτε τη μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα και κλείστε αμέσως.

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

To dress code στα εστιατόρια αλλάζει;

Όταν είσαι καλεσμένος το βράδυ για φαγητό, φοράς αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «τα καλά σου». Ένα όμορφο φόρεμα και τακούνια οι γυναίκες, το κοστούμι τους οι άντρες.
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Mac & cheese με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μια υγιεινή επιλογή για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας σε χαμηλούς υδατάνθρακες, σε αυτή την εκδοχή η υγεία συναντά και την απόλαυση! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να το φτιάξετε όσο πιο απολαυστικό γίνετε.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
Back To Top