Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις.

Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις. Η τραγανή και χρυσή του πέτσα ταιριάζει ιδανικά με την πράσινη χειροποίητη σάλτσα.

Το Aji amarillo είναι πικάντικο, φωτεινό και λίγο γλυκό, ενώ το aji panca έχει μεγάλες, τολμηρές και καπνιστές γεύσεις χωρίς τόση καυτεράδα. Δεν μπορείς να τα βρεις; Υποκατάστατο πιπέρι καγιέν για το aji amarillo και καπνιστή πάπρικα για το aji panca.

Το aji verde είναι μια κρεμώδης και δροσερή πράσινη σάλτσα που παραδοσιακά σερβίρεται με το περουβιανό κοτόπουλο. (Είναι επίσης ιδανικό ως dip για  λαχανικά και πατάτες.)

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ
perou

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ AJI VERDE:

2 φλ. φύλλα κόλιαντρου και τρυφερά στελέχη

1 φλ. φύλλα βασιλικού

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος

2 jalapeños, οι μίσχοι αφαιρούνται όπως και οι σπόροι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 γαρίφαλο τριμμένο, ξεφλουδισμένο

1 κουτ. aji amarillo ή πρέζα πιπέρι καγιέν

1/2 κουτ. αλάτι

Ξύσμα και χυμός 1 λάιμ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

1 ολόκληρο κοτόπουλο spatchcocked, περίπου 5 κιλά

1/4 φλ. ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένο ή τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας aji amarillo πάστα ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

1 κουταλιά της σούπας aji panca πάστα ή 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα

1 1/2 κουτ. κύμινο

1 1/2 κουτ. αλάτι

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ξύσμα και χυμός 1 λάιμ

peroub

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το aji verde: Σε μπλέντερ, βάζεις το κόλιαντρο, το βασιλικό, την κρέμα, jalapeños, ελαιόλαδο, σκόρδο, aji amarillo, αλάτι και χυμό λάιμ και το ξύσμα και χτυπάς σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Μεταφέρεις σε ένα μικρό μπολ και το διατηρείς στο στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Για το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις μαζί το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το aji amarillo, το aji panca, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λάιμ και το ξύσμα. Προσθέτεις το κοτόπουλο, γυρίζοντας την πέτσα. Καλύπτεις με μεμβράνη και αφήνεις τη μαρινάδα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή έως μια νύχτα.

Αφαιρείς το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το μαγείρεμα για να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 225°. Αφαιρείς το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το βάζεις στη σχάρα, βάζοντας τις άκρες των φτερών κάτω από το στήθος.

Ψήνεις για 55 έως 60 λεπτά, έως ότου οι χυμοί να τρέχουν καθαροί κι η κρούστα να μοιάζει ξεροψημένη και τραγανή. Αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το κόψεις και το σερβίρεις με aji verde. Ιδανικά συνοδευτικά, λαχανικά φούρνου, σαλάτα, ρύζι, ή ψητές πατάτες (ψημένες ξεχωριστά).

 

 

empty alt

Οι διατροφικές συνήθειες και παραξενιές των δικτατόρων

Οι Βικτόρια Κλαρκ και Μελίσα Σκοτ αποφάσισαν να μελετήσουν τα αγαπημένα πιάτα και τις διατροφικές συνήθειες δικτατόρων, σε σχέση με τον φόβο που είχαν ότι θα δηλητηριαστούν, και κατέγραψαν τη μελέτη τους στο βιβλίο «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants».
empty alt

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα;

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
empty alt

Για να φτιάξεις ένα παγωτό με απολαυστική υφή, πρόσθεσε αυτό το μυστικό συστατικό!

Πώς μπορείς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό με πλούσια, κρεμώδη υφή, είτε πρόκειται για παγωτό κρέμα είτε για σορμπέ ή γρανίτα, ακόμα και αν δεν έχεις παγωτομηχανή; Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλκοολούχου ποτού! Ο λόγος; Καθώς το οινόπνευμα δεν παγώνει ποτέ, θα εμποδίσει το σχηματισμό...
empty alt

Τι ακριβώς σημαίνει «καραμελώνω»

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα Δέντρα Brownies

Όσον αφορά τα γιορτινά επιδόρπια, συνήθως είναι υπερβολικά και απαιτούν πολλή προετοιμασία. Αυτά τα αξιολάτρευτα Brownies Χριστουγεννιάτικα Δέντρα είναι για όταν δεν έχετε πολύ χρόνο, αλλά θέλετε να φτιάξετε κάτι χαριτωμένο και εορταστικό.
empty alt

Στήθος γαλοπούλας με δεντρολίβανο

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.
Back To Top