Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις.

Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις. Η τραγανή και χρυσή του πέτσα ταιριάζει ιδανικά με την πράσινη χειροποίητη σάλτσα.

Το Aji amarillo είναι πικάντικο, φωτεινό και λίγο γλυκό, ενώ το aji panca έχει μεγάλες, τολμηρές και καπνιστές γεύσεις χωρίς τόση καυτεράδα. Δεν μπορείς να τα βρεις; Υποκατάστατο πιπέρι καγιέν για το aji amarillo και καπνιστή πάπρικα για το aji panca.

Το aji verde είναι μια κρεμώδης και δροσερή πράσινη σάλτσα που παραδοσιακά σερβίρεται με το περουβιανό κοτόπουλο. (Είναι επίσης ιδανικό ως dip για  λαχανικά και πατάτες.)

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ
perou

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ AJI VERDE:

2 φλ. φύλλα κόλιαντρου και τρυφερά στελέχη

1 φλ. φύλλα βασιλικού

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος

2 jalapeños, οι μίσχοι αφαιρούνται όπως και οι σπόροι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 γαρίφαλο τριμμένο, ξεφλουδισμένο

1 κουτ. aji amarillo ή πρέζα πιπέρι καγιέν

1/2 κουτ. αλάτι

Ξύσμα και χυμός 1 λάιμ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

1 ολόκληρο κοτόπουλο spatchcocked, περίπου 5 κιλά

1/4 φλ. ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένο ή τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας aji amarillo πάστα ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

1 κουταλιά της σούπας aji panca πάστα ή 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα

1 1/2 κουτ. κύμινο

1 1/2 κουτ. αλάτι

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ξύσμα και χυμός 1 λάιμ

peroub

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το aji verde: Σε μπλέντερ, βάζεις το κόλιαντρο, το βασιλικό, την κρέμα, jalapeños, ελαιόλαδο, σκόρδο, aji amarillo, αλάτι και χυμό λάιμ και το ξύσμα και χτυπάς σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Μεταφέρεις σε ένα μικρό μπολ και το διατηρείς στο στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Για το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις μαζί το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το aji amarillo, το aji panca, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λάιμ και το ξύσμα. Προσθέτεις το κοτόπουλο, γυρίζοντας την πέτσα. Καλύπτεις με μεμβράνη και αφήνεις τη μαρινάδα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή έως μια νύχτα.

Αφαιρείς το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το μαγείρεμα για να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 225°. Αφαιρείς το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το βάζεις στη σχάρα, βάζοντας τις άκρες των φτερών κάτω από το στήθος.

Ψήνεις για 55 έως 60 λεπτά, έως ότου οι χυμοί να τρέχουν καθαροί κι η κρούστα να μοιάζει ξεροψημένη και τραγανή. Αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το κόψεις και το σερβίρεις με aji verde. Ιδανικά συνοδευτικά, λαχανικά φούρνου, σαλάτα, ρύζι, ή ψητές πατάτες (ψημένες ξεχωριστά).

 

 

empty alt

Τα 10 καλύτερα ελληνικά πιάτα και πού θα τα φας

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph ταξιδεύουν, δοκιμάζουν, γεύονται και αποφασίζουν ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει ένα ταξιδιώτης όταν έρθει στη χώρα μας.
empty alt

Θα σου κάνω μάγια με… Taameya

  Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.
empty alt

To Giggle Juice είναι τόσο διασκεδαστικό όσο ακούγεται

Τι ακριβώς είναι το Giggle Juice, ρωτάτε; Ένας συνδυασμός moscato, λεμονάδας και βότκας που θα σας κάνει να ευθυμήσετε ευχάριστα – ίσως και να βάλετε τα γέλια – όλοι χρειαζόμαστε αυτό το καλοκαίρι μια έξτρα δόση χαράς και παιδικής ανεμελιάς – οπότε δοκιμάστε το.
empty alt

Γλυκιά κι αλμυρή, η μαρμελάδα ντομάτας είναι η απόλαυση του καλοκαιριού

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Δροσερή κι ελαφριά σαλάτα Caprese

Το Caprese είναι μια απλή σαλάτα από την ιταλική περιοχή της Καμπανίας, που παραδοσιακά περιλαμβάνει φρέσκο τυρί μοτσαρέλα σε φέτες, ντομάτες και βασιλικό.
empty alt

Λαχταριστές κροκέτες κουνουπιδιού – υγιεινές και νόστιμες

Ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ για τις βραδινές λιγούρες κι όχι μόνο
empty alt

Εύκολο και γρήγορο, αυτό το πρωινό θα σας χορτάσει

Γευστικό και υγιεινό πρωινό Taco με φέτα, αυγά & σπανάκι

Back To Top