Στην κανέλα βρίσκεται το μυστικό της γερής μνήμης. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων και που υπόσχεται να να βοηθήσει τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαθήματά τους να βελτιώσουν τις σχολικές.

Στην κανέλα βρίσκεται το μυστικό της γερής μνήμης. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων και που υπόσχεται να να βοηθήσει τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαθήματά τους να βελτιώσουν τις σχολικές.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η συστηματική κατανάλωση του μπαχαρικού αναμόρφωσε ομάδα ποντικιών και από εκεί που είχαν φτωχή μαθησιακή ικανότητα τα μετέτρεψε σε… δεξιοτέχνες της μάθησης.

Αν η ανακάλυψη αυτή αποδειχθεί πως μπορεί να λειτουργήσει και στους ανθρώπους, «θα αποτελέσει μία από τις ασφαλέστερες και πιο εύκολες προσεγγίσεις για τη μετατροπή των κακών μαθητών σε καλούς» υποστήριξε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Καλιπάντα Πάχαν, καθηγητής Νευρολογικών Επιστημών, Βιοχημείας & Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush, στο Σικάγο.

Στην «Επιθεώρηση Νευροανοσολογικής Φαρμακολογίας» (JNP) ο δρ Πάχαν και οι συνεργάτες του εγηγούν ότι μερικοί άνθρωποι από την φύση τους μαθαίνουν εύκολα, άλλοι γίνονται καλοί μαθητές προσπαθώντας και μερικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα κι όταν καταβάλλουν προσπάθεια.

«Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη και τις μαθησιακές δεξιότητες αυτών των ατόμων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που διέπουν την ισχνή μάθηση», τόνισε ο δρ Πάχαν.

Κινητήριος μοχλός μεταξύ αυτών των μηχανισμών κατέχει ο ιππόκαμπος, μία μικρή δομή του εγκεφάλου η οποία παράγει, οργανώνει και αποθηκεύει τις αναμνήσεις,

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιππόκαμπος όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μάθηση διαθέτει λιγότερη πρωτεΐνη CREB, η οποία δρα καταλητικά στη μνήμη και στη μάθηση και περισσότερη πρωτεΐνη GABRA5, η οποία παίζει ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες στην πρόσφατη μελέτη άρχισαν να προσθέτουν συχνά στο φαγητό των ποντικιών κανέλα, την οποία ο οργανισμός τους μεταβόλισε σε βενζοϊκό νάτριο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική θεραπεία για εγκεφαλικές βλάβες.

Διαπίστωσαν έτσι ότι τα επίπεδα της CREB αυξήθηκαν, μειώθηκανν εκείνα της GABRA5 και βελτιώθηκε η πλαστικότητα (η ικανότητα αλλαγής) των νευρικών κυττάρων του ιπποκάμπου των ζώων. Οπως τόνισε ο δρ Πάχαν «κατορθώσαμε με τη βοήθεια της κανέλας να αντιστρέψουμε τις βιοχημικές, κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο όσων έχουν φτωχή μαθησιακή ικανότητα».

Οι μαθησιακές δεξιότητες των ζώων ελέγχθηκαν σε έναν λαβύρινθο που ονομάζεται Barnes, έχει 20 οπές και χρησιμοποιείται ευρέως για την αξιολόγηση της χωροταξικής μάθησης και της μνήμης.

Οι ερευνητές έπειτα από δύο ημέρες εκπαίδευσης, έλεγξαν κατά πόσον μπορούσαν τα ζώα να εντοπίσουν μία συγκεκριμένη οπή, ενώ επανέλαβαν τον έλεγχο έπειτα από ένα μήνα διατροφής εμπλουτισμένης με κανέλα.

Κατέληξαν ότι σε ένα μήνα τα ποντίκια που ήταν σχεδόν ανεπίδεκτα μαθήσεως, είχαν γίνει εξίσου καλά στον εντοπισμό της οπής με εκείνα που είχαν την καλύτερη μαθησιακή ικανότητα απ’ όλα.

Η ίδια επιστημονική ομάδα είχε ανακαλύψει ότι η κανέλα έχει την δυνατότητα να αντιστρέφει και τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών που συνδέονται με τη νόσο Πάρκινσον.

empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

Αυτά τα λιπαρά αδυνατίζουν

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
empty alt

7 τρόποι να διατηρείς την κουζίνα σου καθημερινά καθαρή

Αν η καθαριότητα της κουζίνας σου σού φαίνεται συσσίφειο μαρτύριο, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Ωστόσο η εξπέρ στην οργάνωση του σπιτιού, Marie Kondo, συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times «The Life-Changing Magic of Tidying Up», μοιράζεται μαζί μας επτά συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να […]
empty alt

7 tips για τα πιο λαχταριστά σπιτικά μάφιν

Τα πετυχημένα μάφιν είναι αφράτα, έχουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και είναι ομοιόμορφα ψημένα μέσα-έξω. Είναι ένα όνειρο για το κυριακάτικο πρωινό αλλά και για εκείνα τα «δύσκολα» πρωινά των καθημερινών που ενώ ετοιμάζεσαι για τη δουλειά χρειάζεσαι κάτι γλυκό να συνοδεύσει τον καφέ σου και να […]
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις τους σπόρους από το καλαμπόκι χωρίς να κάνεις χάλια την κουζίνα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφαιρέσεις τους σπόρους από το βρασμένο καλαμπόκι, αλλά οι περισσότεροι αφήνουν την κουζίνα σε κατάσταση… χάους, βομβαρδισμένη δηλαδή με σπόρους καλαμποκιού.
empty alt

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.
empty alt

Ζεστό κρασί και ζεστή σοκολάτα 2 σε 1!

Το ζεστό κρασί ή mulled wine θα το βρεις με πολλές ευρωπαϊκές ονομασίες αλλά όπως και να το πεις όπως και να το προφέρεις, σε όποια εκδοχή του και να το φτιάξεις το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις.
empty alt

Ζαμπόν + τυρί + φούρνος = τέλειο πρωινό

Ξέρω τι σκέφτεστε: «Γιατί να θέλω να ανοίξω τον φούρνο για να μαγειρέψω πρωινό;» Συνήθως θα συμφωνούσαμε μαζί σας, αλλά μετά την πρώτη σας μπουκιά από αυτό το καταπληκτικό (και εύκολο στην παρασκευή) φουρνιστό brunch, θα θέλετε να το φτιάχνετε σχεδόν κάθε πρωί.
Back To Top