Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Για το καλοκαίρι μια ανάλαφρη και δροσερή εκδοχή της είναι αυτή που μας οδηγεί στην πατατοσαλάτα. Μια κλασική πατατοσαλάτα είναι απαραίτητη σε κάθε πικνίκ και μπάρμπεκιου.

 

Τι είδους πατάτες είναι καλύτερες για τη σαλάτα πατάτας;

Τώρα δεν είναι η ώρα να χρησιμοποιήσετε μεγάλες πατάτες. Αυτές είναι υπέροχες για το ψήσιμο και το τηγάνισμα, αλλά δεν δίνουν το ιδανικό αποτέλεσμα όταν βράζονται. (Θα λιώσουν!) Για σαλάτα πατάτας χρειάζεστε κηρώδεις πατάτες, ή τις μικρές στρογγυλές. Κρατούν το σχήμα τους καλύτερα όταν μαγειρεύονται και έχουν συνήθως κρεμώδες εσωτερικό.

Γιατί κόβουμε τις πατάτες πριν βράσουν;

Μαγειρεύουν πιο γρήγορα! Επιπλέον, η προσπάθεια κοπής καυτών πατατών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εργασία.

Να δοκιμάσω να βάλω πίκλες;

Δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις! Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν οι πίκλες ή το τουρσί για να απολαύσεις αυτήν τη συνταγή. Αλλά αν τολμήσεις να προσθέσεις τουρσί αγγουράκι ή άνηθου σε αυτήν την κρεμώδη σαλάτα με βάση την μαγιονέζα, και ειλικρινά, θα απογειώσεις τις αισθήσεις.

 

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

potato

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά (χρυσές) πατάτες, κομμένες σε κομμάτια

αλάτι

1 1/2 φλ. μαγιονέζα

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. ψιλοκομμένα τουρσιά

1/2 κουτ. πάπρικα

4 σκληρά βραστά αυγά, ψιλοκομμένα

1/4 φλ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

1/4 φλ. τριμμένη ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μεγάλα φύλλα μαρουλιού για βάση για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και καρυκεύστε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το νερό να βράσει και μαγειρέψτε έως ότου οι πατάτες να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, 12 έως 15 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τη μαγιονέζα, το κόκκινο κρεμμύδι, τη μουστάρδα Ντιζόν, τον χυμό λεμονιού, το τουρσί και την πάπρικα. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένα ωραίο μείγμα. Προσθέτεις τις μαγειρεμένες πατάτες, τα αυγά και το σχοινόπρασο και στη συνέχεια κι άλλο αλατοπίπερο αν το επιθυμείς. Βάζεις τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Μπορείς να τη σερβίρεις πάνω στα φύλλα μαρουλιού.

 

Τip: Εναλλακτικά συστατικά που μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις είναι αν θες πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, τυρί σε κρέμα.

Για πιο δροσιστικό καλοκαιρινό εφέ μπορείς να βάλεις από πάνω dressing γιαουρτιού.

Αντί για κόκκινο κρεμμύδι μπορείς να δοκιμάσεις φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.

Ο φρέσκος άνηθος ταιριάζει ιδανικά.

Για αμετανόητους κρεατοφάγους, μπορείς  να προσθέσεις κάποιο ντόπιο αλλαντικό παστό, ανάλογα με το πού παραθερίζεις, όπως λούτζα ή λόζα, ή να προσθέσεις απλώς λίγο ψημένο μπέικον (το χειμώνα αντίστοιχα μπορείς να τη συνδυάσεις με χωριάτικο λουκάνικο)

 

 

empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

3 τρόποι να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα κοτσάνια των μυρωδικών

Σχεδόν κάθε συνταγή σου λέει να χρησιμοποιήσεις μόνο τα φύλλα του βασιλικού, του μαϊντανού, του άνηθου ή άλλων φρέσκων μυρωδικών.
empty alt

Τα μυστικά για να ετοιμάσεις ένα τέλειο γεύμα στο κάμπινγκ

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάμπινγκ αλλά δεν είσαι οργανωμένος, μπορεί να καταλήξεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για φαγητό έξω από ό,τι αν νοίκιαζες δωμάτιο.
empty alt

Ο νέος σοκολατένιος πειρασμός ακούει στο όνομα Brownie Lasagna

Απολαυστικές σοκολατένιες στρώσεις brownies σου κλείνουν πονηρά το μάτι
empty alt

Ψητός σολομός με ανανά

Μια ξωτική συνταγή που σε ταξιδεύει γευστικά στην Ανατολή. Αν σου αρέσει ο σολομός και αγαπάς τον ανανά, τότε αυτός ο συνδυασμός θα σε ενθουσιάσει.
empty alt

Κουνουπίδι με παρμεζάνα – απλώς εθιστικό

Αν σου αρέσει η παρμεζάνα ξέρεις ότι είναι απολύτως απίστευτη, και ότι μπορεί να απογειώσει κάθε υγιεινό συστατικό με το οποίο συνδυάζεται χωρίς να του αποδώσει πολλές επιπλέον θερμίδες.
empty alt

Ανάλαφρη μους μόκα σοκολάτα

Μια δροσερή και γλυκιά συνταγή που δεν θα σας φορτώσει ενοχές ή πολλές θερμίδες. Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα Συστατικά 50 gr σοκολάτα χωρίς ζάχαρη 2 1/2 φλιτζάνια άπαχο γάλα 1/2 φλιτζάνι καφέ διπλής περιεκτικότητας (καφές με διπλάσια ποσότητα στιγμιαίων κόκκων ή...
Back To Top