Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Για το καλοκαίρι μια ανάλαφρη και δροσερή εκδοχή της είναι αυτή που μας οδηγεί στην πατατοσαλάτα. Μια κλασική πατατοσαλάτα είναι απαραίτητη σε κάθε πικνίκ και μπάρμπεκιου.

 

Τι είδους πατάτες είναι καλύτερες για τη σαλάτα πατάτας;

Τώρα δεν είναι η ώρα να χρησιμοποιήσετε μεγάλες πατάτες. Αυτές είναι υπέροχες για το ψήσιμο και το τηγάνισμα, αλλά δεν δίνουν το ιδανικό αποτέλεσμα όταν βράζονται. (Θα λιώσουν!) Για σαλάτα πατάτας χρειάζεστε κηρώδεις πατάτες, ή τις μικρές στρογγυλές. Κρατούν το σχήμα τους καλύτερα όταν μαγειρεύονται και έχουν συνήθως κρεμώδες εσωτερικό.

Γιατί κόβουμε τις πατάτες πριν βράσουν;

Μαγειρεύουν πιο γρήγορα! Επιπλέον, η προσπάθεια κοπής καυτών πατατών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εργασία.

Να δοκιμάσω να βάλω πίκλες;

Δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις! Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν οι πίκλες ή το τουρσί για να απολαύσεις αυτήν τη συνταγή. Αλλά αν τολμήσεις να προσθέσεις τουρσί αγγουράκι ή άνηθου σε αυτήν την κρεμώδη σαλάτα με βάση την μαγιονέζα, και ειλικρινά, θα απογειώσεις τις αισθήσεις.

 

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

potato

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά (χρυσές) πατάτες, κομμένες σε κομμάτια

αλάτι

1 1/2 φλ. μαγιονέζα

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. ψιλοκομμένα τουρσιά

1/2 κουτ. πάπρικα

4 σκληρά βραστά αυγά, ψιλοκομμένα

1/4 φλ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

1/4 φλ. τριμμένη ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μεγάλα φύλλα μαρουλιού για βάση για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και καρυκεύστε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το νερό να βράσει και μαγειρέψτε έως ότου οι πατάτες να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, 12 έως 15 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τη μαγιονέζα, το κόκκινο κρεμμύδι, τη μουστάρδα Ντιζόν, τον χυμό λεμονιού, το τουρσί και την πάπρικα. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένα ωραίο μείγμα. Προσθέτεις τις μαγειρεμένες πατάτες, τα αυγά και το σχοινόπρασο και στη συνέχεια κι άλλο αλατοπίπερο αν το επιθυμείς. Βάζεις τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Μπορείς να τη σερβίρεις πάνω στα φύλλα μαρουλιού.

 

Τip: Εναλλακτικά συστατικά που μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις είναι αν θες πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, τυρί σε κρέμα.

Για πιο δροσιστικό καλοκαιρινό εφέ μπορείς να βάλεις από πάνω dressing γιαουρτιού.

Αντί για κόκκινο κρεμμύδι μπορείς να δοκιμάσεις φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.

Ο φρέσκος άνηθος ταιριάζει ιδανικά.

Για αμετανόητους κρεατοφάγους, μπορείς  να προσθέσεις κάποιο ντόπιο αλλαντικό παστό, ανάλογα με το πού παραθερίζεις, όπως λούτζα ή λόζα, ή να προσθέσεις απλώς λίγο ψημένο μπέικον (το χειμώνα αντίστοιχα μπορείς να τη συνδυάσεις με χωριάτικο λουκάνικο)

 

 

empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Οι ‘ημερομηνίες» που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά

Οι αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων είναι στο κέντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό. Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Οι 8 νέες δυνατές τάσεις στη διατροφή

Η διαρκής ανάγκη για πειραματισμό και αναζήτηση νέων γαστρονομικών συγκινήσεων, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η οικονομική λιτότητα, η επιθυμία για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας και το sharing  στα social media είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το τοπίο της...
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

Να γιατί πρέπει να πίνεις ένα καφέ πριν το γυμναστήριο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη το πρωί πριν πιούν τουλάχιστον μία κούπα καφέ, γνωρίζεις ήδη τη διεγερτική δύναμη του ροφήματος αυτού.
empty alt

Μανιτάρια Portobello γεμισμένα… αλλιώς

Ένα μείγμα από ντομάτες, σπανάκι, φέτα, ελιές και φρέσκια ρίγανη δίνει σε αυτά τα  portobellos μια μεσογειακή ατμόσφαιρα με αυτήν την υγιεινή συνταγή γεμιστών μανιταριών.
empty alt

Απολαυστικά ρολά με σπανάκι

Κάντε την έκπληξη με μια πειραγμένη «σπανακόπιτα»
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
Back To Top