Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα των επιβλαβών ειδών χοληστερόλης τα οποία ευθύνονται για τις στενώσεις των αρτηριών, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά. Και έχει και τις μισές θερμίδες από όσες η βρώμη που λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό με τον ίδιο τρόπο.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 14 προγενέστερων κλινικών μελετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει κατά 7% τόσο την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (την LDL, που αποκαλούμε «κακή» χοληστερίνη) όσο και την μη-HDL χοληστερόλη.Η μη-HDL χοληστερόλη είναι τα επίπεδα χοληστερόλης που προκύπτουν όταν αφαιρέσουμε από την ολική χοληστερόλη την «καλή» (HDL).Όταν κάνουμε εξετάσεις αίματος, μετριούνται η ολική χοληστερόλη (TC), η «καλή» (HDL) και η «κακή» (LDL), αλλά αν παρατηρήσετε τις εξετάσεις σας θα δείτε ότι το άθροισμα της HDL με την LDL είναι μικρότερο από την ολική χοληστερόλη.Αυτό οφείλεται στο ότι στο αίμα κυκλοφορούν και άλλα επιβλαβή λιπίδια, γι’ αυτό και τελευταία οι γιατροί έχουν αρχίσει να αξιολογούν την μη-HDL χοληστερόλη, αντί να περιορίζονται στην LDL.Στη νέα μελέτη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι το κριθάρι και τα προϊόντα που το περιέχουν ελαττώνει και την LDL και την μη-HDL – και μάλιστα σε ένα ποσοστό εφάμιλλο με αυτό που επιτυγχάνεται με την γενικώς προσεγμένη διατροφή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN), το κριθάρι δρα με τρόπο παρόμοιο με τη βρώμη, καθώς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά περιέχει διπλάσιες πρωτεϊνες και τις μισές θερμίδες από αυτήν – γεγονός που είναι σημαντικό για όσους προσέχουν το σωματικό βάρος τους.

Επιπλέον, και τα δύο είδη δημητριακών περιέχουν υψηλά επίπεδα μίας διαλυτής φυτικής ίνας που λέγεται βήτα-γλυκάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι 3 γραμμάρια αυτής της ίνας την ημέρα (αντιστοιχούν σε 30-40 γραμμάρια κριθαριού ή βρώμης) μπορούν να μειώσουν την ολική και την LDL χοληστερόλη.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους πληθυσμούς με υψηλό κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιαγγειακής νόσου, όπως οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη που μπορεί να έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL χοληστερόλης αλλά αυξημένα επίπεδα μη-HDL χοληστερόλης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βλάντιμιρ Βούκσαν, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών & στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Ωστόσο το κριθάρι μπορεί επίσης να ωφελήσει και όσους δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη, διότι έχει διαπιστωθεί πως όσο χαμηλότερη είναι, τόσο το καλύτερο».

 

empty alt

Μεσογειακή διατροφή για πάντα

Τα άφθονα, υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.
empty alt

Κοτόπουλο στο φούρνο: πώς θα το ψήσεις βήμα-βήμα

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.
empty alt

Το σπιτικό παγωτό που μπορείς να φτιάξεις μόνο με ένα υλικό!

Έχεις ένα τσαμπί από μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν; Κόψε τις σε κομμάτια και βάλε τις στην κατάψυξη.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις σωστά το σκόρδο

Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Το σπιτικό τσάι που μυρίζει σαν γλύκισμα!

Τι καλύτερο, αυτά τα κρύα και σκοτεινά ακόμα απογεύματα του χειμώνα, από ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου; Η παρακάτω συνταγή θα κάνει την κουζίνα σου να μυρίσει σαν να έχεις ψήσει κάποιο γλυκό! Τι θα χρειαστείς: Ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ πάχους […]
empty alt

Happy Beaujolais Nouveau Day

Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού.
empty alt

Αχλάδια στον φούρνο… ένα υγιεινό γλυκό-σνακ όλο απόλαυση

Γιατί τα μήλα πρέπει να έχουν όλη τη λάμψη και τη δόξα αυτή την εποχή; Ζουμερά αχλάδια, κανέλα και μπισκότα τζίντζερ κάνουν έναν θεϊκό συνδυασμό σε αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο! Και απαιτώντας μόνο έξι συστατικά και μερικά βήματα, είναι τέλειο ακόμα και για σεφ που πρωτοεμφανίζονται.
Back To Top