Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα των επιβλαβών ειδών χοληστερόλης τα οποία ευθύνονται για τις στενώσεις των αρτηριών, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά. Και έχει και τις μισές θερμίδες από όσες η βρώμη που λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό με τον ίδιο τρόπο.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 14 προγενέστερων κλινικών μελετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει κατά 7% τόσο την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (την LDL, που αποκαλούμε «κακή» χοληστερίνη) όσο και την μη-HDL χοληστερόλη.Η μη-HDL χοληστερόλη είναι τα επίπεδα χοληστερόλης που προκύπτουν όταν αφαιρέσουμε από την ολική χοληστερόλη την «καλή» (HDL).Όταν κάνουμε εξετάσεις αίματος, μετριούνται η ολική χοληστερόλη (TC), η «καλή» (HDL) και η «κακή» (LDL), αλλά αν παρατηρήσετε τις εξετάσεις σας θα δείτε ότι το άθροισμα της HDL με την LDL είναι μικρότερο από την ολική χοληστερόλη.Αυτό οφείλεται στο ότι στο αίμα κυκλοφορούν και άλλα επιβλαβή λιπίδια, γι’ αυτό και τελευταία οι γιατροί έχουν αρχίσει να αξιολογούν την μη-HDL χοληστερόλη, αντί να περιορίζονται στην LDL.Στη νέα μελέτη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι το κριθάρι και τα προϊόντα που το περιέχουν ελαττώνει και την LDL και την μη-HDL – και μάλιστα σε ένα ποσοστό εφάμιλλο με αυτό που επιτυγχάνεται με την γενικώς προσεγμένη διατροφή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN), το κριθάρι δρα με τρόπο παρόμοιο με τη βρώμη, καθώς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά περιέχει διπλάσιες πρωτεϊνες και τις μισές θερμίδες από αυτήν – γεγονός που είναι σημαντικό για όσους προσέχουν το σωματικό βάρος τους.

Επιπλέον, και τα δύο είδη δημητριακών περιέχουν υψηλά επίπεδα μίας διαλυτής φυτικής ίνας που λέγεται βήτα-γλυκάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι 3 γραμμάρια αυτής της ίνας την ημέρα (αντιστοιχούν σε 30-40 γραμμάρια κριθαριού ή βρώμης) μπορούν να μειώσουν την ολική και την LDL χοληστερόλη.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους πληθυσμούς με υψηλό κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιαγγειακής νόσου, όπως οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη που μπορεί να έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL χοληστερόλης αλλά αυξημένα επίπεδα μη-HDL χοληστερόλης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βλάντιμιρ Βούκσαν, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών & στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Ωστόσο το κριθάρι μπορεί επίσης να ωφελήσει και όσους δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη, διότι έχει διαπιστωθεί πως όσο χαμηλότερη είναι, τόσο το καλύτερο».

 

empty alt

Οι διατροφικές συνήθειες και παραξενιές των δικτατόρων

Οι Βικτόρια Κλαρκ και Μελίσα Σκοτ αποφάσισαν να μελετήσουν τα αγαπημένα πιάτα και τις διατροφικές συνήθειες δικτατόρων, σε σχέση με τον φόβο που είχαν ότι θα δηλητηριαστούν, και κατέγραψαν τη μελέτη τους στο βιβλίο «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants».
empty alt

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα;

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
empty alt

Για να φτιάξεις ένα παγωτό με απολαυστική υφή, πρόσθεσε αυτό το μυστικό συστατικό!

Πώς μπορείς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό με πλούσια, κρεμώδη υφή, είτε πρόκειται για παγωτό κρέμα είτε για σορμπέ ή γρανίτα, ακόμα και αν δεν έχεις παγωτομηχανή; Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλκοολούχου ποτού! Ο λόγος; Καθώς το οινόπνευμα δεν παγώνει ποτέ, θα εμποδίσει το σχηματισμό...
empty alt

Τι ακριβώς σημαίνει «καραμελώνω»

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα Δέντρα Brownies

Όσον αφορά τα γιορτινά επιδόρπια, συνήθως είναι υπερβολικά και απαιτούν πολλή προετοιμασία. Αυτά τα αξιολάτρευτα Brownies Χριστουγεννιάτικα Δέντρα είναι για όταν δεν έχετε πολύ χρόνο, αλλά θέλετε να φτιάξετε κάτι χαριτωμένο και εορταστικό.
empty alt

Στήθος γαλοπούλας με δεντρολίβανο

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.
Back To Top