Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την απόψυξη.

 

Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την απόψυξη.

Πώς να παγώσετε το γάλα

Το πλήρες γάλα, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και το αποβουτυρωμένο γάλα μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια για έως και τρεις μήνες σε αεροστεγές δοχείο. Ενώ είναι καλό να παγώνετε το γάλα σε πλαστικές κανάτες γάλακτος, δεν πρέπει να καταψύχετε σε χαρτοκιβώτια ή γυαλί και πρέπει να αφήσετε περίπου 3 εκατοστά πριν το καπάκι για να αφήσετε χώρο για το γάλα να διογκωθεί κατά την κατάψυξη. Είναι καλύτερο να παγώσετε το γάλα σε μικρότερες ποσότητες, έτσι ώστε να ξεπαγώσει πιο γρήγορα και έτσι δεν χρειάζεται να δεσμευτείτε για την απόψυξη και τη χρήση ολόκληρου μπουκαλιού.

Επισημάνετε και τοποθετήστε το δοχείο γάλακτος και μετά τοποθετήστε το στον καταψύκτη μακριά από τρόφιμα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκπέμπουν οσμές, όπως κρέας ή ψάρι. Μια άλλη βολική επιλογή είναι να παγώσετε μικρές ποσότητες γάλακτος σε ένα παγάκι. Μόλις παγώσει, μεταφέρετε τους κύβους σε ένα μεγαλύτερο αεροστεγές δοχείο και μετά προσθέστε ετικέτα, ημερομηνία και παγώστε για έως και τρεις μήνες.

Πώς να ξεπαγώσετε το παγωμένο γάλα

Αποψύχετε πάντα παγωμένο γάλα στο ψυγείο, κατά προτίμηση με το δοχείο τοποθετημένο σε ένα πιάτο για να συλλέξετε οποιαδήποτε συμπύκνωση. Ο χρόνος που απαιτείται για την απόψυξη θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του δοχείου, αλλά είναι καλύτερο να το αφήσετε για 24 ώρες. Μόλις αποψυχθεί, δώστε στο γάλα ένα καλό κούνημα και χρησιμοποιήστε μέσα σε μία εβδομάδα, ανακινώντας καλά πριν από κάθε χρήση.

milk750

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αποψυγμένο γάλα

Το γάλα που έχει καταψυχθεί διατηρεί όλη τη θρεπτική αξία του φρέσκου γάλακτος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να το πιείτε, να το βάλετε στα γλυκά και το μαγείρεμα. Ωστόσο, επειδή το λίπος διαχωρίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης και απόψυξης, το γάλα που έχει καταψυχθεί μπορεί να μοιάζει λίγο κοκκώδες, γι ‘αυτό πρέπει να το ανακινείτε καλά μετά την απόψυξη, καθώς και πριν από κάθε χρήση – μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ ή μπλέντερ εμβάπτισης για ανάμειξη και βελτίωση της συνοχής. Το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και το αποβουτυρωμένο γάλα δεν είναι συνήθως τόσο κοκκώδες, απλά επειδή υπάρχει λιγότερο λίπος για διαχωρισμό. Εάν βρείτε την υφή δυσάρεστη, διατηρήστε το γάλα για μαγείρεμα, ψήσιμο και smoothies, όπου δεν θα είναι τόσο αισθητό. Και, αν ανησυχείτε για τη συνέπεια, παγώστε μια μικρή ποσότητα γάλακτος ως δοκιμή και δείτε τι πώς σας φαίνεται.

Φυτικά γάλατα

Τα φυτικά γάλατα, όπως αμύγδαλο, σόγια και βρώμη, μπορούν τεχνικά να καταψυχθούν, αλλά η διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, την υφή και ακόμη και το χρώμα, επομένως συχνά δεν αξίζει τον κόπο. Επιπλέον, τα περισσότερα είναι ήδη σε ράφι εκτός ψυγείου. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την κατάψυξη, η διαδικασία είναι ίδια με εκείνη του γαλακτοκομικού γάλακτος, αλλά ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε πρώτα μια μικρή ποσότητα για να δείτε αν σας αρέσει. Όπως και με το γαλακτοκομικό γάλα, η κοκκώδης αίσθηση είναι το κύριο ζήτημα και είναι λιγότερο έντονη εάν το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, το ψήσιμο ή τα smoothies αντί να το πιείτε.

 

 

empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

4 tips για πεντανόστιμο ψητό κοτόπουλο

Αν το ψητό κοτόπουλο πετύχει, είναι ένα όνειρο. Αν όχι, μπορεί να είναι ακόμα και για πέταμα.
empty alt

Bruschetta time…

  Τίποτα δεν «καλωσορίζει» το καλοκαίρι όπως η… μπρουσκέτα. Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να τρίψεις το φρυγανισμένο ψωμί με σκόρδο θα απογειώσει το γευστικό του αποτέλεσμα.
empty alt

Πώς να ψήσετε φιλέτο σολομού στη σχάρα

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα.
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
empty alt

Μια γευστική κι υγιεινή οπτασία στο πιάτο σου

Τα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας: πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδανικά για μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα λαχανικά αποδεικνύουν καθημερινά πως εκτός από υγιεινά, μπορούν να κάνουν τα πιάτα μας ευφάνταστα και πεντανόστιμα! Ακόμη κι όταν θέλεις...
empty alt

Υγιεινό, γρήγορο, θρεπτικό πρωινό για να ξεκινήσετε νόστιμα τη μέρα σας

Το μόνο που χρειάζεται είναι 5 λεπτά για να ετοιμάσετε αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή πρωινού.

Back To Top