Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας […]

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας!

Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας από μέσα.

Τι είναι λοιπόν καλό να έχετε αυτό τον καιρό στο πιάτο σας:  

  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη αποτελεί ουσιαστικό μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματος. Για παράδειγμα, τα αμινοξέα γλουταμίνη και αργινίνη δίνονται ως θεραπεία διατροφής σε προεγχειρητικούς ασθενείς λόγω της ικανότητάς τους να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα προϊόντα σόγιας, τα αλατισμένα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς.

0000807_750

  • Red hot chili peppers: Εκτός από αγαπημένο συγκρότημα μουσικής είναι και ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτές οι μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή! Στην πραγματικότητα, έχουν σχεδόν το διπλάσιο της ποσότητας αυτής της βιταμίνης από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Με τις κόκκινες πιπεριές, θα βοηθήσετε στην αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων – κλειδί στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής δραστηριότητας. Μπορείτε να προσθέσετε ολόκληρες μικρές κόκκινες καυτερές στο φαγητό σας – ταιριάζουν ιδανικά με τα όσπρια, ή να προσθέσετε στο πιάτο σας φρεσκοτριμμένο τσίλι.
  • Σκόρδο το θαυματουργό: Δεν κρατάει μόνο τους βρικόλακες σε απόσταση, αλλά και τα μικρόβια. Το φυσικό αυτό αντιβιοτικό σε αντίθεση με τα περισσότερα αντιβιοτικά, που σκοτώνουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτηρίδια, το σκόρδο έχει μια χημική ουσία που ονομάζεται αλικίνη ή αλλισίνη (allicin), ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταστροφή μόνο των επιβλαβών βακτηρίων που τροφοδοτούν τους ιούς.

0000351_750

  • Κολοκύθα: Δεν είναι μόνο διακοσμητική για την εποχή του Χάλογουιν, αλλά όπως και τα καρότα, με τα οποία έχουν το ίδιο πορτοκαλί χρώμα, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη που είναι μεγάλη πηγή της βιταμίνης Α. Μια επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α βοηθάει την κυτταρική επικοινωνία με το ανοσοποιητικό σύστημα, φροντίζοντας να είναι ο οργανισμός σε ετοιμότητα για το πότε θα χτυπήσει ο ιός της γρίπης. Μια βελουτέ κολοκυθόσουπα είναι ιδανική και για να υποχωρήσουν άμεσα τα συμπτώματα.
  • Σε χυμό ή σαλάτα: Λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ – στύψτε τα ή βάλτε τα σε σαλάτα και πάρτε όση περισσότερη βιταμίνη C μπορείτε!
  • Κόκκινη σαν ντομάτα: Οι ντομάτες περιέχουν ένα επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, το οποίο μάλιστα όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Mushroom-extract-blend-creates-immune-cell-boost-say-scientists_wrbm_large

  • Στο τσακίρ κεφίρ: Το κεφίρ, ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινών μικροβίων στο σώμα, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του αμυντικού συστήματος. Για την ακρίβεια, το πεπτικό σύστημα αποτελεί το 80 τοις εκατό του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η κατανάλωση κεφίρ όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων αλλά χτίζει ένα φρούριο στον εντερικό σωλήνα ενάντια σε ιούς.
  • Για να τη στρουμφίσουν τα μικρόβια: Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά ισχυρά σε πολλούς ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες όπως τα μακροφάγα κύτταρα, τα Τα βοηθητικά κύτταρα, τα φυσικά κυτταροκτόνα και την ιντερλευκίνη-1 και 2. Αυτοί οι παράγοντες καταπολέμησης του ιού διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιούν τα παραπάνω κύτταρα που καταπολεμούν τον ιό στο σώμα.
empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top