Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας […]

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας!

Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας από μέσα.

Τι είναι λοιπόν καλό να έχετε αυτό τον καιρό στο πιάτο σας:  

  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη αποτελεί ουσιαστικό μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματος. Για παράδειγμα, τα αμινοξέα γλουταμίνη και αργινίνη δίνονται ως θεραπεία διατροφής σε προεγχειρητικούς ασθενείς λόγω της ικανότητάς τους να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα προϊόντα σόγιας, τα αλατισμένα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς.

0000807_750

  • Red hot chili peppers: Εκτός από αγαπημένο συγκρότημα μουσικής είναι και ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτές οι μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή! Στην πραγματικότητα, έχουν σχεδόν το διπλάσιο της ποσότητας αυτής της βιταμίνης από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Με τις κόκκινες πιπεριές, θα βοηθήσετε στην αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων – κλειδί στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής δραστηριότητας. Μπορείτε να προσθέσετε ολόκληρες μικρές κόκκινες καυτερές στο φαγητό σας – ταιριάζουν ιδανικά με τα όσπρια, ή να προσθέσετε στο πιάτο σας φρεσκοτριμμένο τσίλι.
  • Σκόρδο το θαυματουργό: Δεν κρατάει μόνο τους βρικόλακες σε απόσταση, αλλά και τα μικρόβια. Το φυσικό αυτό αντιβιοτικό σε αντίθεση με τα περισσότερα αντιβιοτικά, που σκοτώνουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτηρίδια, το σκόρδο έχει μια χημική ουσία που ονομάζεται αλικίνη ή αλλισίνη (allicin), ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταστροφή μόνο των επιβλαβών βακτηρίων που τροφοδοτούν τους ιούς.

0000351_750

  • Κολοκύθα: Δεν είναι μόνο διακοσμητική για την εποχή του Χάλογουιν, αλλά όπως και τα καρότα, με τα οποία έχουν το ίδιο πορτοκαλί χρώμα, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη που είναι μεγάλη πηγή της βιταμίνης Α. Μια επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α βοηθάει την κυτταρική επικοινωνία με το ανοσοποιητικό σύστημα, φροντίζοντας να είναι ο οργανισμός σε ετοιμότητα για το πότε θα χτυπήσει ο ιός της γρίπης. Μια βελουτέ κολοκυθόσουπα είναι ιδανική και για να υποχωρήσουν άμεσα τα συμπτώματα.
  • Σε χυμό ή σαλάτα: Λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ – στύψτε τα ή βάλτε τα σε σαλάτα και πάρτε όση περισσότερη βιταμίνη C μπορείτε!
  • Κόκκινη σαν ντομάτα: Οι ντομάτες περιέχουν ένα επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, το οποίο μάλιστα όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Mushroom-extract-blend-creates-immune-cell-boost-say-scientists_wrbm_large

  • Στο τσακίρ κεφίρ: Το κεφίρ, ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινών μικροβίων στο σώμα, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του αμυντικού συστήματος. Για την ακρίβεια, το πεπτικό σύστημα αποτελεί το 80 τοις εκατό του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η κατανάλωση κεφίρ όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων αλλά χτίζει ένα φρούριο στον εντερικό σωλήνα ενάντια σε ιούς.
  • Για να τη στρουμφίσουν τα μικρόβια: Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά ισχυρά σε πολλούς ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες όπως τα μακροφάγα κύτταρα, τα Τα βοηθητικά κύτταρα, τα φυσικά κυτταροκτόνα και την ιντερλευκίνη-1 και 2. Αυτοί οι παράγοντες καταπολέμησης του ιού διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιούν τα παραπάνω κύτταρα που καταπολεμούν τον ιό στο σώμα.
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

3 τρόποι να κάνεις τα κολοκυθάκια απίστευτα νόστιμα

Τα κολοκυθάκια είναι μάλλον το πιο υποτιμημένο καλοκαιρινό λαχανικό. Συνήθως σερβίρονται νερόβραστα, ως συνοδευτικό σε εστιατόρια και σε γεύματα νοσοκομείου, όμως κατά βάθος κρύβουν μια νοστιμιά που δεν ξέρουν όλοι.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Πώς θα μας βοηθήσει το πιστολάκι μαλλιών να πετύχουμε τραγανή πέτσα κοτόπουλου;

Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από την τραγανή πέτσα του κοτόπουλου που έχει ψηθεί στο φούρνο και μια δημοσιογράφος γεύσης, η Helen Rosner, υποστηρίζει στο New Yorker ότι γνωρίζει το μυστικό για να την πετύχουμε.
empty alt

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

Το ψωμί της μίας ημέρας βρίσκεται στο μεταίχμιο: δεν είναι ακόμα αρκετά μπαγιάτικο για να το πετάξεις (ή έστω να φτιάξεις μπιφτέκια) αλλά ούτε και αρκετά φρέσκο για να το απολαύσεις στο έπακρο ή, ακόμα περισσότερο, να τους σερβίρεις στους επισκέπτες σου.
empty alt

Χρειάζεται ή όχι να μπει στο ψυγείο;

  Τα ψυγεία διατηρούν τα τρόφιμα δροσερά στα σπίτια μας από το 1913, αλλά δεν είναι πάντα πιο φρέσκα στο ψυγείο.
empty alt

Κολοκύθι: η λέξη κλειδί για να φτιάξεις την πιο καλοκαιρινή εκδοχή της mini pizza

  Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι καλοκαίρι παράλληλα με την ευχαρίστηση συχνά πάει χέρι χέρι και η ενοχή και οι τύψεις για τη διατροφή και τη δίαιτα.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
Back To Top