Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

Όσον αφορά τη διακόσμηση των πασχαλινών αυγών, υπάρχουν πολλές εκπληκτικές ιδέες για πασχαλινά αυγά με χειροτεχνίες στο διαδίκτυο και σε περιοδικά. Αλλά προτιμώ μια λιγότερο design και πιο ρουστίκ προσέγγιση. Εάν έχετε ένα μικρό παιδί στο σπίτι, πιθανότατα δεν θέλετε ένα έργο που περιλαμβάνει μαχαίρια, ψαλίδια και μικροσκοπικά στένσιλ.

Το Πάσχα είναι μια υπενθύμιση της γονιμότητας και της αφθονίας, γι' αυτό λέω να ενεργοποιήσετε το χρώμα της φύσης - με τη μορφή χρήσης υπολειμμάτων και τροφών που πιθανώς έχετε ήδη στη διάθεσή σας - και απολαύστε τη διαδικασία.

Η παράδοση της βαφής των αυγών του Πάσχα περιπλανήθηκε σε πολλές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας, από την πρώιμη πρακτική να βάφουν τα αυγά κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού μέχρι αυτό που πολλά παιδιά θα σας πουν τώρα: Χρωματίζουν τα αυγά για να μοιάζουν με ζελέ.

Πριν από πολύ καιρό, είχα γράψει για τη βαφή αυγών με φλούδες κρεμμυδιού, που δίνει στα αυγά ένα αρκετά θεαματικό αποτέλεσμα, ειδικά αν τα τρίψετε με λάδι για να προσθέσετε λάμψη. Στη συνέχεια, αποφάσισα να πάω ένα βήμα παραπέρα να χρωματίσω αυγά με υπολείμματα λαχανικών και δημιούργησα μια μεγαλύτερη παλέτα. Αυτό με φέρνει σε αυτήν την ανάρτηση: οδηγίες για το πώς να βάφετε αυγά με παντζάρια, λάχανο, κουρκουμά, τσάι και πολλά άλλα.

Λάβετε υπόψη ότι η επίδραση των βαφών ποικίλλει ανάλογα με το πόσο συμπυκνωμένη είναι η βαφή, το χρώμα του αυγού που χρησιμοποιείτε και πόσο καιρό και πόσες φορές τα αυγά βυθίζονται στη βαφή. Χρησιμοποίησα μισό μωβ λάχανο, ψιλοκομμένο, για να βάψω τέσσερα αυγά. Εδώ είναι ένας χρήσιμος οδηγός που πρέπει να ακολουθήσετε.

ΑΠΟΔΟΣΗ

12

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

5 λεπτά έως 10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

15 λεπτά έως 30 λεπτά

Οι Φόρμουλες για Φυσικά Βαμμένα Πασχαλινά Αυγά

Ανά φλιτζάνι νερό χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα:

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μωβ λάχανο = μπλε στα λευκά αυγά, πράσινα στα καστανά αυγά

1 φλιτζάνι φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού = λεβάντα ή κόκκινα αυγά

1 φλιτζάνι κίτρινες φλούδες κρεμμυδιού = πορτοκαλί σε λευκά αυγά, σκουριασμένο κόκκινο σε καφέ αυγά

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα παντζάρια = ροζ στα άσπρα αυγά, καστανά σε καστανά αυγά

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένος κουρκουμάς = κίτρινα αυγά

1 σακουλάκι Red Zinger Tea = αυγά λεβάντας

Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι σε κάθε φλιτζάνι στραγγισμένο υγρό βαφής.

Για κάθε δώδεκα αυγά, σχεδιάστε να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια υγρού βαφής.

Λήψη του χρωματισμού που θέλετε

Ο αριθμός των βυθίσεων στη βαφή είναι ακόμη πιο σημαντικός από τη διάρκεια του χρόνου που δαπανάται στη βαφή. Όσες περισσότερες βυθίσεις στη βαφή, τόσο πιο βαθύ θα είναι το χρώμα. Το θέμα μας; Μπορείτε πραγματικά να παίξετε με το τελικό χρώμα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

12 αυγά, βραστά, λευκά ή καφέ, σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλιτζάνι μωβ λάχανο ψιλοκομμένο (ανά φλιτζάνι νερό)

1 φλιτζάνι φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού (ανά φλιτζάνι νερό)

1 φλιτζάνι φλούδες κίτρινου κρεμμυδιού (ανά φλιτζάνι νερό)

1 φλιτζάνι παντζάρια ψιλοκομμένα (ανά φλιτζάνι νερό)

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο κουρκουμά (ανά φλιτζάνι νερό)

1 σακουλάκι τσάι ιβίσκου (ανά φλιτζάνι νερό)

1 κουταλιά της σούπας λευκό αποσταγμένο ξύδι (ανά φλιτζάνι νερό)

λίγο λάδι

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Κατσαρόλα με καπάκι

Λευκό πιάτο

Σίτα με λεπτό πλέγμα

Μια δεύτερη κατσαρόλα ή μπολ

Ταψί ή άλλο δοχείο

Χαρτοπετσέτες

ΟΔΗΓΙΕΣ

Συγκεντρώστε τα υλικά σας: Μπορείτε να φτιάξετε ξεχωριστές παρτίδες διαφορετικών χρωμάτων ή μια μεγάλη παρτίδα ενός μόνο χρώματος. Ακολουθήστε τις αναλογίες που δίνονται παραπάνω για κάθε συστατικό για να κάνετε περισσότερη ή λιγότερη βαφή.

Προσθέστε νερό σε μια κατσαρόλα: Ρίξτε την ποσότητα νερού που χρειάζεστε για τη βαφή που φτιάχνετε σε μια κατσαρόλα.

Ξεκινήστε να φτιάχνετε τη βαφή: Προσθέστε τη χρωστική ουσία (μωβ λάχανο, φλούδες κρεμμυδιού κ.λπ.) και βάλτε το νερό να βράσει.

Ρυθμίστε τη φωτιά: Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, σκεπασμένο, για 15 με 30 λεπτά.

Ελέγξτε το χρώμα: Η βαφή είναι έτοιμη όταν φτάσει σε μια απόχρωση μερικές αποχρώσεις πιο σκούρα από αυτή που θέλετε για το αυγό σας. Στάξτε λίγη βαφή σε ένα λευκό πιάτο για να ελέγξετε το χρώμα. Όταν η βαφή είναι τόσο σκούρα όσο θέλετε, αφαιρέστε το σκεύος από τη φωτιά και αφήστε τη βαφή να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σουρώστε τη βαφή: Ρίξτε τη κρύα βαφή μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα σε μια άλλη κατσαρόλα (ή σε ένα μπολ και στη συνέχεια ξανά στο αρχικό τηγάνι, αν αυτό είναι το μόνο που έχετε).

Προσθέστε ξύδι: Ανακατέψτε το ξύδι στη βαφή - χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ανά φλιτζάνι στραγγισμένο υγρό.

Ρίξτε τη βαφή πάνω από τα αυγά: Τοποθετήστε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου σε μονή στρώση σε ένα ταψί ή άλλο δοχείο και περιχύστε τα προσεκτικά με την κρύα βαφή. Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι εντελώς βυθισμένα.

Βάλτε τα αυγά στο ψυγείο: Μεταφέρετε τα αυγά στη βαφή στο ψυγείο και κρυώστε μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

Στεγνώστε και λαδώστε τα αυγά: Στεγνώστε προσεκτικά τα αυγά και κάντε μασάζ με λίγο λάδι σε καθένα. Γυαλίστε με χαρτοπετσέτα. Αποθηκεύστε τα αυγά στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τα φάτε (ή να τα κρύψετε).

empty alt

Το μυστικό της σοκολάτας

Βάλτε λίγη σοκολάτα στη ζωή σας αν θέλετε να αποδίδει ο εγκέφαλός σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, λέει νέα, διεθνής μελέτη που επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας – άσχετα με την ηλικία και άλλες παραμέτρους του τρόπους ζωής και την […]
empty alt

Πώς να κόβετε το κρεμμύδι χωρίς να ρίχνετε ούτε ένα δάκρυ!

Έχετε κουραστεί να καθαρίζετε κρεμμύδια και να μη σταματάτε τα δάκρυα; Θα θέλατε φυσικά να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα δάκρυα που προκαλεί αυτό το λαχανικό: όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, «σπάνε» κάποια κύτταρα και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που μας κάνει να δακρύζουμε.
empty alt

Ορεκτικά από πατατάκια: η νέα τάση στα ρεβεγιόν!

Ποιος θα διαφωνούσε ότι τα πατατάκια είναι η ένοχη απόλαυση όλων μας; Τώρα έχεις το ιδανικό άλλοθι να (συνεχίσεις να) τα σερβίρεις στα σπιτικά σου ρεβεγιόν, καθώς το Epicurious.com δημοσίευσε ένα μεγάλο θέμα όπου προτείνει τρόπους να τα μετατρέψεις σε ορεκτικά, συνδυάζοντάς τα με αλλαντικά, τυρί...
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Το σπιτικό τσάι που μυρίζει σαν γλύκισμα!

Τι καλύτερο, αυτά τα κρύα και σκοτεινά ακόμα απογεύματα του χειμώνα, από ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου; Η παρακάτω συνταγή θα κάνει την κουζίνα σου να μυρίσει σαν να έχεις ψήσει κάποιο γλυκό! Τι θα χρειαστείς: Ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ πάχους […]
empty alt

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια τα κάνεις υπέροχα δροσιστικά επιδόρπια

Αν λατρεύεις τη δροσιά και την οξύτητα του λεμονιού, τότε σίγουρα θα απολαύσεις τη φωτεινή γεύση αυτού του κρεμώδους, δροσιστικού επιδόρπιου.
empty alt

Λεμόνι, βότκα, βασιλικός – ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Επειδή ο δυόσμος έχει φορεθεί πολύ με τις διάφορες εκδοχές του μοχίτο, η νέα τάση στα κοκτέιλ είναι ακόμα πιο μεσογειακή και ακόμα πιο δροσερή, με τη συνδρομή του υπέροχου βασιλικού.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
Back To Top