Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο. Με καταβολές από την αμερικάνικη ζαχαροπλαστική είναι ένα εύκολο γλυκό που τα παιδιά λατρεύουν αλλά κι οι συνάδελφοί σου θα εκτιμήσουν στο γραφείο ως συνοδευτικό για τον καφέ τους ή κι εσύ για τις ώρες που θα έχεις επιθυμία για something sweet.

 

Τι κάνει ξεχωριστή αυτή τη συνταγή

Αρχικά, επειδή προτιμάμε την κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (μην σκεφτείς καν την επιλογή σε χαμηλά λιπαρά – ή αλλιώς sour cream full fat) αντί για γάλα, το οποίο βρίσκουμε ότι δίνει στο ψωμί μπανάνας μια λεπτή αίσθηση γεύσης και πιο πλούσια υφή.

Αντί να προσθέτουμε δύο αυγά (παραδοσιακά στα περισσότερα ψωμιά μπανάνας), χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο αυγό συν έναν κρόκο αυγού, το οποίο βοηθά να κάνουμε το ψωμί μπανάνας επιπλέον υγρό.

 

Πόσες μπανάνες χρειάζομαι για ψωμί μπανάνας;

Συνήθως 3, εκτός εάν οι μπανάνες είναι εξαιρετικά μικρές, οπότε συνιστούμε 4.

 

Υπάρχει κάποιο τέχνασμα για την πολτοποίηση των μπανανών;

Η χρήση ενός πιρουνιού λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, ειδικά αν οι μπανάνες είναι ώριμες. Όμως, εάν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα για εξαιρετικά ομαλή υφή, τρίψε τις μπανάνες σε έναν αναμείκτη ή ένα μίξερ χειρός.

 

Οι μπανάνες μου δεν είναι εντελώς ώριμες – πώς μπορώ να τις ωριμάσω γρηγορότερα;

Τοποθέτησέ τες σε μια χάρτινη σακούλα στον πάγκο για να επιταχύνεις την ωρίμανση.

bananabread

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες μπανάνες;

Σίγουρα! Απλώς βεβαιώσου ότι όταν τις βάζεις στην κατάψυξη, τις βάζεις σε μια αεροστεγή σακούλα και ότι τις έχεις κόψει σε κομμάτια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχουν αποψυχθεί πλήρως πριν το ψήσιμο.

 

Τι συνδυασμούς μπορώ να προσθέσω σε αυτήν τη συνταγή;

Υπήρξε πολλή συζήτηση για το τι αποτελεί το κλασικό μείγμα. Εμείς καταλήξαμε σε έναν συνδυασμό από καρύδια και τσιπ σοκολάτας. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις την τραγανότητα των καβουρδισμένων καρυδιών και τη γλυκύτητα της σοκολάτας. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, μπορείς να παραλείψεις εντελώς το ένα και να διπλασιάσεις το άλλο. Εναλλακτικά, μπορείς να παραλείψεις και τα δύο για να απολαύσεις απερίσπαστα τη γεύση μπανάνας. Επιπλέον μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, σουσάμι, πεκάν, αμύγδαλα σε φέτες ή αποξηραμένα φρούτα στο μείγμα της ζύμης. Στόχος το mix μείγμα να μην ξεπεράσει το 1 φλιτζάνι συνολικά.

 

Για πόσο μπορεί να διατηρηθεί το ψωμί μπανάνας;

Τυλιγμένο σφιχτά σε φύλλο αλουμινίου ή διαφανή μεμβράνη, το ψωμί μπανάνας θα διαρκέσει έως και 5 ημέρες. Μπορείτε επίσης να παγώσετε το ψωμί μπανάνας και να διαρκέσει έως και 3 μήνες στον καταψύκτη.

bananab

ΥΛΙΚΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 25 ΛΕΠΤΑ

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. μαγειρική σόδα

1/2 κουτ. αλάτι

1/2 φλ. αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο

1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό συν 1 κρόκο αυγού

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος (ή sour cream)

1 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

3 ώριμες μπανάνες, πουρέ

1/2 φλ. ημι-γλυκά τσιπ σοκολάτας

1/2 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια, καβουρδισμένα

bananabrea

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φόρμα μακρόστενη για κέικ αλλά και όποιο ταψί ή φόρμα θες, ανάλογα με το σχήμα που θες να δώσεις – αρκεί να το έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει καλά ή να έχεις βάλει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ανακατεύεις λιωμένο βούτυρο, ζάχαρη, κρόκο αυγού και αυγού, κρέμα γάλακτος και βανίλια. Προσθέτεις πουρέ μπανάνας και ανακατεύεις μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέτεις σταδιακά τα στέρεα συστατικά με τα υγρά συστατικά μέχρι να συνδυαστούν.

Στο τέλος συμπληρώνεις με τα τσιπ σοκολάτας και τα καρύδια και μεταφέρεις το μείγμα στο ταψί ή τη φόρμα.

Ψήνεις μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή, περίπου 1 ώρα. Το αφήνεις να κρυώσει 10 λεπτά κι όταν βλέπεις ότι ξεκολλά από τα τοιχώματα της φόρμας το γυρίζεις για να βγει ολόκληρο.

 

 

empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα βήμα βήμα

Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα παγωμένα κοκτέιλ επιστρέφουν, ανάμεσα στα οποία η κλασική Μαργαρίτα αποτελεί μια σταθερή αξία.
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Τρεις τύποι πάπρικας και πού θα τους χρησιμοποιήσεις

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά.
empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα ένα νόστιμο ντρέσινγκ για τη σαλάτα σου

Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.
empty alt

Πώς να φτιάξεις Bûche de Noël

Το κέικ Bûche de Noël είναι μια γαλλική χριστουγεννιάτικη παράδοση που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το γλυκό αντιπροσωπεύει το κούτσουρο yule που έκαναν οικογένειες από την παραμονή των Χριστουγέννων.
empty alt

Ένα εξωτικό θαλασσινό πιάτο που θα σας χορτάσει με υγιεινό τρόπο

Μπορεί η ζέστη να μη σας δελεάζει ώστε να ανάψετε κάρβουνα, αλλά θα θελήσετε να ευχαριστήσετε τη σχάρα για αυτό το λαχταριστό πιάτο με θαλασσινή αύρα! Το ψιλοκομμένο φρέσκο μάνγκο συμπληρώνει τέλεια τις γλυκές και πικάντικες γαρίδες μπάρμπεκιου σε αυτό το εξωτικό πιάτο, ενώ οι πιπεριές jalapeño […]
empty alt

Συνταγή για παναρισμένο λάχανο σαν σνίτσελ

Μια γευστική εκδοχή που ανατρέπει όσα ήξερες για το λάχανο
Back To Top