Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή

Το Ratatouille, ένα κλασικό πιάτο για το τέλος του καλοκαιριού από τη Νότια Γαλλία που περιλαμβάνει τα αγαπημένα μας λαχανικά στο τέλος εποχής τους, παίρνει νέα μορφή σε αυτή την όμορφη σπειροειδή εκδοχή φούρνου. Αντί να μαγειρεύετε το ρατατούιγ στο μάτι της κουζίνας, απολαύστε το αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο ή μπορείτε να ψήσετε το πιάτο νωρίτερα και αφήστε τα υλικά να ανακατευτούν στο ψυγείο όλη τη νύχτα για ακόμα περισσότερη γεύση. Σερβίρετε με ένα γαλλικό επιδόρπιο στο τέλος για να ολοκληρώσετε ένα αξέχαστο γεύμα, όπως η τάρτα μήλου.

Για την πιο όμορφη εμφάνιση, επιλέξτε κολοκυθάκια με την ίδια διάμετρο με τις ντομάτες. Η μελιτζάνα, ωστόσο, έχει πολύ πιο χοντρή διάμετρο από το καθένα, οπότε μπορείτε να κόψετε κάθε γύρο στη μέση και να τα τακτοποιήσετε στο πιάτο με τη φλούδα προς τα πάνω. Εάν έχετε πρόσβαση σε πιο λεπτές μελιτζάνες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αντί για τις κλασικές.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 - 6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 45 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. ξηρό λευκό κρασί

2 κ.σ. τοματοπολτός

1 φλ. ψητές κόκκινες πιπεριές σε κύβους

1/3 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 μέτριες ντομάτες (περίπου 3/4 κιλ. συνολικά), κομμένες σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 σφαιρική μελιτζάνα, κομμένη στη μέση κατά μήκος, κομμένη σε λεπτές φέτες σε μισά φεγγάρια

1/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220. Σε ένα ρηχό ταψί 2 λίτρων, χτυπήστε το κρασί και τον πελτέ ντομάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενωθούν. Προσθέστε πιπεριά, βασιλικό, σκόρδο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ανακατεύετε να ενωθούν και απλώνετε σε ομοιόμορφη στρώση.

Στοιβάζετε 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα κολοκυθιού και 1 φέτα μελιτζάνας και στοιβάζετε κάθετα κατά μήκος της άκρης του ταψιού, με την πλευρά της φλούδας της μελιτζάνας προς τα επάνω. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες φέτες ντομάτα, κολοκυθάκια και μελιτζάνα, δημιουργώντας μια σπείρα στο ταψί.

Περιχύνετε τα λαχανικά με λάδι και πασπαλίζετε με θυμάρι. Καρυκεύστε με 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.

Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι χυμοί να φουσκώνουν, περίπου 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30 λεπτά ακόμα. Αφήνετε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Φτιάξτε μπροστά: Το Ratatouille μπορεί να ψηθεί 1 ημέρα νωρίτερα. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.

Εναλλακτικές προσθήκες: Μπορείτε επιπλέον να βάλετε πιπεριές ή κολοκύθα, για περισσότερη χρωματική και γευστική ποικιλία.

empty alt

Έτσι θα κάνεις το χούμους να δείχνει ακαταμάχητο

Μπορεί το χούμους να είναι ένα νόστιμο συνοδευτικό στο τραπέζι και ιδανικό ντιπ για τα λαχανικά σου, όμως ας το παραδεχτούμε, η εμφάνισή του δεν σε δελεάζει να βουτήξεις το κουτάλι σου.
empty alt

Θεϊκή λιχουδιά: φράουλες στο φούρνο

Ποιος διαφωνεί ότι οι φράουλες είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο; Το ήξερες όμως ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το απολαύσεις (δηλαδή φρέσκιες και κομμένες σε φρουτοσαλάτα); Η εναλλακτική λύση, μάλιστα, περιλαμβάνει ψήσιμο στο φούρνο και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, γιατί έτσι τα...
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Καιρός για…frozen yogurt

Οι θερμοκρασίες της άνοιξης ανεβαίνουν όπως ανεβαίνει κι η διάθεση μικρών και μεγάλων για παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι.
empty alt

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.
empty alt

Deep Dish Pizza – η σπιτική πίτσα… στο τηγάνι

Πιο εύκολη από ποτέ, αυτή η εκδοχή της θα σε ενθουσιάσει
empty alt

Υπέροχες ιδέες για σπασμένα αβγά

Όλοι θέλουν να τσουγκρίσουν αβγά. Ορισμένοι μάλιστα θέλουν να τσουγκρίσουν παραπάνω από ένα ή να συναγωνιστούν με όλους μέχρι να βγουν νικητές.
Back To Top