Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή

Το Ratatouille, ένα κλασικό πιάτο για το τέλος του καλοκαιριού από τη Νότια Γαλλία που περιλαμβάνει τα αγαπημένα μας λαχανικά στο τέλος εποχής τους, παίρνει νέα μορφή σε αυτή την όμορφη σπειροειδή εκδοχή φούρνου. Αντί να μαγειρεύετε το ρατατούιγ στο μάτι της κουζίνας, απολαύστε το αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο ή μπορείτε να ψήσετε το πιάτο νωρίτερα και αφήστε τα υλικά να ανακατευτούν στο ψυγείο όλη τη νύχτα για ακόμα περισσότερη γεύση. Σερβίρετε με ένα γαλλικό επιδόρπιο στο τέλος για να ολοκληρώσετε ένα αξέχαστο γεύμα, όπως η τάρτα μήλου.

Για την πιο όμορφη εμφάνιση, επιλέξτε κολοκυθάκια με την ίδια διάμετρο με τις ντομάτες. Η μελιτζάνα, ωστόσο, έχει πολύ πιο χοντρή διάμετρο από το καθένα, οπότε μπορείτε να κόψετε κάθε γύρο στη μέση και να τα τακτοποιήσετε στο πιάτο με τη φλούδα προς τα πάνω. Εάν έχετε πρόσβαση σε πιο λεπτές μελιτζάνες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αντί για τις κλασικές.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 - 6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 45 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. ξηρό λευκό κρασί

2 κ.σ. τοματοπολτός

1 φλ. ψητές κόκκινες πιπεριές σε κύβους

1/3 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 μέτριες ντομάτες (περίπου 3/4 κιλ. συνολικά), κομμένες σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 σφαιρική μελιτζάνα, κομμένη στη μέση κατά μήκος, κομμένη σε λεπτές φέτες σε μισά φεγγάρια

1/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220. Σε ένα ρηχό ταψί 2 λίτρων, χτυπήστε το κρασί και τον πελτέ ντομάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενωθούν. Προσθέστε πιπεριά, βασιλικό, σκόρδο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ανακατεύετε να ενωθούν και απλώνετε σε ομοιόμορφη στρώση.

Στοιβάζετε 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα κολοκυθιού και 1 φέτα μελιτζάνας και στοιβάζετε κάθετα κατά μήκος της άκρης του ταψιού, με την πλευρά της φλούδας της μελιτζάνας προς τα επάνω. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες φέτες ντομάτα, κολοκυθάκια και μελιτζάνα, δημιουργώντας μια σπείρα στο ταψί.

Περιχύνετε τα λαχανικά με λάδι και πασπαλίζετε με θυμάρι. Καρυκεύστε με 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.

Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι χυμοί να φουσκώνουν, περίπου 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30 λεπτά ακόμα. Αφήνετε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Φτιάξτε μπροστά: Το Ratatouille μπορεί να ψηθεί 1 ημέρα νωρίτερα. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.

Εναλλακτικές προσθήκες: Μπορείτε επιπλέον να βάλετε πιπεριές ή κολοκύθα, για περισσότερη χρωματική και γευστική ποικιλία.

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top