Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή

Το Ratatouille, ένα κλασικό πιάτο για το τέλος του καλοκαιριού από τη Νότια Γαλλία που περιλαμβάνει τα αγαπημένα μας λαχανικά στο τέλος εποχής τους, παίρνει νέα μορφή σε αυτή την όμορφη σπειροειδή εκδοχή φούρνου. Αντί να μαγειρεύετε το ρατατούιγ στο μάτι της κουζίνας, απολαύστε το αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο ή μπορείτε να ψήσετε το πιάτο νωρίτερα και αφήστε τα υλικά να ανακατευτούν στο ψυγείο όλη τη νύχτα για ακόμα περισσότερη γεύση. Σερβίρετε με ένα γαλλικό επιδόρπιο στο τέλος για να ολοκληρώσετε ένα αξέχαστο γεύμα, όπως η τάρτα μήλου.

Για την πιο όμορφη εμφάνιση, επιλέξτε κολοκυθάκια με την ίδια διάμετρο με τις ντομάτες. Η μελιτζάνα, ωστόσο, έχει πολύ πιο χοντρή διάμετρο από το καθένα, οπότε μπορείτε να κόψετε κάθε γύρο στη μέση και να τα τακτοποιήσετε στο πιάτο με τη φλούδα προς τα πάνω. Εάν έχετε πρόσβαση σε πιο λεπτές μελιτζάνες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αντί για τις κλασικές.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 - 6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 45 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. ξηρό λευκό κρασί

2 κ.σ. τοματοπολτός

1 φλ. ψητές κόκκινες πιπεριές σε κύβους

1/3 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 μέτριες ντομάτες (περίπου 3/4 κιλ. συνολικά), κομμένες σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 σφαιρική μελιτζάνα, κομμένη στη μέση κατά μήκος, κομμένη σε λεπτές φέτες σε μισά φεγγάρια

1/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220. Σε ένα ρηχό ταψί 2 λίτρων, χτυπήστε το κρασί και τον πελτέ ντομάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενωθούν. Προσθέστε πιπεριά, βασιλικό, σκόρδο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ανακατεύετε να ενωθούν και απλώνετε σε ομοιόμορφη στρώση.

Στοιβάζετε 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα κολοκυθιού και 1 φέτα μελιτζάνας και στοιβάζετε κάθετα κατά μήκος της άκρης του ταψιού, με την πλευρά της φλούδας της μελιτζάνας προς τα επάνω. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες φέτες ντομάτα, κολοκυθάκια και μελιτζάνα, δημιουργώντας μια σπείρα στο ταψί.

Περιχύνετε τα λαχανικά με λάδι και πασπαλίζετε με θυμάρι. Καρυκεύστε με 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.

Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι χυμοί να φουσκώνουν, περίπου 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30 λεπτά ακόμα. Αφήνετε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Φτιάξτε μπροστά: Το Ratatouille μπορεί να ψηθεί 1 ημέρα νωρίτερα. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.

Εναλλακτικές προσθήκες: Μπορείτε επιπλέον να βάλετε πιπεριές ή κολοκύθα, για περισσότερη χρωματική και γευστική ποικιλία.

empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Μίνι οδηγός: ποια συνοδευτικά θέλουν ψυγείο και ποια όχι;

Όχι, δεν έχουν θέση όλα τα συνοδευτικά στο ψυγείο. Μάλιστα κάποια μπορεί να αλλοιωθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
empty alt

Τι διαφορά έχει το παγωτό sorbet από το sherbet;

Παρόλο που το sorbet ακούγεται σχεδόν σαν το sherbet ή sherbert, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά παγωμένα γλυκίσματα.
empty alt

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις τη ζωή σου, όταν τακτοποιείς τα ψώνια στο ψυγείο

Το μόνο που θέλεις την ώρα που τοποθετείς τα ψώνια στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι, πιθανότατα, να τελειώνεις όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να έχεις περισσότερο χρόνο, για παράδειγμα, να ετοιμάσεις το δείπνο σου.
empty alt

Tips για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο θα βρεις τα πιο γλυκά καρπούζια, αλλά πάντα η αγορά τους μπορεί να σου επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις.
empty alt

Πώς θα βάψεις αυγά χρησιμοποιώντας λαχανικά από την κουζίνα σου

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική...
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
Back To Top