Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή

Το Ratatouille, ένα κλασικό πιάτο για το τέλος του καλοκαιριού από τη Νότια Γαλλία που περιλαμβάνει τα αγαπημένα μας λαχανικά στο τέλος εποχής τους, παίρνει νέα μορφή σε αυτή την όμορφη σπειροειδή εκδοχή φούρνου. Αντί να μαγειρεύετε το ρατατούιγ στο μάτι της κουζίνας, απολαύστε το αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο ή μπορείτε να ψήσετε το πιάτο νωρίτερα και αφήστε τα υλικά να ανακατευτούν στο ψυγείο όλη τη νύχτα για ακόμα περισσότερη γεύση. Σερβίρετε με ένα γαλλικό επιδόρπιο στο τέλος για να ολοκληρώσετε ένα αξέχαστο γεύμα, όπως η τάρτα μήλου.

Για την πιο όμορφη εμφάνιση, επιλέξτε κολοκυθάκια με την ίδια διάμετρο με τις ντομάτες. Η μελιτζάνα, ωστόσο, έχει πολύ πιο χοντρή διάμετρο από το καθένα, οπότε μπορείτε να κόψετε κάθε γύρο στη μέση και να τα τακτοποιήσετε στο πιάτο με τη φλούδα προς τα πάνω. Εάν έχετε πρόσβαση σε πιο λεπτές μελιτζάνες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αντί για τις κλασικές.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 - 6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 45 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. ξηρό λευκό κρασί

2 κ.σ. τοματοπολτός

1 φλ. ψητές κόκκινες πιπεριές σε κύβους

1/3 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 μέτριες ντομάτες (περίπου 3/4 κιλ. συνολικά), κομμένες σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 σφαιρική μελιτζάνα, κομμένη στη μέση κατά μήκος, κομμένη σε λεπτές φέτες σε μισά φεγγάρια

1/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220. Σε ένα ρηχό ταψί 2 λίτρων, χτυπήστε το κρασί και τον πελτέ ντομάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενωθούν. Προσθέστε πιπεριά, βασιλικό, σκόρδο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ανακατεύετε να ενωθούν και απλώνετε σε ομοιόμορφη στρώση.

Στοιβάζετε 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα κολοκυθιού και 1 φέτα μελιτζάνας και στοιβάζετε κάθετα κατά μήκος της άκρης του ταψιού, με την πλευρά της φλούδας της μελιτζάνας προς τα επάνω. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες φέτες ντομάτα, κολοκυθάκια και μελιτζάνα, δημιουργώντας μια σπείρα στο ταψί.

Περιχύνετε τα λαχανικά με λάδι και πασπαλίζετε με θυμάρι. Καρυκεύστε με 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.

Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι χυμοί να φουσκώνουν, περίπου 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30 λεπτά ακόμα. Αφήνετε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Φτιάξτε μπροστά: Το Ratatouille μπορεί να ψηθεί 1 ημέρα νωρίτερα. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.

Εναλλακτικές προσθήκες: Μπορείτε επιπλέον να βάλετε πιπεριές ή κολοκύθα, για περισσότερη χρωματική και γευστική ποικιλία.

empty alt

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.
empty alt

Πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλο έχει γίνει;

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές...
empty alt

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.
empty alt

Κάνε αυτό το κόλπο για να μην ξαναμαυρίσει ποτέ η μπανάνα

Πλούσιες σε κάλιο, οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά μίας υγιεινής διατροφής, αφού εκτός από τα θρεπτικά τους στοιχεία σε βοηθούν να διατηρείς την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της απαιτητικής σου καθημερινότητας.
empty alt

Άλλος ένας Χρυσός Σκούφος για τον Έκτορα Μποτρίνι και το «Etrusco»

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ […]
empty alt

Rice pizza – μια εκδοχή που παντρεύει την πίτσα με το ρύζι

Αν σας αρέσει το τηγανητό ρύζι με ντομάτα, προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και πασπαλίστε το με τυρί και όλα τα αγαπημένα σας υλικά για πίτσα.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα ντιπ – δύο σε ένα

Ανάλαφρο, δροσερό και πάντα εορταστικό και επίκαιρο, αυτό το ντιπ θα φέρει το καλοκαίρι στο χειμερινό σου τραπέζι.
empty alt

Ζεστό κακάο με Rumchata

Το RumChata είναι ένα λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται στο Ουισκόνσιν. Η συνταγή περιλαμβάνει ρούμι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, βανίλια, ζάχαρη και άλλα αρώματα.
Back To Top