Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας;

Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης. Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις γίνεται συγκομιδή του φλοιού των δέντρων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τα προϊόντα που παράγονται είναι διαφορετικά από άποψη γεύσης, αρώματος και χημικής σύνθεσης.

Κασσία

Η κασσία θεωρείται από κάποιους ότι δεν είναι αληθινή κανέλα, αλλά πρόκειται για το είδος κανέλας που πωλείται συνήθως σε σουπερμάρκετ και μπακάλικα. Η ίδια μάλιστα υποδιαιρείται σε τρεις κατηγορίες: Ινδονησίας, Κίνας και Σαϊγκόν, η καθεμία με διαφορετική ένταση αρώματος και γεύσης. Η πιο γλυκιά αλλά και πιο ήπια είναι η ινδονησιακή κασσία, ενώ η κινεζική έχει μεγαλύτερη ένταση και πικράδα από την ινδονησιακή. Η κασσία από τη Σαϊγκόν έχει έντονο άρωμα και γεύση, είναι σχεδόν πικάντικη.

Κεϋλάνης

Η κανέλα Κεϋλάνης, από την άλλη, που παράγεται στη Σρι Λάνκα, αποκαλείται από κάποιους «αληθινή κανέλα». Η αλήθεια είναι ότι είναι υψηλότερης ποιότητας. Η συγκομιδή και η επεξεργασία της γίνονται με το χέρι, με αποτέλεσμα να παράγονται φύλλα πολύ πιο λεπτά και εκλεκτά από εκείνα της κασσίας.

Επιπλέον, η γεύση και το άρωμα της κανέλας Κεϋλάνης είναι εξαιρετικά ήπια και ντελικάτα, με λεπτές, σχεδόν λουλουδάτες νότες. Αν και δυσεύρετη και πιο ακριβή, λοιπόν, αξίζει να την αναζητήσετε, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή όπου η κανέλα γίνεται ο πρωταγωνιστής και όχι ένα ακόμα ανάμεσα σε πολλά μπαχαρικά.

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Το κόκκινο κρέας γερνάει τους άντρες

Πρώορη γήρανση προκαλεί στους άντρες η έλλειψη φρούτων και λαχανικών και η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία υποστηρίζουν πωςβασική αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στο αίμα...
empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Πώς θα κρυώσεις ένα μπουκάλι μπίρας σε χρόνο ρεκόρ

Η ζέστη καλά κρατεί αλλά ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες είναι γεγονός ότι ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα η μπίρα δεν πίνεται ευχάριστα χλιαρή.
empty alt

Καλώς ήρθες, μελιτζάνα!

Οι μελιτζάνες δεν γίνονται μόνο μπριάμ ή τηγανιτές ή ψητές. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι να τις απολαύσεις, αναδεικνύοντας τη νοστιμιά και το άρωμά τους.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Umami;

Το ουμάμι (Umami),( όπως μαθαίνουμε στη Βικιπαίδεια), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Πικάντικη σούπα με γαρίδες, μπέικον και λαχανικά

Όσον αφορά τις ζεστές, τις comfort food επιλογές, οι σούπες παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό είναι γεμάτο καλούδια όπως μπέικον, γαρίδες, πατάτες και καλαμπόκι.
Back To Top