Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

0     

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

bread
Το ψωμί της μίας ημέρας βρίσκεται στο μεταίχμιο: δεν είναι ακόμα αρκετά μπαγιάτικο για να το πετάξεις (ή έστω να φτιάξεις μπιφτέκια) αλλά ούτε και αρκετά φρέσκο για να το απολαύσεις στο έπακρο ή, ακόμα περισσότερο, να τους σερβίρεις στους επισκέπτες σου.

Τι κάνεις λοιπόν με εκείνη τη φρατζόλα της μίας ημέρας, για να τη βοηθήσεις να… ξανανιώσει; Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1. Διάλεξε μια φρατζόλα ολόκληρη, όχι κομμένη. Το παρακάτω κόλπο πιάνει σε μονοκόμματο ψωμί και όχι σε ψωμί κομμένο σε φέτες. Αν αγοράσεις μια φρατζόλα που δεν σκοπεύεις να καταναλώσεις την ίδια μέρα, τύλιξέ τη σε πλαστική μεμβράνη και άφησέ τη στον πάγκο της κουζίνας για μία-δύο μέρες ή στο ψυγείο για μέχρι μία εβδομάδα.

2. Προθέρμανε το φούρνο. Σε θερμοκρασία τουλάχιστον 200 βαθμών Κελσίου.

3. Αναποδογύρισε τη φρατζόλα σου. Και τοποθέτησέ την κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να μουσκέψει η κόρα της βάσης της. Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται. Μη δείξεις φειδώ με το νερό, άφησέ τη να μουσκέψει για τα καλά.

4. Βάλε τη φρατζόλα στο φούρνο. Κατευθείαν στη σχάρα ή σε ένα ταψί, αφού πρώτα την επαναφέρεις σε όρθια θέση (με τη μουσκεμένη βάση προς τα κάτω). Ενώ ζεσταίνεται το νερό θα γίνει ατμός και θα διαπεράσει το εσωτερικό του ψωμιού, ξαναδίνοντάς του την ανάλαφρη και αφράτη υφή του, σαν να ψήθηκε μόλις. Παράλληλα, ο ατμός θα κάνει τραγανή την εξωτερική κρούστα.