Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε νερό για […]

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά;

Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε νερό για παρατεταμένη χρονική περίοδο), μαζί με αλάτι, ζάχαρη και σε κάποιες περιπτώσεις, σάλτσα σόγιας με κορν φλάουρ.

Τι προκύπτει από το παραπάνω μείγμα; Μια σκουρόχρωμη σάλτσα με υφή σιροπιού, στην εμφάνιση κάτι ανάμεσα σε σάλτσα σόγιας και μπάρμπεκιου σος. Με πολυδιάστατη γεύση: γλυκιά, αλμυρή αλλά και ουμάμι, που αναδεικνύει όλα τα υλικά μιας συνταγής.

Μπορεί να συνδυαστεί τέλεια στο μαγείρεμα με σάλτσα σόγιας, ξύδι ρυζιού και μιρίν (ιαπωνικό κρασί), μέσα σε stir-fries αλλά και μαρινάδες που δίνουν μια ασιατική νότα στο κρέας. Χρησιμοποιείται και σκέτη, για να ενισχύσει τη γεύση αλλά και την πυκνότητα ενός φαγητού, καθώς αρκεί να προσθέσεις μία κουταλιά στη σούπα για να της δώσεις πιο πλούσια υφή.

Και τι κάνεις αν η συνταγή σού ζητάει σάλτσα στρειδιών, αλλά δεν υπάρχει στο σπίτι; Μια ιδέα είναι να ανακατέψεις σάλτσα σόγιας με χόισιν σος, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο. Εναλλακτικά, μπορείς να συμβιβαστείς μόνο με σάλτσα σόγιας.

empty alt

Δέκα τροφές που σας κάνουν …lifting! Δείξτε νεότεροι τρώγοντάς τες

Ποιος δε θέλει να μοιάζει (και φυσικά να είναι) νεότερος… Αν και τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν τα γονίδια, μια ζωτικής σημασίας θέση στο κυνήγι της αιώνιας νεότητας έχει και το κεφάλαιο «διατροφή».
empty alt

5 trends στη διατροφή που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

Πράγματα που μπορεί να μοιάζουν να βγήκαν από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να αποτελούν την επόμενη μέρα στην διατροφή, σε μία εποχή που διαρκώς αλλάζει και αναζητά το νέο και το διαφορετικό.
empty alt

Με ποια σειρά προσθέτεις στο μπλέντερ τα υλικά για ένα σμούθι;

Για να φτιάξεις ένα σμούθι, αρκεί να ρίξεις τα υλικά στο μπλέντερ. Όμως για να φτιάξεις το καλύτερο σμούθι, πρέπει να τα προσθέσεις με συγκεκριμένη σειρά, ανάλογα με την υφή και την πυκνότητά τους.
empty alt

Ένα απολαυστικό νηστίσιμο μενού για την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.
empty alt

Έτσι θα φτιάξεις μια λαχταριστή ζεστή σοκολάτα χωρίς γάλα

Ακόμα και αν απέχεις, για λόγους αλλεργίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείς να απολαύσεις αυτή τη συνταγή για ένα ζεστό ρόφημα σοκολάτας, έμπνευση της Αμερικανίδας food editor Anna Monette Roberts, από το Popsugar.com Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει τόσο ωραία...
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Δύο σούπερ ιρλανδικά κοκτέιλ για να πιείς εις υγείαν του St. Patrick's day

Το Nutty Irishman ή αλλιώς «Τρελός Ιρλανδός» και οι Shamrockaritas ή μαργαρίτες στα ιρλανδικά… είναι δύο κοκτέιλ που θα σε βοηθήσουν να γιορτάσεις το St. Patrick's day.
Back To Top