Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε νερό για […]

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά;

Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε νερό για παρατεταμένη χρονική περίοδο), μαζί με αλάτι, ζάχαρη και σε κάποιες περιπτώσεις, σάλτσα σόγιας με κορν φλάουρ.

Τι προκύπτει από το παραπάνω μείγμα; Μια σκουρόχρωμη σάλτσα με υφή σιροπιού, στην εμφάνιση κάτι ανάμεσα σε σάλτσα σόγιας και μπάρμπεκιου σος. Με πολυδιάστατη γεύση: γλυκιά, αλμυρή αλλά και ουμάμι, που αναδεικνύει όλα τα υλικά μιας συνταγής.

Μπορεί να συνδυαστεί τέλεια στο μαγείρεμα με σάλτσα σόγιας, ξύδι ρυζιού και μιρίν (ιαπωνικό κρασί), μέσα σε stir-fries αλλά και μαρινάδες που δίνουν μια ασιατική νότα στο κρέας. Χρησιμοποιείται και σκέτη, για να ενισχύσει τη γεύση αλλά και την πυκνότητα ενός φαγητού, καθώς αρκεί να προσθέσεις μία κουταλιά στη σούπα για να της δώσεις πιο πλούσια υφή.

Και τι κάνεις αν η συνταγή σού ζητάει σάλτσα στρειδιών, αλλά δεν υπάρχει στο σπίτι; Μια ιδέα είναι να ανακατέψεις σάλτσα σόγιας με χόισιν σος, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο. Εναλλακτικά, μπορείς να συμβιβαστείς μόνο με σάλτσα σόγιας.

empty alt

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
empty alt

10 τρόφιμα… υπό εξαφάνιση

Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια Portobello γεμισμένα… αλλιώς

Ένα μείγμα από ντομάτες, σπανάκι, φέτα, ελιές και φρέσκια ρίγανη δίνει σε αυτά τα  portobellos μια μεσογειακή ατμόσφαιρα με αυτήν την υγιεινή συνταγή γεμιστών μανιταριών.
empty alt

Ζεστή ευτυχία… με γεύση σοκολάτα

Τώρα που το κρύο έπιασε για τα καλά, μία κούπα ζεστό γάλα, κακάο και νόστιμους συνδυασμούς θα ανεβάσει τη θερμοκρασία.
empty alt

Η καλύτερη και πιο απολαυστική συνταγή για Bloody Mary

Δώσε χρώμα με ένα κοκτέιλ που σε χαλαρώνει κάθε στιγμή
empty alt

My Blueberry Gin & Tonic nights and... days

Δώσε χρώμα και γεύση στις στιγμές σου με μια καλοκαιρινή εκδοχή ενός διαχρονικού ποτού
empty alt

Τρεις μαρινάδες για να κάνεις την πιο νόστιμη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.
Back To Top