Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής ανασύρρει όλο και ποιο συχνά την ανάγκη να ξαναδούμε τα αγαθά της Ελληνικής γης.

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής ανασύρρει όλο και ποιο συχνά την ανάγκη να ξαναδούμε τα αγαθά της Ελληνικής γης. Οπως η  μαστίχα της Χίου – το «δάκρυ του μαστιχόδεντρου», όπως λυρικά αποκαλείται, που από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι θεραπεύει τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, καθαρίζει τα δόντια και αναζωογονεί την αναπνοή.Πολλές μελέτες την τελευταία 15ετία όχι μόνο επιβεβαίωσαν τις ωφέλιμες επιδράσεις της εναντίον των πεπτικών νοσημάτων, αλλά της προσέδωσαν και καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες που δικαίως την ενέταξαν στα «superfoods», όπως αποκαλούνται οι φυσικές τροφές που, στις σωστές δόσεις, παρέχουν πολλαπλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία.

Ας δούμε τις σούπερ τροφές της ελληνικής γης.

 

Κρόκος Κοζάνης. Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, αναχαιτίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ και συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να βοηθεί και τους άντρες με στυτική δυσλειτουργία. Έχει, όμως, και αντενδείξεις (π.χ. εγκυμοσύνη, θηλασμός, υπέρταση κλ.π.).

Αυγοράραχο Μεσολογγίου. Το ελληνικό χαβιάρι περιέχει πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες, προλαμβάνουν καρδιαγγειακά και καρκίνο, και ασκούν αντιθρομβωτική δράση. Μία μερίδα (30 γραμμάρια) την ημέρα είναι αρκετή.

 Κάπαρη.Έχει λίγες θερμίδες και είναι «βόμβα» αντιοξειδωτικών συστατικών που θωρακίζουν ποικιλοτρόπως την υγεία. Ένα από αυτά, λ.χ., η κερκετίνη διαθέτει αντιαλλεργικές, αντιμικροβιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μαζί!

Θυμαρίσιο μέλι. Έχει αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές ιδιότητες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες – και όσο πιο σκούρο είναι, τόσο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι. Αν κρυσταλλώσει, μην το πετάξετε: ρευστοποιήστε πάλι σε μπεν μαρί, δεν χάνει την θρεπτική αξία του.

Σταφίδα Κορίνθου.Έχει αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες και, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς με υπέρταση να ρυθμίσουν την πίεσή τους χωρίς να αυξηθεί το σάκχαρό τους. Επειδή περιέχει σάκχαρα, είναι και η τέλεια θερμαντική τροφή για τους ορειβάτες.

Αμύγδαλα.Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, βιταμίνη Β2, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, καθώς και σε «καλά» λιπαρά. Προστατεύουν από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιοπάθεια. Μειονέκτημα: οι 160 θερμίδες τους ανά 28 γραμμάρια και το αλάτι, όταν είναι αλατισμένα. Συνεπώς, μην υπερβαίνετε την ποσότητα αυτή και να τα προτιμάτε ανάλατα.

Φιστίκια Αιγίνης.Παρέχουν μπόλικες βιταμίνες Β1 και Β6, πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο, ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μειώνουν τα τριγλυκερίδια και βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου και το προφίλ της χοληστερίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν από καρδιοπάθεια και διαβήτη. Όπως και τα αμύγδαλα, όμως, αποδίδουν 160 θερμίδες ανά 28 γραμμάρια, οπότε απαιτείται φειδώ στην κατανάλωσή τους.

Δίκταμο.Περιέχει πάνω από 40 θρεπτικά συστατικά και ανακουφίζει τον βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα, τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, τις μικρές φλεγμονές στο δέρμα και τους μώλωπες. Δεν συνιστάται σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους. Αν ο βήχας επιμένει, παρά την κατανάλωση 3 φλιτζανιών την ημέρα επί μία εβδομάδα, απαιτείται εξέταση από ένα γιατρό. Κράνα.Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από κάθε άλλο φρούτο και έτσι προστατεύουν από όλα τα νοσήματα φθοράς. Αποτελούν επίσης θαυμάσια πηγή βιταμίνης C και καλίου. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα ξενόφερτα cranberries (είναι άλλο είδος καρπού). Αφήστε τους καρπούς των κράνων σε θερμοκρασία δωματίου για μία ή περισσότερες μέρες για να γίνουν πιο γλυκοί στη γεύση. Μαστίχα. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος και του πεπτικού, προστατεύοντας από την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα, την κακοσμία του στόματος, το πεπτικό έλκος και την νόσο του Crohn. Καταπολεμά επίσης την υψηλή ολική χοληστερόλη και «κακή» (LDL) χοληστερίνη, και προστατεύει από διάφορους καρκίνου (λ.χ. του προστάτη, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος).

Ελαιόλαδο.Προστατεύει από καρδιοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, και εκριζώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (προκαλεί έλκος στο στομάχι). Επειδή, όμως, μία κουταλιά της σούπας παρέχει 120 θερμίδες, δεν πρέπει να «κολυμπάνε» τα φαγητά μας σε αυτό.

Φύλλα Ελιάς.Το ρόφημα από φύλλα ελιάς έχει διουρητικές ιδιότητες, ενώ το εκχύλισμα φύλλων ελιάς συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε περίπτωση υπέρτασης και του σακχάρου σε περίπτωση διαβήτη.

Ρόδι.Είναι «φάρμακο» για την καρδιοπάθεια και την υπέρταση, και επιδρά ευεργετικά στην καρδιά, στα αγγεία και στον προστάτη. Μειώνει τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη, καρκίνου (ιδίως του προστάτη), υπέρτασης, στυτικής δυσλειτουργίας, υπογονιμότητας (στους άντρες), βακτηριακής λοίμωξης και παχυσαρκίας.

Τσάι του βουνού. Έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει από την οστεοπόρωση και αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

empty alt

4 tips για να πετύχουν τα γεμιστά σου

Όσο υπάρχουν ακόμα καλοκαιρινά λαχανικά, προλαβαίνεις να απολαύσεις αυτό το κατεξοχήν σπιτικό και μαμαδίστικο φαγητό. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξεις όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Το κοινό λάθος που κάνουμε με τη ζύμη ενός γλυκού ή φαγητού

Οι περισσότερες ζύμες περιέχουν αλεύρι, το οποίο με τη σειρά του περιέχει γλουτένη. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε, χτυπάμε ή ζυμώνουμε ένα μείγμα με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τόσο πιο σφιχτό γίνεται.
empty alt

15 τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα ντοματάκια κονκασέ

Ποιος αμφιβάλλει ότι τα ντοματάκια κονκασέ είναι ανάμεσα στα πιο ευέλικτα υλικά; Ιδού 15 τρόποι να τα μαγειρέψεις.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Κοτόπουλο με ανανά και μοτσαρέλα

Αυτό το εύκολο βραδινό δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο αποπνέει καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της Χαβάης (θυμίζει λίγο και την ομώνυμη πίτσα – μείον το ζαμπόν).
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Εδώ, η Bonduelle νοιάζεται φυσικά!

Η Bonduelle νοιάζεται για τους ανθρώπους, την ευημερία τους και την υγεία του πλανήτη. Νοιάζεται για τη διατροφή τους και το αποδεικνύει συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, εμπνέοντας παράλληλα ένα υγιεινό μοντέλο φυτικής διατροφής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων...
Back To Top