Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Τι καλύτερο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από ένα κοκτέιλ που προκαλεί τη μινιμαλιστική πολυτέλεια; Σωστά, ήρθε η ώρα για ένα πολύ πλούσιο ποτό με τα πιο φανταχτερά, γαλλοπρεπή υλικά: Κονιάκ και σαμπάνια. Όμως, το French 75 δεν είναι κάτι που πρέπει να σε τρομάζει, παρά τα υψηλά στοιχεία του. Τα μόνα άλλα συστατικά που πρέπει να διαθέτεις είναι τα λεμόνια και η ζάχαρη, καθιστώντας το ένα πολύ εύκολο κοκτέιλ, για να μην αναφέρουμε κι ένα απόλυτα ισορροπημένο. Το κονιάκ παρέχει ένα βάρος γείωσης, το λεμόνι φωτίζει τα πράγματα, η ζάχαρη εξουδετερώνει το οξύ και η σαμπάνια ανυψώνει το όλο θέμα με sparkling και μια λεπτή νόστιμη νότα.

Αλλά πριν μάθεις να το φτιάχνεις, γιατί να μη μάθεις λίγα πράγματα για την προέλευση αυτού του κοκτέιλ και τα υπέροχα γαλλικά προϊόντα από τα οποία αποτελείται, έτσι ώστε να μπορείς να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με λίγες έξτρα πληροφορίες γνώσεων;

Το ίδιο το ποτό δημιουργήθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι, το οποίο ήταν επίσης γνωστό ως «sank-roo-doe-noo». (Αυτός ήταν ένας τρόπος για τους Αμερικανούς να λένε στους οδηγούς ταξί πού ήθελαν να πάνε: «5 Rue Daunou.») Με τα χρόνια, μια έκδοση που περιείχε τζιν έγινε πιο δημοφιλής. Σήμερα, όμως, θα διατηρήσουμε το πρωτότυπο, το οποίο ζει ακόμα διάσημες στιγμές στη Νέα Ορλεάνη. Υπάρχει ένα ολόκληρο μπαρ που ονομάζεται Arnaud’s French 75 Bar, όπου δημιουργούν αυτά τα υπέροχα ποτά ανά εκατοντάδες. Είναι ένα εξαιρετικά αριστοκρατικό και υπέροχο μέρος, όπου οι μπάρμαν φορούν κομψά ρούχα και αν ποτέ το επισκεφθείς θα το θυμάσαι για πάντα.

orange

Ας καθίσουμε όμως μόνο ένα δευτερόλεπτο και να διευκρινίσουμε τι αντιμετωπίζουμε εδώ. Το κονιάκ είναι κάτι που ίσως έχεις ακούσει ανθρώπους να μιλούν για αυτό, αλλά ίσως δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν αρκετά. Είναι ένα είδος μπράντι σταφυλιών που κατασκευάζεται σε μια μικρή περιοχή στη δυτική ακτή της Γαλλίας και πρέπει να είναι όντως φτιαγμένο σε αυτήν τη μικρή περιοχή για να ονομάζεται Κονιάκ. Αυτό ονομάζουμε «προστατευμένη ονομασία». Εάν αναρωτιέστε επίσης τι είναι το μπράντι σταφυλιών (…. καλή ερώτηση), είναι ένα πνεύμα που αποστάζεται από το κρασί. Η απόσταξη κάνει πολλά πράγματα, αλλά για τους σκοπούς μας, ας πούμε ότι συμπυκνώνει το υγρό, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε νερό.

Η σαμπάνια μπορεί να σε απασχολεί λιγότερο, αλλά θα το εξηγήσω για κάθε περίπτωση. Είναι ένα αφρώδες κρασί, φτιαγμένο από μια ποικιλία σταφυλιών, όπου το κρασί εμφιαλώνεται με προσθήκη ζύμης και ζάχαρης, μετά την οποία μια δεύτερη ζύμωση γίνεται στο μπουκάλι. Τα μπουκάλια αφήνονται να καθίσουν, μετά μετακινούνται και τελικά αποσυνδέονται για να αφαιρέσουν τη νεκρή μαγιά. Υπάρχουν περισσότερα σε αυτό, αλλά ουσιαστικά είναι μια φυσική μέθοδος ανθρακοποίησης. Όπως και με το κονιάκ, αυτό το κρασί παρασκευάζεται υπό την προστατευόμενη ονομασία της σαμπάνιας.

Εντάξει, επιστρέφουμε στο θέμα που σε ενδιαφέρει.

lemon2

Υλικά

Κονιάκ,

Σαμπάνια ή πολύ καλό αφρώδες κρασί

Ζάχαρη

8 λεμόνια

Εκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε όπως κάνουμε συχνά, κάνοντας ένα απλό σιρόπι. Προσθέτεις 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύεις έντονα μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Ενώ το αφήνεις να κρυώσει, προσθέτεις χυμό  από τα 6 λεμόνια σου. (Κρατάς 2 για γαρνιτούρα!) Στραγγίζεις το χυμό μέσω ενός λεπτού σουρωτηριού για να αφαιρέσεις τον πολτό και τυχόν σπόρους που μπορεί να έχουν κολλήσει.

Πώς να το φτιάξεις

Τώρα, μερικοί το λατρεύουν σερβιρισμένο σε ένα ποτήρι σαμπάνιας χωρίς πάγο, αλλά εγώ προτείνω ένα ποτήρι κρασί κανονικού μεγέθους και θρυμματισμένο πάγο.

Αναλογία: Προσθέτεις 1 μέρος Κονιάκ, 1/2 μέρος χυμό λεμονιού και 1/2 μέρος απλό σιρόπι στο αναδευτήρα. Προσθέτεις άφθονο πάγο και σφραγίζεις. Ανακινείς δυνατά για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Στραγγίζεις στο έτοιμο ποτήρι κρασί. Στη συνέχεια συμπληρώνεις με περίπου 3 μέρη σαμπάνια. Τέλος, γαρνίρεις με μια φέτα λεμόνι.

Με αυτόν τρόπο φέρνεις λίγο από την αίγλη της Νέας Υόρκης στο ρεβεγιόν σου.

empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

Ένας οδηγός για να αναδεικνύεις κάθε γεύση στην κουζίνα σου

Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Sybil Kapoor εξηγεί πώς θα εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, μέσα από κοινές πρακτικές όπως το ντρέσινγκ και η μείξη υλικών.
empty alt

Το μυστικό για να μαγειρέψεις σωστά το στήθος κοτόπουλου

Εύκολα μπορεί να αποτύχει το μαγείρεμα του στήθους κοτόπουλου: για παράδειγμα, να σου ψηθεί καλά απέξω αλλά να μείνει άψητο από μέσα, ή να παραψηθεί.
empty alt

Τηγανίτες με μπανάνα

Λίγες προτάσεις για πρωινό είναι τόσο ξεσηκωτικές όσο οι τηγανίτες. Κι αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Αυτές είναι μακράν οι πιο δελεαστικές τηγανίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη ζυμαρικών

Η βραδιά ζυμαρικών αξίζει μια ιδιαίτερη μακαρονάδα. Το να φτιάξετε τη δική σας ζύμη χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά η ίδια η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη.
empty alt

Mac & cheese με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μια υγιεινή επιλογή για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας σε χαμηλούς υδατάνθρακες, σε αυτή την εκδοχή η υγεία συναντά και την απόλαυση! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να το φτιάξετε όσο πιο απολαυστικό γίνετε.
empty alt

Αχλάδια στον φούρνο… ένα υγιεινό γλυκό-σνακ όλο απόλαυση

Γιατί τα μήλα πρέπει να έχουν όλη τη λάμψη και τη δόξα αυτή την εποχή; Ζουμερά αχλάδια, κανέλα και μπισκότα τζίντζερ κάνουν έναν θεϊκό συνδυασμό σε αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο! Και απαιτώντας μόνο έξι συστατικά και μερικά βήματα, είναι τέλειο ακόμα και για σεφ που πρωτοεμφανίζονται.
empty alt

Λευκά λαζάνια με κοτόπουλο, σπανάκι και μανιτάρια

Λίγα πράγματα είναι πιο ευχάριστα από ένα τετράγωνο κομμάτι με λιωμένο τυρί και λαζάνια. Αυτή η κρεμώδης λευκή συνταγή με λαζάνια, φτιαγμένη εξαιρετικά με μια έξτρα τυρώδη σάλτσα τύπου μπεσαμέλ που ονομάζεται Mornay, έχει γέμιση με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια και φρέσκα βότανα – και...
Back To Top