Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Τι καλύτερο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από ένα κοκτέιλ που προκαλεί τη μινιμαλιστική πολυτέλεια; Σωστά, ήρθε η ώρα για ένα πολύ πλούσιο ποτό με τα πιο φανταχτερά, γαλλοπρεπή υλικά: Κονιάκ και σαμπάνια. Όμως, το French 75 δεν είναι κάτι που πρέπει να σε τρομάζει, παρά τα υψηλά στοιχεία του. Τα μόνα άλλα συστατικά που πρέπει να διαθέτεις είναι τα λεμόνια και η ζάχαρη, καθιστώντας το ένα πολύ εύκολο κοκτέιλ, για να μην αναφέρουμε κι ένα απόλυτα ισορροπημένο. Το κονιάκ παρέχει ένα βάρος γείωσης, το λεμόνι φωτίζει τα πράγματα, η ζάχαρη εξουδετερώνει το οξύ και η σαμπάνια ανυψώνει το όλο θέμα με sparkling και μια λεπτή νόστιμη νότα.

Αλλά πριν μάθεις να το φτιάχνεις, γιατί να μη μάθεις λίγα πράγματα για την προέλευση αυτού του κοκτέιλ και τα υπέροχα γαλλικά προϊόντα από τα οποία αποτελείται, έτσι ώστε να μπορείς να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με λίγες έξτρα πληροφορίες γνώσεων;

Το ίδιο το ποτό δημιουργήθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι, το οποίο ήταν επίσης γνωστό ως «sank-roo-doe-noo». (Αυτός ήταν ένας τρόπος για τους Αμερικανούς να λένε στους οδηγούς ταξί πού ήθελαν να πάνε: «5 Rue Daunou.») Με τα χρόνια, μια έκδοση που περιείχε τζιν έγινε πιο δημοφιλής. Σήμερα, όμως, θα διατηρήσουμε το πρωτότυπο, το οποίο ζει ακόμα διάσημες στιγμές στη Νέα Ορλεάνη. Υπάρχει ένα ολόκληρο μπαρ που ονομάζεται Arnaud’s French 75 Bar, όπου δημιουργούν αυτά τα υπέροχα ποτά ανά εκατοντάδες. Είναι ένα εξαιρετικά αριστοκρατικό και υπέροχο μέρος, όπου οι μπάρμαν φορούν κομψά ρούχα και αν ποτέ το επισκεφθείς θα το θυμάσαι για πάντα.

orange

Ας καθίσουμε όμως μόνο ένα δευτερόλεπτο και να διευκρινίσουμε τι αντιμετωπίζουμε εδώ. Το κονιάκ είναι κάτι που ίσως έχεις ακούσει ανθρώπους να μιλούν για αυτό, αλλά ίσως δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν αρκετά. Είναι ένα είδος μπράντι σταφυλιών που κατασκευάζεται σε μια μικρή περιοχή στη δυτική ακτή της Γαλλίας και πρέπει να είναι όντως φτιαγμένο σε αυτήν τη μικρή περιοχή για να ονομάζεται Κονιάκ. Αυτό ονομάζουμε «προστατευμένη ονομασία». Εάν αναρωτιέστε επίσης τι είναι το μπράντι σταφυλιών (…. καλή ερώτηση), είναι ένα πνεύμα που αποστάζεται από το κρασί. Η απόσταξη κάνει πολλά πράγματα, αλλά για τους σκοπούς μας, ας πούμε ότι συμπυκνώνει το υγρό, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε νερό.

Η σαμπάνια μπορεί να σε απασχολεί λιγότερο, αλλά θα το εξηγήσω για κάθε περίπτωση. Είναι ένα αφρώδες κρασί, φτιαγμένο από μια ποικιλία σταφυλιών, όπου το κρασί εμφιαλώνεται με προσθήκη ζύμης και ζάχαρης, μετά την οποία μια δεύτερη ζύμωση γίνεται στο μπουκάλι. Τα μπουκάλια αφήνονται να καθίσουν, μετά μετακινούνται και τελικά αποσυνδέονται για να αφαιρέσουν τη νεκρή μαγιά. Υπάρχουν περισσότερα σε αυτό, αλλά ουσιαστικά είναι μια φυσική μέθοδος ανθρακοποίησης. Όπως και με το κονιάκ, αυτό το κρασί παρασκευάζεται υπό την προστατευόμενη ονομασία της σαμπάνιας.

Εντάξει, επιστρέφουμε στο θέμα που σε ενδιαφέρει.

lemon2

Υλικά

Κονιάκ,

Σαμπάνια ή πολύ καλό αφρώδες κρασί

Ζάχαρη

8 λεμόνια

Εκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε όπως κάνουμε συχνά, κάνοντας ένα απλό σιρόπι. Προσθέτεις 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύεις έντονα μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Ενώ το αφήνεις να κρυώσει, προσθέτεις χυμό  από τα 6 λεμόνια σου. (Κρατάς 2 για γαρνιτούρα!) Στραγγίζεις το χυμό μέσω ενός λεπτού σουρωτηριού για να αφαιρέσεις τον πολτό και τυχόν σπόρους που μπορεί να έχουν κολλήσει.

Πώς να το φτιάξεις

Τώρα, μερικοί το λατρεύουν σερβιρισμένο σε ένα ποτήρι σαμπάνιας χωρίς πάγο, αλλά εγώ προτείνω ένα ποτήρι κρασί κανονικού μεγέθους και θρυμματισμένο πάγο.

Αναλογία: Προσθέτεις 1 μέρος Κονιάκ, 1/2 μέρος χυμό λεμονιού και 1/2 μέρος απλό σιρόπι στο αναδευτήρα. Προσθέτεις άφθονο πάγο και σφραγίζεις. Ανακινείς δυνατά για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Στραγγίζεις στο έτοιμο ποτήρι κρασί. Στη συνέχεια συμπληρώνεις με περίπου 3 μέρη σαμπάνια. Τέλος, γαρνίρεις με μια φέτα λεμόνι.

Με αυτόν τρόπο φέρνεις λίγο από την αίγλη της Νέας Υόρκης στο ρεβεγιόν σου.

empty alt

Οι ποπ σταρ είναι …ανθυγιεινοί

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις που στοχεύουν στους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες διαθέτει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάθε χρόνο.
empty alt

Τα τυριά της Λήμνου

H Λήμνος, ο σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας, το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην παρασκευή τυριών, που είναι φημισμένα για την ποιότητα παρασκευής και τη...
empty alt

Γιατί οι ειδικοί του κρασιού ρίχνουν αλάτι στα ποτήρια τους;

Νομίζετε πως ξέρετε πολλά μυστικά για το κρασί και τί το κάνει εύγευστο και ιδιαίτερο; Αν σας λέγαμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση του οίνου, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν; Ανοίξτε ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, και πριν […]
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Για να φτιάξεις ένα παγωτό με απολαυστική υφή, πρόσθεσε αυτό το μυστικό συστατικό!

Πώς μπορείς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό με πλούσια, κρεμώδη υφή, είτε πρόκειται για παγωτό κρέμα είτε για σορμπέ ή γρανίτα, ακόμα και αν δεν έχεις παγωτομηχανή; Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλκοολούχου ποτού! Ο λόγος; Καθώς το οινόπνευμα δεν παγώνει ποτέ, θα εμποδίσει το σχηματισμό...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα βήμα βήμα

Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα παγωμένα κοκτέιλ επιστρέφουν, ανάμεσα στα οποία η κλασική Μαργαρίτα αποτελεί μια σταθερή αξία.
empty alt

Τα 12 πιο δημοφιλή είδη ζυμαρικών και οι συνταγές στις οποίες θα τα χρησιμοποιήσεις

Όταν σκεφτόμαστε τη φράση «ιταλική κουζίνα», η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως ένα πιάτο Spaghetti, όμως ζυμαρικά δεν είναι μόνο τα κλασικά αυτά μακρόστενα μακαρόνια.
empty alt

Γιατί πρέπει να ανακατεύεις τη σαλάτα με τα χέρια

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του μάγειρα είναι τα (πεντακάθαρα) χέρια του. Κανόνας που ισχύει και όταν αυτός καλείται να ανακατέψει τα υλικά μιας σαλάτας.
Back To Top