Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Τι καλύτερο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από ένα κοκτέιλ που προκαλεί τη μινιμαλιστική πολυτέλεια; Σωστά, ήρθε η ώρα για ένα πολύ πλούσιο ποτό με τα πιο φανταχτερά, γαλλοπρεπή υλικά: Κονιάκ και σαμπάνια. Όμως, το French 75 δεν είναι κάτι που πρέπει να σε τρομάζει, παρά τα υψηλά στοιχεία του. Τα μόνα άλλα συστατικά που πρέπει να διαθέτεις είναι τα λεμόνια και η ζάχαρη, καθιστώντας το ένα πολύ εύκολο κοκτέιλ, για να μην αναφέρουμε κι ένα απόλυτα ισορροπημένο. Το κονιάκ παρέχει ένα βάρος γείωσης, το λεμόνι φωτίζει τα πράγματα, η ζάχαρη εξουδετερώνει το οξύ και η σαμπάνια ανυψώνει το όλο θέμα με sparkling και μια λεπτή νόστιμη νότα.

Αλλά πριν μάθεις να το φτιάχνεις, γιατί να μη μάθεις λίγα πράγματα για την προέλευση αυτού του κοκτέιλ και τα υπέροχα γαλλικά προϊόντα από τα οποία αποτελείται, έτσι ώστε να μπορείς να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με λίγες έξτρα πληροφορίες γνώσεων;

Το ίδιο το ποτό δημιουργήθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι, το οποίο ήταν επίσης γνωστό ως «sank-roo-doe-noo». (Αυτός ήταν ένας τρόπος για τους Αμερικανούς να λένε στους οδηγούς ταξί πού ήθελαν να πάνε: «5 Rue Daunou.») Με τα χρόνια, μια έκδοση που περιείχε τζιν έγινε πιο δημοφιλής. Σήμερα, όμως, θα διατηρήσουμε το πρωτότυπο, το οποίο ζει ακόμα διάσημες στιγμές στη Νέα Ορλεάνη. Υπάρχει ένα ολόκληρο μπαρ που ονομάζεται Arnaud’s French 75 Bar, όπου δημιουργούν αυτά τα υπέροχα ποτά ανά εκατοντάδες. Είναι ένα εξαιρετικά αριστοκρατικό και υπέροχο μέρος, όπου οι μπάρμαν φορούν κομψά ρούχα και αν ποτέ το επισκεφθείς θα το θυμάσαι για πάντα.

orange

Ας καθίσουμε όμως μόνο ένα δευτερόλεπτο και να διευκρινίσουμε τι αντιμετωπίζουμε εδώ. Το κονιάκ είναι κάτι που ίσως έχεις ακούσει ανθρώπους να μιλούν για αυτό, αλλά ίσως δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν αρκετά. Είναι ένα είδος μπράντι σταφυλιών που κατασκευάζεται σε μια μικρή περιοχή στη δυτική ακτή της Γαλλίας και πρέπει να είναι όντως φτιαγμένο σε αυτήν τη μικρή περιοχή για να ονομάζεται Κονιάκ. Αυτό ονομάζουμε «προστατευμένη ονομασία». Εάν αναρωτιέστε επίσης τι είναι το μπράντι σταφυλιών (…. καλή ερώτηση), είναι ένα πνεύμα που αποστάζεται από το κρασί. Η απόσταξη κάνει πολλά πράγματα, αλλά για τους σκοπούς μας, ας πούμε ότι συμπυκνώνει το υγρό, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε νερό.

Η σαμπάνια μπορεί να σε απασχολεί λιγότερο, αλλά θα το εξηγήσω για κάθε περίπτωση. Είναι ένα αφρώδες κρασί, φτιαγμένο από μια ποικιλία σταφυλιών, όπου το κρασί εμφιαλώνεται με προσθήκη ζύμης και ζάχαρης, μετά την οποία μια δεύτερη ζύμωση γίνεται στο μπουκάλι. Τα μπουκάλια αφήνονται να καθίσουν, μετά μετακινούνται και τελικά αποσυνδέονται για να αφαιρέσουν τη νεκρή μαγιά. Υπάρχουν περισσότερα σε αυτό, αλλά ουσιαστικά είναι μια φυσική μέθοδος ανθρακοποίησης. Όπως και με το κονιάκ, αυτό το κρασί παρασκευάζεται υπό την προστατευόμενη ονομασία της σαμπάνιας.

Εντάξει, επιστρέφουμε στο θέμα που σε ενδιαφέρει.

lemon2

Υλικά

Κονιάκ,

Σαμπάνια ή πολύ καλό αφρώδες κρασί

Ζάχαρη

8 λεμόνια

Εκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε όπως κάνουμε συχνά, κάνοντας ένα απλό σιρόπι. Προσθέτεις 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύεις έντονα μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Ενώ το αφήνεις να κρυώσει, προσθέτεις χυμό  από τα 6 λεμόνια σου. (Κρατάς 2 για γαρνιτούρα!) Στραγγίζεις το χυμό μέσω ενός λεπτού σουρωτηριού για να αφαιρέσεις τον πολτό και τυχόν σπόρους που μπορεί να έχουν κολλήσει.

Πώς να το φτιάξεις

Τώρα, μερικοί το λατρεύουν σερβιρισμένο σε ένα ποτήρι σαμπάνιας χωρίς πάγο, αλλά εγώ προτείνω ένα ποτήρι κρασί κανονικού μεγέθους και θρυμματισμένο πάγο.

Αναλογία: Προσθέτεις 1 μέρος Κονιάκ, 1/2 μέρος χυμό λεμονιού και 1/2 μέρος απλό σιρόπι στο αναδευτήρα. Προσθέτεις άφθονο πάγο και σφραγίζεις. Ανακινείς δυνατά για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Στραγγίζεις στο έτοιμο ποτήρι κρασί. Στη συνέχεια συμπληρώνεις με περίπου 3 μέρη σαμπάνια. Τέλος, γαρνίρεις με μια φέτα λεμόνι.

Με αυτόν τρόπο φέρνεις λίγο από την αίγλη της Νέας Υόρκης στο ρεβεγιόν σου.

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top