Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Τι καλύτερο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από ένα κοκτέιλ που προκαλεί τη μινιμαλιστική πολυτέλεια; Σωστά, ήρθε η ώρα για ένα πολύ πλούσιο ποτό με τα πιο φανταχτερά, γαλλοπρεπή υλικά: Κονιάκ και σαμπάνια. Όμως, το French 75 δεν είναι κάτι που πρέπει να σε τρομάζει, παρά τα υψηλά στοιχεία του. Τα μόνα άλλα συστατικά που πρέπει να διαθέτεις είναι τα λεμόνια και η ζάχαρη, καθιστώντας το ένα πολύ εύκολο κοκτέιλ, για να μην αναφέρουμε κι ένα απόλυτα ισορροπημένο. Το κονιάκ παρέχει ένα βάρος γείωσης, το λεμόνι φωτίζει τα πράγματα, η ζάχαρη εξουδετερώνει το οξύ και η σαμπάνια ανυψώνει το όλο θέμα με sparkling και μια λεπτή νόστιμη νότα.

Αλλά πριν μάθεις να το φτιάχνεις, γιατί να μη μάθεις λίγα πράγματα για την προέλευση αυτού του κοκτέιλ και τα υπέροχα γαλλικά προϊόντα από τα οποία αποτελείται, έτσι ώστε να μπορείς να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με λίγες έξτρα πληροφορίες γνώσεων;

Το ίδιο το ποτό δημιουργήθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι, το οποίο ήταν επίσης γνωστό ως «sank-roo-doe-noo». (Αυτός ήταν ένας τρόπος για τους Αμερικανούς να λένε στους οδηγούς ταξί πού ήθελαν να πάνε: «5 Rue Daunou.») Με τα χρόνια, μια έκδοση που περιείχε τζιν έγινε πιο δημοφιλής. Σήμερα, όμως, θα διατηρήσουμε το πρωτότυπο, το οποίο ζει ακόμα διάσημες στιγμές στη Νέα Ορλεάνη. Υπάρχει ένα ολόκληρο μπαρ που ονομάζεται Arnaud’s French 75 Bar, όπου δημιουργούν αυτά τα υπέροχα ποτά ανά εκατοντάδες. Είναι ένα εξαιρετικά αριστοκρατικό και υπέροχο μέρος, όπου οι μπάρμαν φορούν κομψά ρούχα και αν ποτέ το επισκεφθείς θα το θυμάσαι για πάντα.

orange

Ας καθίσουμε όμως μόνο ένα δευτερόλεπτο και να διευκρινίσουμε τι αντιμετωπίζουμε εδώ. Το κονιάκ είναι κάτι που ίσως έχεις ακούσει ανθρώπους να μιλούν για αυτό, αλλά ίσως δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν αρκετά. Είναι ένα είδος μπράντι σταφυλιών που κατασκευάζεται σε μια μικρή περιοχή στη δυτική ακτή της Γαλλίας και πρέπει να είναι όντως φτιαγμένο σε αυτήν τη μικρή περιοχή για να ονομάζεται Κονιάκ. Αυτό ονομάζουμε «προστατευμένη ονομασία». Εάν αναρωτιέστε επίσης τι είναι το μπράντι σταφυλιών (…. καλή ερώτηση), είναι ένα πνεύμα που αποστάζεται από το κρασί. Η απόσταξη κάνει πολλά πράγματα, αλλά για τους σκοπούς μας, ας πούμε ότι συμπυκνώνει το υγρό, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε νερό.

Η σαμπάνια μπορεί να σε απασχολεί λιγότερο, αλλά θα το εξηγήσω για κάθε περίπτωση. Είναι ένα αφρώδες κρασί, φτιαγμένο από μια ποικιλία σταφυλιών, όπου το κρασί εμφιαλώνεται με προσθήκη ζύμης και ζάχαρης, μετά την οποία μια δεύτερη ζύμωση γίνεται στο μπουκάλι. Τα μπουκάλια αφήνονται να καθίσουν, μετά μετακινούνται και τελικά αποσυνδέονται για να αφαιρέσουν τη νεκρή μαγιά. Υπάρχουν περισσότερα σε αυτό, αλλά ουσιαστικά είναι μια φυσική μέθοδος ανθρακοποίησης. Όπως και με το κονιάκ, αυτό το κρασί παρασκευάζεται υπό την προστατευόμενη ονομασία της σαμπάνιας.

Εντάξει, επιστρέφουμε στο θέμα που σε ενδιαφέρει.

lemon2

Υλικά

Κονιάκ,

Σαμπάνια ή πολύ καλό αφρώδες κρασί

Ζάχαρη

8 λεμόνια

Εκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε όπως κάνουμε συχνά, κάνοντας ένα απλό σιρόπι. Προσθέτεις 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύεις έντονα μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Ενώ το αφήνεις να κρυώσει, προσθέτεις χυμό  από τα 6 λεμόνια σου. (Κρατάς 2 για γαρνιτούρα!) Στραγγίζεις το χυμό μέσω ενός λεπτού σουρωτηριού για να αφαιρέσεις τον πολτό και τυχόν σπόρους που μπορεί να έχουν κολλήσει.

Πώς να το φτιάξεις

Τώρα, μερικοί το λατρεύουν σερβιρισμένο σε ένα ποτήρι σαμπάνιας χωρίς πάγο, αλλά εγώ προτείνω ένα ποτήρι κρασί κανονικού μεγέθους και θρυμματισμένο πάγο.

Αναλογία: Προσθέτεις 1 μέρος Κονιάκ, 1/2 μέρος χυμό λεμονιού και 1/2 μέρος απλό σιρόπι στο αναδευτήρα. Προσθέτεις άφθονο πάγο και σφραγίζεις. Ανακινείς δυνατά για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Στραγγίζεις στο έτοιμο ποτήρι κρασί. Στη συνέχεια συμπληρώνεις με περίπου 3 μέρη σαμπάνια. Τέλος, γαρνίρεις με μια φέτα λεμόνι.

Με αυτόν τρόπο φέρνεις λίγο από την αίγλη της Νέας Υόρκης στο ρεβεγιόν σου.

empty alt

Έτσι δεν θα μαυρίσει ένα αβοκάντο που έχεις κόψει

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]
empty alt

10+1 τρόφιμα που σε αφήνουν πεινασμένο

Αν κάνεις δίαιτα για να φτιάξεις κορμί για την παραλία, προσπάθησε να αποφύγεις τα παρακάτω τρόφιμα. Είναι πολύ γευστικά, μπορεί να χορταίνουν το μάτι αλλά σου δίνουν περιττές θερμίδες χωρίς να σε γεμίζουν! Croissant Οι επιδόσεις του ως προς το πόσο σε χορταίνει είναι αντιστρόφως ανάλογες του […]
empty alt

Ένας εναλλακτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις μια γαλλική πρέσσα

Η βασική χρήση μιας γαλλικής πρέσσας είναι η παρασκευή καφέ – αλλά όχι και η μοναδική. Το ήξερες για παράδειγμα ότι μπορείς να την αξιοποιήσεις για να φτιάξεις έναν απολαυστικά αρωματικό ζωμό; Απλά γεμίζεις την κανάτα της με διάφορα υλικά με πλούσιο άρωμα, όπως πιπερόριζα κομμένη σε […]
empty alt

Γιατί πρέπει να ανακατεύεις τη σαλάτα με τα χέρια

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του μάγειρα είναι τα (πεντακάθαρα) χέρια του. Κανόνας που ισχύει και όταν αυτός καλείται να ανακατέψει τα υλικά μιας σαλάτας.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο τζιν με τόνικ στο σπίτι

Επιστρέφει το καλοκαίρι, δηλαδή η εποχή του τζιν με τόνικ, για πολλούς λάτρεις αυτού του διαχρονικού, δροσερού κοκτέιλ.
empty alt

Παγωμένες φρουτώδεις απολαύσεις!

  Η ιδέα είναι απλή: χρησιμοποιήστε τα φρούτα σε γλυκούς συνδυασμούς που παγώνουν εύκολα και δημιουργούν απολαύσεις που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Εύκολα ζυμαρικά με λεμόνι-μπρόκολο και παρμεζάνα

Αυτό το πλούσιο πιάτο ζυμαρικών με φωτεινή, φρέσκια γεύση είναι ιδανικό για πολυάσχολα βράδια. Η παρμεζάνα προσθέτει ευπρόσδεκτη αλμυρότητα μπορείτε ακόμα να το συνδυάσετε με κοτόπουλο ή γαρίδες στη σχάρα ή τραγανά ρεβίθια για να συμπληρώσετε σε πρωτεΐνη.
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
Back To Top