Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αποδείχθηκε, τα ψάρια μπορεί να μειώσουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες 20-64 ετών.

Η πάθηση αυτή οφείλεται στις αλλοιώσεις που προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του και φέρει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (ραβδία, κωνία) χάρη στα οποία βλέπουμε.

Υπολογίζεται ότι το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη επί περισσότερο από 20 χρόνια έχουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών τους.

Επιστήμονες από την Ισπανία θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσον η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να δράσει προστατευτικά εναντίον τους.

Έτσι, εξέτασαν στοιχεία από 3.482 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, που έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη.

Το 75% από αυτούς ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και κατανάλωναν μεταξύ άλλων επαρκείς ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – ενός είδους λιπιδίων που προέρχεται κυρίως από τα ψάρια και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», στη διάρκεια έξι ετών παρακολούθησης 69 από τους εθελοντές τους εκδήλωσαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές κατανάλωναν τουλάχιστον 500 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα, είχαν κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε δύο μερίδες λιπαρά ψάρια (όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα και το σκουμπρί) την εβδομάδα.

Το εύρημα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου, όπως το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και διάφορες κλινικές παράμετροι.

Πώς μπορεί τα ψάρια να μειώνουν τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας; Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, μειώνεται η φλεγμονή στον οργανισμό η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία και της αμφιβληστροειδοπάθειας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέι Σάλα-Βίλα, ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών enRed της Βαρκελώνης.

 

empty alt

Κανόνες για μια καλοφτιαγμένη μακαρονάδα

Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των...
empty alt

Έχει η Μύκονος παραδοσιακά προϊόντα;

Είναι περισσότερο γνωστή για το nightlife, τα άπειρα bar, club και καταστήματα κορυφαίων στον κόσμο brands που στριμώχνονται στα δρομάκια, για τις πανέμορφες παραλίες της, τους εγχώριους και διεθνείς celebrities που την επιλέγουν για τις διακοπές τους όλο το χρόνο, για τα φοιτητικά πάρτι όπου το...
empty alt

5 τρόποι να γλυκάνεις τον καφέ σου χωρίς ζάχαρη (και χωρίς τα υποκατάστατά της)

Μόλις έφτιαξες καφέ αλλά διαπίστωσες ότι σού τελείωσε η ζάχαρη; Ή, απλά, προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωσή της; Ιδού πέντε εναλλακτικές της οι οποίες, όχι, δεν περιλαμβάνουν τα τεχνητά γλυκαντικά ούτε την «κλασική» πλέον στέβια.
empty alt

10 μυστικά της ιταλικής κουζίνας για να πάρεις Master στη μακαρονάδα

Τι κοινό έχουν ο πρωταθλητής τένις Roger Federer και ο chef Davide Oldani; Είναι και οι δύο δεξιοτέχνες σε ό,τι κάνουν, δηλαδή στον αθλητισμό και στη μαγειρική αντίστοιχα.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Γλυκές ή αλμυρές – οι κρέπες ταιριάζουν με όλες τις προτιμήσεις

Οι κρέπες είναι πιθανώς το αγαπημένο σου γρήγορο και εύκολο γλυκό πρωινό. Συνδυάζονται γρηγορότερα από τις τηγανίτες ή τις βάφλες, και έχουν την ίδια γεύση! Το μυστικό: άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί.
empty alt

Το πασατέμπο σου για να περνάει η ώρα… αλλιώς και μυρωδάτο!

Έχουμε ήδη μιλήσει για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κολοκύθα στη διατροφή σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα φακές σπυρωτές σαν… ρύζι!

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι! Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2.
Back To Top