Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αποδείχθηκε, τα ψάρια μπορεί να μειώσουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες 20-64 ετών.

Η πάθηση αυτή οφείλεται στις αλλοιώσεις που προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του και φέρει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (ραβδία, κωνία) χάρη στα οποία βλέπουμε.

Υπολογίζεται ότι το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη επί περισσότερο από 20 χρόνια έχουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών τους.

Επιστήμονες από την Ισπανία θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσον η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να δράσει προστατευτικά εναντίον τους.

Έτσι, εξέτασαν στοιχεία από 3.482 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, που έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη.

Το 75% από αυτούς ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και κατανάλωναν μεταξύ άλλων επαρκείς ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – ενός είδους λιπιδίων που προέρχεται κυρίως από τα ψάρια και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», στη διάρκεια έξι ετών παρακολούθησης 69 από τους εθελοντές τους εκδήλωσαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές κατανάλωναν τουλάχιστον 500 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα, είχαν κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε δύο μερίδες λιπαρά ψάρια (όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα και το σκουμπρί) την εβδομάδα.

Το εύρημα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου, όπως το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και διάφορες κλινικές παράμετροι.

Πώς μπορεί τα ψάρια να μειώνουν τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας; Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, μειώνεται η φλεγμονή στον οργανισμό η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία και της αμφιβληστροειδοπάθειας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέι Σάλα-Βίλα, ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών enRed της Βαρκελώνης.

 

empty alt

Όλα τα μυστικά για να φτιάξεις σπιτικό κεφίρ, ελιξίριο καλής υγείας και διάθεσης!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι...
empty alt

Το κοινό λάθος που κάνουμε με τη ζύμη ενός γλυκού ή φαγητού

Οι περισσότερες ζύμες περιέχουν αλεύρι, το οποίο με τη σειρά του περιέχει γλουτένη. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε, χτυπάμε ή ζυμώνουμε ένα μείγμα με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τόσο πιο σφιχτό γίνεται.
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

5 καλοκαιρινά comfort foods που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να […]
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Σαρδέλες: Το ψάρι του καλοκαιριού έχει πολλά οφέλη

Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ.
empty alt

Σολομός Τοσκάνης – μια εύκολη συνταγή που θα σε ενθουσιάσει

Το φιλέτο σολομού είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αφορμή για πειραματισμούς και δεν βαριόμαστε ποτέ να δοκιμάσουμε μια νέα συνταγή.
empty alt

Μπισκότα χωρίς γλουτένη με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο

Μαλακά και υπέροχα και, με μόνο πέντε απλά υλικά, γίνονται πανεύκολα
Back To Top