Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά νόστιμο – το τέλειο κεντρικό κομμάτι για τα γεύματα των γιορτών.

Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

8 με 10 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 3 κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, θρυμματισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντροτριμμένο πιπέρι

1 στήθος γαλοπούλας με κόκαλο (5 κιλά)

Εκτέλεση

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε το λάδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι. Καλύψτε και επεξεργαστείτε μέχρι το σκόρδο να μείνει χοντροκομμένο.

Με τα δάχτυλά σας, χαλαρώστε προσεκτικά το δέρμα και από τις δύο πλευρές του στήθους γαλοπούλας. Απλώστε το μισό μείγμα σκόρδου πάνω από το κρέας κάτω από το δέρμα. Απλώστε το δέρμα πάνω από το κρέας και στερεώστε το στην κάτω πλευρά του στήθους με οδοντογλυφίδες. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου πάνω από το δέρμα της γαλοπούλας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στη ρύθμιση πάνω-κάτω. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το πουλερικό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C (160° C και 4 αντίστοιχα) και ψήνουμε για 50 λεπτά ακόμη, ή μέχρι το θερμόμετρο της γαλοπούλας να αγγίξει τους 70° C. (Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο αν η γαλοπούλα ροδίσει πολύ γρήγορα.) Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Πετάξτε τις οδοντογλυφίδες.

Στοιχεία για τη διατροφή

120 gr μαγειρεμένη γαλοπούλα (υπολογισμένη χωρίς πέτσα): 148 θερμίδες, 3 g λιπαρά (0 κορεσμένα λιπαρά), 78 mg χοληστερόλη, 207 mg νάτριο, 1 g υδατάνθρακες (0 σάκχαρα, 0 φυτικές ίνες), 29 g πρωτεΐνη. Διαβητικές Ανταλλαγές: 4 άπαχα κρέατα.

empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Το σπιτικό παγωτό που μπορείς να φτιάξεις μόνο με ένα υλικό!

Έχεις ένα τσαμπί από μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν; Κόψε τις σε κομμάτια και βάλε τις στην κατάψυξη.
empty alt

Οργάνωσε τα μπαχαρικά σου και εξοικονόμησε χώρο και χρόνο

Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα.
empty alt

Πώς θα καταλάβεις αν ένας ανανάς είναι ώριμος;

Ο ανανάς δεν εμπνέει να τον κόψεις. Έχει χοντρή φλούδα, μυτερά φύλλα και καλύπτεται από αιχμηρά «λέπια».
empty alt

Γλυκές ή αλμυρές – οι κρέπες ταιριάζουν με όλες τις προτιμήσεις

Οι κρέπες είναι πιθανώς το αγαπημένο σου γρήγορο και εύκολο γλυκό πρωινό. Συνδυάζονται γρηγορότερα από τις τηγανίτες ή τις βάφλες, και έχουν την ίδια γεύση! Το μυστικό: άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Σεφ – και ξέρουμε πώς να την γιορτάσεις

Πριν (και μετά τον κορωνοϊό) το να βγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σου δραστηριότητες (αλλά και πολλών ανθρώπων επίσης), επειδή έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την καλύτερη κουζίνα αλλά και να δοκιμάσεις συνταγές από όλες τις κουζίνες […]
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
empty alt

Κοκκινιστοί ψητοί λαχανοντολμάδες… πειραγμένοι

Αν και οι παραδοσιακές συνταγές με γεμιστό λάχανο γίνονται με κρέας, εδώ τα λαχανόφυλλα γεμίζονται με συνδυασμό ρυζιού, μανιταριών, κρεμμυδιών, σκόρδου και βοτάνων για μια υγιεινή χορτοφαγική συνταγή λαχανοντολμάδων, που ψήνονται απαλά σε μια απλή σάλτσα ντομάτας.
Back To Top