Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά νόστιμο – το τέλειο κεντρικό κομμάτι για τα γεύματα των γιορτών.

Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

8 με 10 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 3 κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, θρυμματισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντροτριμμένο πιπέρι

1 στήθος γαλοπούλας με κόκαλο (5 κιλά)

Εκτέλεση

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε το λάδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι. Καλύψτε και επεξεργαστείτε μέχρι το σκόρδο να μείνει χοντροκομμένο.

Με τα δάχτυλά σας, χαλαρώστε προσεκτικά το δέρμα και από τις δύο πλευρές του στήθους γαλοπούλας. Απλώστε το μισό μείγμα σκόρδου πάνω από το κρέας κάτω από το δέρμα. Απλώστε το δέρμα πάνω από το κρέας και στερεώστε το στην κάτω πλευρά του στήθους με οδοντογλυφίδες. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου πάνω από το δέρμα της γαλοπούλας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στη ρύθμιση πάνω-κάτω. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το πουλερικό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C (160° C και 4 αντίστοιχα) και ψήνουμε για 50 λεπτά ακόμη, ή μέχρι το θερμόμετρο της γαλοπούλας να αγγίξει τους 70° C. (Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο αν η γαλοπούλα ροδίσει πολύ γρήγορα.) Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Πετάξτε τις οδοντογλυφίδες.

Στοιχεία για τη διατροφή

120 gr μαγειρεμένη γαλοπούλα (υπολογισμένη χωρίς πέτσα): 148 θερμίδες, 3 g λιπαρά (0 κορεσμένα λιπαρά), 78 mg χοληστερόλη, 207 mg νάτριο, 1 g υδατάνθρακες (0 σάκχαρα, 0 φυτικές ίνες), 29 g πρωτεΐνη. Διαβητικές Ανταλλαγές: 4 άπαχα κρέατα.

empty alt

Πώς διατηρείς τα φρέσκα κρεμμυδάκια… φρέσκα για καιρό;

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας, αλλά θέλουν ψυγείο. Ο τρόπος συντήρησής τους δεν παραπέμπει στις ρίζες αλλά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όπως το σπανάκι ή ο μαϊντανός και όχι σαν τα ξερά κρεμμύδια ή τις πατάτες.
empty alt

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

Το κατεξοχήν οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό είναι απλό στην προετοιμασία του. Αρκεί να είσαι σχολαστικός σε κάποιες λεπτομέρειες.
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Διατήρησε τα λαχανικά σου φρέσκα για ώρες μετά το κόψιμο

Μπορεί το καροτάκι να το θέλεις μαλακό όταν το μαγειρεύεις, αλλά σε μια κρύα, ωμή σαλάτα ονειρεύεσαι να παραμείνει φρέσκο και τραγανό.
empty alt

Πώς να βγάλετε μια έντονη μυρωδιά από την επιφάνεια κοπής

  Ένα από τα πιο δυσάρεστα που μπορεί να σας συμβεί κόβοντας σε κομμάτια τα ώριμα φρούτα εποχής είναι όταν αυτά παίρνουν τη γεύση του τελευταίου φαγώσιμου που προετοιμάσατε στην επιφάνεια κοπής σας.
empty alt

Ξέχνα το δίλημμα «λευκό ή κόκκινο» – το πορτοκαλί κρασί αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.
empty alt

Εύκολη συνταγή για απολαυστικά τσιπς καρότου στο φούρνο

Αναζητάτε έναν υγιεινό τρόπο να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας για σνακ; Αυτή η συνταγή 5 συστατικών για τσιπς καρότου είναι τόσο εύκολο να γίνει για νόστιμο, ευχάριστο σνακ! Αυτά τα τσιπ είναι χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς γλουτένη, vegan και μπορούν να είναι έτοιμα σε λιγότερο από μισή ώρα.
empty alt

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής
Back To Top