Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

0     

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρως κάθε μέρα πάστες, σοκολάτες και σοκολατάκια. Αν όμως καταφέρεις να τιθασεύσεις την όρεξή σου και να την καταναλώνεις με μέτρο, μπορεί να σε ωφελήσει πολύ.

Η τελευταία έρευνα σε αυτό τον τομέα έδειξε ότι όταν τρως λίγη σοκολάτα μπορείς να προστατέψει την καρδιά σου από τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής δηλαδή μαρμαρυγής που είναι η βασική αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία για πάνω από 55.000 εθελοντές που αναλύθηκαν, ειδικά οι άντρες μπορούν να μειώσουν έως και κατά ένα πέμπτο την πιθανότητα εμφάνισης αρρυθμίας.

Ανάλογα με την ποσότητα που έτρωγαν, μειωνόταν και ο κίνδυνος, δηλαδή όσοι έτρωγαν 1-3 μερίδες το μήνα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρρυθμία, με μία μερίδα την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες και όσοι έτρωγαν 2-6 μερίδες την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο κατά 20%.

Τα νέα, όμως, κάπου εδώ γίνονται άσχημα για τις γυναίκες. Ναι, υπάρχει ανισότητα και στην κατανάλωση σοκολάτας, αφού οι άντρες φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο όταν τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες απολαμβάνουν τα οφέλη της σοκολάτας με μόλις 30 γραμμάρια την εβδομάδα (ένα δάκρυ κύλησε…) ενώ οι άντρες με 60 έως και 180 γραμμάρια την εβδομάδα!

Η προστατευτική δράση της σοκολάτας, σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει, που διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες. Αν και η συγκεκριμένη έρευνα από το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία και άλλα ερευνητικά κέντρα, δεν εστίαζε σε συγκεκριμένο είδος σοκολάτας, είναι γενικά αποδεκτό ότι η μαύρη περιέχει περισσότερα προστατευτικά συστατικά.